Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava dá opět peníze na návrhy lidí v programu Tvoříme prostor

Ostrava-město |

Ostrava podporuje od roku 2017 projekty, které vedou k oživení a rozvoji veřejného prostoru a místních komunit na území města. Prostor se díky zásahům stává přirozeným místem setkávání, upevňování sousedských vztahů, ožívá a stává se atraktivním. Program Tvoříme prostor podpořil již přes šest desítek projektů částkou ve výši přesahující 18,5 milionů korun. Zájemci o finance mohou žádat i nyní, poslední 6. výzva v rámci 6. ročníku končí 5. srpna.

Podmínkou projektu je aktivní zapojení veřejnosti do jeho přípravy, samotné realizace i následné udržitelnosti. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Provedení i údržba jednotlivých projektů je založena na dobrovolnické práci. Dotační program Tvoříme prostor je vlajkovým projektem strategického plánu rozvoje města Ostravy pod značkou fajnOVA, pomáhá vytvářet bohatší městské prostředí na komunitní aktivity a participaci obyvatel na občanském životě."

Jedním z desítek podpořených projektů je i unikátní venkovní co-workingový prostor. Ecomodul – hybridní kontejner, umístěný vedle dětského hřiště na Černé louce.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora, garantka a předsedkyně hodnotící komise: "Projekt je zajímavým pilotním počinem, který může posloužit jako inspirace pro ostatní, jakým způsobem lze trávit čas ve veřejném prostoru, tedy i pracovat v příjemném venkovním prostředí. Velmi pozitivně vnímám, že tento ekologický co-workingový modul poslouží nejen k estetizaci veřejného prostoru, ale rovněž k jeho funkčnímu a inovativnímu využití."

Ecomodul je vybaven solárními panely zajišťujícími přístup k elektřině a možnost Wi-Fi, což umožňuje nejen pracujícím rodičům a maminkám na mateřské dovolené efektivně využívat čas na čerstvém vzduchu a v přírodě.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Projekt byl podpořen částkou 499 000 korun. Žadatelem o dotaci byla nezisková organizace Koutek světa pro děti z. s., vedená herečkou Kristýnou Leichtovou. Zmíněný projekt vznikl ve spolupráci se stavební skupinou HSF System, která zajistila výrobu ecomodulu včetně finanční podpory zajišťující soběstačnost outdoorového co-wokingového místa. Inovativní projekt OUTDOOR CO-WORKING podporuje ekologický způsob života a klade důraz na udržitelnost a inovaci."

Zastupitelé na svém červnovém zasedání schválili finanční podporu z dotačního programu Tvoříme prostor pro další čtyři projekty za bezmála 1,6 milionů korun. Dvě zahrady mateřských škol budou doplněny o mobiliář, přibyde interaktivní přírodní herna ke společnému setkávání u základní školy a rozšířen bude i prostor farní zahrady.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V zahradě Mateřské školy Slavíkova v Porubě bude vybudován komunitní prostor pro rodiny a přátele spolku Veselá školička. Areál bude dovybaven lavičkami, vysázeny budou ovocné keře pro děti. Zahrada bude ve stanovené době přístupná veřejnosti. Zahradu Mateřské školy Makovského v Porubě doplní altán, sousedské domečky i herní prvek k rozvíjení pohybových a koordinačních dovedností dětí. V prostoru budou umístěny i lavičky a ohniště. I tato zahrada je veřejnosti přístupná v určené době."

Rozšířen bude užitný prostor farní zahrady u kostela sv. Marka v Ostravě-Heřmanicích. V plánu je vybudování odpočinkové zóny s koutkem ctností i zázemí pro pétanque, pro děti pak bude zahrada doplněna o outdoor venkovní fotbal se zastřešením.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Neschází dovybavení lavičkami. A společnému setkávání dětí a dospělých při rozličných aktivitách a slavnostech je určena také Waldorfská zahrada. Na pozemku vznikne v zeleném prostoru interaktivní přírodní herna, pozemek bude osázen zelení, keři, bylinami a záhony. Prostor obsáhne venkovní kuchyň, pobytové sítě k odpočinku, lavičky či trampolínu. Bezpečné a inspirativní prostředí pro trávení volného času dětí a rodičů navštěvující lokalitu Přívozu u Waldorfské základní a mateřské školy podpoří vztah k přírodě, rostlinám, půdě i živočichům."
Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora, garantka a předsedkyně hodnotící komise: "Mám radost, že se do programu Tvoříme prostor stále hlásí další a další aktivní občané a komunity, kteří mají zájem vlastními silami zkrášlovat – i opakovaně – veřejný prostor, ve kterém tráví svůj volný čas. Proto oceňuji, že došlo k podpoře dalších čtyř projektů, a to napříč celou Ostravou. Na výsledek se opět moc těším."

