Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dramatická záchrana dvou tonoucích mužů v řece Ostravici

Ostrava-město |

Rozvodněná, kalná Ostravice se v sobotu u splavu v Ostravě-Hrabůvce stala doslova místem boje o život dvou mužů. S rozvodněnou řekou po mnohadenních deštích v regionu jej svedla šestice ostravských policistů. Do záchrany mužů se zapojili i hasiči a zdravotnická záchranná služba.

Událost se stala v sobotu 21. července. "Kolem 12.15 hodin měl 45letý muž skočit do řeky, aby pomohl svému 31letému známému. Mladší z mužů si chtěl v místě zaplavat, nicméně proud vody u splavu už mu neumožnil se dostat ke břehu a tak se měl zachytit plovoucího kusu dřeva. Proud vody však strhl i staršího z mužů, který měl skočit za prvním. Dle dosud zjištěných informací se měl muž ponořit a jeho tělo posléze proud unášel dál. Oznámení o tonutí jsme přijali na tísňové lince, k místu byly vyslány hlídky ostravských policistů. První hlídka obvodního oddělení policie Vratimov pomocí záchranné pomůcky (tzv. házecího pytlíku) vytáhla na břeh prvního z mužů, který byl při vědomí a držel se plovoucího kusu dřeva. Policisté oddělení hlídkové služby a obvodního oddělení policie Ostrava-Hrabůvka pokračovali po proudu za mužem, kterého unášel rozvodněný tok. Ve vzdálenosti zhruba 1 700 metrů od splavu vběhl do rozvodněné řeky policista obvodního oddělení Hrabůvka. Tělo tonoucího zachytil a snažil se je dostat ke břehu. Situaci však komplikoval rozvodněný tok, velmi silný proud a kalná voda. I tento policista s kolegy užil záchranou pomůcku (tzv. házecí pytlík). Policista však byl několikrát stržen proudem, další kolegové se jej pomocí záchranné pomůcky snažili udržet nad vodou. Nikdo z nich nevěděl, kam vstupuje, kalná voda prvnímu policistovi sahala nad hrudník, kameny po kterých se snažili dostat k tonoucímu, byly kluzké…Vysilující boj s vodním tokem trval několik minut a vytáhnout tonoucího z velmi silného proudu na břeh bylo víc než náročné. Policisté však trpělivě, znovu a znovu postupovali zpět ke břehu. Tonoucího na místě od vyčerpaného zachránce převzali hasiči a záchranáři, kteří okamžitě započali s resuscitací. Muž byl následně transportován k hospitalizaci. Mladší z mužů už k věci podal vysvětlení, ošetřen byl na místě. Kriminalisté nyní zjišťují další okolnosti události," uvádí v tiskové zprávě mluvčí moravskoslezských policistů Gabriela Pokorná.

"Velmi si vážím zákroku těchto policistů, kteří prokázali nejen odvahu i schopnost rychlé reakce. Samozřejmě nezůstane jen u tohoto prvního poděkování," komentuje zásah policistů ředitel PČR MSK plk. Tomáš Kužel.

"Pětačtyřicetiletý muž nejevil žádné známky života. Poskytování první pomoci zahájili hasiči, v okamžiku příjezdu lékařského týmu přetrvával stav selhání všech základních životních funkcí. Záchranáři pokračovali ve snaze o obnovu srdeční činnosti dalších třicet minut, než se jim podařilo obnovit krevní oběh pacienta. Po přenesení do sanitního vozu došlo k opětovnému selhání srdce a resuscitace musela pokračovat. Posádce se nakonec podařilo znovu obnovit pravidelný srdeční rytmus pacienta a v kritickém stavu jej transportovala na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice," popisuje dramatický zásah mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Na místě byly všechny složky IZS. Důležitá byla i pomoc hasičů. "První z dvojice mužů na břehu (31 let) zřejmě skočil v parném počasí do rozvodněné řeky (po nedávných vytrvalých srážkách) pod jezem mezi Hrabovou a Vratimovem, plné pohybujících se kusů dřeva a dalších naplavenin, aby se osvěžil, druhý (45 let) za ním skočil, aby mu pomohl. Ten druhý byl následně nesen silným proudem, až jej po přibližně patnácti minutách o více než kilometr níže vytáhli z vody policisté. Jednotka dobrovolných hasičů z Vratimova jela za tímto „plovoucím“ mužem, jednotka HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Fifejdy na další jez po proudu v Ostravě-Kunčicích pro případné zachycení muže a jednotka HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Jih zůstala k dispozici u jezu v Hrabové. Vzhledem k rychlému vylovení obou mužů nemuseli hasiči použít žádné čluny, které sem na začátku zásahu přivezli," píše v tiskové zprávě mluvčí HZS MSK Petr Kůdela.

Foto: HZS MSK, PČR

Nahlásit chybu


K tématu

Čeští hasiči po příjezdu do Francie spustili velkokapacitní čerpadla

5. ledna 2024 18:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

18 profesionálních hasičů z HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín dorazilo na sever Francie ve čtvrtek večer. V pátek zmapovali situaci a rovnou se pustili do pomoci s odklízením následků tamních povodní.

Zásah proti aktivnímu střelci v Ostravě byl námětem speciálního cvičení

31. října 2023 16:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V budově železniční stanice v Ostravě-Vítkovicích řádí šílený střelec. Desítky lidí zastřelil a zranil. Takovou informaci přijali v úterý ráno policisté a záchranáři a museli začít jednat. Naštěstí to nebyla opravdová událost, ale téma rozsáhlého cvičení složek integrovaného záchranného systému. Cílem bylo prověřit spolupráci u tak vážné události. Policie zároveň trénovala zásah proti aktivnímu střelci.

