Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zdravotnická zařízení AGEL podporují prevenci rakoviny prsu

Zdravotnická skupina AGEL se dlouhodobě soustředí na poskytování špičkové onkologické péče a aktivně se zaměřuje také na prevenci. Připojila se proto k iniciativě Růžový říjen, která upozorňuje na prevenci a léčbu rakoviny prsu. Jedním z předních pracovišť, které se specializuje na diagnostiku a léčbu nádorů prsu, je Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Rakovinou prsu onemocní každoročně v České republice přes 7 000 žen. Jedním ze špičkových pracovišť, která poskytují pacientkám vysoce specializovanou onkologickou péči, je Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín - patří pouze ke dvěma takovým v Moravskoslezském kraji.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,To hlavní důležité, co v těch centrech je, je právě ten multidisciplinární tým. To znamená, že vlastně o vašem osudu v případě, že prostě máte onkologické onemocnění, si nerozhoduje někde jeden člověk, ale sejde se tým odborníků pro karcinom prsu. Je to třeba mamodiagnostik, chirurg, já jako klinický onkolog, radiační onkolog, patolog a vlastně ti všichni se dívají na ten konkrétní případ a ti všichni potom stanovují konkrétní postup šitý pacientce na míru. Ročně naši diagnostici vyšetří zhruba 500 a více klientek, takže to je opravdu krásné číslo.”

Zdravotnická zařízení AGEL kladou důraz na prevenci a proto nabízejí širokou škálu služeb.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Naše zařízení se samozřejmě připojilo k síti center v Růžovém říjnu k tomu abychom zvýšili povědomí právě o rakovině prsu a o možnostech prevence, jednak o samovyšetřování a i o možnostech využít screeningová vyšetření. Co se týká screeningu karcinomu prsu tak si myslím, že v České republice je nastavený super, ta účast žen se na screeningu standardně pohybuje okolo 70 % i výše. Standardně je nastaven pro ženy nad pětačtyřicet let věku, kdy vlastně co dva roky se opakuje mamografické vyšetření. Nicméně samozřejmě i mladší ženy, anebo naopak třeba v intervalu mezi tím jednotlivým mamografickým vyšetřením, mohou ženy využít ultrazvuku prsu jako samoplátkyně.”
Jiřina Žáčková, sestra, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Osvěta je už dobrá na dobré úrovni. Hlásí se nám teď zejména ročníky 70., 80., 90.”

Právě preventivní vyšetření umožňují včasnou diagnostiku rakoviny prsu a podstatně tak zvyšují úspěšnost celé léčby.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Můžeme říct, že včasná diagnostika je naprosto klíčová, protože od časných stádií se potom úplně jinak vyvíjí ten postup a i ty terapeutické možnosti. A můžeme říci, že většinu pacientek v časných stádiích s karcinomem prsu opravdu vyléčíme.”

Součástí komplexní péče je i sledování pacientky po léčbě a pokud je potřeba, k dispozici je také psychologická podpora.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Součástí týmu máme jak nutriční specialisty, tak skvělé klinické psychology. A vždycky se snažíme, aby to byl komplex, aby si žena opravdu prošla tady tím kolečkem, abychom měli jistotu, že se necílíme pouze na samotné onemocnění, ale na pacientku jako celek.”

Léčba rakoviny prsu vyžaduje zapojení celé řady specialistů, včetně chirurgů.

Zuzana Vávrová, vedoucí lékařka pro mamologii, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Jednak se k nám dostávají pacientky, které mají záchyt v rámci screeningu, takže jsou k nám odesílány po preventivním mamografu s nálezem nebo po ultrazvuku. A druhou skupinou pacientek jsou ženy, které k nám přichází přímo do ambulance pro nějaké potíže. V převážné většině se jedná o prs záchovné výkony. To znamená, že odstraňujeme nádor s dostatečným lemem zdravé tkáně.”
Ivana Dostálová, sestra, Chirurgie C, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Mamologické pacientky nastupují den před operací a další den jsou operované. A pokud všechno probíhá jak má, tak za další dva dny jdou domů.”
Lenka Mičanová, pacientka, Chirurgie C, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Já jsem vlastně podstoupila částečné odstranění prsu. Zdravotnický personál a paní doktorka opakovaně přicházeli a edukovali, vysvětlovali, ptali se. Takže opravdu můžu říct, že pro pacienty je to skvělé.”

