Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

Bruntál |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

8. července 2024 19:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

V Bruntále bylo otevřeno rekonstruované a opravené Městské divadlo

Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

14. října 2024 10:29 | Bruntál | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

52. Večerní běh Bruntálem neohrozilo ani chladné a deštivé počasí

14. října 2024 9:21 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Benefiční akce bruntálských pořadatelů pro postižené obce

6. října 2024 20:08 | Bruntál | Karel Soukop

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

6. října 2024 20:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

V Jeseníkách pokračuje boj lidí s následky povodní , přehrada Slezská Harta zabránila následkům ještě horším

17. září 2024 9:58 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Jeseníkách nastává boj s následky povodní. Sčítají se materiální škody, následky velké vody a ve spolupráci s obcemi a hasiči obyvatelé odčerpávají vodu ze zatopených ploch a domů. Voda však stále z kopců stéká a komplikuje situaci.

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 12. července 2024 10:53, Bruntál, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000043944/farma-ve-stare-vode-u-svetle-hory-obhajila-titul-regionalni-potravina-ms-kraje