Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Turisté mohou i letos vyrazit na Lysou horu s průvodcem, čeká je navíc překvapení

Frýdek-Místek |

Nejstarší hospůdka v Beskydech, zbojník Ondráš nebo třeba krása Satinských vodopádů. To je jen malý výčet toho, co můžete poznat během výstupu na Lysou horu. Povypráví vám o tom totiž průvodkyně v rámci výšlapů, které připravilo Turistické informační centrum Frýdek-Místek.

Královna Moravskoslezských Beskyd. Lysá hora přitáhne ročně už na půl milionu návštěvníků. I na letošní turistickou sezónu si připravilo Turistické informační centrum Frýdek-Místek pravidelné komentované výstupy v doprovodu průvodce.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "Výstup je zhruba 8 kilometrů dlouhý. Aby byl turisticky přístupný i pro méně zdatné, tak je rozčleněný asi sedmi zastávkami v průběhu cesty, kde je vždycky nějaký výklad."
Lucie Talavašková, TIC Frýdek-Místek: "Jejich sezóna potom potrvá až do poloviny října. Celkem máme připraveno 8 výstupů, plus 2 speciální. V jednom případě nás doprovodí samotný Lašský král a jednou se vydáme za západem slunce. Veškeré termíny potom najdou zájemci na našem webu ticfm.cz."

Lysohorská nej… aneb co jste ještě neviděli

Výpravy mají od loňského roku přesunutý start z Ostravice do Malenovic. Vychází se od Rajské boudy a výstup zabere pohodovým krokem zhruba 3 hodiny.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "První zastávka je U Korýtka, což je vlastně místo, které je kousíček nad vodopády na Satině, tím pádem v případě hezkého počasí, tak sestupujeme k vodopádům. Pak vystupujeme nahoru kolem hospody U Veličků. U Veličků si vyprávíme o té hospodě, jak je stará, jak dlouho funguje, k čemu byla původně určená a tak dál."
Lucie Talavašková, TIC Frýdek-Místek: "Na výstupy je nutná rezervace. Ty přijímá informační centrum ve Frýdlantu nad Ostravicí, cena je 80 korun za dospělou osobu a majitelé návštěvnické karty Beskydy card mají potom výhodu 20 procent."

Kromě nejstarší hospůdky v Beskydech se seznámíte také se zbojníkem Ondrášem.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "O tom, jak Ondráš olupoval pocestné a tak dál. Vystupujeme dál po žluté značce až vlastně na rozcestí s modrou, přičemž vlastně míjíme jeskyně. U největší z těch jeskyní u Ondrášovy, je další zastávka s výkladem. Doslova pár desítek metrů výš je další zastávka u Altánu, kde si vyprávíme o velkých šelmách, jaké můžeme v Beskydech vidět, o medvědovi, rysovi, vlkovi, o vlčích hlídkách a ochraně přírody."

Překvapení pro turisty

Na hřebeni Lukšinec pak potěší první krásné výhledy. Od průvodkyně se dozvíte i pověsti o Lysé hoře a také pár informací o jejích obětech. Výstup skončí na vrcholu výkladem o chatách i výhledech.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "Co každého turistu vždycky zaujme nejvíce, to jsou ty výhledy. O tom, co je z Lysé hory vidět, na kterou stranu, jaké jsou teda ty chaty a jejich historie."
Lucie Talavašková, TIC Frýdek-Místek: "Pokud se turisté rozhodnou vydat na Lysou horu bez doprovodu průvodce, mohou si v našich informačních centrech v Místku, ve Frýdku a ve Frýdlantu nad Ostravicí vyzvednout mapu Lysé hory, která obsahuje 19 tras. Já se jenom tak pochlubím, že tato mapa získala v uplynulých dnech 3. místo v prestižní soutěži Touristpropag.

