Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jaroslava Wenigerová (ODS) hostem v předvolebním studiu

Celý MS kraj |

V další speciální besedě věnované volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí kandidátka za ODS, Jaroslava Wenigerová.

Jaroslava Wenigerová se narodila v roce 1946, je absolventkou Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Členkou ODS je od 1992, ve stejném roce se stala předsedkyní komise města Ostravy pro handicapované děti a mládež, kde pracuje jako místopředsedkyně dodnes. V letech 2001 – 2008 byla náměstkyní hejtmana Moravskoslezského kraje pro oblast školství. V současné době je krajskou zastupitelkou a poradkyní ministryně školství, je vdaná, má dvě dcery a čtyři vnučky. 

TV Polar: Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se blíží, jak se na ně připraujete? 

J. W.: "Tak, snažím se být hodně mezi lidmi, mezi potencionálními voliči a povídat si s nimi, slyšet jejich názory, říkat jim své názory, něco z volebního programu ODS, ale samozřejmě nežiji jen tou předvolební kampaní, protože já se domnívám, že když už se člověk rozhodne jít do tak vysoké politiky jako je poslanecká sněmovna, za ním musí stát kus práce v oblasti, které se věnuje a já se věnuji školství." 

TV Polar: Vaším životním mottem je: „Má-li se člověk stát člověkem, musí se vzdělávat." Vychází to motto z toho, že právě vy se věnujete celoživotně školství? 

J. W.: "Vychází to z toho, je to heslo J. A. Komenského, který byl ten, který řekl, že celoživotní učení je nesmírně důležité pro šťastný život člověka a my, v 21. století, dospíváme k témuž. Dnešní globalizovaný svět a velké nároky na člověka, spousty informací nás přivádí k tomu, že jedna profese v životě člověka je úplně pasé, a proto, chce-li uspět, tak se musí celý život vzdělávat. Ale lidé si představují, že celoživotní vzdělávání je jen chození do školy, to není pravda, proto je lepší termín celoživotní učení, protože tam patří i to, co získáme třeba ze svých zkušeností, při svých koníčcích při svých zájmech nebo to, co si nastudujeme na internetu, říkáme tomu neformální a informální vzdělávání."

TV Polar: Pracujete jako poradkyně ministryně školství. Vláda v minulém týdnu schválila to, že děti mohou do mateřských škol již od dvou let. Co bylo hlavním podnětem tohoto návrhu? 

J. W.: "Samozřejmě nedostatek mateřských školek, který se projevuje v celé naší republice, ale především to, že o děti do tří let a na to je zákon, se starala zdravotnická zařízení a těch zdravotnických zařízení je jen několik málo v celé ČR, jsou to tak zvané bývalé jesle a nepředpokládá se, že by jesle vznikaly. Domluva mezi Ministerstvy školství, zdravotnictví a Ministerstvem práce a sociálních věcí samozřejmě funguje, ale je zapotřebí velmi rychlé kroky, proto byl podán návrh, aby už děti od dvou let mohly chodit do MŠ, protože to spadá pod Ministerstvo školství, jen se kvůli tomu musí trošku pozměnit zákon."  

TV Polar: Jedna z vašich priorit je podpora handicapovaných lidí. Jaké si myslíte, že mají v posledních letech podmínky tady u nás v kraji? 

J. W.: "Věnuji se tomu od roku 1992, kdy jsem dala dohromady tým lidí, který funguje do dneška a který se zabývá komplexní péčí, zejména o zdravotně postižené děti, ale i například o děti handicapované sociálně. Domnívám se, že z MS kraje od toho roku 1992 z Ostravy vzešly významné podněty, které výrazně ovlivnily vzdělávání postižených dětí. Takže to, co dneska považujeme za úplně běžné, že i vážně postižené děti s kombinovanými vadami chodí do školy, jsou pro ně tak zvané rehabilitační třídy, že každé dítě má možnost mít svůj vlastní program podle svého postižení, tak to si myslím, že to je velký přínos ve vzdělávací soustavě nejen v MS kraji, ale za ty roky od 1992 v celé ČR, ale tady to začalo a já si myslím, že nejen tady v Ostravě a v kraji, je to na vysoké úrovni. Ale to také záleží na těch lidech, kteří se o ty děti starají." 

TV Polar: Oslovili jsme také menší, neparlamentní strany, které se ucházejí o přízeň voličů a zeptali jsme se jich na jejich názor na stav školství v kraji, co by bylo nutné změnit a podpořit.  

Anketa:

Robert Adámek, Lídr MS kraje, Česká pirátská strana: "My máme poměrně hodně škol, bohužel nám však hodně v poslední době strádají učňovské obory, kdy spousta lidí končí na vysokých školách, potom hledají uplatnění, které nemůže najít zároveň nemáme zaměstnance pro tady ty obory, které jsou dělnické. My samozřejmě se snažíme podporovat jak úroveň vysokého školství, tak i školství na té střední a nižší úrovni. Určitě je potřeba udělat nějaká reforma." 

