Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

LÉTA BĚŽÍ: V Ostravě proběhl 3. ročník akce Spolu ruku v ruce

Ostrava-město |

V ostravském trojhalí Karolina proběhl v sobotu 14. května 2022 už třetí ročník akce Spolu ruku v ruce. Pořádal ji Moravskoslezský kraj. Kvůli covidové pandemii měla dvouletou pauzu. Teď se vrátila na původní místo, s bohatým programem.

Akce Spolu ruku v ruce proběhla poprvé v roce 2018. Moravskoslezský kraj chtěl lidem ukázat, že lze pečovat o svého blízkého doma, v přirozeném prostředí. I když je to náročné.

Eva Pyrtová, spolupořadatelka akce, Krajský úřad Moravskoslezského kraje: “Je to akce, která je posunutá o dva roky, takže to bylo hektické. Některé stánky se nám odhlašovaly, ale byly nahrazeny a jak jsem to tady procházela, tak to bude úžasný program. Máme tady sociální služby, máme tady jednu zdravotní školu, jinak i canisterapii s pejskama.”

Na akci vystoupilo několik kapel a účinkujících. Návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak se cítí člověk se sníženou soběstačností. Mohli se také dozvědět spoustu informací o neformální péči. Nebo se aktivně zapojit do doprovodného programu.

Alexandra Čubová, Charita Ostrava: “Jako první, co vnímám, se mi moc líbí název. Spolu je nám blízko naší práce. Jsme moc rádi, že lidé mají možnost vyzkoušet si i těžké situace, které jsou mnohdy za plentou a vlastně to nevidí. Jsem ráda, že tady máme propojení s ostatními organizacemi a veřejnost má možnost nakouknout do té péče a do toho života lidí, kteří o někoho pečují."
návštěvnice akce: “Je to úplně super, úplně skvělý nápad a chválím každého, koho to napadlo. Já mám sama postiženého syna, je to práce 24/7, ale každý úspěch, který se vám u toho dítěte dostaví, stojí za tu dřinu."

Návštěvníci, kterých podle pořadatelů dorazilo přes dva tisíce, mohli dobrovolným vstupným přispět na dvě svépomocné skupiny, které sdružují neformální pečovatele. První z nich je spolek Angelman.

Dagmar Kozáková, předsedkyně spolku ANGELMAN CZ: “Angelmanův syndrom je genetická vada, která se pojí s 15. chromozomem. Je to genetické onemocnění, které se pojí s mentální retardací. Jedinci dosahují mentální úrovně maximálně dvou až tří let. Mají motorické problémy, loutkovitá chůze, někteří nechodí vůbec, mají poruchu rovnováhy. Toto onemocnění se pojí i s epilepsií, poruchou spánku. Mají absenci řeči, vůbec nemluví. V podstatě je to 24hodinová péče.”

Druhým spolkem, který získal podporu na svou činnost je Tandem Duha, který působí na Karvinsku a Jablunkovsku.

Helena Durajová, zakladatelka spolku Tandem Duha: “Děláme různé aktivity. V současné době máme na kontě asi 100 akcí růzhého druhu - sportovní, charitativní, kulturní, společenské. Pořádáme třeba pro hendikepovanou mládež taneční kurzy, právě jsme měli závěrečnou. Pořádáme různé výlety, turistické výšlapy a podobně.”

Návštěvníci dohromady přispěli téměř 50 tisíc korun a Moravskoslezský kraj tuto částku zdvojnásobil. Každá z těchto dvou organizací tak dostala šek na 50 tisíc korun. I třetí ročník Spolu ruku v ruce proběhl pod záštitou náměstka hejtmana kraje Jiřího Navrátila.

Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: “Uvědomme si, že v celé České republice není dostatek pobytových služeb, které by nahradily tu péči, kterou jim může dát někdo z rodinného prostředí. A ta oběť, kterou tito lidé dělají pro své blízké, je opravdu velká. Rodina je opravdu základ a já chci všem ze srdce poděkovat za to, že se rozhodli pečovat o svého blízkého. Ať se nebojí kdykoliv se ozvat, kdyby potřebovali s něčím pomoci. Jsme připraveni pracovat na tom, aby se věci nejen po zákonné stránce, ale i s tím, s čím může pomoci Moravskoslezský kraj, aby jsme byli připraveni jim pomoci.”
Nahlásit chybu


K tématu

Kraj nabízí zdarma poradenství firmám, které jsou v potížích kvůli Liberty Ostrava

17. února 2024 13:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezský pakt zaměstnanosti rozjel cyklus seminářů pro firmy, které jsou postiženy složitou situací v hutní společnosti Liberty Ostrava. Odborníci jim tu zdarma poskytují důležité informace z oblastí daní, financí a práva.

Školy v kraji protestovaly, v Novém Jičíně stávkovali i studenti gymnázia, které ovšem učilo

27. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

K výstražné stávce se v pondělí zapojily školy napříč Moravskoslezským krajem. Některé zavřely, jiné fungovaly v omezeném režimu. Třeba novojičínské gymnázium výuku zachovalo, nicméně studenti tu zorganizovali i svou stávku na podporu učitelů.

