Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravská městská jatka začínají psát nový příběh, rezervujte si jejich prohlídku

Ostrava-město |

V rekonstruované budově bývalých městských jatek v Ostravě byla provedena kolaudační prohlídka. Město připravilo výjimečnou možnost představit památkově chráněnou budovu před tím, než v září zahájí svou činnost galerie PLATO. V průběhu Měsíce otevřených dveří si zájemci mohou prohlédnou rekonstruovanou, a zatím zcela prázdnou historickou budovu, bez dalšího mobiliáře. Měsíc otevřených dveří započne 16. května v 17 hodin slavnostním předáním stavby a vernisáží připravených výstav.

Od 16. května do 10. června si budou moci lidé prohlédnou i dvě připravené výstavy. Všechny konané akce jsou zdarma, program připravilo město Ostrava ve spolupráci s galerií PLATO a Městským ateliérem prostorového plánování a architektury.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V úterý 17. května v 17 hodin je připravena debata s architektem Robertem Koniecznym nesoucí název „Galerie Plato v kontextu dalších staveb KWK Promes.“ Před debatou od 15 do 16 hodin v úterý 17. května je připravena též komentovaná prohlídka pro studenty architektury českých univerzit. Ve středu 18. května jsou v době od 8.30 hodin do 9.30 hodin a od 10.30 hodin do 11.30 hodin připraveny prohlídky budovy pro školy, ve 14 hodin téhož dne prohlídky pro hotelové služby a v 17 hodin pak čeká zájemce prohlídka objektu s ředitelem PLATO Markem Pokorným."

Školy si mohou budovu rekonstruovaných jatek prohlédnout také ve čtvrtek 19. května dopoledne v době od 8.30 hodin do 9.30 hodin a 10.30 hodin do 11.30 hodin.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V pátek 20. dubna si mohou bývalá jatka prohlédnout diváci České televize díky pořadu Dobré ráno a Sama doma, vysílaných přímo z budovy rekonstruovaných jatek. V 9 hodin 20. května zveme na prohlídku historické budovy a ranní kávu s primátorem města Tomášem Macurou. V pátek jsou připraveny i komentované prohlídky s historiky a památkáři Romanou Rosovou a Martinem Strakošem, autory stavebně-historického průzkumu jatek. Páteční aktivity pak uzavře večer Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu s názvem „Jatka už se nevybulí.“ Nejen příznivci architektury si svá místa na připravených akcích mohou již zarezervovat."

Jedinečná možnost seznámit se s historií tohoto místa čeká i na rodiny s dětmi, neboť v jediném víkendu 21. a 22. května jsou připraveny dopoledne v 10 hodin (po oba dny) speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. Po celou dobu Měsíce otevřených dveří od 16. května do 10. června jsou připraveny dvě zajímavé výstavy.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Letos uplyne 141 let od okamžiku, kdy na samém konci Stodolní ulice vyrostla nejstarší, tehdy skromná část areálu městských jatek. Byla zařízena pouze na porážku hovězího dobytka...A tak první výstava nesoucí název „Reaktivace: městská jatka a jejich okolí“ přiblíží návštěvníkům právě historii objektu, ale i vizi nové městské čtvrti, která vznikne v příštích letech. Tvorbu autora návrhu přestavby jatek i jeho ateliéru Roberta Konieczneho nabídne výstava „Moving Architecture,“ která prezentuje zajímavosti ostravského i dalších projektů tohoto architekta."

Výstavy si zájemci mohou prohlédnout ve dnech 21. a 22. května od 10 do 18 hodin, od 23. května do 10. června ve dnech pondělí až pátek od 14 do 18 hodin. Vstup na všechny konané akce je zdarma, vzhledem ke kapacitnímu omezení je však k doprovodným akcím nutná rezervace. Zájemci naleznou kýžené detailní informace k programu a způsobu rezervace na jednotlivé akce na webu města a webu galerie PLATO.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Připomeneme, že stavební práce byly zahájeny v dubnu 2020 a náklady na rekonstrukci dosáhly 190,8 korun bez DPH. Unikátní bývalá městská jatka byla přestavěna dle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného. Výjimečný historický objekt po přestavbě nabízí jedinečný systém otočných stěn, který nabídne výstavní sály samostatně či propojené. V budově neschází zázemí pro vzdělávací programy škol a přednášky, kavárna či administrativní prostory. V dalších měsících bude upravován i veřejný prostor kolem budovy, kterou obklopí zeleň."

V lokalitě vyroste v dalších letech nová městská čtvrť.

Nahlásit chybu


K tématu

Galerie Plato je mezi nejvýznamnějšími stavbami Evropy. Rekonstrukci navrhl polský architekt Konieczny

30. ledna 2024 10:36 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Zdařilá rekonstrukce bývalých městských Jatek a jejich přeměna na Galerii Plato v Ostravě už získala řadu nejrůznějších ocenění. Nyní je ale ve hře i o to nejvýznamnější. Plato totiž bylo vybráno do užšího kola Cen Evropské unie, kde své stavby přihlásilo 38 zemí.

Do nových prostor ostravské galerie PLATO přišlo za rok přes 23 tisíc lidí

15. října 2023 18:42 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Když v září 2022 městská galerie současného umění PLATO zahajovala provoz v novém sídle, čerstvě zrekonstruované budově bývalých jatek, vzduch vibroval nejen radostí, ale také napjatým očekáváním. Ohlasy za prvních dvanáct měsíců jednoznačně dokládají, že nová podoba instituce Ostravu definitivně propsala do kulturní mapy Česka. Přivítala totiž přes 23 tisíc návštěvníků.

