Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dřevěné stavby v Nýdku lákají návštěvníky na tradiční lidovou architekturu

Celý MS kraj |  | Kam vyrazit

Zachování lidové architektury jako dědictví pro další generace. To byla primární myšlenka za záchranou nýdecké Dřeviónky na úpatí Beskyd. Původní roubená usedlost bohužel zchátrala natolik, že ji bylo nutné zbourat, avšak na jejím místě v roce 2020 vyrostla její věrná kopie.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Dřevěnka dnes slouží hlavně pro turisty jako informační centrum a díky tomu, že v druhé části dřevěnky ve světnici je zřízeno muzeum, které má připomenout život lidí tady na přelomu 19. a 20. století, tak se tady mohou návštěvníci podívat i do muzea a ještě v rámci celého toho stavění je také chlév, kde najdeme expozici s názvem Nýdek – kolébka průmyslu na Těšínském Slezsku. Součástí celého toho stavení je i stodola, která také byla zbouraná a tam máme takovou malou expozici o nářadí v hospodářství.“

Stodola také nabízí prostory pro konání společenských akcí a dočasných výstav. Při stavbě celé usedlosti bylo dodrženo typické rozdělení místností i přilehlých prostor a byly zachovány tradiční stavební postupy.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Pamětníci mi vykládali, že v tomto chlévě stály 3 krávy a vzadu stál býk, kterého se prý všichni báli, proto ho nikdo nechtěl vyprovázet na pastvu a za námi potom ovečky. Nyní je tady expozice o průmyslu na těšínském Slezsku, protože je málo známý fakt, že v Nýdku se těžila železná ruda od roku 1770. A díky té rudě, která se těžila hlavně pod vrcholem Ostrý vznikly první železárny těšínské komory v Ustroni.“

V muzeu se návštěvníci dozví více o životě lidí na úpatí slezských Beskyd na přelomu 19. a 20 století.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Tady ta světnice, kde bylo teplo a kamna, tak tam se sdružovali lidé. Tady je vařilo, jedno, spalo, uprostřed dřevěnky bylo vždycky místo na práci. Spávali hlavně na stružoku, tedy na slaměné matraci. Byla vycpávaná původním žitem, které se tady pěstovalo u nás a bylo až 2 metry vysoké. Proto se tam krásně na délku vešlo.“

Návštěvníci si prohlédnou i tradiční goralský kroj nebo vzácný exponát nalezený na půdě původní roubenky.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Byla to vlastně jen kupa nějakých dřev a místní, když přemýšleli, co s tím, tak zjistili, že to je tkalcovský stav, který jsme nechali opravit v rožnovském muzeu. Restaurovali ho a až tady ještě natáhneme osnovu a pověsí se rámečky tak bude plně funkční.“

Naučný skanzen dokonce získal první místo v soutěži cestovního ruchu v kategorii venkovská turistika v rámci kraje.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Dřevěnka vznikla v rámci česko-polského projektu a jeho výsledkem je příhraniční trasa s názvem Po stopách průmyslové revoluce. V rámci toho projektu byly zapojeny ještě další 3 obce.

Asi 300 metrů od Dřeviónky se nachází další dřevěná stavba. Je to původní kostelík Sv. Mikuláše.

Dorota Cymorek, pracovnice Turistického informačního centra Dřeviónka: „Tento náš nýdecký kostelík byl postaven evangelíky v roce 1576. Bohužel jim byl odebrán v době tvrdé rekatolizace, když se stal kostel majetkem katolické církve a byl zasvěcen patronu dětí Sv. Mikuláši. Evangelíci se museli scházet tajně v lesích po Čantoryí na místě zvaném „Zá kámen“. Tam dodnes stojí deska, památník Jiřího Třenovského, což byl významný pastor a kněz tady na Těšínsku. Dochovalo se nám tady takové rčení „tvrdý jako luteránská víra okolo Těšína“. Jde o to, že tady na Těšínsku i v době tvrdé rekatolizace zůstali lidé věrni luteránské víře.“

Kostelík Sv. Mikuláše je nejstarší dřevěnou sakrální stavbou v Těšínském Slezsku. Společně s Dřeviónkou tak lákají do regionu řady turistů na ukázku této architektury.