Další informace o dotačním programu najdete na webu Tvoříme prostor.

Nahlásit chybu


K tématu

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Ostrava v rámci ozdravných pobytů zvyšuje příspěvek na jedno dítě

20. září 2023 15:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Speciální městský fond, který přispívá ostravským dětem základních a mateřských škol na pobyty na čerstvém vzduchu během topné sezóny, existuje v Ostravě již od roku 2010. Za jeho fungování byl zájem o takzvané ozdravné pobyty kontinuálně velmi vysoký. Aktuálně dochází k navýšení příspěvku na jedno dítě a pobyt z 6 na 7,5 tisíce korun, což si vyžádalo změnu Statutu Fondu, kterou schválili zastupitelé.

Ostrava dá obvodům přes 6 milionů na zelené projekty, podpoří například výsadbu

3. listopadu 2023 12:08 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava podpoří z Fondu životního prostředí takzvané zelené projekty v městských obvodech. Získat budou moci peníze například na zřízení trvalkových záhonů nebo třeba kvetoucích kaskád. Radní města schválili na jednotlivé projekty podporu v celkové výši 6,3 milionu korun. Dotace mají přispět ke zkrášlení veřejného prostoru či zlepšit mikroklima v dané lokalitě.


Hasiči po dvou dnech zdolali požár těšínských škol, stále ale nacházejí ohniska

Dnes 10:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Oprava budov střední a základní školy v centru Českého Těšína, které poškodil velký požár, bude trvat několik měsíců. Je možné, že výuka v provizorních prostorech bude trvat po celý nadcházející školní rok.

Nové kotelny, okna a zateplení. Mariánskohorská radnice zvyšuje lidem komfort bydlení

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky dává postupně do pořádku svůj bytový fond. V domech ruší gamata a průtokové ohřívače vody a zřizují nové kotelny. Zvyšuje tak lidem komfort bydlení.

Mohutný požár značně poškodil dvě historické školní budovy v Českém Těšíně

Včera 12:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve středu večer začala hořet střecha Obchodní akademie v Českém Těšíně. I přes veškeré úsilí hasičů se požár rozšířil i na střechu sousední základní školy. Na místo byl proto povolán statik.

Obnova studéneckého zámku pokračuje obřadní síní a vstupním koridorem

Ještě v létě začnou restaurátorské práce v další části studéneckého zámku. Do původní historické podoby se vrátí místnosti, které dnes slouží jako obřadní síň.

Zastávky MHD ozdobily zelené střechy. Radvanice a Bartovice hospodaří s vodou

31. července 2024 13:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský městský obvod Radvanice a Bartovice se snaží o co nejkvalitnější veřejný prostor, což je samozřejmě zejména spousta zeleně. Vedení radnice také začalo hospodařit s vodou v krajině a nejnovější projekt zahrnuje zelené střechy na zastávkách hromadné dopravy.

Frýdek-Místek neplánuje zvyšování daně z nemovitosti

Frýdek-Místek nechce zvyšovat daňovou zátěž občanů. Proto se vedení rozhodlo, že nezvýší daň z nemovitosti. Připravilo podklady, které musí schválit ještě zastupitelstvo. Jediné zvýšení zatím provedl celoplošně pouze stát. Město navíc přijde o desítky milionů korun ze sdílených daní.

Policie upozorňuje: u vody nedejte šanci zlodějům a neriskujte zdraví a život

Čas strávený u vody je v létě příjemným osvěžením, ale také možností pro zloděje. Policisté proto v rámci prevence vyrazili i na novojičínský bazén, kde jednak upozorňovali, aby lidé byli na své věci opatrní, a také apelovali na bezpečné koupání.

