Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířov celoročně bojuje s potkany, lidé navrhují uzavřít spodní otvory v popelnicích

Havířov |

Zbavit se potkanů zejména u popelnic, není jednoduché. Někteří lidé si myslí, že by to vyřešilo uzavření spodních otvorů, kudy má hlodavec snadnou cestu k potravě.

Havířov celoročně bojuje s přemnoženými potkany. Problémem je, že v komunálním odpadu je mnoho zbytků jídla a tak hlodavci mají stálý přísun potravy. Podle některých lidí, by se dal problém jednoduše vyřešit.

Lubomír Kminiak, občan Havířova: “Hlavní problém je, že žádná popelnice nemá špunty zespodu, nevíme z jakého důvodu se vyndaly. Tím pádem tam potkani běžně chodí za jídlem a mají nadbytek stravy. Byl jsem se informovat u výrobce a říkal, že ty špunty se nesmí vyndávat, že tam plní určitou funkci a když tam je zespodu otvor v každé popelnici pět centimetrů, takže se nedivme, že oni to mají jako supermarket. Pokud se tam ty špunty zpět nevrátí, tak deratizace má minimální účinek a jsou to zbytečně vyhozené peníze.”

A máte tady teď ty potkany?

Lubomír Kminiak, občan Havířova: “Jsou tady pravidelně každý večer jak chodím, tak jsem si toho začal všímat a je jich tady tak minimálně deset, dvanáct potkanů pravidelně. Říkám fotbalový mančaft a je tam jedna taková veliká, já jí říkám big mama a prostě do toho 5 cm otvoru ani pomalu nevleze. Takže máme se na co těšit.”

Město si ale myslí, že i když by byly v otvorech zátky, potkan si k potravě najde jinou cestu.

Iveta Grzonková, vedoucí odboru komunálních služeb: “V podstatě v Havířově i v jiných městech se používá ve 100% stejný typ nádob. Tam je možnost ucpání těch dolních otvorů, ale jejich funkčnost je naprosto jasná, protože nádoby nejsou vždy uzavřeny občany tak, aby tam nedocházelo k napršení vody. Takže ty otvory mají sloužit k odtoku, snižuje se celková hmotnost odpadu, takže určitě to je funkční řešení, které má smysl. Neříkáme, že neřešíme se svozovou společností v místech, kde evidujeme vyšší výskyt, tak hledáme i toto, nějaké zabezpečení, ale celkový výskyt potkanů určitě nezávisí na otvorech v nádobách. Jedná se spíše o to, že v nádobách zůstávají zbytky jídel, potkani k tomu mají přístup i horními víky, takže oni si prostě hledají zdroj potravy.”

Například v Karviné zátky z kontejnerů nevytahují.

Lukáš Hudeček, mluvčí karvinského magistrátu: “Vyndávají se pouze pokud se očekává nějaký silný déšť, aby ta voda mohla s kontejnerů odtéct, aby potom mohli popeláři v pohodě ty popelnice vysypat do vozidla. S tím, že někdy ty špunty samy odpadnou, nebo je lidé odstraní, tak je nahrazujeme.”

Nicméně technické služby v Karviné vypozorovali, že zásadní vliv na výskyt potkanů zátky nemají. Jelikož potkan nemá přirozeného predátora, jediným způsobem likvidace je deratizace.

Iveta Grzonková, vedoucí odboru komunálních služeb: "Celoročně město eviduje podněty občanů, nebo si děláme svoje vlastní šetření na místě. Lokality, kde ten výskyt je potvrzený, tak se v průběhu celého roku objednává deratizační firma. Navíc město v loňském roce vydalo obecně závaznou vyhlášku, kde je nařízená speciální ochranná deratizace, která proběhne znova v dubnu a v říjnu letošního roku."
Nahlásit chybu


K tématu

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají nádoby na plast. Město motivuje k třídění odpadů

16. listopadu 2023 12:12 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají v těchto dnech nové nádoby na plasty. Cílem tohoto rozšíření je motivovat veřejnost ke třídění odpadů, aby mohlo město udržet cenu poplatků za odpady a nemuselo ji zvyšovat. 4 500 nádob se bude rozmísťovat zhruba měsíc.

Popeláři ve Frýdku-Místku svážejí ze sídlišť vánoční stromky

Frýdecká skládka naplánovala na leden svoz vánočních stromků. Jednou týdně objíždějí popeláři město, aby sesbírali u popelnic odložené stromky. Ty se pak sváží na skládku, kde se využijí pro výrobu kompostu. Důležité proto je, aby byly důkladně odstrojeny.

Špinavé kontejnery z centra města projely myčkou

20. září 2024 16:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města zajistily letos potřetí strojní čištění a dezinfekci kontejnerů na směsný komunální odpad a bioodpad. Speciální vozidlo s mycím zařízením přijelo z technických služeb města Orlová.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.


Relax centrum Orlová představilo své novinky

Relax centrum v Orlové nabízí jak krytý bazén, tak wellness. Nedávno zde bylo také nově zmodernizováno prostředí finské sauny v prvním patře.

Zvlněná silnice ve Stonavě prochází opravou, dva dny bude uzavřena

Kvůli poddolování došlo ve Stonavě k výraznému zvlnění silnice v délce jednoho kilometru. Lokálně se tato cesta opravovala už několikrát. Nyní po ukončení těžby na Darkově Moravskoslezský kraj ve spolupráci se státním podnikem Diamo zafinancoval souvislou opravu povrchu v celé její délce.

