„Ho, ho, ho, ho.“ Tímto pozdravem byli přivítáni v jablunkovském lesíku všichni, kteří si o víkendu nenechali ujít Horalské slavnosti. Ty už po sedmdesáté nabídly pestrou škálu folklorních vystoupení desítek souborů nejen z celého regionu ale i ze zahraničí.
„Součástí naší tradice a naší kultury je nejen tanec a zpěv, ale také jídlo,“ řekl předseda hlavního výboru Polského svazu kulturně osvětového Jan Ryłko.
Pochutnat si mohli lidé na bramborových plackách a dalších typických horalských jídlech. Součástí slavnosti jsou i ukázky lidových řemesel. Zájemci si například mohli vyzkoušet, jak se kdysi vyráběl okap.
„Nevím sice, jak dlouho trvalo vyrobit metr okapu, ale je to docela náročná věc.“ „Mně se tady líbí úplně všechno. Je tady skvělé jídlo, výborný program a veselí lidé.“ „Mně tady nejvíce chutní ta medovina.“ „Je to tradice, scházíme se tady všichni známí.“ „Je to gigantická akce, kterou stojí za to navštívit,“ řekli návštěvníci.
Na jablunkovských Horalských slavnostech platí jedno rčení. Koho nepotkáš celý rok, toho potkáš na Gorolu.