Do boje se záplavami ve Francii vyrazili hasiči z MS kraje. Vezou sebou velkokapacitní čerpadla

3. ledna 2024 13:33 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Ve středu v poledne vyrazili hasiči z Moravskoslezského kraje na pomoc Francii, která čelí ničivým povodním. Jednotka o síle osmnácti mužů sebou veze unikátní velkokapacitní čerpadla, která dokáží bleskově přečerpávat obrovské množství vody.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Dramatická záchrana dvou tonoucích mužů v řece Ostravici
Vydáno 22. července 2018 10:33, Ostrava-město, Redakce
Rozvodněná, kalná Ostravice se v sobotu u splavu v Ostravě-Hrabůvce stala doslova místem boje o život dvou mužů. S rozvodněnou řekou po mnohadenních deštích v regionu jej svedla šestice ostravských policistů. Do záchrany mužů se zapojili i hasiči a zdravotnická záchranná služba.

Událost se stala v sobotu 21. července. "Kolem 12.15 hodin měl 45letý muž skočit do řeky, aby pomohl svému 31letému známému. Mladší z mužů si chtěl v místě zaplavat, nicméně proud vody u splavu už mu neumožnil se dostat ke břehu a tak se měl zachytit plovoucího kusu dřeva. Proud vody však strhl i staršího z mužů, který měl skočit za prvním. Dle dosud zjištěných informací se měl muž ponořit a jeho tělo posléze proud unášel dál. Oznámení o tonutí jsme přijali na tísňové lince, k místu byly vyslány hlídky ostravských policistů. První hlídka obvodního oddělení policie Vratimov pomocí záchranné pomůcky (tzv. házecího pytlíku) vytáhla na břeh prvního z mužů, který byl při vědomí a držel se plovoucího kusu dřeva. Policisté oddělení hlídkové služby a obvodního oddělení policie Ostrava-Hrabůvka pokračovali po proudu za mužem, kterého unášel rozvodněný tok. Ve vzdálenosti zhruba 1 700 metrů od splavu vběhl do rozvodněné řeky policista obvodního oddělení Hrabůvka. Tělo tonoucího zachytil a snažil se je dostat ke břehu. Situaci však komplikoval rozvodněný tok, velmi silný proud a kalná voda. I tento policista s kolegy užil záchranou pomůcku (tzv. házecí pytlík). Policista však byl několikrát stržen proudem, další kolegové se jej pomocí záchranné pomůcky snažili udržet nad vodou. Nikdo z nich nevěděl, kam vstupuje, kalná voda prvnímu policistovi sahala nad hrudník, kameny po kterých se snažili dostat k tonoucímu, byly kluzké…Vysilující boj s vodním tokem trval několik minut a vytáhnout tonoucího z velmi silného proudu na břeh bylo víc než náročné. Policisté však trpělivě, znovu a znovu postupovali zpět ke břehu. Tonoucího na místě od vyčerpaného zachránce převzali hasiči a záchranáři, kteří okamžitě započali s resuscitací. Muž byl následně transportován k hospitalizaci. Mladší z mužů už k věci podal vysvětlení, ošetřen byl na místě. Kriminalisté nyní zjišťují další okolnosti události," uvádí v tiskové zprávě mluvčí moravskoslezských policistů Gabriela Pokorná.

"Velmi si vážím zákroku těchto policistů, kteří prokázali nejen odvahu i schopnost rychlé reakce. Samozřejmě nezůstane jen u tohoto prvního poděkování," komentuje zásah policistů ředitel PČR MSK plk. Tomáš Kužel.

"Pětačtyřicetiletý muž nejevil žádné známky života. Poskytování první pomoci zahájili hasiči, v okamžiku příjezdu lékařského týmu přetrvával stav selhání všech základních životních funkcí. Záchranáři pokračovali ve snaze o obnovu srdeční činnosti dalších třicet minut, než se jim podařilo obnovit krevní oběh pacienta. Po přenesení do sanitního vozu došlo k opětovnému selhání srdce a resuscitace musela pokračovat. Posádce se nakonec podařilo znovu obnovit pravidelný srdeční rytmus pacienta a v kritickém stavu jej transportovala na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice," popisuje dramatický zásah mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Na místě byly všechny složky IZS. Důležitá byla i pomoc hasičů. "První z dvojice mužů na břehu (31 let) zřejmě skočil v parném počasí do rozvodněné řeky (po nedávných vytrvalých srážkách) pod jezem mezi Hrabovou a Vratimovem, plné pohybujících se kusů dřeva a dalších naplavenin, aby se osvěžil, druhý (45 let) za ním skočil, aby mu pomohl. Ten druhý byl následně nesen silným proudem, až jej po přibližně patnácti minutách o více než kilometr níže vytáhli z vody policisté. Jednotka dobrovolných hasičů z Vratimova jela za tímto „plovoucím“ mužem, jednotka HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Fifejdy na další jez po proudu v Ostravě-Kunčicích pro případné zachycení muže a jednotka HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Jih zůstala k dispozici u jezu v Hrabové. Vzhledem k rychlému vylovení obou mužů nemuseli hasiči použít žádné čluny, které sem na začátku zásahu přivezli," píše v tiskové zprávě mluvčí HZS MSK Petr Kůdela.

Foto: HZS MSK, PČR

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000013710/dramaticka-zachrana-dvou-tonoucich-muzu-v-rece-ostravici