Nahlásit chybu


K tématu

Seniora bez známek života našli u kola na sjezdovce v Beskydech

9. srpna 2023 7:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v úterý odpoledne u cyklisty se selháním základních životních funkcí v horském terénu Beskyd. Našli ho ležet v lesním porostu u jízdního kola. A desítky minut se ho bohužel neúspěšně snažili oživit.

Pohyb v některých částech Beskyd může být po víkendové bouřce nebezpečný

28. srpna 2023 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Sobotní silný vítr a vichřice napáchaly škody na některých místech v Beskydech. Horská služba proto varuje před vstupem do volného terénu a také na některé přístupové cesty. Týká se to hlavně hraničních hřebenů na polském a slovenském pomezí. V lesích je polámaných mnoho stromů, které hrozí pádem.

Moravskoslezský kraj navštívil rekordní počet turistů

8. srpna 2023 16:15 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Statistiky hlásí nárůst počtu turistů v Moravskoslezském kraji. Čísla za letošní druhý kvartál dokonce předčila návštěvnost za stejné období roku 2019. Nejvíce návštěvníků zavítalo ve druhém čtvrtletí letošního roku do turistické oblasti Beskydy. Moravskoslezský kraj a jeho centrála cestovního ruchu se snaží turisty lákat do regionu například i na gastroturistiku. Už tuto sobotu nabídne gastro festival Pojez fest v Karlově Studánce.


Hasiče stálé trápí skrytá ohniska požáru na školách v Českém Těšíně

Dnes 13:43 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od středečního večera stále probíhá zásah u požáru dvou školních budov v Českém Těšíně. Po uhašení přímého ohně začali hasiči s rozebíráním zničených střešních konstrukcí. Pod troskami se ale stále objevují skrytá ohniska požáru. V noci na sobotu i přes den tak museli opět doutnající místa prolévat vodou.

O havířovské tábory je opět velký zájem, město má vlastní základnu ve Pstruží

Na zážitky z pobytů na letních táborech si děti vzpomenou určitě i v dospělosti. A rozhodně na ty, které zažijí s havířovským Střediskem volného času Asterix.

Necelý srpen mohou ještě lidé v Moravskoslezském kraji žádat o peníze na výměnu kotle

Včera 18:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 30. srpna končí možnost požádat o kotlíkovou dotaci na výměnu neekologických kotlů. Moravskoslezský kraj má v aktuálním 5. kole kotlíkových dotací k dispozici 220 milionů korun. To by mohlo pokrýt zhruba 1 300 výměn.

Před promítáním v letním kině v Návsí hrají kapely, Sladký život uvedl Blaf

Vystoupení skupiny Blaf a promítání komedie Sladký život. Takový byl program letního kina v Kulturním areálu u kostela v Návsí.

Nové kotelny, okna a zateplení. Mariánskohorská radnice zvyšuje lidem komfort bydlení

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky dává postupně do pořádku svůj bytový fond. V domech ruší gamata a průtokové ohřívače vody a zřizují nové kotelny. Zvyšuje tak lidem komfort bydlení.

Obnova studéneckého zámku pokračuje obřadní síní a vstupním koridorem

Ještě v létě začnou restaurátorské práce v další části studéneckého zámku. Do původní historické podoby se vrátí místnosti, které dnes slouží jako obřadní síň.

Havířov chce být lídrem v energetických úsporách

Radnice v Havířově chce řešit úspory energií komplexně a hlavně dlouhodobě. Rozsáhlý a ojedinělý projekt už se rozběhl. Město by mělo jen na městských objektech ušetřit ročně zhruba 15 milionů korun.

