Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Problémová lokalita

Karviná |

Obyvatele Karviné i místní magistrát již delší dobu trápí problémová lokalita v Karviné - Novém Městě. Nejenže se zde nedaří udržet pořádek a vyskytují se zde velmi často různé trestné činy, poslední dobou se právě k této lokalitě vztahují i různé fámy.

Část Karviné zvaná šeska je kapitolou sama o sobě a Karvinští o ní mohou vyprávět celé hodiny. Dříve poklidná a milovaná část města se za poslední roky změnila k nepoznání. Krádeže, výtržnosti, vandalismus, hluk a rozbroje jsou tady na denním pořádku. Nejvíce situace trápí místní starousedlíky. Proto je také začali karvinští městští strážníci denně navštěvovat.

Petr Bičej, ředitel MP Karviná: "Těch informací je hodně, my je postupně třídíme, jsou tam jak informace sociálního charakteru, jsou tam i takové informace, které by určitě zajímaly policii. Do toho se ještě objevily nepodložené falešné zprávy o tom, že radnice podporuje přistěhování nepřizpůsobivých Romů z Teplic, Chánova či Košic přímo do Karviné."

Primátor města Tomáš Hanzel proto zmapoval celou situaci osobně. Tomáš Hanzel, primátor města: "Přišel jsem tady, abych si popovídal s lidmi, kteří tady žijí, zeptal se jich na to, jak celou situaci vnímají a hlavně, abych jim vyvrátil tu fámu, která tady po Karviné běží, že město Karviná, potažmo já, chceme přistěhovat velké množství nepřizpůsobivých občanů z různých koutků republiky a Slovenska. To je absolutně nesmysl. Já bych nikdy nic takového nepřipustil."

Anketa, obyvatelka Ká-6: "Pan primátor postoupil dobře, že přišel a řekl lidem, že to není pravda."

Více emocí a stížností na současný stav v této lokalitě se objevily na ulici Makarenkova. Tomáš Hanzel, primátor města: "Já dneska chci zkoordinovat velkou skupinu institucí a lidí, kteří do toho mohou něco říct a pokusíme se tvrdě zasáhnout proti těm lidem, kteří tady dělají nepořádek. Samozřejmě nepůjde to ze dne na den, ale budeme tvrdě zasahovat proti těmto živlům."

Samotný pohled na domy a přilehlé okolí hovoří sám o sobě. Tam, kde si lidé dříve pěstovali záhonky s květinami dnes neroste ani tráva.

Anketa, obyvatelka Ká-6: "Tady je to k nežití. Ve všem. Smrad kolem kontejnerů, i když to ráno uklidí, večer je to tady to samé. Rozbíjejí tady auta, pračky, ledničky."

Tomáš Hanzel, primátor města: "Já jsem docela nešťastný tady z této lokality, protože ti normální občané to nemají tady vůbec jednoduchý."

Místní obyvatelé si všimli i toho, že velkou měrou se na nepořádku podílejí děti a mládež. Anketa, obyvatelka Ká-6: "O prázdninách cirkus do noci a jakmile začne škola, tak jsou všichni nemocní a toulají se tady dopoledne. To by chtělo, aby ta policie tady přišla dopoledne a zavedla ty děti rodičům."

Tomáš Hanzel, primátor města: "V takových podmínkách se nedají vychovávat děti. Jestliže spousta dětí tady nechodí do školy, tak se poradím se všemi institucemi, které k tomu mají co říct a požádám je, aby šly až na hranu."

Bohužel, se vzniklou situací nejsou spokojeni ani Romové, kteří v této lokalitě žijí delší dobu. I jim vadí to, že se sem stěhuje stále více nepřizpůsobivých občanů. A diví se, odkud se berou.

Tato žena tvrdí, že Romové, kteří tady bydlí delší dobu nejsou problematičtí. Anketa, obyvatelka Ká-6: "Ti Romové, kteří se tady přistěhují, tak ti tady pak dělají neplechu."

