Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Průvody maškar, pravá zabijačka, kejklíři. Náměstí Ostrava-Jih žilo masopustem

Ostrava-Jih |

Náměstí Ostrava-Jih v Hrabůvce ožilo Masopustem. Proměnilo se tak v tradiční obecní rynek, kde se lidé nejen bavili, ale také hodovali. Součástí Masopustu totiž byla pravá domácí zabijačka.

Průvody rozverných masek, ukázky tradičních řemesel, komedianti a spoustu jiné zábavy nabídl vůbec první Masopust na Jihu. Lidé ho znají také jako fašank a jde o jeden z nejveselejších a nejrozvernějších svátků v roce.

Michaela Mahrová, ředitelka Kultury Jih: “Já jsem nesmírně šťastná, že se Kultuře Jih podařilo uspořádat tuto krásnou akci v rámci našeho úsilí o obnovu tradic. Nejen Kultura Jih i městský obvod se snažíme obohacovat veřejný život na Jihu právě o tuto kulturní složku. V 10 hodin jsme masopust zahájili zabijačkou a vyprávěním řezníka Krkovičky o cestě masa. Vlastně z tohoto masa se zpracovávají po celý den výrobky, které mohou lidé sledovat. Celý program provází divadélka, kejklíři, je tady dětský historický kolotoč.”

Na náměstí nechyběla ani CK polní pošta, odkud si lidé mohli poslat pohlednici s razítkem poštmistra a také masopustní kapela a soutěže pro děti i dospělé.

Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih: “Osobně jsem velmi rád hlavně za to, že naše kulturní zařízení Ostrava-Jih, které je financováno z rozpočtu městského obvodu, připravilo další zajímavou akci, která upozorňuje na historii a tradice. Jsem rád, že dorazili také lidé. Věřím, že v příštím roce jich přijde ještě více a zase budeme zlepšovat nejen tuto akci, ale všechny, které připravujeme pro naše občany v tomto roce. I tuhle tradici mám velmi rád a jdu se ještě podívat do stánků, co se dá koupit a jsem ještě zvědavý na průvod, který za chvilku začne.”
Anketa: účinkující z agentury GRYFF: “My jsme jako maškarní masky a jinak jsou to uniformy 7 leté války za Marie Terezie. Máme za úkol obveselovat lidi, fotit se s nimi a prostě, aby bylo veselo tady. Jak na masopustu. Jak se vám tady líbí? Dobře až na ten studený vítr, ale to nevadí, my to bereme s humorem. ať je veselo.”
“Samozřejmě pro Masopustní období jsou zvyklostí především a hlavně zabijačky, na kterých vždycky hlavní roli hraje to prasátko a pak už se to krásně odvíjí a děláme jitrničky, jelítka, tlačenky, mletá masa, sekané. Potom výrobky následné jako jsou klobásy, uzená masa a další. Ale dnes tady v tuto chvíli na tomto krásném náměstí Ostrava-Jih děláme jitrničky, jelita, tlačenky, čili tradiční, nejtradičnější vařené výrobky.”

A jaký je zájem?

“Obrovský. Rozhlédněte se kolem sebe, lidi stáli fronty na to nejenom, aby si nakoupili dobré výrobky domů, ale také aby shlédli to , co je jim třeba připomenuto z časů jejich babiček, prabáb, pradědů. Někteří viděli zabijačku prvně v životě a jiným jsme připomněli krásné romantické časy mládí.”

Lidé si mohli zakoupit nejen jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky, ale také polévku za pouhou císařskou korunu. Tedy symbolickou korunu plus 19 korun stála miska se lžičkou.

Anketa: návštěvníci masopustu: “Je to tu bezvadné. Skvělá atmosféra a těšíme se na průvod, protože jsme ještě nebyli, takže se moc těšíme.”
“Ještě jsme nic nevyzkoušeli, ale je to super až na tu zimu. Ale sluníčko když svítí, tak super. Paráda. Asi zvířátka má nejradši.”
“Hlavně se chci vyfotit s někým z těch, co tady účinkují. A vyzkoušeli jste nějaké dobroty? Jitrnice, jelita a tak? Samozřejmě, koupili jsme si domů, koupili jsme si ráno, my už jsme tu byli ráno, teď už není nic. Je to tady fajn. Teď právě uvažujeme, kde půjdeme na svařák.”
“Vánoce byly perfektní, teď tady se zopakuje něco jak o Vánocích. Vínečko, je tu veselo a výborné je to tu. Stojí to za to tady přijít. Bydlím tady vedle, tak se člověk, podívá, zasměje a má to úroveň. To ani v Ostravě tak není jak tady na tom Jihu.”
“Nám se líbil tady ten průvod co byl a co ještě se ti líbilo? Čert a kozel zlobivý. Líbí se nám hlavně ty lidové ruční práce, že tu jsou stánky, že tu nejsou jenom svařáky, že tady jsou i pro děti hodně hraček a takové.”

Další z tradičních akcí, které se na náměstí uskuteční budou Velikonoce, Pálení čarodějnic a Stavění májky.

Nahlásit chybu


K tématu

Slezskoostravský hrad ožil masopustním veselím, nechyběl průvod ani zabijačka

Rej masek, souzení kozla, lidové písně a pravá hradní zabijačka. Nejen to mohli v neděli zažít návštěvníci tradičního masopustu na Slezskoostravském hradě. Čtyřicetidenní velikonoční půst zahájili ve Slezské Ostravě s velkou pompou.

Masopustní jarmark ve Frýdku-Místku letos zve na bohatý program

Náměstí Svobody ve Frýdku-Místku ožije v sobotu 3. února Masopustním jarmarkem. Program pro malé i velké bude opět ve znamení několika masopustních průvodů s maskami. Řezník Krkovička ukáže a povypráví, jak se bourá prasátko. A nebudou chybět ani stánky s tradičními farmářskými a zabijačkovými produkty.

