Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Údržbu ostravských tramvají zajistí na 5 let skupina Škoda Transportation

Ostrava-město |

Dopravní podnik Ostrava uzavřel smlouvu na údržbu tramvají se skupinou Škoda Transportation. Od letošního roku až do roku 2026 bude periodickou údržbu a opravy zajišťovat společnost Škoda Ekova. Vysoutěžená předpokládaná hodnota zakázky za celých pět let trvání smlouvy je 829 milionů korun. Skupina Škoda Transportation bude zajišťovat údržbářské služby včetně oprav kolejových vozidel po nehodách. Zakázka se týká více než 240 tramvajových vozů typu T3, Vario, KT8, Astra a Trio.

Doposud prováděla údržbu těchto vozidel, kromě typu Stadler a Škoda 39T, společnost Ekova Electric, a to na základě předchozí pětileté smlouvy, jejíž účinnost již skončila. V loňském roce přešlo navíc toto plnění na následný subjekt Škoda Ekova ze skupiny Škoda Transportation.

Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO: "Cena zakázky reflektuje navýšení cen průmyslových výrobců za poslední roky. Jsme rádi, že skupina Škoda Transportation potvrdila roli papírového favorita v tomto výběrovém řízení a zvítězila. Spolupráce mezi našimi dvěma podniky může i nadále pokračovat."
Miroslav Mareš, předseda představenstva a CEO společnosti Škoda Ekova: "Těší mě, že díky uzavřenému kontraktu se budou tramvaje, které v Ostravě slouží, také přímo v moravskoslezské metropoli opravovat. Dlouhodobá zakázka pro dopravní podnik je pro nás velmi důležitým projektem. Kvalita práce lidí z našeho ostravského podniku přispěje k růstu úrovně cestování městskou dopravou a prodlouží životnost opravovaných vozidel."

Údržba kolejových vozidel je rozdělena do 4 částí: 

  • Část 1: typ tramvaje Vario LFR 
  • Část 2: typ tramvaje T3 RP 
  • Část 3: typ tramvají LTM 10.08 ASTRA / 01 INEKON 2001 TRIO 
  • Část 4: typ tramvají Vario LF2R / Vario LF2+ / KT8D5.RN1 / Vario LF3/2 / Vario LF3 

Tradiční ostravský podnik vedle svého zaměření na opravy a modernizace pro dopravní podniky v posledních letech rozšířil své kompetence a vyrábí i nové tramvaje a další produkty pro současné i budoucí zákazníky skupiny Škoda Transportation. Jedním z klíčových produktů projektů je v současné době výroba nových tramvají Škoda ForCity Smart určených právě pro město Ostrava. První z celkem 35 kusů již slouží cestujícím. 

Skupina Škoda Transportation, člen Skupiny PPF, působí v Moravskoslezském kraji dlouhodobě. Přímo v Ostravě sídlí její významný podnik zaměřený především na oblast vývoje a výroby elektrických jednotek pro zákazníky doma i v zahraničí. Tato základna prošla v nedávné době zásadní modernizací a rozšířením, která zahrnovala výstavbu nové moderní lakovny, zřízení největšího portálového obráběcího centra v Evropě, nebo instalaci svařovacích automatů. Díky investicím se v podniku zvýšily možnosti výroby nových vlaků až o dvě třetiny oproti minulosti a vznikly stovky nových pracovních míst. V Ostravě působí i vývojové centrum pro digitalizaci a SMART technologie skupiny Škoda Transportation. Zde se koncentruje technologické know-how v oblasti řídicích, multimediálních a diagnostických systémů.

Mezi výrobky skupiny Škody Transportation patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídicí a pohonné systémy pro dopravní systémy. Škoda Transportation má v České republice několik výrobních areálů a jeden také ve Finsku. Obchodní jednotky má pak skupina také v Německu, Maďarsku a dalších zemích. Ve svých společnostech zaměstnává přes šest tisíc lidí. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala v roce 2020 1,73 miliardy Kč.

        Nahlásit chybu


        K tématu

        Vánoční tramvaj už brázdí ulice Ostravy. První jízdou zahájila Tyrkysovou sbírku

        20. listopadu 2023 18:18 | Ostrava-město | Jiří Cileček

        5:55, pondělí 20. listopadu, Hlavní nádraží. Do ulic vyrazila Ostravská vánoční tramvaj. „Vánočkou“ je poprvé nejnovější tramvaj Škoda 39T, vyzdobená svátečními motivy a LED osvětlením. První jízdou zahájila Tyrkysovou sbírku, kterou pořádá Dopravní podnik Ostrava (DPO) s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ už pošesté. Nejen ve „vánočce“, ale i v celé síti MHD mohou cestující přispívat u dobrovolníků s kasičkami na projekty místních neziskovek.

        Ostravské tramvaje nasadily na listopad kníry. Podporují mužské zdraví

        5. listopadu 2023 14:44 | Ostrava-město | Jiří Cileček

        V listopadu se stále více mužů, ale i žen v České republice zapojuje do kampaně Movember. Osvětu v oblasti prevence mužského zdraví budou originálně šířit po celý listopad i vozidla městské hromadné dopravy. Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) opět podpořilo projekt Movember, který každoročně organizuje nadační fond Muži proti rakovině. Celosvětová měsíční výzva upozorňuje na důležitost prevence rakoviny prostaty a varlat.

