Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava-Poruba realizuje hned několik projektů. Řeší veřejný prostor i parkování

Ostrava-Poruba |

Porubská radnice v současné době realizuje jeden projekt za druhým. Mnoho dalších pak plánuje, Tím největším je rekonstrukce Oblouku, kterému chce vrátit původní punc. A chystá se mimo jiné i revitalizace prostoru u Floridy.

Ostrava-Poruba v současné době realizuje hned několik projektů. Pracuje například na Domu s pečovatelskou službou Harmonie, jejíž první etapa skončila v minulých dnech, v plném proudu je i stavba multifunkčního hřiště u ZŠ Valčíka, nebo rekonstrukce ulice G. Klimenta.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba:“Snažili jsme se celou tu ulici přestavět tak, aby vyhovovala těm moderním potřebám lidí. Jde především o zkapacitnění parkovacích stání. Jde především o to, abychom udělali pěší prostupnost pro lidi, kteří musí chodit mezi jednotlivými místy na té ulici.


Petra Brodová, místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Ale není to jenom o těch dopravních aspektech toho řešení, dojde samozřejmě k obnově zeleně, mobiliářových prvků a takovou třešinkou bude v 2. etapě realizace, úprava předprostoru před Gymnáziem Pavla Tigrida.”

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “V příštím roce zahájíme druhou etapu a mělo by to být v tom příštím roce celé hotovo.”

Další parkovací místa by měla vzniknout na ulici Opavská před lékárnou a zdravotním střediskem na Vozovně.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba:“S tím, že plánujeme, že přes noc tam budou moci normálně parkovat obyvatelé domů a přes den by to mělo fungovat v režimu na nějaký čas, kdy tam mohou to své vozidlo zaparkovat.”

Co se týká ZŠ Valčíka, ta doposud neměla vůbec žádné sportovní zázemí. Tedy nejen venkovní, které se momentálně staví, ale chyběla jí i tělocvična.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se rozhodli, že zkusíme zvážit i variantu zastřešení toho venkovního sportoviště, které by mělo být hotovo tak, aby vlastně od jara tam děti mohly sportovat. Uvidíme, jestli ta varianta bude realizovatelná, pokud jenom trochu ano, tak se o ni pokusíme, aby skutečně děti mohly využívat to sportoviště po celý rok.”

Antonín Dohnal, ředitel ZŠ Josefa Valčíka: “Bude to multifunkční hřiště, takže budou zastoupeny všechny sporty. Basketbal, házená, tenis, volejbal, prostě se tady všechno vejde, za což jsme rádi. Navíc tady budeme mít i doskočiště na skok do dálky, takže můžeme zčásti dělat i atletiku.”

Dalším projektem, který se v současné době realizuje, je chodník u zastávky Bedřicha Nikodéma, po kterém lidé volali roky. Přejít frekventovanou cestu, na které není ani přechod pro chodce, bylo hodně nebezpečné.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Takže my chceme, aby ten chodník fungoval především pro tu zastávku, aby navazoval pěkně na přechod, aby navazoval taky na další pěší komunikace, které tam jsou.”

Další projekty má radnice v přípravě. Tím největším za poslední roky je rekonstrukce bytového domu Oblouk, který by se měl opět stát důstojnou bránou do Poruby. Rekonstrukce by měla začít už příští rok na jaře a potrvá zhruba rok.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Máme platné stavební povolení a vyhlášenou veřejnou zakázku na zhotovitele stavby. My se moc těšíme až budeme moci te objekt ukazovat jako skutečně hotový, zrekonstruovaný, protože to si myslím, že bude obrovská věc pro celou Porubu.”

Roman Gajdušek, vedoucí odboru investic: “Celková rekonstrukce objektu řeší hydroizolaci podzemního podlaží včetně kompletní sanace zdiva, dále opravu fasády, novou střešní krytinu, kdy se bude měnit plechová krytina za pálenou keramickou, dále zateplení posledního podlaží. Dále ještě rekonstrukce naváže na výměnu výplní otvorů hlavně v přízemních podlažích a instalaci kamerových systémů do přízemí jednotlivých podlaží.”

Rekonstrukcí projde nejen vnější část budovy a společné prostory uvnitř, ale také předprostor a prostor za Obloukem. V přípravě je také revitalizace lokality u Floridy, na kterou má radnice zpracovanou studii a se kterou už seznámila i veřejnost.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: :To veřejné projednávání dopadlo velmi dobře, byť se nám sešlo několik připomínek, které jsme se tam samozřejmě snažili zapracovat. No a v tuto chvíli, teď aktuálně jsme ve fázi rozpracované projektové dokumentace. Jedná se o to, že ta lokalita by měla být proměněna pro volnočasové aktivity, pro trávení volného času. Dneska to spíš slouží jako tranzitní místo.”

