Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Okolí Hlučínského jezera čekají změny záplavového území. Obce v okolí se těší na její využití

18. července 2023 10:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Součástí velké revitalizace Hlučínského jezera byla i rekonstrukce a úpravy vodohospodářských staveb, které znamenají zvýšení protipovodňové bezpečnosti. Nyní bude následovat aktualizace záplavového území, což obce v okolí bývalé štěrkovny vítají.

MS kraj trápí bouřky a přívalové deště. Hasiči mají plné ruce práce

17. července 2023 11:29 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj trápí už několik dní bouřky a přívalové deště, které doprovází silný vítr. Hasiči tak musejí pomáhat lidem nejen s likvidací vody v domech, ale také odstraňují spadané stromy a větve. Častější jsou také výpadky proudu.

Grossmannova vila má parkety jako na zámku. Díky rekonstrukci jsou stejné, jako před 100 lety

17. července 2023 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Rekonstrukce Grossmannovy vily v Ostravě je v plném proudu. V této fázi oprav mají hodně práce také restaurátoři a řemeslníci, kteří umějí pracovat původními technologiemi. Pokládány jsou například unikátní parkety, které bývají k vidění spíš na honosných zámcích.

Tylův sad čeká proměna. Kácení čeká jen nebezpečné stromy

14. července 2023 12:39 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Tylův sad ve Slezské Ostravě čeká proměna. Projekt nového moderního a přírodě blízkého parku byl zpracován v návaznosti na potřeby občanů a studentů univerzity, která je v jeho bezprostřední blízkosti.

Policisté obvinili traviče psů. Otrávené návnady doma pekl

13. července 2023 11:45 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostravským policistům se podařilo vypátrat, kdo na sídlišti Dubina v Ostravě rozhazoval smrtelně nebezpečné návnady pro psy. Jde o muže, kterému vadil jejich štěkot. Nyní mu hrozí pět let vězení.

Začala přestavba křižovatky v Porubě. Přibydou odbočovací pruhy i semafory

12. července 2023 10:49 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V Ostravě-Porubě začala prostorová úprava křižovatky na výpadovce na Opavu. Po dokončení by měla přinést větší plynulost dopravy i bezpečnost chodcům a cyklistům. Přestavbu doprovází omezení dopravy.

Ostrava podporuje projekty na cizojazyčnou výuku. Program cílí na žáky i pedagogy

11. července 2023 11:15 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava se snaží různými způsoby podporovat cizojazyčnou výuku a proto před několika lety vznikl speciální program, který na programy z této oblasti finančně přispívá. Vzdělávání cílí na žáky i pedagogy.

Vedra přinesla velké množství kolapsů. Záchranáři doporučují tekutiny a ochranu před sluncem

11. července 2023 10:53 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Kvůli vysokým teplotám v posledních dnech zaznamenali záchranáři zvýšený počet výjezdů kvůli kolapsům z horka. Zejména starší osoby by na sebe měly být opatrné a vyhýbat se přímému slunci. Důležitý je také dostatečný přísun tekutin.

V Bělském lese pokračuje projekt Cesta vody. Upravována jsou nejoblíbenější místa

10. července 2023 12:08 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Oblíbená lokalita Bělský les v Ostravě-Jihu bude ještě atraktivnější. V těchto dnech tam vznikají Priessnitzovy lázně a městské lesy provádějí mnoho dalších úprav, které celé území ještě vylepší pro trávení volného času. Zatím je ale na upravovaná místa zákaz vstupu.

Záchranářský vrtulník musel opět do Údolí Bílé Opavy, lékař zraněného turistu vyzvedl pomocí navijáku

10. července 2023 11:59 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Letecká záchranná služba Moravskoslezského kraje musela k záchraně zraněného turisty opět využít palubní jeřáb vrtulníku. I tentokrát to bylo v Údolí Bílé Opavy v Jeseníkách. Na záchraně se samozřejmě podílela i horská služba.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více