Zámek ve Frýdku-Místku připravil výstavu Živé houby, inspirovanou právě současnou houbařskou sezónou

5. října 2023 19:37 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Milovníci houbaření mohou být letos spokojeni. Houbařská sezóna, která stále ještě probíhá, nabízí mnoho druhů nejen v lese, ale i na loukách a pastvinách. Velké množství druhů nabízí také Frýdecký zámek, který uspořádal výstavu Živé houby.


Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Dnes 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Ostravská městská jatka začínají psát nový příběh, rezervujte si jejich prohlídku
Vydáno 1. května 2022 17:29, Ostrava-město, Jiří Cileček
V rekonstruované budově bývalých městských jatek v Ostravě byla provedena kolaudační prohlídka. Město připravilo výjimečnou možnost představit památkově chráněnou budovu před tím, než v září zahájí svou činnost galerie PLATO. V průběhu Měsíce otevřených dveří si zájemci mohou prohlédnou rekonstruovanou, a zatím zcela prázdnou historickou budovu, bez dalšího mobiliáře. Měsíc otevřených dveří započne 16. května v 17 hodin slavnostním předáním stavby a vernisáží připravených výstav.

zdroj foto: Magistrát města Ostravy/Lukáš Kaboň

Od 16. května do 10. června si budou moci lidé prohlédnou i dvě připravené výstavy. Všechny konané akce jsou zdarma, program připravilo město Ostrava ve spolupráci s galerií PLATO a Městským ateliérem prostorového plánování a architektury.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V úterý 17. května v 17 hodin je připravena debata s architektem Robertem Koniecznym nesoucí název „Galerie Plato v kontextu dalších staveb KWK Promes.“ Před debatou od 15 do 16 hodin v úterý 17. května je připravena též komentovaná prohlídka pro studenty architektury českých univerzit. Ve středu 18. května jsou v době od 8.30 hodin do 9.30 hodin a od 10.30 hodin do 11.30 hodin připraveny prohlídky budovy pro školy, ve 14 hodin téhož dne prohlídky pro hotelové služby a v 17 hodin pak čeká zájemce prohlídka objektu s ředitelem PLATO Markem Pokorným."

Školy si mohou budovu rekonstruovaných jatek prohlédnout také ve čtvrtek 19. května dopoledne v době od 8.30 hodin do 9.30 hodin a 10.30 hodin do 11.30 hodin.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V pátek 20. dubna si mohou bývalá jatka prohlédnout diváci České televize díky pořadu Dobré ráno a Sama doma, vysílaných přímo z budovy rekonstruovaných jatek. V 9 hodin 20. května zveme na prohlídku historické budovy a ranní kávu s primátorem města Tomášem Macurou. V pátek jsou připraveny i komentované prohlídky s historiky a památkáři Romanou Rosovou a Martinem Strakošem, autory stavebně-historického průzkumu jatek. Páteční aktivity pak uzavře večer Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu s názvem „Jatka už se nevybulí.“ Nejen příznivci architektury si svá místa na připravených akcích mohou již zarezervovat."

Jedinečná možnost seznámit se s historií tohoto místa čeká i na rodiny s dětmi, neboť v jediném víkendu 21. a 22. května jsou připraveny dopoledne v 10 hodin (po oba dny) speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. Po celou dobu Měsíce otevřených dveří od 16. května do 10. června jsou připraveny dvě zajímavé výstavy.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Letos uplyne 141 let od okamžiku, kdy na samém konci Stodolní ulice vyrostla nejstarší, tehdy skromná část areálu městských jatek. Byla zařízena pouze na porážku hovězího dobytka...A tak první výstava nesoucí název „Reaktivace: městská jatka a jejich okolí“ přiblíží návštěvníkům právě historii objektu, ale i vizi nové městské čtvrti, která vznikne v příštích letech. Tvorbu autora návrhu přestavby jatek i jeho ateliéru Roberta Konieczneho nabídne výstava „Moving Architecture,“ která prezentuje zajímavosti ostravského i dalších projektů tohoto architekta."

Výstavy si zájemci mohou prohlédnout ve dnech 21. a 22. května od 10 do 18 hodin, od 23. května do 10. června ve dnech pondělí až pátek od 14 do 18 hodin. Vstup na všechny konané akce je zdarma, vzhledem ke kapacitnímu omezení je však k doprovodným akcím nutná rezervace. Zájemci naleznou kýžené detailní informace k programu a způsobu rezervace na jednotlivé akce na webu města a webu galerie PLATO.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Připomeneme, že stavební práce byly zahájeny v dubnu 2020 a náklady na rekonstrukci dosáhly 190,8 korun bez DPH. Unikátní bývalá městská jatka byla přestavěna dle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného. Výjimečný historický objekt po přestavbě nabízí jedinečný systém otočných stěn, který nabídne výstavní sály samostatně či propojené. V budově neschází zázemí pro vzdělávací programy škol a přednášky, kavárna či administrativní prostory. V dalších měsících bude upravován i veřejný prostor kolem budovy, kterou obklopí zeleň."

V lokalitě vyroste v dalších letech nová městská čtvrť.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000031166/ostravska-mestska-jatka-zacinaji-psat-novy-pribeh-rezervujte-si-jejich-prohlidku