Lékaři Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice provedou ročně přes 350 mamologických operací a řadí se tak mezi přední pracoviště v celé České republice.

Nahlásit chybu


K tématu

Díky robotické operaci v novojičínské nemocnici už nechrápe a zdají se mu sny

26. ledna 2024 8:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V novojičínské nemocnici uskutečnili operaci spánkové apnoe a chrápání pomocí robotického systému DaVinci. Byl to první zákrok tohoto charakteru na Moravě. Pacient se po mnoha letech těší z kvalitního spánku.

Novojičínští chirurgové pomocí robota umožnili klidný spánek

25. ledna 2024 9:53 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V novojičínské nemocnici uskutečnili operaci spánkové apnoe a chrápání pomocí robotického systému DaVinci. Byl to první zákrok tohoto charakteru na Moravě. Pacient se po mnoha letech těší z kvalitního spánku.


Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

Dnes 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Ostrava ocenila strážníky za povodně. Někteří pamatují i záplavy v roce 1997

Vedení Ostravy a městské policie ocenilo strážníky za perfektní službu v průběhu povodní, kdy se podíleli na mnoha nejrůznějších činnostech od evakuací, až po řízení dopravy. Někteří už v uniformě městského policisty zažili i záplavy v roce 97. Oceňována byla také služební věrnost.

Na havířovském koupališti se staví fotovoltaika, město si slibuje úsporu i konec výpadků elektřiny

Na střechách budov v areálu havířovského koupaliště se staví fotovoltaika. Město věří, že díky panelům ušetří a hlavně vyřeší problém s přetížením a výpadky elektřiny.

Jezero v karvinském parku Boženy Němcové je opět plné ryb, přibyly skoro tři tuny

Jezero v karvinském zámeckém parku Boženy Němcové je opět plné ryb. Místní rybáři s finančním přispěním města do něho nasadili skoro tři tuny kaprů, amurů a línů.

Vážná nehoda v Dolní Moravici, řidič nedal přednost, spolujezdkyně se zranila a byla v ohrožení života

Dnes 11:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Bruntálští kriminalisté vyšetřují vážnou dopravní nehodu, která se stala v úterý 15. října v obci Dolní Moravice. Řidič osobního vozidla Mazda podle policie nezastavil na křižovatce a nedal přednost automobilu Volkswagen jedoucímu po hlavní silnici. Při střetu byla vážně zraněna spolujezdkyně, která zůstala zaklíněna ve vozidle.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

Dnes 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Primátor Karviné se setkal s teenagery i seniory, zajímal se o jejich pohled na dění ve městě

Každoročně se vedení Karviné setkává s nejstarší generací obyvatel, aby je seznámil s tím, co nového se v Karviné chystá a také se zajímal o to, co je trápí a co řeší. Letos se také setkal i se členy Mládežnické rady. I s nimi debatoval o dění ve městě.

Úprava čistírny odpadních vod za dvacet milionů umožní napojit další domy

Čistírna odpadních vod v Čeladné byla uvedena do provozu v roce 1992. Modernizace, která byla letos v září zahájena, je její třetí úpravou. Rekonstrukci si vyžádala nutnost rozšířit její kapacitu.

Studénka se dočká klíčové stavby, začne na jaře příštího roku

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Mobilní hospic Ondrášek v Ostravě-Zábřehu se o klienty stará už 20 let

Domácí paliativní péče. Nevyléčitelně nemocným umožňuje důstojné dožití doma, ve známém prostředí a mezi blízkými. Právě tuto formu péče už 20 let poskytuje také mobilní hospic Ondrášek.

Black Volley Academy podpoří rozvoj volejbalu v kraji

V Ostravě vzniká ojedinělý projekt volejbalové akademie, který má podpořit zájem mládeže o tento sport v regionu a vychovat volejbalové reprezentanty. Akademii podpořil MS kraj i město Ostrava.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