        203 lidí vyloučila z přepravy další noční razie v ostravské MHD

        14. října 2023 12:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

        1 636 zkontrolovaných cestujících v celkem 59 spojích, a z toho 203 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 13. října na sobotu 14. října. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v městské části Poruba.


        Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD

        Dnes 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

        Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

        Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

        Dnes 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

        Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

        Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

        Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

        Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

        Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

        Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

        Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

        Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

        Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

        Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

        Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

        Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

        Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

        Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

        V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

        Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

        Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

        Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

        Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

        Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

        V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

        Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

        Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

        Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

        Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

        Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

        Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

        Údržbu ostravských tramvají zajistí na 5 let skupina Škoda Transportation
        Vydáno 2. dubna 2022 16:08, Ostrava-město, Jiří Cileček
        Dopravní podnik Ostrava uzavřel smlouvu na údržbu tramvají se skupinou Škoda Transportation. Od letošního roku až do roku 2026 bude periodickou údržbu a opravy zajišťovat společnost Škoda Ekova. Vysoutěžená předpokládaná hodnota zakázky za celých pět let trvání smlouvy je 829 milionů korun. Skupina Škoda Transportation bude zajišťovat údržbářské služby včetně oprav kolejových vozidel po nehodách. Zakázka se týká více než 240 tramvajových vozů typu T3, Vario, KT8, Astra a Trio.

        ilustrační snímek z výroby; zdroj foto: Skupina Škoda Transportation

        Doposud prováděla údržbu těchto vozidel, kromě typu Stadler a Škoda 39T, společnost Ekova Electric, a to na základě předchozí pětileté smlouvy, jejíž účinnost již skončila. V loňském roce přešlo navíc toto plnění na následný subjekt Škoda Ekova ze skupiny Škoda Transportation.

        Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO: "Cena zakázky reflektuje navýšení cen průmyslových výrobců za poslední roky. Jsme rádi, že skupina Škoda Transportation potvrdila roli papírového favorita v tomto výběrovém řízení a zvítězila. Spolupráce mezi našimi dvěma podniky může i nadále pokračovat."
        Miroslav Mareš, předseda představenstva a CEO společnosti Škoda Ekova: "Těší mě, že díky uzavřenému kontraktu se budou tramvaje, které v Ostravě slouží, také přímo v moravskoslezské metropoli opravovat. Dlouhodobá zakázka pro dopravní podnik je pro nás velmi důležitým projektem. Kvalita práce lidí z našeho ostravského podniku přispěje k růstu úrovně cestování městskou dopravou a prodlouží životnost opravovaných vozidel."

        Údržba kolejových vozidel je rozdělena do 4 částí: 

        • Část 1: typ tramvaje Vario LFR 
        • Část 2: typ tramvaje T3 RP 
        • Část 3: typ tramvají LTM 10.08 ASTRA / 01 INEKON 2001 TRIO 
        • Část 4: typ tramvají Vario LF2R / Vario LF2+ / KT8D5.RN1 / Vario LF3/2 / Vario LF3 

        Tradiční ostravský podnik vedle svého zaměření na opravy a modernizace pro dopravní podniky v posledních letech rozšířil své kompetence a vyrábí i nové tramvaje a další produkty pro současné i budoucí zákazníky skupiny Škoda Transportation. Jedním z klíčových produktů projektů je v současné době výroba nových tramvají Škoda ForCity Smart určených právě pro město Ostrava. První z celkem 35 kusů již slouží cestujícím. 

        Skupina Škoda Transportation, člen Skupiny PPF, působí v Moravskoslezském kraji dlouhodobě. Přímo v Ostravě sídlí její významný podnik zaměřený především na oblast vývoje a výroby elektrických jednotek pro zákazníky doma i v zahraničí. Tato základna prošla v nedávné době zásadní modernizací a rozšířením, která zahrnovala výstavbu nové moderní lakovny, zřízení největšího portálového obráběcího centra v Evropě, nebo instalaci svařovacích automatů. Díky investicím se v podniku zvýšily možnosti výroby nových vlaků až o dvě třetiny oproti minulosti a vznikly stovky nových pracovních míst. V Ostravě působí i vývojové centrum pro digitalizaci a SMART technologie skupiny Škoda Transportation. Zde se koncentruje technologické know-how v oblasti řídicích, multimediálních a diagnostických systémů.

        Mezi výrobky skupiny Škody Transportation patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídicí a pohonné systémy pro dopravní systémy. Škoda Transportation má v České republice několik výrobních areálů a jeden také ve Finsku. Obchodní jednotky má pak skupina také v Německu, Maďarsku a dalších zemích. Ve svých společnostech zaměstnává přes šest tisíc lidí. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala v roce 2020 1,73 miliardy Kč.

              Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000030691/udrzbu-ostravskych-tramvaji-zajisti-na-5-let-skupina-skoda-transportation