Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

Svatomartinská husa patří ke svátku Martina a novojičínských farníků

22. listopadu 2011 0:00 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

Svatomartinská husa patří neodmyslitelně ke svátku svatého Martina. Její původ pochází z legendy o tom, že při kázání svatého Martina husy natolik rušily, že od té doby musí pykat na pekáči.

Novojičínští radní schválili znění kroniky roku 2010

22. listopadu 2011 0:00 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

Možná, že si mnozí z nás ani neuvědomují, jak důležité je zaznamenávání událostí, které se dějí kolem nás. Některé z nich prožíváme, o některých se dozvídáme, ale užitečně je zachovat
pro budoucnost umí jen někteří.

Znečištěné ovzduší se nevyhnulo ani Novému Jičínu

22. listopadu 2011 0:00 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

V posledních dnech ze všech stran slyšíme o zhoršené smogové situaci u nás v kraji. Ani Nový Jičín se bohužel problémům se smogem nevyhnul a od minulého týdne už město vyzývá k omezení jízdy autem nebo zákazu pálení listí na zahradách.

Novojičínští Lagunáři získali zlato

19. listopadu 2011 5:12 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

Novojičínští Lagunáři opět bodovali v jubilejním desátém ročníku Finále mládeže v plavání s ploutvemi 2011  a jsou mezi třemi postupujícími moravskými družstvy.

ZUŠ Nový Jičín předvedla v kině časosběrný dokument o škole

18. listopadu 2011 0:00 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

Základní umělecká škola v Nové Jičíně slavila vloni šedesátépáté výročí. Celý školní narozeninový rok zaznamenali žáci novojičínské zušky jako časosběrný materiál do filmu „Šedesátá pátá sezóna v Základní umělecké škole". Na hodinový dokument se v kině dívali téměř všichni herci, tedy žáci školy.

Šenovská křižovatka je pro Nový Jičín hrozbou kolapsu

18. listopadu 2011 0:00 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

Nový Jičín má na svých cestách osm okružních křižovatek, další měla být pár stovek metrů před hranicí města, v Šenově. Na místo rondelu tady ale vyrostla světelná křižovatka. Ta vznikla údajně jako provizorium, kvůli odložení přestavby silnice I/48 od Bělotína do obce Rybí. Vedení města s takovým řešením nesouhlasí a požaduje okružní křižovatku.

Střední škola Educa v Novém Jičíně slaví dvacáté narozeniny

15. listopadu 2011 8:34 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

Dvacetileté výročí školy znamená bezpochyby řadu zkušeností, ale  i tisíce vystudovaných žáků, pedagogů, kteří se jim věnovali a věnují, stovky projektů, řadu úspěchů a někdy také zklamání. Takto by se možná ve zkratce mohlo popsat 20. výročí Educy, která zároveň oslavila i 10 let detašovaného pracoviště Vysoké školy podnikání Ostrava.

Novojičíňáci se mohli vyjádřit k projektu regenerace sídliště Bezručova-Riegrova

15. listopadu 2011 7:45 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

Nový Jičín plánuje v příštích letech regenerovat další velké sídliště - Bezručova-Riegrova. Návrh projektu už je na světě a lidé, kteří v této části Nového Jičína bydlí, měli možnost se nejprve v anketě a následně také ústně k návrhu vyjádřit a vznést připomínky nebo náměty na zapracování do projektu.

Malá scholla z Nového Jičína oslavila páté narozeniny

15. listopadu 2011 0:51 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

Každý pátek se schází společnost děvčat Malá scholla na faře, kde si hrají, tvoří, soutěží, ale také zpívají. Své pěvecké výsledky prezentují v rámci dětských mší a jejich vystoupení se už stala pravidelnou součástí nejkrásnějších svátků v roce-Vánoc. Letos už Malá scholla oslavila páté narozeniny. kamera TV Polar byla u toho.

SVČ Fokus Nový Jičín uspořádalo drakiádu pro všechny děti

11. listopadu 2011 0:00 | Nový Jičín | Renáta E. Orlíková

Drakiádu nebo-li podzimní hrátky pořádal Fokus o víkendu. Počasí akci tentokrát přálo, a proto se to na Skalkách hemžilo dětmi, ale také roztodivnými draky všech barev a velikostí.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více