Zastávky MHD ozdobily zelené střechy. Radvanice a Bartovice hospodaří s vodou

31. července 2024 13:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský městský obvod Radvanice a Bartovice se snaží o co nejkvalitnější veřejný prostor, což je samozřejmě zejména spousta zeleně. Vedení radnice také začalo hospodařit s vodou v krajině a nejnovější projekt zahrnuje zelené střechy na zastávkách hromadné dopravy.

Frýdek-Místek neplánuje zvyšování daně z nemovitosti

Frýdek-Místek nechce zvyšovat daňovou zátěž občanů. Proto se vedení rozhodlo, že nezvýší daň z nemovitosti. Připravilo podklady, které musí schválit ještě zastupitelstvo. Jediné zvýšení zatím provedl celoplošně pouze stát. Město navíc přijde o desítky milionů korun ze sdílených daní.

Policie upozorňuje: u vody nedejte šanci zlodějům a neriskujte zdraví a život

Čas strávený u vody je v létě příjemným osvěžením, ale také možností pro zloděje. Policisté proto v rámci prevence vyrazili i na novojičínský bazén, kde jednak upozorňovali, aby lidé byli na své věci opatrní, a také apelovali na bezpečné koupání.

Během práce na stavbě v Janovicích se muž zřítil z lešení a vážně se zranil

Dnes 15:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

K vážně zraněnému 45letému muži na Frýdecko-Místecku spěchali v pátek odpoledne záchranáři. Během práce na stavbě domu spadl z výšky asi pěti metrů z lešení a vážně se zranil. Do nemocnice ho přepravil vrtulník.

Lidé mohou vybírat nejoblíbenější zdravotní sestru Moravskoslezského kraje

Dnes 14:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Do prestižní ankety Moravskoslezská sestra 2024, která má ocenit každodenní náročnou a nenahraditelnou práci zdravotnického personálu, se po odbornících může zapojit také veřejnost. Lidé mohou rozhodnout o vítězce v kategorii Sestra veřejnosti. Občané, pacienti i kolegové mohou posílat své hlasy do 25. srpna.

Klasické letní tábory pod stany jsou stále oblíbené. V Dlouhé Stráni u Bruntálu se koná pravidelně již mnoho let

Dnes 11:56 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zájem o dětské letní tábory stále více přesahuje jejich nabídku. Přestože jejich struktura se mění a rostou nové tzv. příměstské a chatové tábory, neklesá ani zájem o klasické táboření pod stanem. Turistický oddíl Tulák pořádá podsadový tábor v Dlouhé stráni již mnoho let a na nezájem dětí si rozhodně nemůže stěžovat.

Hasiči po dvou dnech zdolali požár těšínských škol, stále ale nacházejí ohniska

Oprava budov střední a základní školy v centru Českého Těšína, které poškodil velký požár, bude trvat několik měsíců. Je možné, že výuka v provizorních prostorech bude trvat po celý nadcházející školní rok.

Karlovická historická rychta je zachráněna díky aktivitám hnutí Duha Jeseníky

Devastovaná budova historické rychty v Karlovicích je zachráněna. Dům z poloviny 17. století zakoupilo v roce 2018 hnutí Duha Jeseníky a spustilo sérii záchranných akcí k obnovení života vzácné památky. Akce Probouzení rychty byla poděkováním všem, kteří pomohli.

Bruntálský jazzový festival se stal již tradiční a oblíbenou akcí v městském parku

V bruntálském městském parku proběhl tradiční jazzový festival za účasti velmi kvalitních interpretů a velkého zájmu diváků. Festival se konal opět na dvou proti sobě postavených pódiích, aby se kapely mohly lépe střídat. Oproti loňskému roku mu navíc přálo i nádherné počasí.