Cyklolávka v DOV, Dřeviónka Nýdek i Lodičky Dokořán. MSK rozdal Ceny cestovního ruchu

4. března 2024 16:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na jedinečná místa, osobnosti i počiny v regionu každoročně upozorňují Ceny cestovního ruchu destinace Severní Morava. V pátém ročníku soutěže uspěly v celkem pěti kategoriích například Cyklolávka v Dolních Vítkovicích, Dřeviónka Nýdek nebo Lodičky Dokořán v Karviné. Novinkou byly ceny hejtmana. Vyhlášení vítězů se konalo v pátek 1. března 2024.


Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Dnes 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

LÉTA BĚŽÍ: V Ostravě proběhl 3. ročník akce Spolu ruku v ruce
Vydáno 18. května 2022 10:53, Ostrava-město, Lukáš Zavadil
V ostravském trojhalí Karolina proběhl v sobotu 14. května 2022 už třetí ročník akce Spolu ruku v ruce. Pořádal ji Moravskoslezský kraj. Kvůli covidové pandemii měla dvouletou pauzu. Teď se vrátila na původní místo, s bohatým programem.

Akce Spolu ruku v ruce proběhla poprvé v roce 2018. Moravskoslezský kraj chtěl lidem ukázat, že lze pečovat o svého blízkého doma, v přirozeném prostředí. I když je to náročné.

Eva Pyrtová, spolupořadatelka akce, Krajský úřad Moravskoslezského kraje: “Je to akce, která je posunutá o dva roky, takže to bylo hektické. Některé stánky se nám odhlašovaly, ale byly nahrazeny a jak jsem to tady procházela, tak to bude úžasný program. Máme tady sociální služby, máme tady jednu zdravotní školu, jinak i canisterapii s pejskama.”

Na akci vystoupilo několik kapel a účinkujících. Návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak se cítí člověk se sníženou soběstačností. Mohli se také dozvědět spoustu informací o neformální péči. Nebo se aktivně zapojit do doprovodného programu.

Alexandra Čubová, Charita Ostrava: “Jako první, co vnímám, se mi moc líbí název. Spolu je nám blízko naší práce. Jsme moc rádi, že lidé mají možnost vyzkoušet si i těžké situace, které jsou mnohdy za plentou a vlastně to nevidí. Jsem ráda, že tady máme propojení s ostatními organizacemi a veřejnost má možnost nakouknout do té péče a do toho života lidí, kteří o někoho pečují."
návštěvnice akce: “Je to úplně super, úplně skvělý nápad a chválím každého, koho to napadlo. Já mám sama postiženého syna, je to práce 24/7, ale každý úspěch, který se vám u toho dítěte dostaví, stojí za tu dřinu."

Návštěvníci, kterých podle pořadatelů dorazilo přes dva tisíce, mohli dobrovolným vstupným přispět na dvě svépomocné skupiny, které sdružují neformální pečovatele. První z nich je spolek Angelman.

Dagmar Kozáková, předsedkyně spolku ANGELMAN CZ: “Angelmanův syndrom je genetická vada, která se pojí s 15. chromozomem. Je to genetické onemocnění, které se pojí s mentální retardací. Jedinci dosahují mentální úrovně maximálně dvou až tří let. Mají motorické problémy, loutkovitá chůze, někteří nechodí vůbec, mají poruchu rovnováhy. Toto onemocnění se pojí i s epilepsií, poruchou spánku. Mají absenci řeči, vůbec nemluví. V podstatě je to 24hodinová péče.”

Druhým spolkem, který získal podporu na svou činnost je Tandem Duha, který působí na Karvinsku a Jablunkovsku.

Helena Durajová, zakladatelka spolku Tandem Duha: “Děláme různé aktivity. V současné době máme na kontě asi 100 akcí růzhého druhu - sportovní, charitativní, kulturní, společenské. Pořádáme třeba pro hendikepovanou mládež taneční kurzy, právě jsme měli závěrečnou. Pořádáme různé výlety, turistické výšlapy a podobně.”

Návštěvníci dohromady přispěli téměř 50 tisíc korun a Moravskoslezský kraj tuto částku zdvojnásobil. Každá z těchto dvou organizací tak dostala šek na 50 tisíc korun. I třetí ročník Spolu ruku v ruce proběhl pod záštitou náměstka hejtmana kraje Jiřího Navrátila.

Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: “Uvědomme si, že v celé České republice není dostatek pobytových služeb, které by nahradily tu péči, kterou jim může dát někdo z rodinného prostředí. A ta oběť, kterou tito lidé dělají pro své blízké, je opravdu velká. Rodina je opravdu základ a já chci všem ze srdce poděkovat za to, že se rozhodli pečovat o svého blízkého. Ať se nebojí kdykoliv se ozvat, kdyby potřebovali s něčím pomoci. Jsme připraveni pracovat na tom, aby se věci nejen po zákonné stránce, ale i s tím, s čím může pomoci Moravskoslezský kraj, aby jsme byli připraveni jim pomoci.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000031448/leta-bezi-v-ostrave-probehl-3-rocnik-akce-spolu-ruku-v-ruce