Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Detektory oxidu uhelnatého a hlásiče požáru zachraňují životy

Ostrava-město |

Už v roce 2017 a 2019 vybavila Ostrava téměř všechny městské byty hlásiči požárů a detektory oxidu uhelnatého. Od května roku 2018 do poloviny března letošního roku detektory signalizovaly únik tohoto nebezpečného plynu v 67 případech, hlásiče požáru oznámily nebezpečnou situaci hrozícího požáru v 69 případech. Jednalo se o případy, kdy občané následně zavolali na linku tísňového volání 112 nebo 150 a na místo vyjeli hasiči, případně další složky IZS.

Zmíněné detektory byly instalovány ve dvou vlnách, hlásiče požáru byly umístěny do 11 078 bytů a detektory oxidu uhelnatého do 2 599 bytových jednotek. Detektory oxidu uhelnatého byly instalovány do bytů s reálným rizikem úniku nebezpečného plynu, zpravidla do obydlí vybavených plynovými kamny či karmami apod.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Nákup detektorů byl financován z Fondu pro upevnění veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany osob a majetku, jehož zdrojem jsou mimo jiné i prostředky z vybraných pokut udělených Městskou policií Ostrava. Celkové náklady za nákup zařízení činily 4,9 milionů korun s DPH. Montáž detektorů hradily jednotlivé městské obvody."
Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Zařízení, jehož pořizovací cena se pohybuje v řádech stokorun, umí zachraňovat životy a zdraví obyvatel města a významným způsobem zvyšuje bezpečí v bytech. Téměř 140 výjezdů hasičů po detektory oznámených nebezpečných situacích ve svém důsledku zamezilo nejtragičtějším následkům na životech."
Radim Kuchař, náměstek krajských hasičů: "Hasiči v České republice denně zasahují v průměru u devíti bytových požárů. Nejčastější příčinou těchto požárů je nedbalost nebo technická závada na spotřebičích, kterou sebelepší prevencí nelze zcela vyloučit. Denně řeší hasiči také v průměru tři úniky nebezpečných plynů v domácnostech. Prakticky jedinou ochranou obyvatel před zraňujícími nebo smrtelnými účinky požáru, resp. toxické koncentrace nebezpečných plynů je instalace hlásičů požárů a detektorů nebezpečných plynů. Právě jejich instalací se Ostrava posunula s bezpečností o obrovský kus dopředu a předběhla jiná města v České republice."

V uplynulém roce Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje evidoval v rámci města Ostravy 21 událostí v objektech či bytech, kde byl instalován hlásič požáru a sedm událostí s aktivací detektoru oxidu uhelnatého. Ve většině případů došlo díky reakci detektorů k včasnému varování uživatelů bytů či jejich sousedů a odvrácení škod na životech, zdraví či majetku. Tak tomu bylo například na konci loňského února, kdy signalizace upozornila sousedy na kouř v bytě majitelky, která zapomněla na zapnutém sporáku potraviny a již byla mimo město nebo v srpnu, kdy obdobně sousedé zavolali hasiče do bytu souseda, který usnul při ohřívání večeře a krom hrozícího požáru jej ohrožovalo i velké množství vyvinutého kouře. Obdobně tomu bylo i v případech úniku oxidu uhelnatého, kdy detekce odhalila jeho únik z porouchaného plynového průtokového ohřívače vody či plynového kotle.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Z výše uvedeného vyplývá, že aplikovaná preventivní opatření jsou účinná a můžeme jen doufat, že Ostrava bude touto preventivní činností inspirovat i další města a další majitele bytových domů."
Nahlásit chybu


K tématu

VIDEO: Náraz do betonového zátarasu otočil auto v Ostravě na střechu

12. října 2023 17:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Kuriózní nehoda vyvolala ve čtvrtek odpoledne pozdvižení v Ostravě-Porubě. Řidič vozu tam narazil do betonového zátarasu a auto se vzápětí otočilo na střechu. Likvidace nehody následně výrazně zkomplikovala provoz na frekventované křižovatce. Řidič havarovaného vozu následně odmítl dechovou zkoušku i odběr krve.

V pátek třináctého otevřou hasiči v Moravskoslezském kraji své stanice návštěvníkům

10. října 2023 16:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek 13. října bude na všech profesionálních stanicích HZS MSK probíhat Den otevřených dveří a Den požární bezpečnosti. Pro návštěvníky budou připraveny nejen statické a dynamické ukázky, ale i vědomostní kvízy a hry.

