Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

Bruntál |

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Juniorka Torpeda Havířov bojuje po 17 letech o titul

8. dubna 2025 9:33 | Havířov | Bára Kelnerová

Florbalový klub Torpedo Havířov má důvod k velké radosti. Junioři se probojovali až do samotného finále celostátní ligy. Aby tým získal vysněný titul, budou muset hráči v následujících zápasech zabrat.


Tragická nehoda na D48 u Dobré: 27letý řidič zemřel po nárazu do svodidel

Dnes 10:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 14. prosince ráno na silnici D48 u obce Dobrá ve směru na Český Těšín zasahovaly složky IZS u tragické dopravní nehody. Řidič osobního vozidla narazil do svodidel a svým zraněním na místě podlehl. Okolnosti nehody nyní vyšetřují policisté.

Policie stíhá pracovnici lázní v Karlově Studánce kvůli zakázce na opravu jednoho z domů

Dnes 11:45 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Horské lázně Karlova Studánka řeší situaci v souvislosti se zahájením trestního stíhání jedné z vedoucích pracovnic. Ředitel státního podniku rozhodl o odebrání jejích kompetencí v oblasti veřejných zakázek a nákupů a o situaci informoval dozorčí radu. Trestní stíhání se podle dostupných informací týká zakázky na opravu jednoho z lázeňských domů.

Obnovené zabijačkové hody u Těrlické přehrady byly úspěšné

Dnes 11:08 | Těrlicko | Libor Běčák

Ve sportovním areálu na břehu Těrlické přehrady se konaly zabijačkové hody. Ty se setkaly s velkým zájmem lidí, kteří si přišli vybrat nejrůznější čerstvé i uzené produkty.

Frýdlantský hudební spolek odehrál tradiční Vánoční koncert

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal tradiční Vánoční koncert Frýdlantského hudebního spolku.

Led na vozovce komplikoval dopravu na Opavsku, policie řešila několik nehod

Včera 16:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Namrzlá vozovka komplikovala v uplynulých dnech dopravu na Opavsku. Policisté řešili hned několik nehod, z nichž některé skončily vážným zraněním. V jednom případě byl na přechodu pro chodce zraněn senior, další nehoda se stala u Kravař.

Karvinou obsadili judisté a excelovali místní sportovci, kteří za město získali sedm medailí

Včera 13:45 | Karviná | Gabriela Stašová

Velká cena Karviné v judu se uskutečnila klasicky za účasti zahraničních sportovců ve věku dětí a dorostu. I letos byli karvinští judisté úspěšní na různých stupních vítězů.

Tramvaje opět projedou přes náměstí Republiky v Ostravě. Auta si budou muset počkat

12. prosince 2025 12:55 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Konec přestupů na náhradní autobusy. Ve středu 17. prosince by měly ostravské tramvaje opět projet přes náměstí Republiky. Řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Práce na rekonstrukci potrvají ještě zhruba půl roku.

Z hořící budovy na Opavsku museli hasiči vynést dvě tlakové lahve a ochladit je

12. prosince 2025 12:57 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Hořela hospodářská budova na Opavsku. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Hasiči museli vynést a ochlazovat dvě tlakové lahve. Požár se podařilo rychle dostat pod kontrolu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Příčina požáru se vyšetřuje.

Filmový klub v Karviné rozšiřuje náhled na svět, založili jej manželé se stejným zájmem

Včera 13:15 | Karviná | Gabriela Stašová

Filmový klub v Karviné za dobu své existence prošel změnami, které sae týkaly jeh umístění, ale také například celkové koncepce. Jedno ale stále trvá - snaží se vychovávat veřejnost k filmové kultuře a vzdělávat prostřednictvím kinematografie.

Centrum Nového Jičína je pod zvýšeným dohledem

12. prosince 2025 11:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská policie během adventních trhů více dohlíží na bezpečnost návštěvníků novojičínského centra. Upozorňuje, aby si lidé hlídali mobily a peněženky, a také kontroluje auta na parkovištích.

Hejtman MSK se starosty největších měst Územního obvodu Bruntál ocenil nejlepší policisty roku 2025

11. prosince 2025 18:05 | Bruntál | Karel Soukop

Více než tři desítky příslušníků Policie ČR ze všech profesních útvarů Územního obvodu Bruntál se sjely do Rýmařova k vyhodnocení své roční práce. Hejtman MS kraje společně se starosty největších měst okresu a ředitelkou Územního obvodu Bruntál ocenil nejlepší policisty roku.

Na Veletrhu Artifex v Bruntále si žáci vybírali střední školy i zaměstnavatele

9. prosince 2025 6:52 | Bruntál | Tomáš Tikal

Oblíbený Veletrh Středních škol a zaměstnanosti Artifex v Bruntále opět zaplnily stovky zájemců o informace – žáků, studentů i jejich rodičů. V prostorách SPŠ a OA v Bruntále se sešly desítky zástupců firem a škol z celého MS kraje.

V Jeseníkách startují provoz další zimní areály, byla spuštěna Kopřivná, za týden se má rozjet karlovský Myšák

7. prosince 2025 16:45 | Bruntál | Karel Soukop

Po Karlovu minulý týden, také v Malé Morávce zahájili provoz sjezdovek. Počasí sice není to pravé zimní, ale podařilo se upravit a rozjet hlavní tratě. Sníh je po noci zmrzlý a kvalitně urolbovaný teploty kolem nuly a mlhu střídá sluníčko.

V Ryžovišti na Sovinecku se konala historicky první Svatohubertská mše

4. prosince 2025 9:02 | Bruntál | Karel Soukop

V sérii podzimních svatohubertských mysliveckých akcí vynikla jediná. V Ryžovišti v Nízkém Jeseníku se totiž konala historicky vůbec poprvé. Ryžoviště bylo hlavním městem Sovineckého panství a zdejší kostel sv. Jana Křtitele ze 16. století byl pro první Svatohubertskou mši více než důstojnou kulisou.

ČČK v Bruntále ocenil celkem 93 dárců krve

3. prosince 2025 14:34 | Bruntál | Karel Soukop

V bruntálském divadle bylo slavnostně oceněno 93 bezpříspěvkových dárců krve z celého regionu. Transfúzní služba a ČČK předali celkem 31 zlatých medailí profesora Jánského za 40 odběrů, 52 stříbrných za 20 odběrů a 10 křížů 3. stupně za 80 odběrů krve.

Bruntálský Den vědy zaplnil gymnázium a překvapil novinkami širokou veřejnost

3. prosince 2025 9:01 | Bruntál | Karel Soukop

O nejedno překvapení se postarala jinak tradiční akce – Den vědy na bruntálském gymnáziu. Zaujala především praktickým využitím fotovoltaiky, virtuální reality, 3D tisku a větrné či vodní energie. Stovky návštěvníků zaplnily všechny prostory školy.

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 12. července 2024 10:53, Bruntál, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000043944/farma-ve-stare-vode-u-svetle-hory-obhajila-titul-regionalni-potravina-ms-kraje