14. října 2024 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

14. října 2024 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

Zdravotnická zařízení AGEL podporují prevenci rakoviny prsu
Vydáno 16. října 2024 17:30, Celý MS kraj, Jana Lipowská
Zdravotnická skupina AGEL se dlouhodobě soustředí na poskytování špičkové onkologické péče a aktivně se zaměřuje také na prevenci. Připojila se proto k iniciativě Růžový říjen, která upozorňuje na prevenci a léčbu rakoviny prsu. Jedním z předních pracovišť, které se specializuje na diagnostiku a léčbu nádorů prsu, je Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Rakovinou prsu onemocní každoročně v České republice přes 7 000 žen. Jedním ze špičkových pracovišť, která poskytují pacientkám vysoce specializovanou onkologickou péči, je Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín - patří pouze ke dvěma takovým v Moravskoslezském kraji.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,To hlavní důležité, co v těch centrech je, je právě ten multidisciplinární tým. To znamená, že vlastně o vašem osudu v případě, že prostě máte onkologické onemocnění, si nerozhoduje někde jeden člověk, ale sejde se tým odborníků pro karcinom prsu. Je to třeba mamodiagnostik, chirurg, já jako klinický onkolog, radiační onkolog, patolog a vlastně ti všichni se dívají na ten konkrétní případ a ti všichni potom stanovují konkrétní postup šitý pacientce na míru. Ročně naši diagnostici vyšetří zhruba 500 a více klientek, takže to je opravdu krásné číslo.”

Zdravotnická zařízení AGEL kladou důraz na prevenci a proto nabízejí širokou škálu služeb.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Naše zařízení se samozřejmě připojilo k síti center v Růžovém říjnu k tomu abychom zvýšili povědomí právě o rakovině prsu a o možnostech prevence, jednak o samovyšetřování a i o možnostech využít screeningová vyšetření. Co se týká screeningu karcinomu prsu tak si myslím, že v České republice je nastavený super, ta účast žen se na screeningu standardně pohybuje okolo 70 % i výše. Standardně je nastaven pro ženy nad pětačtyřicet let věku, kdy vlastně co dva roky se opakuje mamografické vyšetření. Nicméně samozřejmě i mladší ženy, anebo naopak třeba v intervalu mezi tím jednotlivým mamografickým vyšetřením, mohou ženy využít ultrazvuku prsu jako samoplátkyně.”
Jiřina Žáčková, sestra, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Osvěta je už dobrá na dobré úrovni. Hlásí se nám teď zejména ročníky 70., 80., 90.”

Právě preventivní vyšetření umožňují včasnou diagnostiku rakoviny prsu a podstatně tak zvyšují úspěšnost celé léčby.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Můžeme říct, že včasná diagnostika je naprosto klíčová, protože od časných stádií se potom úplně jinak vyvíjí ten postup a i ty terapeutické možnosti. A můžeme říci, že většinu pacientek v časných stádiích s karcinomem prsu opravdu vyléčíme.”

Součástí komplexní péče je i sledování pacientky po léčbě a pokud je potřeba, k dispozici je také psychologická podpora.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Součástí týmu máme jak nutriční specialisty, tak skvělé klinické psychology. A vždycky se snažíme, aby to byl komplex, aby si žena opravdu prošla tady tím kolečkem, abychom měli jistotu, že se necílíme pouze na samotné onemocnění, ale na pacientku jako celek.”

Léčba rakoviny prsu vyžaduje zapojení celé řady specialistů, včetně chirurgů.

Zuzana Vávrová, vedoucí lékařka pro mamologii, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Jednak se k nám dostávají pacientky, které mají záchyt v rámci screeningu, takže jsou k nám odesílány po preventivním mamografu s nálezem nebo po ultrazvuku. A druhou skupinou pacientek jsou ženy, které k nám přichází přímo do ambulance pro nějaké potíže. V převážné většině se jedná o prs záchovné výkony. To znamená, že odstraňujeme nádor s dostatečným lemem zdravé tkáně.”
Ivana Dostálová, sestra, Chirurgie C, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Mamologické pacientky nastupují den před operací a další den jsou operované. A pokud všechno probíhá jak má, tak za další dva dny jdou domů.”
Lenka Mičanová, pacientka, Chirurgie C, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Já jsem vlastně podstoupila částečné odstranění prsu. Zdravotnický personál a paní doktorka opakovaně přicházeli a edukovali, vysvětlovali, ptali se. Takže opravdu můžu říct, že pro pacienty je to skvělé.”

Lékaři Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice provedou ročně přes 350 mamologických operací a řadí se tak mezi přední pracoviště v celé České republice.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045483/zdravotnicka-zarizeni-agel-podporuji-prevenci-rakoviny-prsu