Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava opět podpoří školní psychology a nově i obor psychologie FF OU

Ostrava-město |

Ostrava opět podpoří pozice školních psychologů a nově i rozvoj oboru psychologie Filozofické fakulty Ostravské univerzity.

Pomoc psychologů je v současnosti víc než aktuální. Pandemická situace přinesla mnohé kritické okamžiky, značně pak zasáhla do života rodin a významně ovlivnila i děti. Sociální izolovanost, většina komunikace vedená prostřednictvím sociálních sítí, možné existenční problémy v rodinách, způsobené dopadem pandemie, poznamenávají život nejmenších, kteří v určité situaci potřebují i pomoc odbornou. Víc než kdy jindy, je proto nyní potřebná role školních psychologů a samozřejmě i psychologů obecně. Obě tyto specifické oblasti město Ostrava podpořilo.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora pro školství a sport: "Školní psychologové se stali neoddělitelnou a vysoce potřebnou součástí základních škol. A to zejména teď, v období stále probíhající epidemie. Děti mají často problémy zvládat probíranou látku, soustředit se, a v horších případech na to nabalené psychické problémy. Není v silách pedagogů toto všechno řešit. Pokud nedojde k úpravě legislativy, pro financování těchto pozic bude i nadále nutné shánět externí zdroje financování. Proto je podpora podpůrných personálních pozic na školách klíčová, pomoc psychologů oceňují rodiče i školy samotné."

Podporu školních psychologů přitom město realizuje šestým rokem, aktuálně je v projektu zapojeno 25 základních škol a k dispozici 18 psychologů, kteří pomáhají zajistit zejména dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí vzdělávání v běžných základních školách. V rámci projektu „Rozvoj rovného přístupu ke vzdělávání ve městě Ostrava III“ působí školní psychologové na školním poradenském pracovišti základních škol.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Do žádaného projektu se zapojilo 25 ostravských škol, je hrazen z 95 procent z prostředků Evropské unie, nicméně původní alokace financí, vzhledem ke značnému zájmu škol, by nepokryla veškeré náklady do konce školního roku 2021/2022. Ostrava projekt již podpořila, nicméně s ohledem na potřebu dofinancování nyní rada města schválila další podporu zmíněných odborných pozic, mezi něž náleží rovněž školní psychologové, částkou ve výši téměř 1 300 000 korun."

Obdobnou částkou v součtu se též podílí čtyři městské obvody, jakožto zřizovatelé zapojených škol. Jedná se o městský obvod Poruba, Ostrava-Jih, Michálkovice a Mariánské Hory a Hulváky. V rámci České republiky se jedná o unikátní projekt, co do rozsahu, celkový rozpočet na tři roky je téměř 100 milionů korun.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Práce specialistů v těchto odborných pozicích je zásadní také pro prevenci a předcházení problémů jako je šikana či dobré klima školy. Kromě podpory školních psychologů jsou v rámci projektu podpořeny i další odborné pozice – speciální pedagogové, školní a sociální asistenti, asistenti pedagoga. Dětem tak díky projektů pomáhá celkem 65 zmíněných specialistů."

Podporu rozvoje oboru psychologie na katedře psychologie Filozofické fakulty Ostravské univerzity schválilo i zastupitelstvo města na svém únorovém zasedání. V současné chvíli v Ostravě zájemci nemohou studovat navazující magisterský obor psychologie a studenti se tak stěhují z Ostravy do jiných měst, aby mohli obor dostudovat. Ostrava proto vznik oboru podpoří účelovou dotací ve výši 2 miliony korun.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora pro školství a sport: "Akreditování navazujícího magisterského studia oboru psychologie je předpokladem kvalitních absolventů. Je to také další způsob, jak eliminovat odchod mladých absolventů bakalářského studia z Ostravy. Po praxi dalších klinických psychologů volá veřejnost a jejich podpora je logickou reakcí na potřeby obyvatel města."
Nahlásit chybu


K tématu

Psychologové a odborníci řešili v Ostravě domácí násilí v opatrovnických sporech

18. října 2023 15:15 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jak pracovat s rodinami, kde se objeví domácí násilí? Na tuto problematiku se snažila odpovědět velká konference psychologů a odborníků, kteří se sešli v Ostravě. Analyzovali skutečný životní příběh týrané ženy a předávali si zkušenosti.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostrava znovu usiluje o záchranu mrakodrapu v Ostrčilově ulici

30. října 2023 20:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava opětovně usiluje o záchranu ikonické budovy v centru Ostravy na ulici Ostrčilova a pozemek znovu nabízí k prodeji. Poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy, bylo zadávací řízení na veřejnou zakázku zrušeno a o novém záměru města prodat pozemek, jehož součástí je budova tzv. Ostravského mrakodrapu a dále část pozemku, určena pro vybudování parkovacího domu, rozhodli zastupitelé na svém říjnovém zasedání.


Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Dnes 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Svatováclavská jízda zastavila také u zámku ve Studénce

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novojičínskem. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů zastavila také u zámku ve Studénce.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Ostrava opět podpoří školní psychology a nově i obor psychologie FF OU
Vydáno 20. února 2022 12:23, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava opět podpoří pozice školních psychologů a nově i rozvoj oboru psychologie Filozofické fakulty Ostravské univerzity.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Pomoc psychologů je v současnosti víc než aktuální. Pandemická situace přinesla mnohé kritické okamžiky, značně pak zasáhla do života rodin a významně ovlivnila i děti. Sociální izolovanost, většina komunikace vedená prostřednictvím sociálních sítí, možné existenční problémy v rodinách, způsobené dopadem pandemie, poznamenávají život nejmenších, kteří v určité situaci potřebují i pomoc odbornou. Víc než kdy jindy, je proto nyní potřebná role školních psychologů a samozřejmě i psychologů obecně. Obě tyto specifické oblasti město Ostrava podpořilo.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora pro školství a sport: "Školní psychologové se stali neoddělitelnou a vysoce potřebnou součástí základních škol. A to zejména teď, v období stále probíhající epidemie. Děti mají často problémy zvládat probíranou látku, soustředit se, a v horších případech na to nabalené psychické problémy. Není v silách pedagogů toto všechno řešit. Pokud nedojde k úpravě legislativy, pro financování těchto pozic bude i nadále nutné shánět externí zdroje financování. Proto je podpora podpůrných personálních pozic na školách klíčová, pomoc psychologů oceňují rodiče i školy samotné."

Podporu školních psychologů přitom město realizuje šestým rokem, aktuálně je v projektu zapojeno 25 základních škol a k dispozici 18 psychologů, kteří pomáhají zajistit zejména dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí vzdělávání v běžných základních školách. V rámci projektu „Rozvoj rovného přístupu ke vzdělávání ve městě Ostrava III“ působí školní psychologové na školním poradenském pracovišti základních škol.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Do žádaného projektu se zapojilo 25 ostravských škol, je hrazen z 95 procent z prostředků Evropské unie, nicméně původní alokace financí, vzhledem ke značnému zájmu škol, by nepokryla veškeré náklady do konce školního roku 2021/2022. Ostrava projekt již podpořila, nicméně s ohledem na potřebu dofinancování nyní rada města schválila další podporu zmíněných odborných pozic, mezi něž náleží rovněž školní psychologové, částkou ve výši téměř 1 300 000 korun."

Obdobnou částkou v součtu se též podílí čtyři městské obvody, jakožto zřizovatelé zapojených škol. Jedná se o městský obvod Poruba, Ostrava-Jih, Michálkovice a Mariánské Hory a Hulváky. V rámci České republiky se jedná o unikátní projekt, co do rozsahu, celkový rozpočet na tři roky je téměř 100 milionů korun.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Práce specialistů v těchto odborných pozicích je zásadní také pro prevenci a předcházení problémů jako je šikana či dobré klima školy. Kromě podpory školních psychologů jsou v rámci projektu podpořeny i další odborné pozice – speciální pedagogové, školní a sociální asistenti, asistenti pedagoga. Dětem tak díky projektů pomáhá celkem 65 zmíněných specialistů."

Podporu rozvoje oboru psychologie na katedře psychologie Filozofické fakulty Ostravské univerzity schválilo i zastupitelstvo města na svém únorovém zasedání. V současné chvíli v Ostravě zájemci nemohou studovat navazující magisterský obor psychologie a studenti se tak stěhují z Ostravy do jiných měst, aby mohli obor dostudovat. Ostrava proto vznik oboru podpoří účelovou dotací ve výši 2 miliony korun.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora pro školství a sport: "Akreditování navazujícího magisterského studia oboru psychologie je předpokladem kvalitních absolventů. Je to také další způsob, jak eliminovat odchod mladých absolventů bakalářského studia z Ostravy. Po praxi dalších klinických psychologů volá veřejnost a jejich podpora je logickou reakcí na potřeby obyvatel města."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000029958/ostrava-opet-podpori-skolni-psychology-a-nove-i-obor-psychologie-ff-ou