Většina bytů v této lokalitě patří společnosti RPG byty. Tomáš Hanzel, primátor města: "Ujistili mě, že oni v žádném případě nebudou do svých bytů sestěhovávat tyto problémové rodiny odkudkoliv a budeme postupovat ve shodě."

Petr Handl, mluvčí společnosti RPG byty: "Ve spolupráci s městem můžeme zintenzívnit kontrolní činnost v našich objektech, kdy za asistence MP můžeme provádět fyzické kontroly objektů, v případě, že v těchto objektech pobývají neoprávněně nebo se tam ukrývají podobně. Přísně se bude postupovat i v otázce ničení majetku. Můžeme postupovat velmi razantně až k vystěhování. V takových případech je ale těžké dokazování toho, kdo ničení majetku způsoboval, protože bez patřičné součinnosti, pokud nemáme jejich svědecké výpovědi, těžko se taková vandalská činnost prokazuje."

Katastrofální situace byla například v domech na ulici Fučíkově a u Svobodáren. Vidět spoušť ve sklepích domů, rozbité schránky a cítit nepříjemný zápach z povalujících se odpadků bylo opravdu pro silné nátury. V ulici Fučíkově se dokonce nachází pár prázdných bytů. Nikdo tam však bydlet nechce.

Anketa, obyvatel K-6: "Dívejte se, tady bude pět prázdných bytů a koho sem? Jenom „Romáků". My bychom chtěli normální lidi. Ale oni přijdou normální lidi a mají strach. A řekněte mi proč, co jsme my psi?"

Všechny poznatky si strážníci pečlivě zaznamenali a po této důkladné návštěvě svolal primátor města včera i mimořádnou schůzku. O tom, jaké řešení a konkrétní přísné kroky se v této lokalitě budou nyní podnikat, vás budeme informovat.

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.


Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Radnice bude muset znovu investovat do cyklostezky u Lučiny, povodně na ní napáchaly škody

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Problémová lokalita
Vydáno 1. ledna 2008 0:00, Karviná, Monika Danková
Obyvatele Karviné i místní magistrát již delší dobu trápí problémová lokalita v Karviné - Novém Městě. Nejenže se zde nedaří udržet pořádek a vyskytují se zde velmi často různé trestné činy, poslední dobou se právě k této lokalitě vztahují i různé fámy.

Část Karviné zvaná šeska je kapitolou sama o sobě a Karvinští o ní mohou vyprávět celé hodiny. Dříve poklidná a milovaná část města se za poslední roky změnila k nepoznání. Krádeže, výtržnosti, vandalismus, hluk a rozbroje jsou tady na denním pořádku. Nejvíce situace trápí místní starousedlíky. Proto je také začali karvinští městští strážníci denně navštěvovat.

Petr Bičej, ředitel MP Karviná: "Těch informací je hodně, my je postupně třídíme, jsou tam jak informace sociálního charakteru, jsou tam i takové informace, které by určitě zajímaly policii. Do toho se ještě objevily nepodložené falešné zprávy o tom, že radnice podporuje přistěhování nepřizpůsobivých Romů z Teplic, Chánova či Košic přímo do Karviné."

Primátor města Tomáš Hanzel proto zmapoval celou situaci osobně. Tomáš Hanzel, primátor města: "Přišel jsem tady, abych si popovídal s lidmi, kteří tady žijí, zeptal se jich na to, jak celou situaci vnímají a hlavně, abych jim vyvrátil tu fámu, která tady po Karviné běží, že město Karviná, potažmo já, chceme přistěhovat velké množství nepřizpůsobivých občanů z různých koutků republiky a Slovenska. To je absolutně nesmysl. Já bych nikdy nic takového nepřipustil."

Anketa, obyvatelka Ká-6: "Pan primátor postoupil dobře, že přišel a řekl lidem, že to není pravda."