Účastníky komentovaného výstupu ale čeká překvapení. Ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem se podívají pod pokličku předpovědí počasí na druhé nejvýše položené meteorologické stanici v České republice.

Nahlásit chybu


K tématu

Tomáš Štverák zkompletoval na extrémním závodu LH24 zlatý hattrick

28. ledna 2024 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Boje o nejvyšší příčky do posledních minut byly ozdobou 11. ročníku extrémního závodu IMOS LH24 2024 - 24 hodin na Lysé hoře. Absolutním vítězem se potřetí za sebou stal Tomáš Štverák, který v nejrychlejším čase absolvoval 13 okruhů a za 22 hodin a 35 minut zvládl porci 173 kilometrů s neuvěřitelným převýšením 11 300 metrů. Obhájit loňské vítězství se v kategorii žen podařilo i Kateřině Klepáčové. Fantomem Lysé hory se stal Emil Trombik z Českého Těšína. V 77 letech dokázal strávit na trase celý den i noc a v nohách měl po šesti kolech 80 kilometrů.

Energetici vybudovali záložní elektrické vedení na Lysou horu

8. března 2024 22:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Královna Beskyd už se nemusí obávat o dodávky elektřiny. Společnost ČEZ Distribuce dokončila výměnu nefunkčního kabelu z Krásné až na vrchol Lysé hory, který bude jistit dosavadní dodávky vedením z Ostravice. Vybudování vyšlo na 40 milionů korun.

Rotariáni a dobrovolníci vyvezli na Lysou horu několik vozíčkářů

9. září 2024 19:20 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Rotariáni z Ostravy, Opavy, Frýdku-Místku a Kopřivnice zorganizovali další akci, při které na vrchol Lysé hory vyvezli vozíčkáře, kteří by se tam sami dostali jen stěží. Některé týmy to vzaly sportovně, jiné jako příjemnou procházku.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.


5. ročník Havajského plesu opět bavil handicapované ve Frýdku-Místku

Převážně lidé s mentálním handicapem opět zaplnili Katolický lidový dům ve Frýdku-Místku. Organizátoři tady pro ně tradičně uspořádali Havajský ples. Zhruba 150 klientů z různých organizací napříč krajem si tak opět sešlo a ukázalo, že se umí skvěle bavit.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

2. října 2024 12:00 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Nová družina v Čeladné je plná školáků, přidají se i senioři

1. října 2024 9:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Školáci v Čeladné už naplno užívají nové oddělení družiny, které bylo vybudováno během prázdnin a v září bylo otevřeno pod názvem Tygříci. Za nový prostor pro aktivity dětí zaplatila obec přes dva miliony korun, z toho 1,6 milionu pokryla dotace.

Frýdlantský tenisový klub oslavil 100 let od založení

Tenisový klub ve Frýdlantě nad Ostravicí si připomněl 100 let své existence. Oslava se konala v areálu klubu, kdy nechyběla exhibiční utkání ani ocenění a poděkování.

Frýdek-Místek prodal budovy po městské policii v licitaci za 22,5 milionu

Frýdek-Místek prodal soubor budov, kde v minulosti sídlila městská policie. Prodej proběhl formou licitace, která má být nejtransparentnější formou prodeje městského majetku. Nový majitel za nemovitosti zaplatil 22,5 milionu korun.

Frýdek-Místek obnovil Pochod pro seniory. Šlo se z Lískovce do Sedlišť

Frýdek-Místek obnovil oblíbenou akci Pochod pro seniory. Začalo se podzimním výšlapem z Lískovce do Sedlišť, kterého se účastnilo několik desítek aktivních seniorů. Cílem akce je motivovat seniory k pohybu a také jim nabídnout možnosti setkávání.

Turisté mohou i letos vyrazit na Lysou horu s průvodcem, čeká je navíc překvapení
Vydáno 9. července 2020 16:42, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nejstarší hospůdka v Beskydech, zbojník Ondráš nebo třeba krása Satinských vodopádů. To je jen malý výčet toho, co můžete poznat během výstupu na Lysou horu. Povypráví vám o tom totiž průvodkyně v rámci výšlapů, které připravilo Turistické informační centrum Frýdek-Místek.