Ve Vítkovicích se plánuje výstavba nového divadla Mír

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Spící nájemníky v Havířově vylekal výbuch a požár popelnic, svědci mluví o žháři

31. července 2024 12:27 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nejdříve silný výbuch, po kterém hned vyšlehly plameny. Tak popisují požár kontejnerového stání lidé, kteří bydlí v Družstevnické ulici v Havířově. Škodu město vyčíslilo na stovky tisíc korun. Případ řeší policie.

Novojičínská radnice je v péči restaurátorů, obnovují její kamenné prvky

Novojičínská radnice prochází částečnou renovací. Na budově z 16. století restaurátoři opraví kamenné prvky. Téměř půl milionem korun podpoří tyto práce dotace z Ministerstva kultury.

Moravská Ostrava a Přívoz má účet za loňský rok, hospodařila s částkou 650 milionů

Centrální ostravský obvod už má schválený účet za rok 2023. Obvod celkově hospodařil s částkou 650 milionů korun. Hodně se investovalo do modernizace a oprav nemovitostí a infrastruktury. Mnohem více peněz šlo také na provoz všech organizací.

Léčení komplexů, ukázka síly i sprejerství. Vandalové ničí veřejný majetek v Ostravě

Ostravští strážníci často vyjíždějí k vandalům, kteří si jen tak vybíjejí zlost ničením laviček, odpadkových košů nebo prokopáváním skel na zastávkách MHD. Hodně v těchto situacích pomáhají náhodní svědci, kteří vandalismus ohlásí a také městský kamerový systém. Stejně tak mají v poslední době práci s vandaly i státní policisté. Ti zase hledají sprejera, který počmáral veřejné toalety v ostravské zoo.

Svědek pomohl v noci chytit zloděje v Ostravě, kradené kolo vyčmuchal policejní pes

Včera 20:29 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Pohotová reakce svědka a bleskový zásah policie pomohl dopadnout dva muže, kteří se v noci vloupali do sklepních kójí domu v Ostravě. Jedno z kradených kol pak doslova vyčmuchal přivolaný policejní pes Falko.

Ostrava je městem sportu. Dotace pro kluby i jednotlivce budou opět rekordní

Ostrava je městem sportu. Svědčí o tom nejen rekordní dotace do infrastruktury ale i každoroční navýšení balíku financí pro nejrůznější dotační programy.

Divadlo Mír chystá novou scénu. Pozemek na její výstavbu koupilo od Ostravy

Důležitý akt se ve čtvrtek odehrál v Divadle Mír v Ostravě. Zakladatel divadla a herec Albert Čuba podepsal s primátorem Janem Dohnalem smlouvu o koupi pozemku, na kterém chce postavit novou scénu. Město pod budovou postaví podzemní garáže.

Rekonstrukce Domova Korýtko zdárně pokračuje. Návrat klientů se blíží

31. července 2024 9:29 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský Domov Korýtko prochází kompletní rekonstrukcí. Kvůli rozsahu stavebních prací byli jeho klienti přestěhováni do náhradních prostor a i když už si zvykli, stejně se těší zpět. Rekonstrukce by měla skončit v příštím roce.

Ostrava dá opět peníze na návrhy lidí v programu Tvoříme prostor
Vydáno 11. července 2024 16:10, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava podporuje od roku 2017 projekty, které vedou k oživení a rozvoji veřejného prostoru a místních komunit na území města. Prostor se díky zásahům stává přirozeným místem setkávání, upevňování sousedských vztahů, ožívá a stává se atraktivním. Program Tvoříme prostor podpořil již přes šest desítek projektů částkou ve výši přesahující 18,5 milionů korun. Zájemci o finance mohou žádat i nyní, poslední 6. výzva v rámci 6. ročníku končí 5. srpna.

Ecomodul na Černé louce; zdroj foto: MMO/Martin Grobe

Podmínkou projektu je aktivní zapojení veřejnosti do jeho přípravy, samotné realizace i následné udržitelnosti. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Provedení i údržba jednotlivých projektů je založena na dobrovolnické práci. Dotační program Tvoříme prostor je vlajkovým projektem strategického plánu rozvoje města Ostravy pod značkou fajnOVA, pomáhá vytvářet bohatší městské prostředí na komunitní aktivity a participaci obyvatel na občanském životě."

