Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Děti malovaly Ostravu za 100 let. Díla jsou k vidění ve Dvoraně centrálního obvodu

Žáci základních škol Moravské Ostravy a Přívozu namalovali, jak si představují Ostravu za 100 let. Nejlepší díla byla oceněna a ze všech se zároveň připravila výstava. Ta je k vidění ve Dvoraně radnice centrálního obvodu.

Festival JAZZ VE MĚSTĚ se vrací na zámek ve Frýdku-Místku a je zdarma

25. července 2024 16:15 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Hudební slavnost zabalená do všech barev jazzu. Takový bude mezinárodní jazzový open-air festival, který se opět po letech vrací na frýdecký zámek. Letos se navíc organizátoři rozhodli, že akci otevřou široké veřejnosti zcela zdarma. Lidé tak mohou zažít jazz světového formátu.

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve Frýdku-Místku vařit

25. července 2024 14:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.

Teplárna Frýdek-Místek vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu

25. července 2024 11:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.

Ve Frýdku-Místku se otevřel nový Veřejný malířský ateliér

22. července 2024 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Spolek Rosenfeld otevřel ve Frýdku-Místku nový Veřejný malířský ateliér. Jeho cílem je více přilákat k malbě širokou veřejnost. Sloužit bude výhradně k malování bez použití aromatických látek. Zároveň chystá i kurzy a malování za podpory asistence.

ADRA Frýdek-Místek stále vylepšuje program letních táborů pro děti s autismem

22. července 2024 14:48 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Dvacítka dětí s poruchou autistického spektra si užila týdenní příměstský tábor ve Frýdku-Místku. Pravidelně ho pořádá dobrovolnická organizace ADRA. Připravena je vždy řada her a různých výletů. Letos navíc dobrovolníci poprvé vyzkoušeli na táboře s dětmi jednou přespat.

Sdílené koloběžky ve Frýdku-Místku mají nová omezení i zákaz vjezdu na obě náměstí

22. července 2024 12:15 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Lidé ve Frýdku-Místku požadovali další omezení a úpravy provozu sdílených elektrokoloběžek. Magistrát pak z výsledků veřejné ankety dohodl s provozovatelem nová pravidla. Přibyla místa s omezením rychlosti, a dokonce i s úplným zákazem vjezdu.

Akce Malá Kodaň v centru Ostravy uzavře část nábřeží. Obvod tam plánuje trvalou uzavírku

19. července 2024 10:52 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček | Miniexpres centra Ostravy

Farmářské trhy, koncerty i swingová tančírna. To je jen malý výčet z mnoha akcí, které se opět chystají na nábřeží v centru Ostravy. Část ulice se v rámci akce Malá Kodaň promění v pěší zónu. Obvod navíc v budoucnu plánuje, že by částí ulice zcela zakázal průjezd automobilům.

Travnaté chodníčky na hřbitově ve Frýdku-Místku zpevnily první dlaždice

18. července 2024 16:13 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Procházení mezi některými hrobovými místy na Centrálním hřbitově je komfortnější. Město nechalo zpevnit travnaté chodníčky v několika částech urnového háje. Pokud se projekt osvědčí, mohl by se realizovat i v dalších hřbitovních uličkách.

Děti se učily hrát divadlo na příměstském táboře ve Frýdku-Místku

18. července 2024 15:03 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Středisko volného času Klíč připravilo pro děti řadu letních akcí. Jednou z nich byl i příměstský tábor Léto s divadlem. Děti se v rámci něj učí hrát dvě krátká divadelní představení, která následně zahrají rodičům. O tábor je mezi malými amatérskými herci tradičně velký zájem.

Komerční sdělení více

Tým neurologů FNO a LF OU s vědci z PF OU získal certifikaci metodiky neurokognitivní rehabilitace

Odborníci z týmu FN Ostrava, Lékařské a Přírodovědecké fakulty OU zpracovali pod vedením neuropsycholožky PhDr. Vladěny Jaremové přesný postup neurorehabilitační péče o pacienty s poškozením mozku v akutní fázi onemocnění. Jejich metodiku, která doposud v České republice chyběla, teď schválilo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Pracovat podle ní mohou všechna zdravotnická zařízení.

Kolik se vypilo na Colours kohoutkové?

Na Colours of Ostrava nemohla chybět osvěžující Free water zone od společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a.s. Čistou, osvěžující a ideálně vychlazenou kohoutkovou vodu mohl vyzkoušet každý účastník festivalu. OVAK vodobar byl přímo napojen na vodovodní řad. O správné nastavení a provoz zařízení se postarali promotéři z OVAKu. Za 4 dny se vypilo přes 8 000 litrů pitné vody.


FN Ostrava má mezi lékaři čtyři nové docenty

Akademický titul docent nově doplňuje jména čtyř lékařů FN Ostrava. Docenturu úspěšně zvládla doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D., doc. MUDr. Martin Havel, Ph.D., doc. MUDr. et. MUDr. Jan Štembírek, Ph.D. a doc. MUDr. Lubomír Tulinský, Ph.D. Všichni jsou zároveň pedagogové na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Podcast FNO: Co oko nevidí

Která je nejdůležitější a nenahraditelná část oka? Kam se posunula oční chirurgie za posledních 20 let? Je nutné, aby měla oční klinika i lůžkové oddělení? O tom a mnohém dalším je podcast s přednostou Oční kliniky FNO a LF OU MUDr. Janem Němčanským, Ph.D., MBA.

Colours of Ostrava v nových barvách. Za rok přivezou The Chainsmokers

Nová vizuální identita od grafického studia Najbrt a první interpret 22. ročníku. Závěrečná tisková konference letošních Colours of Ostrava přináší vedle zhodnocení dosavadního ročníku i novinky pro příští rok, včetně prvního interpreta, elektronického dua The Chainsmokers. Během uplynulých tří dnů areál přivítal 867 návštěvníků s průkazem osob se zdravotním postižením, na pokladnách bylo rozdáno bezmála tři tisíce dětských pásek a očekává se kolem tisíce seniorů, kteří mají na závěrečný den festivalu volný vstup.

Dakarská zóna na Colours of Ostrava? Ano, včetně premiéry nového závodního speciálu!

Návštěvníci multižánrového festivalu Colours of Ostrava každým rokem naleznou v areálu různé zajímavé prezentace a překvapení. Letos se mohou dostat do Dakarské zóny, kterou připravila Ostra Group, partner VIP zóny festivalu a hlavní partner závodního týmu Fesh Fesh, který svoji techniku do zóny zapůjčí. Dakarskou zónu návštěvníci naleznou mezi pavilonem U6 a Gongem.

Karvinská hornická nemocnice ulevuje pacientům s vážnými pohybovými potížemi botoxem

Karvinská hornická nemocnice (KHN) pomáhá pacientům, kterým komplikuje život vážné onemocnění nebo úraz, botulotoxinovými injekcemi. Látka, kterou lidé běžně znají z estetické medicíny, v KHN slouží pro rehabilitaci po cévní mozkové příhodě, po úrazech, při stavech spojených s roztroušenou sklerózou nebo s nádory mozku. V tuto chvíli má nemocnice v rehabilitační péči první desítku pacientů, kterým je „botox“ pravidelně vpravován do svalů. Další nemocní postupně přibývají.

Více