Výročí posvěcení kostela spojila stonavská farnost s dožínkami

Včera 13:37 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavská farnost si připomněla 114. výročí posvěcení kostela svaté Máří Magdalény. Během slavnostní bohoslužby věřící děkovali také za letošní úrodu. Krmáš byl totiž spojen s farními dožínkami.

Týden knihoven ve Stonavě nabídne i zajímavou besedu

Včera 13:36 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V rámci celorepublikového Týdne knihoven, připravila Místní knihovna Stonava pro své návštěvníky několik zajímavých akcí.

Stonava poprvé v sezóně nebodovala, podlehla lídrovi tabulky

Včera 13:35 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté mají za sebou velmi těžký zápas. Na domácí půdě hostili lídra tabulky. I přesto, že zápas byl velmi vyrovnaný, body si domů odvezly Kravaře.

Spotkanie ku pamięci Klemensa Słowioczka

Z okazji pierwszej rocznicy śmierci Klemensa Słowioczka członkowie zespołu śpiewaczego TA Grupa przygotowali wieczór wspomień. Słowioczek po powrocie na Zaolzie stał się członkiem, solistą i nauczycielem tego zespołu.

Havířov celoročně bojuje s potkany, lidé navrhují uzavřít spodní otvory v popelnicích
Vydáno 28. ledna 2023 9:13, Havířov, Bára Kelnerová
Zbavit se potkanů zejména u popelnic, není jednoduché. Někteří lidé si myslí, že by to vyřešilo uzavření spodních otvorů, kudy má hlodavec snadnou cestu k potravě.

Havířov celoročně bojuje s přemnoženými potkany. Problémem je, že v komunálním odpadu je mnoho zbytků jídla a tak hlodavci mají stálý přísun potravy. Podle některých lidí, by se dal problém jednoduše vyřešit.

Lubomír Kminiak, občan Havířova: “Hlavní problém je, že žádná popelnice nemá špunty zespodu, nevíme z jakého důvodu se vyndaly. Tím pádem tam potkani běžně chodí za jídlem a mají nadbytek stravy. Byl jsem se informovat u výrobce a říkal, že ty špunty se nesmí vyndávat, že tam plní určitou funkci a když tam je zespodu otvor v každé popelnici pět centimetrů, takže se nedivme, že oni to mají jako supermarket. Pokud se tam ty špunty zpět nevrátí, tak deratizace má minimální účinek a jsou to zbytečně vyhozené peníze.”

A máte tady teď ty potkany?

Lubomír Kminiak, občan Havířova: “Jsou tady pravidelně každý večer jak chodím, tak jsem si toho začal všímat a je jich tady tak minimálně deset, dvanáct potkanů pravidelně. Říkám fotbalový mančaft a je tam jedna taková veliká, já jí říkám big mama a prostě do toho 5 cm otvoru ani pomalu nevleze. Takže máme se na co těšit.”

Město si ale myslí, že i když by byly v otvorech zátky, potkan si k potravě najde jinou cestu.

Iveta Grzonková, vedoucí odboru komunálních služeb: “V podstatě v Havířově i v jiných městech se používá ve 100% stejný typ nádob. Tam je možnost ucpání těch dolních otvorů, ale jejich funkčnost je naprosto jasná, protože nádoby nejsou vždy uzavřeny občany tak, aby tam nedocházelo k napršení vody. Takže ty otvory mají sloužit k odtoku, snižuje se celková hmotnost odpadu, takže určitě to je funkční řešení, které má smysl. Neříkáme, že neřešíme se svozovou společností v místech, kde evidujeme vyšší výskyt, tak hledáme i toto, nějaké zabezpečení, ale celkový výskyt potkanů určitě nezávisí na otvorech v nádobách. Jedná se spíše o to, že v nádobách zůstávají zbytky jídel, potkani k tomu mají přístup i horními víky, takže oni si prostě hledají zdroj potravy.”

Například v Karviné zátky z kontejnerů nevytahují.

Lukáš Hudeček, mluvčí karvinského magistrátu: “Vyndávají se pouze pokud se očekává nějaký silný déšť, aby ta voda mohla s kontejnerů odtéct, aby potom mohli popeláři v pohodě ty popelnice vysypat do vozidla. S tím, že někdy ty špunty samy odpadnou, nebo je lidé odstraní, tak je nahrazujeme.”

Nicméně technické služby v Karviné vypozorovali, že zásadní vliv na výskyt potkanů zátky nemají. Jelikož potkan nemá přirozeného predátora, jediným způsobem likvidace je deratizace.

Iveta Grzonková, vedoucí odboru komunálních služeb: "Celoročně město eviduje podněty občanů, nebo si děláme svoje vlastní šetření na místě. Lokality, kde ten výskyt je potvrzený, tak se v průběhu celého roku objednává deratizační firma. Navíc město v loňském roce vydalo obecně závaznou vyhlášku, kde je nařízená speciální ochranná deratizace, která proběhne znova v dubnu a v říjnu letošního roku."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000035452/havirov-celorocne-bojuje-s-potkany-lide-navrhuji-uzavrit-spodni-otvory-v-popelnicich