Jedním z desítek podpořených projektů je i unikátní venkovní co-workingový prostor. Ecomodul – hybridní kontejner, umístěný vedle dětského hřiště na Černé louce.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora, garantka a předsedkyně hodnotící komise: "Projekt je zajímavým pilotním počinem, který může posloužit jako inspirace pro ostatní, jakým způsobem lze trávit čas ve veřejném prostoru, tedy i pracovat v příjemném venkovním prostředí. Velmi pozitivně vnímám, že tento ekologický co-workingový modul poslouží nejen k estetizaci veřejného prostoru, ale rovněž k jeho funkčnímu a inovativnímu využití."

Ecomodul je vybaven solárními panely zajišťujícími přístup k elektřině a možnost Wi-Fi, což umožňuje nejen pracujícím rodičům a maminkám na mateřské dovolené efektivně využívat čas na čerstvém vzduchu a v přírodě.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Projekt byl podpořen částkou 499 000 korun. Žadatelem o dotaci byla nezisková organizace Koutek světa pro děti z. s., vedená herečkou Kristýnou Leichtovou. Zmíněný projekt vznikl ve spolupráci se stavební skupinou HSF System, která zajistila výrobu ecomodulu včetně finanční podpory zajišťující soběstačnost outdoorového co-wokingového místa. Inovativní projekt OUTDOOR CO-WORKING podporuje ekologický způsob života a klade důraz na udržitelnost a inovaci."

Zastupitelé na svém červnovém zasedání schválili finanční podporu z dotačního programu Tvoříme prostor pro další čtyři projekty za bezmála 1,6 milionů korun. Dvě zahrady mateřských škol budou doplněny o mobiliář, přibyde interaktivní přírodní herna ke společnému setkávání u základní školy a rozšířen bude i prostor farní zahrady.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V zahradě Mateřské školy Slavíkova v Porubě bude vybudován komunitní prostor pro rodiny a přátele spolku Veselá školička. Areál bude dovybaven lavičkami, vysázeny budou ovocné keře pro děti. Zahrada bude ve stanovené době přístupná veřejnosti. Zahradu Mateřské školy Makovského v Porubě doplní altán, sousedské domečky i herní prvek k rozvíjení pohybových a koordinačních dovedností dětí. V prostoru budou umístěny i lavičky a ohniště. I tato zahrada je veřejnosti přístupná v určené době."

Rozšířen bude užitný prostor farní zahrady u kostela sv. Marka v Ostravě-Heřmanicích. V plánu je vybudování odpočinkové zóny s koutkem ctností i zázemí pro pétanque, pro děti pak bude zahrada doplněna o outdoor venkovní fotbal se zastřešením.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Neschází dovybavení lavičkami. A společnému setkávání dětí a dospělých při rozličných aktivitách a slavnostech je určena také Waldorfská zahrada. Na pozemku vznikne v zeleném prostoru interaktivní přírodní herna, pozemek bude osázen zelení, keři, bylinami a záhony. Prostor obsáhne venkovní kuchyň, pobytové sítě k odpočinku, lavičky či trampolínu. Bezpečné a inspirativní prostředí pro trávení volného času dětí a rodičů navštěvující lokalitu Přívozu u Waldorfské základní a mateřské školy podpoří vztah k přírodě, rostlinám, půdě i živočichům."
Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora, garantka a předsedkyně hodnotící komise: "Mám radost, že se do programu Tvoříme prostor stále hlásí další a další aktivní občané a komunity, kteří mají zájem vlastními silami zkrášlovat – i opakovaně – veřejný prostor, ve kterém tráví svůj volný čas. Proto oceňuji, že došlo k podpoře dalších čtyř projektů, a to napříč celou Ostravou. Na výsledek se opět moc těším."

Další informace o dotačním programu najdete na webu Tvoříme prostor.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000043973/ostrava-da-opet-penize-na-navrhy-lidi-v-programu-tvorime-prostor