Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava poskytuje ambulantní i lůžkovou péči. Tým oddělení tvoří rehabilitační lékaři, fyzioterapeuté, ergoterapeuté, zdravotní sestry a ošetřovatelský personál. Ti všichni se starají o pacienty s širokým spektrem giagnóz.

Jana Vlčková, primářka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Jsou to pacienti s úrazy, s neurologickým onemocněním, pacienti, kteří mají bolesti páteře a podobně. Samozřejmě k nám chodí i pacienti, kteří jsou třeba z řad interních oborů a podobně. V neposlední řadě se staráme i o mládež, o děti, které mají třeba vadné držení těla. Kdy v dnešní době teenageři spíše sedí, než se pohybují. Nemocniční rehabilitace se liší právě tou skladbou těch pacientů a to specifikum je, že naši terapeuté chodí na oddělení v rámci nemocnice, takže docházejí na Ortopedii, na Chirurgii, na ARO, na JIPky, na Interní obory. A v tom je to jiné, v tom je to i náročnější.”

Každý pacient je před zařazením do terapie vyšetřen lékařem, který pro něj určí vhodnou léčbu.

Jana Vlčková, primářka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Když pacient přijde na rehabilitaci na ambulanci, tak si ho vyšetří některá z mých kolegyň lékařek a vlastně podívá se na něj, jak vypadá, jak chodí, jak se pohybuje. No a mnohdy je to taková detektivní práce. Třeba pacient přijde s tím, že ho bolí noha a my přijdeme na to, že vlastně ten problém není třeba v té dolní končetině, ale je někde výš, třeba v bederní páteři nebo podobně. Nejčastější pacienti na ambulanci jsou vertebropati. To znamená, to jsou pacienti, kteří mají problémy s páteří, ať už krční, hrudní nebo bederní.”
Lucie Cielecká, fyzioterapeutka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,My se snažíme pacienty jednak zapojit do běžných denních činností, snažíme se o to, aby jim pohyb seděl, abychom jim řekli to, co by měli dělat doma, jak by měli cvičit, co by měli dělat pro to, aby je to nebolelo.”

Rehabilitaci si nepochvalují jen ambulantní pacienti, ale oceňují ji také pacienti po operacích, kteří se nemusí po zákroku přesouvat do jiného zařízení a mohou pokračovat v léčbě.

Vlasta Háková, pacientka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Jsem po operaci kolenního kloubu. A nedovedu si představit, že bych šla hned z Ortopedie do lázní léčit koleno, to bych nezvládla vůbec. Jsem velmi spokojená, nejlepší je to cvičení."

Kvalitní péče o pacienty by nebyla možná bez odbornému týmu, ale také bez moderního vybavení, které Městská nemocnice Ostrava průběžně pořizuje.

Jana Vlčková, primářka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Máme takové specifikum, že jsme jedna z mála nemocnic v Ostravě, která má ještě rehabilitační bazén.”
Martina Juchelková, fyzioterapeutka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Tady to je naše novinka. Je to přístroj, který se používá na ovlivňování pánevního dna. Dokonce máme zapůjčenu i virtuální realitu.”
Aleš Pekárek, fyzioterapeut, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Tak zde máme prvotřídní kryoterapii, která se využívá především v léčbě a analgetizaci. Zde máme motodlahu převážně na ramenní kloub. Kde vlastně rozcvičujeme pacienty po artroskopiích či vykloubení ramene."

Moderní přístrojové vybavení nepřináší užitek pouze pacientům, usnadňuje mnohdy práci také personálu, pro který by jinak byla práce s pacienty velmi fyzicky náročná.

Aleš Pekárek, fyzioterapeut, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Tady jsem měl praxi už od prváku čili během těch tří let jsem si všiml výměny a posílení různých procedur a strojů, které napomáhají hlavně k analgetizaci čili ke zmírnění bolesti. A když pacienti mají menší bolesti, tak se s nimi lépe cvičí.”

Oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava spolupracuje s Ostravskou univerzitou a umožňuje tak budoucím fyzioterapeutům a ergoterapeutům neocenitelnou praxi.

Jana Vlčková, primářka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,K nám tak těch 10-15 studentů během toho roku přijde.”
Aleš Pekárek, fyzioterapeut, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,V naší nemocnici pracuji již měsíc. A za ten měsíc jsem si stihl projít veškerá lůžková oddělení od Ortopedie, Neurologie, Neurochirurgie, ale i jiné.”

Někteří studenti se právě díky pestré praxi rozhodnou v nemocnici zůstat. A dveře otevřené mají i další posily.

Nahlásit chybu


K tématu

Městská nemocnice má studii proveditelnosti modernizace. Vyjde na 5 mld. kč

14. prosince 2023 13:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Městská nemocnice Ostrava pokračuje v modernizaci, která je plánována na zhruba 10 let. Celou koncepci nyní schválilo i zastupitelstvo města. Prvním krokem bude výběr správce, který se bude podílet na řízení projektu a zároveň prostředníkem mezi nemocnicí a magistrátem.

Dětské oddělení Městské nemocnice Ostrava má nové rodinné pokoje

6. listopadu 2023 13:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Pět nových nadstandardních pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením – umyvadlem, WC, sprchovým koutem – vzniklo na oddělení Dětského lékařství v Pavilonu B Městské nemocnice Ostrava, místo původních pokojů vybavených pouze umyvadly. Dva pokoje jsou k dispozici na stanici malých dětí, dva na novorozeneckém oddělení a jeden na stanici velkých dětí.