Královna Moravskoslezských Beskyd. Lysá hora přitáhne ročně už na půl milionu návštěvníků. I na letošní turistickou sezónu si připravilo Turistické informační centrum Frýdek-Místek pravidelné komentované výstupy v doprovodu průvodce.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "Výstup je zhruba 8 kilometrů dlouhý. Aby byl turisticky přístupný i pro méně zdatné, tak je rozčleněný asi sedmi zastávkami v průběhu cesty, kde je vždycky nějaký výklad."
Lucie Talavašková, TIC Frýdek-Místek: "Jejich sezóna potom potrvá až do poloviny října. Celkem máme připraveno 8 výstupů, plus 2 speciální. V jednom případě nás doprovodí samotný Lašský král a jednou se vydáme za západem slunce. Veškeré termíny potom najdou zájemci na našem webu ticfm.cz."

Lysohorská nej… aneb co jste ještě neviděli

Výpravy mají od loňského roku přesunutý start z Ostravice do Malenovic. Vychází se od Rajské boudy a výstup zabere pohodovým krokem zhruba 3 hodiny.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "První zastávka je U Korýtka, což je vlastně místo, které je kousíček nad vodopády na Satině, tím pádem v případě hezkého počasí, tak sestupujeme k vodopádům. Pak vystupujeme nahoru kolem hospody U Veličků. U Veličků si vyprávíme o té hospodě, jak je stará, jak dlouho funguje, k čemu byla původně určená a tak dál."
Lucie Talavašková, TIC Frýdek-Místek: "Na výstupy je nutná rezervace. Ty přijímá informační centrum ve Frýdlantu nad Ostravicí, cena je 80 korun za dospělou osobu a majitelé návštěvnické karty Beskydy card mají potom výhodu 20 procent."

Kromě nejstarší hospůdky v Beskydech se seznámíte také se zbojníkem Ondrášem.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "O tom, jak Ondráš olupoval pocestné a tak dál. Vystupujeme dál po žluté značce až vlastně na rozcestí s modrou, přičemž vlastně míjíme jeskyně. U největší z těch jeskyní u Ondrášovy, je další zastávka s výkladem. Doslova pár desítek metrů výš je další zastávka u Altánu, kde si vyprávíme o velkých šelmách, jaké můžeme v Beskydech vidět, o medvědovi, rysovi, vlkovi, o vlčích hlídkách a ochraně přírody."

Překvapení pro turisty

Na hřebeni Lukšinec pak potěší první krásné výhledy. Od průvodkyně se dozvíte i pověsti o Lysé hoře a také pár informací o jejích obětech. Výstup skončí na vrcholu výkladem o chatách i výhledech.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "Co každého turistu vždycky zaujme nejvíce, to jsou ty výhledy. O tom, co je z Lysé hory vidět, na kterou stranu, jaké jsou teda ty chaty a jejich historie."
Lucie Talavašková, TIC Frýdek-Místek: "Pokud se turisté rozhodnou vydat na Lysou horu bez doprovodu průvodce, mohou si v našich informačních centrech v Místku, ve Frýdku a ve Frýdlantu nad Ostravicí vyzvednout mapu Lysé hory, která obsahuje 19 tras. Já se jenom tak pochlubím, že tato mapa získala v uplynulých dnech 3. místo v prestižní soutěži Touristpropag.

Účastníky komentovaného výstupu ale čeká překvapení. Ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem se podívají pod pokličku předpovědí počasí na druhé nejvýše položené meteorologické stanici v České republice.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000021088/turiste-mohou-i-letos-vyrazit-na-lysou-horu-s-pruvodcem-ceka-je-navic-prekvapeni