Martin Kratochvíl, Moravané: "Je potřeba prohloubit mezi firmami a školami ten vztah tak, aby absolventi škol získali uplatnění, když tu školu dostudují. Toto považujeme za důležitý bod našeho programu." 

Kristýna Kočí, Lídr MS kraje, Věci veřejné: "VV považují školství  za naprosto stěžejní bod programu, na rozdíl od paní Wenigerové, my jasně říkáme, kde ty peníze vezmeme, a to je reforma armády. My říkáme 10 miliard z armády do školství." 

TV Polar: Slyšela jste anketu, chcete na ni reagovat? 

JW: "Slyšela jsem všechny zástupce menších neparlamentních stran a pánům, kteří se věnovali odbornému vzdělávání, zejména učňovskému školství, musím dát za pravdu, protože řemesla jsou dneska skutečně velmi nedostatkovým zbožím, ale to my víme, proto v MS kraji ještě v době, kdy já jsem byla náměstkyní hejtmana, jsme se speciálně zaměřili na podporu učňovského vzdělávání, což pokračuje i dnes. Podporují se i málopočetné obory finančně, je zde taková aktivita, která se jmenuje „for tech", která přesvědčuje rodiče ve spolupráci se zaměstnavateli jak je důležité, aby mladí lidé šli do technického vzdělávání, odborného vzdělávání, učňovského školství a že odborné vzdělávání nejde bez zaměstnavatelů, to je pravda, ale v tomto kraji to už postupně funguje od roku 2002."  

TV Polar: Děkuji vám za vaši reakci. V tuto chvíli máte půl minuty na to, abyste přesvědčila své případné voliče, aby vám dali svůj hlas. 

J. W.: "Školství a vzdělávání je opravdu tou nejdůležitější věcí v životě člověka, protože dosáhne-li vzdělání podle svých schopností a možností, pak dá se říci, že jeho život může být úspěšný nejen v pracovním životě, ale i v osobním životě. A to, co já vidím úplně nejdůležitější pro nás, pro všechny, je to, abychom dokázali vytvořit i takové prostředí pro děti, které nemají třeba sociální zázemí, ale přitom mají talent a aby žádný talent neskončil tak, že by nemohl rozvinout ten svůj talent a nadání, to je nesmírně důležité." 

TV Polar: Váš čas vypršel, já vám děkuji za čas, který jste věnovala našemu natáčení.

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Jaroslava Wenigerová (ODS) hostem v předvolebním studiu
Vydáno 27. dubna 2010 0:00, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
V další speciální besedě věnované volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí kandidátka za ODS, Jaroslava Wenigerová.

Jaroslava Wenigerová se narodila v roce 1946, je absolventkou Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Členkou ODS je od 1992, ve stejném roce se stala předsedkyní komise města Ostravy pro handicapované děti a mládež, kde pracuje jako místopředsedkyně dodnes. V letech 2001 – 2008 byla náměstkyní hejtmana Moravskoslezského kraje pro oblast školství. V současné době je krajskou zastupitelkou a poradkyní ministryně školství, je vdaná, má dvě dcery a čtyři vnučky. 

TV Polar: Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se blíží, jak se na ně připraujete? 

J. W.: "Tak, snažím se být hodně mezi lidmi, mezi potencionálními voliči a povídat si s nimi, slyšet jejich názory, říkat jim své názory, něco z volebního programu ODS, ale samozřejmě nežiji jen tou předvolební kampaní, protože já se domnívám, že když už se člověk rozhodne jít do tak vysoké politiky jako je poslanecká sněmovna, za ním musí stát kus práce v oblasti, které se věnuje a já se věnuji školství." 

TV Polar: Vaším životním mottem je: „Má-li se člověk stát člověkem, musí se vzdělávat." Vychází to motto z toho, že právě vy se věnujete celoživotně školství? 

J. W.: "Vychází to z toho, je to heslo J. A. Komenského, který byl ten, který řekl, že celoživotní učení je nesmírně důležité pro šťastný život člověka a my, v 21. století, dospíváme k témuž. Dnešní globalizovaný svět a velké nároky na člověka, spousty informací nás přivádí k tomu, že jedna profese v životě člověka je úplně pasé, a proto, chce-li uspět, tak se musí celý život vzdělávat. Ale lidé si představují, že celoživotní vzdělávání je jen chození do školy, to není pravda, proto je lepší termín celoživotní učení, protože tam patří i to, co získáme třeba ze svých zkušeností, při svých koníčcích při svých zájmech nebo to, co si nastudujeme na internetu, říkáme tomu neformální a informální vzdělávání."

TV Polar: Pracujete jako poradkyně ministryně školství. Vláda v minulém týdnu schválila to, že děti mohou do mateřských škol již od dvou let. Co bylo hlavním podnětem tohoto návrhu? 