Slezskoostravský hrad ožil masopustním veselím, nechyběl průvod ani zabijačka

Rej masek, souzení kozla, lidové písně a pravá hradní zabijačka. Nejen to mohli v neděli zažít návštěvníci tradičního masopustu na Slezskoostravském hradě. Čtyřicetidenní velikonoční půst zahájili ve Slezské Ostravě s velkou pompou.


Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Průvody maškar, pravá zabijačka, kejklíři. Náměstí Ostrava-Jih žilo masopustem
Vydáno 7. února 2023 19:44, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Náměstí Ostrava-Jih v Hrabůvce ožilo Masopustem. Proměnilo se tak v tradiční obecní rynek, kde se lidé nejen bavili, ale také hodovali. Součástí Masopustu totiž byla pravá domácí zabijačka.

Průvody rozverných masek, ukázky tradičních řemesel, komedianti a spoustu jiné zábavy nabídl vůbec první Masopust na Jihu. Lidé ho znají také jako fašank a jde o jeden z nejveselejších a nejrozvernějších svátků v roce.

Michaela Mahrová, ředitelka Kultury Jih: “Já jsem nesmírně šťastná, že se Kultuře Jih podařilo uspořádat tuto krásnou akci v rámci našeho úsilí o obnovu tradic. Nejen Kultura Jih i městský obvod se snažíme obohacovat veřejný život na Jihu právě o tuto kulturní složku. V 10 hodin jsme masopust zahájili zabijačkou a vyprávěním řezníka Krkovičky o cestě masa. Vlastně z tohoto masa se zpracovávají po celý den výrobky, které mohou lidé sledovat. Celý program provází divadélka, kejklíři, je tady dětský historický kolotoč.”

Na náměstí nechyběla ani CK polní pošta, odkud si lidé mohli poslat pohlednici s razítkem poštmistra a také masopustní kapela a soutěže pro děti i dospělé.

Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih: “Osobně jsem velmi rád hlavně za to, že naše kulturní zařízení Ostrava-Jih, které je financováno z rozpočtu městského obvodu, připravilo další zajímavou akci, která upozorňuje na historii a tradice. Jsem rád, že dorazili také lidé. Věřím, že v příštím roce jich přijde ještě více a zase budeme zlepšovat nejen tuto akci, ale všechny, které připravujeme pro naše občany v tomto roce. I tuhle tradici mám velmi rád a jdu se ještě podívat do stánků, co se dá koupit a jsem ještě zvědavý na průvod, který za chvilku začne.”
Anketa: účinkující z agentury GRYFF: “My jsme jako maškarní masky a jinak jsou to uniformy 7 leté války za Marie Terezie. Máme za úkol obveselovat lidi, fotit se s nimi a prostě, aby bylo veselo tady. Jak na masopustu. Jak se vám tady líbí? Dobře až na ten studený vítr, ale to nevadí, my to bereme s humorem. ať je veselo.”
“Samozřejmě pro Masopustní období jsou zvyklostí především a hlavně zabijačky, na kterých vždycky hlavní roli hraje to prasátko a pak už se to krásně odvíjí a děláme jitrničky, jelítka, tlačenky, mletá masa, sekané. Potom výrobky následné jako jsou klobásy, uzená masa a další. Ale dnes tady v tuto chvíli na tomto krásném náměstí Ostrava-Jih děláme jitrničky, jelita, tlačenky, čili tradiční, nejtradičnější vařené výrobky.”

A jaký je zájem?

“Obrovský. Rozhlédněte se kolem sebe, lidi stáli fronty na to nejenom, aby si nakoupili dobré výrobky domů, ale také aby shlédli to , co je jim třeba připomenuto z časů jejich babiček, prabáb, pradědů. Někteří viděli zabijačku prvně v životě a jiným jsme připomněli krásné romantické časy mládí.”

Lidé si mohli zakoupit nejen jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky, ale také polévku za pouhou císařskou korunu. Tedy symbolickou korunu plus 19 korun stála miska se lžičkou.

Anketa: návštěvníci masopustu: “Je to tu bezvadné. Skvělá atmosféra a těšíme se na průvod, protože jsme ještě nebyli, takže se moc těšíme.”
“Ještě jsme nic nevyzkoušeli, ale je to super až na tu zimu. Ale sluníčko když svítí, tak super. Paráda. Asi zvířátka má nejradši.”
“Hlavně se chci vyfotit s někým z těch, co tady účinkují. A vyzkoušeli jste nějaké dobroty? Jitrnice, jelita a tak? Samozřejmě, koupili jsme si domů, koupili jsme si ráno, my už jsme tu byli ráno, teď už není nic. Je to tady fajn. Teď právě uvažujeme, kde půjdeme na svařák.”
“Vánoce byly perfektní, teď tady se zopakuje něco jak o Vánocích. Vínečko, je tu veselo a výborné je to tu. Stojí to za to tady přijít. Bydlím tady vedle, tak se člověk, podívá, zasměje a má to úroveň. To ani v Ostravě tak není jak tady na tom Jihu.”
“Nám se líbil tady ten průvod co byl a co ještě se ti líbilo? Čert a kozel zlobivý. Líbí se nám hlavně ty lidové ruční práce, že tu jsou stánky, že tu nejsou jenom svařáky, že tady jsou i pro děti hodně hraček a takové.”

Další z tradičních akcí, které se na náměstí uskuteční budou Velikonoce, Pálení čarodějnic a Stavění májky.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000035616/pruvody-maskar-prava-zabijacka-kejkliri-namesti-ostravajih-zilo-masopustem