Více emocí a stížností na současný stav v této lokalitě se objevily na ulici Makarenkova. Tomáš Hanzel, primátor města: "Já dneska chci zkoordinovat velkou skupinu institucí a lidí, kteří do toho mohou něco říct a pokusíme se tvrdě zasáhnout proti těm lidem, kteří tady dělají nepořádek. Samozřejmě nepůjde to ze dne na den, ale budeme tvrdě zasahovat proti těmto živlům."

Samotný pohled na domy a přilehlé okolí hovoří sám o sobě. Tam, kde si lidé dříve pěstovali záhonky s květinami dnes neroste ani tráva.

Anketa, obyvatelka Ká-6: "Tady je to k nežití. Ve všem. Smrad kolem kontejnerů, i když to ráno uklidí, večer je to tady to samé. Rozbíjejí tady auta, pračky, ledničky."

Tomáš Hanzel, primátor města: "Já jsem docela nešťastný tady z této lokality, protože ti normální občané to nemají tady vůbec jednoduchý."

Místní obyvatelé si všimli i toho, že velkou měrou se na nepořádku podílejí děti a mládež. Anketa, obyvatelka Ká-6: "O prázdninách cirkus do noci a jakmile začne škola, tak jsou všichni nemocní a toulají se tady dopoledne. To by chtělo, aby ta policie tady přišla dopoledne a zavedla ty děti rodičům."

Tomáš Hanzel, primátor města: "V takových podmínkách se nedají vychovávat děti. Jestliže spousta dětí tady nechodí do školy, tak se poradím se všemi institucemi, které k tomu mají co říct a požádám je, aby šly až na hranu."

Bohužel, se vzniklou situací nejsou spokojeni ani Romové, kteří v této lokalitě žijí delší dobu. I jim vadí to, že se sem stěhuje stále více nepřizpůsobivých občanů. A diví se, odkud se berou.

Tato žena tvrdí, že Romové, kteří tady bydlí delší dobu nejsou problematičtí. Anketa, obyvatelka Ká-6: "Ti Romové, kteří se tady přistěhují, tak ti tady pak dělají neplechu."

Většina bytů v této lokalitě patří společnosti RPG byty. Tomáš Hanzel, primátor města: "Ujistili mě, že oni v žádném případě nebudou do svých bytů sestěhovávat tyto problémové rodiny odkudkoliv a budeme postupovat ve shodě."

Petr Handl, mluvčí společnosti RPG byty: "Ve spolupráci s městem můžeme zintenzívnit kontrolní činnost v našich objektech, kdy za asistence MP můžeme provádět fyzické kontroly objektů, v případě, že v těchto objektech pobývají neoprávněně nebo se tam ukrývají podobně. Přísně se bude postupovat i v otázce ničení majetku. Můžeme postupovat velmi razantně až k vystěhování. V takových případech je ale těžké dokazování toho, kdo ničení majetku způsoboval, protože bez patřičné součinnosti, pokud nemáme jejich svědecké výpovědi, těžko se taková vandalská činnost prokazuje."

Katastrofální situace byla například v domech na ulici Fučíkově a u Svobodáren. Vidět spoušť ve sklepích domů, rozbité schránky a cítit nepříjemný zápach z povalujících se odpadků bylo opravdu pro silné nátury. V ulici Fučíkově se dokonce nachází pár prázdných bytů. Nikdo tam však bydlet nechce.

Anketa, obyvatel K-6: "Dívejte se, tady bude pět prázdných bytů a koho sem? Jenom „Romáků". My bychom chtěli normální lidi. Ale oni přijdou normální lidi a mají strach. A řekněte mi proč, co jsme my psi?"

Všechny poznatky si strážníci pečlivě zaznamenali a po této důkladné návštěvě svolal primátor města včera i mimořádnou schůzku. O tom, jaké řešení a konkrétní přísné kroky se v této lokalitě budou nyní podnikat, vás budeme informovat.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/1894/problemova-lokalita