J. W.: "Samozřejmě nedostatek mateřských školek, který se projevuje v celé naší republice, ale především to, že o děti do tří let a na to je zákon, se starala zdravotnická zařízení a těch zdravotnických zařízení je jen několik málo v celé ČR, jsou to tak zvané bývalé jesle a nepředpokládá se, že by jesle vznikaly. Domluva mezi Ministerstvy školství, zdravotnictví a Ministerstvem práce a sociálních věcí samozřejmě funguje, ale je zapotřebí velmi rychlé kroky, proto byl podán návrh, aby už děti od dvou let mohly chodit do MŠ, protože to spadá pod Ministerstvo školství, jen se kvůli tomu musí trošku pozměnit zákon."  

TV Polar: Jedna z vašich priorit je podpora handicapovaných lidí. Jaké si myslíte, že mají v posledních letech podmínky tady u nás v kraji? 

J. W.: "Věnuji se tomu od roku 1992, kdy jsem dala dohromady tým lidí, který funguje do dneška a který se zabývá komplexní péčí, zejména o zdravotně postižené děti, ale i například o děti handicapované sociálně. Domnívám se, že z MS kraje od toho roku 1992 z Ostravy vzešly významné podněty, které výrazně ovlivnily vzdělávání postižených dětí. Takže to, co dneska považujeme za úplně běžné, že i vážně postižené děti s kombinovanými vadami chodí do školy, jsou pro ně tak zvané rehabilitační třídy, že každé dítě má možnost mít svůj vlastní program podle svého postižení, tak to si myslím, že to je velký přínos ve vzdělávací soustavě nejen v MS kraji, ale za ty roky od 1992 v celé ČR, ale tady to začalo a já si myslím, že nejen tady v Ostravě a v kraji, je to na vysoké úrovni. Ale to také záleží na těch lidech, kteří se o ty děti starají." 

TV Polar: Oslovili jsme také menší, neparlamentní strany, které se ucházejí o přízeň voličů a zeptali jsme se jich na jejich názor na stav školství v kraji, co by bylo nutné změnit a podpořit.  

Anketa:

Robert Adámek, Lídr MS kraje, Česká pirátská strana: "My máme poměrně hodně škol, bohužel nám však hodně v poslední době strádají učňovské obory, kdy spousta lidí končí na vysokých školách, potom hledají uplatnění, které nemůže najít zároveň nemáme zaměstnance pro tady ty obory, které jsou dělnické. My samozřejmě se snažíme podporovat jak úroveň vysokého školství, tak i školství na té střední a nižší úrovni. Určitě je potřeba udělat nějaká reforma." 

Martin Kratochvíl, Moravané: "Je potřeba prohloubit mezi firmami a školami ten vztah tak, aby absolventi škol získali uplatnění, když tu školu dostudují. Toto považujeme za důležitý bod našeho programu." 

Kristýna Kočí, Lídr MS kraje, Věci veřejné: "VV považují školství  za naprosto stěžejní bod programu, na rozdíl od paní Wenigerové, my jasně říkáme, kde ty peníze vezmeme, a to je reforma armády. My říkáme 10 miliard z armády do školství." 

TV Polar: Slyšela jste anketu, chcete na ni reagovat? 

JW: "Slyšela jsem všechny zástupce menších neparlamentních stran a pánům, kteří se věnovali odbornému vzdělávání, zejména učňovskému školství, musím dát za pravdu, protože řemesla jsou dneska skutečně velmi nedostatkovým zbožím, ale to my víme, proto v MS kraji ještě v době, kdy já jsem byla náměstkyní hejtmana, jsme se speciálně zaměřili na podporu učňovského vzdělávání, což pokračuje i dnes. Podporují se i málopočetné obory finančně, je zde taková aktivita, která se jmenuje „for tech", která přesvědčuje rodiče ve spolupráci se zaměstnavateli jak je důležité, aby mladí lidé šli do technického vzdělávání, odborného vzdělávání, učňovského školství a že odborné vzdělávání nejde bez zaměstnavatelů, to je pravda, ale v tomto kraji to už postupně funguje od roku 2002."  

TV Polar: Děkuji vám za vaši reakci. V tuto chvíli máte půl minuty na to, abyste přesvědčila své případné voliče, aby vám dali svůj hlas. 

J. W.: "Školství a vzdělávání je opravdu tou nejdůležitější věcí v životě člověka, protože dosáhne-li vzdělání podle svých schopností a možností, pak dá se říci, že jeho život může být úspěšný nejen v pracovním životě, ale i v osobním životě. A to, co já vidím úplně nejdůležitější pro nás, pro všechny, je to, abychom dokázali vytvořit i takové prostředí pro děti, které nemají třeba sociální zázemí, ale přitom mají talent a aby žádný talent neskončil tak, že by nemohl rozvinout ten svůj talent a nadání, to je nesmírně důležité." 

TV Polar: Váš čas vypršel, já vám děkuji za čas, který jste věnovala našemu natáčení.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/3565/jaroslava-wenigerova-ods-hostem-v-predvolebnim-studiu