Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

8. července 2024 19:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.


Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Dnes 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Na Rudné ve Svinově postupně zdemolují mosty, provoz bude sveden vždy na druhou polovinu

Včera 8:24 | Ostrava-město | Libor Běčák

V úterý 26. listopadu 2024 začne rekonstrukce mostů na Rudné ulici v Ostravě-Svinově. Oba mosty silnice I/11 budou zdemolovány a do roku 2026 nahrazeny novými konstrukcemi. Po dobu prací bude zachován obousměrný provoz v jednom pruhu pro každý směr. Projekt za 95,6 milionu Kč slibuje životnost nových mostů minimálně 100 let.

Rozsvícení vánočních stromů bude letos na obou náměstích ve Frýdku i v Místku

Frýdek-Místek letos poprvé uskuteční rozsvěcení stromu v obou částech města. K tradičnímu hojně navštěvovanému rozsvěcení na náměstí Svobody přidá komornější akci na Zámeckém náměstí. To bude navíc během dvou adventních víkendů bez aut.

Diamantová svatba znamená 60 let společného života

Včera 11:07 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Psal se říjen roku 1964. Do společného svazku manželského tehdy vstoupili v Táboře dva snoubenci Bohuslav a Helena. V tomto svazku přečkali mnohá dobrá i složitá období a dnes jejich krásné manželství trvá přesné 60 let. Ve stupnici našich svateb se tato svatba nazývá svatbou diamantovou.

Možnosti studia i zaměstnání pro vycházející žáky na veletrhu Artifex

Včera 10:52 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Pytláci mořských želv byli odsouzeni díky spolupráci Zoo Liberec a ZOO Ostrava

Včera 8:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pytláci mořských želv v Indonésii byli odsouzeni na dva a půl roku vězení díky zásahu ochránců přírody, na kterém se podíleli i zoologové z českých zoologických zahrad v Liberci a Ostravě. Zásah proběhl v souostroví Pulau Banyak, kde čeští odborníci dlouhodobě spolupracují s indonéskými kolegy na ochraně ohrožených mořských želv.

Zvuk bubnů v Čeladné burcoval k ochraně dětí před násilím

Čeladenskou mateřskou školou se nesl hlasitý zvuk bubnů, který upozornil na Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. K projektu Bubnovačka se tu připojili v rámci pravidelné lekce muzikoterapie.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

V centru Ostravy už stojí vánoční strom. Má 11 metrů a přijel ze Svinova

20. listopadu 2024 12:07 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Vánoční strom, který se letos stane ozdobou Ostravských Vánoc to měl tentokrát jen kousek. Darovala ho totiž rodina, která žije v ostravském obvodu Svinov. Na jeho usazování na Masarykovo náměstí se pyšný majitel přišel osobně podívat.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

Muž obviněný z krádeží a sprejování v Karviné čelí až pěti rokům vězení

Včera 13:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Třiatřicetiletý muž byl obviněn z pěti skutků majetkového charakteru a vandalismu, kterých se měl dopustit od března do září letošního roku v Karviné. Škoda způsobená krádežemi, poškozením majetku a vandalismem dosáhla téměř 300 tisíc korun. Muži hrozí až pět let vězení. Jeho jednatřicetiletý společník čelí obvinění z vloupání a hrozí mu až tři roky vězení.

Pádem ze střechy si muž v Ostravě přivodil těžká zranění

Včera 11:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Z výšky odpovídající 4. patru spadl v úterý večer muž, který v Mariánských Horách pracoval na střeše. Záchranáři ho museli na místě uvést do umělého spánku, zafixovat a převézt na urgentní příjem fakultní nemocnice.

Vedení MS kraje poděkovalo složkám IZS za zásahy a pomoc při povodních

Poprvé a naposledy po zářijových povodních v neděli vyjel parní vlak na Osoblažské úzkokolejce. Vypraven byl čistě pro členy IZS, kteří při povodních pomáhali ze všech sil. Zachraňovali jak lidské životy, tak jejich obydlí.

CISO ocenilo medailisty a národní rekordmany

Centrum individuálních sportů Ostrava podporuje reprezentanty v individuálních sportech v MS kraji a tato podpora se vyplatila i v roce 2024. Na slavnostním setkání tak CISO mohlo ocenit ty nejúspěšnější.

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 12. července 2024 10:53, Celý MS kraj, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043944/farma-ve-stare-vode-u-svetle-hory-obhajila-titul-regionalni-potravina-ms-kraje