Dřevěné stavby v Nýdku lákají návštěvníky na tradiční lidovou architekturu
Vydáno 12. července 2024 7:00, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
Zachování lidové architektury jako dědictví pro další generace. To byla primární myšlenka za záchranou nýdecké Dřeviónky na úpatí Beskyd. Původní roubená usedlost bohužel zchátrala natolik, že ji bylo nutné zbourat, avšak na jejím místě v roce 2020 vyrostla její věrná kopie.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Dřevěnka dnes slouží hlavně pro turisty jako informační centrum a díky tomu, že v druhé části dřevěnky ve světnici je zřízeno muzeum, které má připomenout život lidí tady na přelomu 19. a 20. století, tak se tady mohou návštěvníci podívat i do muzea a ještě v rámci celého toho stavění je také chlév, kde najdeme expozici s názvem Nýdek – kolébka průmyslu na Těšínském Slezsku. Součástí celého toho stavení je i stodola, která také byla zbouraná a tam máme takovou malou expozici o nářadí v hospodářství.“

Stodola také nabízí prostory pro konání společenských akcí a dočasných výstav. Při stavbě celé usedlosti bylo dodrženo typické rozdělení místností i přilehlých prostor a byly zachovány tradiční stavební postupy.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Pamětníci mi vykládali, že v tomto chlévě stály 3 krávy a vzadu stál býk, kterého se prý všichni báli, proto ho nikdo nechtěl vyprovázet na pastvu a za námi potom ovečky. Nyní je tady expozice o průmyslu na těšínském Slezsku, protože je málo známý fakt, že v Nýdku se těžila železná ruda od roku 1770. A díky té rudě, která se těžila hlavně pod vrcholem Ostrý vznikly první železárny těšínské komory v Ustroni.“

V muzeu se návštěvníci dozví více o životě lidí na úpatí slezských Beskyd na přelomu 19. a 20 století.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Tady ta světnice, kde bylo teplo a kamna, tak tam se sdružovali lidé. Tady je vařilo, jedno, spalo, uprostřed dřevěnky bylo vždycky místo na práci. Spávali hlavně na stružoku, tedy na slaměné matraci. Byla vycpávaná původním žitem, které se tady pěstovalo u nás a bylo až 2 metry vysoké. Proto se tam krásně na délku vešlo.“

Návštěvníci si prohlédnou i tradiční goralský kroj nebo vzácný exponát nalezený na půdě původní roubenky.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Byla to vlastně jen kupa nějakých dřev a místní, když přemýšleli, co s tím, tak zjistili, že to je tkalcovský stav, který jsme nechali opravit v rožnovském muzeu. Restaurovali ho a až tady ještě natáhneme osnovu a pověsí se rámečky tak bude plně funkční.“

Naučný skanzen dokonce získal první místo v soutěži cestovního ruchu v kategorii venkovská turistika v rámci kraje.

Urszula Koky, vedoucí Turistického informačního centra Dřeviónka: „Dřevěnka vznikla v rámci česko-polského projektu a jeho výsledkem je příhraniční trasa s názvem Po stopách průmyslové revoluce. V rámci toho projektu byly zapojeny ještě další 3 obce.

Asi 300 metrů od Dřeviónky se nachází další dřevěná stavba. Je to původní kostelík Sv. Mikuláše.

Dorota Cymorek, pracovnice Turistického informačního centra Dřeviónka: „Tento náš nýdecký kostelík byl postaven evangelíky v roce 1576. Bohužel jim byl odebrán v době tvrdé rekatolizace, když se stal kostel majetkem katolické církve a byl zasvěcen patronu dětí Sv. Mikuláši. Evangelíci se museli scházet tajně v lesích po Čantoryí na místě zvaném „Zá kámen“. Tam dodnes stojí deska, památník Jiřího Třenovského, což byl významný pastor a kněz tady na Těšínsku. Dochovalo se nám tady takové rčení „tvrdý jako luteránská víra okolo Těšína“. Jde o to, že tady na Těšínsku i v době tvrdé rekatolizace zůstali lidé věrni luteránské víře.“

Kostelík Sv. Mikuláše je nejstarší dřevěnou sakrální stavbou v Těšínském Slezsku. Společně s Dřeviónkou tak lákají do regionu řady turistů na ukázku této architektury.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043946/drevene-stavby-v-nydku-lakaji-navstevniky-na-tradicni-lidovou-architekturu