Muž z Novojičínska se přiotrávil oxidem uhelnatým. Vrtulník ho transportoval do Liberce

1. listopadu 2023 22:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě manipulace s motorovou pilou v malém uzavřeném prostoru málem připravila o život 23letého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přiotrávil se totiž oxidem uhelnatým. Kvůli odstávce hyperbarické komory v Ostravě ho musel vrtulník transportovat až na specializované pracoviště do Liberce.


Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD

Dnes 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Dnes 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Detektory oxidu uhelnatého a hlásiče požáru zachraňují životy
Vydáno 19. března 2022 14:58, Ostrava-město, Jiří Cileček
Už v roce 2017 a 2019 vybavila Ostrava téměř všechny městské byty hlásiči požárů a detektory oxidu uhelnatého. Od května roku 2018 do poloviny března letošního roku detektory signalizovaly únik tohoto nebezpečného plynu v 67 případech, hlásiče požáru oznámily nebezpečnou situaci hrozícího požáru v 69 případech. Jednalo se o případy, kdy občané následně zavolali na linku tísňového volání 112 nebo 150 a na místo vyjeli hasiči, případně další složky IZS.

ilustrační snímek; zdroj foto: Pixabay.com

Zmíněné detektory byly instalovány ve dvou vlnách, hlásiče požáru byly umístěny do 11 078 bytů a detektory oxidu uhelnatého do 2 599 bytových jednotek. Detektory oxidu uhelnatého byly instalovány do bytů s reálným rizikem úniku nebezpečného plynu, zpravidla do obydlí vybavených plynovými kamny či karmami apod.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Nákup detektorů byl financován z Fondu pro upevnění veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany osob a majetku, jehož zdrojem jsou mimo jiné i prostředky z vybraných pokut udělených Městskou policií Ostrava. Celkové náklady za nákup zařízení činily 4,9 milionů korun s DPH. Montáž detektorů hradily jednotlivé městské obvody."
Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Zařízení, jehož pořizovací cena se pohybuje v řádech stokorun, umí zachraňovat životy a zdraví obyvatel města a významným způsobem zvyšuje bezpečí v bytech. Téměř 140 výjezdů hasičů po detektory oznámených nebezpečných situacích ve svém důsledku zamezilo nejtragičtějším následkům na životech."
Radim Kuchař, náměstek krajských hasičů: "Hasiči v České republice denně zasahují v průměru u devíti bytových požárů. Nejčastější příčinou těchto požárů je nedbalost nebo technická závada na spotřebičích, kterou sebelepší prevencí nelze zcela vyloučit. Denně řeší hasiči také v průměru tři úniky nebezpečných plynů v domácnostech. Prakticky jedinou ochranou obyvatel před zraňujícími nebo smrtelnými účinky požáru, resp. toxické koncentrace nebezpečných plynů je instalace hlásičů požárů a detektorů nebezpečných plynů. Právě jejich instalací se Ostrava posunula s bezpečností o obrovský kus dopředu a předběhla jiná města v České republice."

V uplynulém roce Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje evidoval v rámci města Ostravy 21 událostí v objektech či bytech, kde byl instalován hlásič požáru a sedm událostí s aktivací detektoru oxidu uhelnatého. Ve většině případů došlo díky reakci detektorů k včasnému varování uživatelů bytů či jejich sousedů a odvrácení škod na životech, zdraví či majetku. Tak tomu bylo například na konci loňského února, kdy signalizace upozornila sousedy na kouř v bytě majitelky, která zapomněla na zapnutém sporáku potraviny a již byla mimo město nebo v srpnu, kdy obdobně sousedé zavolali hasiče do bytu souseda, který usnul při ohřívání večeře a krom hrozícího požáru jej ohrožovalo i velké množství vyvinutého kouře. Obdobně tomu bylo i v případech úniku oxidu uhelnatého, kdy detekce odhalila jeho únik z porouchaného plynového průtokového ohřívače vody či plynového kotle.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Z výše uvedeného vyplývá, že aplikovaná preventivní opatření jsou účinná a můžeme jen doufat, že Ostrava bude touto preventivní činností inspirovat i další města a další majitele bytových domů."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000030442/detektory-oxidu-uhelnateho-a-hlasice-pozaru-zachranuji-zivoty