Centrum pro rodiny a záchytka budou v jedné budově. Rekonstrukce objektu potrvá rok a půl

11. ledna 2024 12:40 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít všechny své služby i zázemí pro prorodinné aktivity pod novou střechou v budově, kde je nově také ostravská záchytka. Přestěhuje se totiž do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Nyní začala rekonstrukce budoucích prostor.


Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem
Vydáno 9. října 2024 17:30, Celý MS kraj, Jana Lipowská
Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava poskytuje ambulantní i lůžkovou péči. Tým oddělení tvoří rehabilitační lékaři, fyzioterapeuté, ergoterapeuté, zdravotní sestry a ošetřovatelský personál. Ti všichni se starají o pacienty s širokým spektrem giagnóz.

Jana Vlčková, primářka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Jsou to pacienti s úrazy, s neurologickým onemocněním, pacienti, kteří mají bolesti páteře a podobně. Samozřejmě k nám chodí i pacienti, kteří jsou třeba z řad interních oborů a podobně. V neposlední řadě se staráme i o mládež, o děti, které mají třeba vadné držení těla. Kdy v dnešní době teenageři spíše sedí, než se pohybují. Nemocniční rehabilitace se liší právě tou skladbou těch pacientů a to specifikum je, že naši terapeuté chodí na oddělení v rámci nemocnice, takže docházejí na Ortopedii, na Chirurgii, na ARO, na JIPky, na Interní obory. A v tom je to jiné, v tom je to i náročnější.”

Každý pacient je před zařazením do terapie vyšetřen lékařem, který pro něj určí vhodnou léčbu.

Jana Vlčková, primářka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Když pacient přijde na rehabilitaci na ambulanci, tak si ho vyšetří některá z mých kolegyň lékařek a vlastně podívá se na něj, jak vypadá, jak chodí, jak se pohybuje. No a mnohdy je to taková detektivní práce. Třeba pacient přijde s tím, že ho bolí noha a my přijdeme na to, že vlastně ten problém není třeba v té dolní končetině, ale je někde výš, třeba v bederní páteři nebo podobně. Nejčastější pacienti na ambulanci jsou vertebropati. To znamená, to jsou pacienti, kteří mají problémy s páteří, ať už krční, hrudní nebo bederní.”
Lucie Cielecká, fyzioterapeutka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,My se snažíme pacienty jednak zapojit do běžných denních činností, snažíme se o to, aby jim pohyb seděl, abychom jim řekli to, co by měli dělat doma, jak by měli cvičit, co by měli dělat pro to, aby je to nebolelo.”

Rehabilitaci si nepochvalují jen ambulantní pacienti, ale oceňují ji také pacienti po operacích, kteří se nemusí po zákroku přesouvat do jiného zařízení a mohou pokračovat v léčbě.

Vlasta Háková, pacientka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Jsem po operaci kolenního kloubu. A nedovedu si představit, že bych šla hned z Ortopedie do lázní léčit koleno, to bych nezvládla vůbec. Jsem velmi spokojená, nejlepší je to cvičení."

Kvalitní péče o pacienty by nebyla možná bez odbornému týmu, ale také bez moderního vybavení, které Městská nemocnice Ostrava průběžně pořizuje.

Jana Vlčková, primářka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Máme takové specifikum, že jsme jedna z mála nemocnic v Ostravě, která má ještě rehabilitační bazén.”
Martina Juchelková, fyzioterapeutka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Tady to je naše novinka. Je to přístroj, který se používá na ovlivňování pánevního dna. Dokonce máme zapůjčenu i virtuální realitu.”
Aleš Pekárek, fyzioterapeut, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Tak zde máme prvotřídní kryoterapii, která se využívá především v léčbě a analgetizaci. Zde máme motodlahu převážně na ramenní kloub. Kde vlastně rozcvičujeme pacienty po artroskopiích či vykloubení ramene."

Moderní přístrojové vybavení nepřináší užitek pouze pacientům, usnadňuje mnohdy práci také personálu, pro který by jinak byla práce s pacienty velmi fyzicky náročná.

Aleš Pekárek, fyzioterapeut, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,Tady jsem měl praxi už od prváku čili během těch tří let jsem si všiml výměny a posílení různých procedur a strojů, které napomáhají hlavně k analgetizaci čili ke zmírnění bolesti. A když pacienti mají menší bolesti, tak se s nimi lépe cvičí.”

Oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava spolupracuje s Ostravskou univerzitou a umožňuje tak budoucím fyzioterapeutům a ergoterapeutům neocenitelnou praxi.

Jana Vlčková, primářka, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,K nám tak těch 10-15 studentů během toho roku přijde.”
Aleš Pekárek, fyzioterapeut, odd. Rehabilitační a fyzikální medicíny, MNO: ,,V naší nemocnici pracuji již měsíc. A za ten měsíc jsem si stihl projít veškerá lůžková oddělení od Ortopedie, Neurologie, Neurochirurgie, ale i jiné.”

Někteří studenti se právě díky pestré praxi rozhodnou v nemocnici zůstat. A dveře otevřené mají i další posily.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045370/rehabilitace-mno-disponuje-moderni-technikou-i-bazenem