Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

Celý MS kraj |

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Juniorka Torpeda Havířov bojuje po 17 letech o titul

8. dubna 2025 9:33 | Havířov | Bára Kelnerová

Florbalový klub Torpedo Havířov má důvod k velké radosti. Junioři se probojovali až do samotného finále celostátní ligy. Aby tým získal vysněný titul, budou muset hráči v následujících zápasech zabrat.


Seniorka přecházela mimo přechod a srazilo ji auto. Zemřela v nemocnici

Včera 14:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

73letá seniorka přecházela v Ostravě silnici mimo přechod. Řidič ji zřejmě přehlédl a srazil. Žena utrpěla velmi vážná zranění, svědci i záchranáři ji oživovali. Byla přepravena do nemocnice, kde následně zemřela.

Dobrá zpráva pro ženy, havířovská nemocnice se stala screeningovým mamografickým centrem

Včera 11:12 | Havířov | Bára Kelnerová

Ženy z Havířova a okolí už kvůli screeningu nebudou muset dojíždět do jiných měst. Nemocnice se stala mamografickým centrem. Tím se zvýší šance na včasný záchyt rakoviny prsu.

Ostravská ZŠ U Haldy se modernizuje za provozu, část školy teď působí v náhradních prostorách

Základní škola U Haldy v Ostravě prochází rozsáhlou modernizací, která přinese výrazné energetické úspory i kvalitnější prostředí pro žáky. Stavební práce probíhají za plného provozu a dokončeny mají být příští rok v červnu.

Akce v Novém Jičíně vyzvala ke společně strávenému času s dětmi a poděkovala za pěstounskou péči

Včera 8:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zážitkový den pro rodiny se konal ve Středisku volného času Fokus. Podpořil pěstounství a kampaně Moravskoslezského kraje “Dejme dětem rodinu.”

Betlémské světlo dorazilo na náměstí Ostrava-Jih

Včera 12:32 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

Do Ostravy dorazilo Betlémské světlo. Speciálním letadlem přiletělo z Betléma do Vídně a následně ho skauti rozváželi vlakem. Volně k získání je například na náměstí Ostrava-Jih.


Frýdlantské mosty v Ostravě se otevřou pro tramvaje. Auta si ještě počkají

15. prosince 2025 15:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Konec přestupů na náhradní autobusy. Ve středu 17. prosince by měly ostravské tramvaje opět projet přes náměstí Republiky. Řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Práce na rekonstrukci potrvají ještě zhruba půl roku.

Zdrogovaní se chtěli vloupat nožem do zásilkových boxů. Způsobili škodu za 23 tisíc

Včera 11:23 | Frýdek-Místek | Anna Břenková

Starší muž se pokoušel vloupat do boxů nožem a mladší držel stráž. Balíčky se jim nakonec nepodařilo ukrást a skončili v rukou policie. Oba měli pozitivní test na drogy. Jejich neúspěšné vloupání způsobilo škodu za 23 tisíc korun. Mladší pachatel už byl v minulosti trestán. Hrozí jim několik let ve vězení.

Několik letadel kvůli mlze opět místo v Krakově přistálo na letišti v Ostravě

15. prosince 2025 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nedostatečné technické vybavení pro přistávání za zhoršené viditelnosti stálo v pondělí večer za odkloněním několika letadel z krakovského letiště na ostravské v Mošnově.

Falešné investice ji stály 1,9 milionu. Seniorka z Karvinska se zadlužila kvůli internetové reklamě

15. prosince 2025 13:14 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Seniorka naletěla na podvodnou internetovou reklamu. Ta využila tvář známého politika a slibovala výhodné investice. Falešnému finančnímu poradci zaslala téměř 1,9 milionu korun. Zhruba polovinu částky si půjčila. Karvinští kriminalisté varují veřejnost před falešnými investičními nabídkami na internetu.

Brněnští skauti přivezli letošní Betlémské světlo do Jeseníků, letos dokonce o týden dříve

Včera 10:00 | Bruntál | Karel Soukop

Také letos již do Jeseníků dorazil plamínek, odebraný z věčného ohně v betlémské jeskyni v Palestině. Jako symbol míru a přátelství ho již od roku 1989 přivážejí skauti z Brna, navazující na původní aktivitu rakouských exilových skautů.

Hosté ve studiu: Jiří Havrlant, ředitel FN Ostrava

Parkovací dům ve FN Ostrava bude zprovozněn v červenci 2026

Vůně dřeva a duch Vánoc zaplnily Centrum tradičních technologií v Příboře

15. prosince 2025 18:55 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Centrum tradičních technologií v Příboře zaplnila vůně dřeva, zvuk dlát a atmosféra blížících se Vánoc. Už podvanácté se zde konal sraz betlémářů ze severovýchodní a východní Moravy. Akce navazuje na silnou místní tradici, která sahá až do 18. století. Právě Příbor byl tehdy významným centrem betlémářské tvorby a setkání má tento odkaz připomínat a udržovat.

Vánoční atmosféra ovládla frýdecký zámek, jarmark přilákal tisíce lidí

15. prosince 2025 18:20 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Frýdecký zámek se na jeden den proměnil v centrum vánoční atmosféry. Konal se tady tradiční Vánoční jarmark, který nabídl nejen desítky stánků, ale také bohatý kulturní program.

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 12. července 2024 10:53, Celý MS kraj, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043944/farma-ve-stare-vode-u-svetle-hory-obhajila-titul-regionalni-potravina-ms-kraje