Dalším plánem radnice je vybudování podzemního objektu na ulici Budovatelská, ve kterém by mělo vzniknout na 150 parkovacích stání a na střeše tohoto objektu pak hřiště pro Gymnázium Pavla Tigrida.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Je pravda, že to je projekt, který přesahuje finanční možnosti obvodu, takže už dneska přemýšlíme, z jakých zdrojů budeme tento projekt financovat, ale já věřím, že se nám to podaří poskládat z několika možných zdrojů jako je například kraj, nebo město.”

Proměnou projde i náměstí Družby. V první etapě, která začne už příští rok, projde revitalizací tamní park, v rámci druhé etapy bude řešeno parkování a třetí etapa zahrnuje revitalizaci centrálního náměstí.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Dalším projektem, který doufám, že se bude v následujících letech realizovat, je projekt rekonstrukce, realizace náměstí a částečně parkování u Koruny na 5. obvodě, kde bychom chtěli auta, která dnes parkují ve vnitrobloku, nebo spíš na náměstíčku, vlastně vymístit na roh křižovatky velké, frekventované.”

Vzniknout by tam měly desítky parkovacích míst.

Nahlásit chybu


K tématu

Autovraky mizí z ulic Frýdku-Místku, s jejich nahlašováním pomáhá veřejnost

16. října 2023 16:01 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek bojuje s autovraky v ulicích. Proces jejich likvidace a odstraňování je ale velice administrativně náročný a zdlouhavý. Musí se totiž dodržet zákonné lhůty. Nahlašovat autovraky a vozidla bez platné technické kontroly pomáhá také veřejnost.

Za necelé tři měsíce v Havířově odtáhli na 80 aut, která parkovala na nástupních plochách pro IZS

21. listopadu 2023 11:21 | Havířov | Bára Kelnerová

Lidé, kteří v Havířově zaparkují na nástupní ploše pro požární techniku, už třetí měsíc musí počítat s možným odtahem svého vozidla. Na záchytném parkovišti skončilo na 80 aut. Radnice nástupní plochy označuje i novým dopravním značením.

V Havířově od září odtáhli na 80 špatně zaparkovaných aut

21. listopadu 2023 18:04 | Havířov | Bára Kelnerová

Lidé, kteří v Havířově zaparkují na nástupní ploše pro požární techniku, už třetí měsíc musí počítat s možným odtahem svého vozidla. Na záchytném parkovišti skončilo na 80 aut. Radnice nástupní plochy označuje i novým dopravním značením.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Dobrovolníci hromadně pomáhali uklízet Novou Ves

1. října 2024 16:25 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Desítky dobrovolníků se v pátek nahrnuli do ostravského obvodu Nová Ves, aby pomohli s úklidem po povodních v rámci tradiční podzimní celorepublikové akce Ukliďme Česko. Nová Ves patří k nejzasazenějším oblastem Ostravy a stále se zde ještě odčerpávala voda

Ostrava-Poruba realizuje hned několik projektů. Řeší veřejný prostor i parkování
Vydáno 26. listopadu 2020 14:55, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Porubská radnice v současné době realizuje jeden projekt za druhým. Mnoho dalších pak plánuje, Tím největším je rekonstrukce Oblouku, kterému chce vrátit původní punc. A chystá se mimo jiné i revitalizace prostoru u Floridy.

Ostrava-Poruba v současné době realizuje hned několik projektů. Pracuje například na Domu s pečovatelskou službou Harmonie, jejíž první etapa skončila v minulých dnech, v plném proudu je i stavba multifunkčního hřiště u ZŠ Valčíka, nebo rekonstrukce ulice G. Klimenta.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba:“Snažili jsme se celou tu ulici přestavět tak, aby vyhovovala těm moderním potřebám lidí. Jde především o zkapacitnění parkovacích stání. Jde především o to, abychom udělali pěší prostupnost pro lidi, kteří musí chodit mezi jednotlivými místy na té ulici.


Petra Brodová, místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Ale není to jenom o těch dopravních aspektech toho řešení, dojde samozřejmě k obnově zeleně, mobiliářových prvků a takovou třešinkou bude v 2. etapě realizace, úprava předprostoru před Gymnáziem Pavla Tigrida.”

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “V příštím roce zahájíme druhou etapu a mělo by to být v tom příštím roce celé hotovo.”

Další parkovací místa by měla vzniknout na ulici Opavská před lékárnou a zdravotním střediskem na Vozovně.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba:“S tím, že plánujeme, že přes noc tam budou moci normálně parkovat obyvatelé domů a přes den by to mělo fungovat v režimu na nějaký čas, kdy tam mohou to své vozidlo zaparkovat.”

Co se týká ZŠ Valčíka, ta doposud neměla vůbec žádné sportovní zázemí. Tedy nejen venkovní, které se momentálně staví, ale chyběla jí i tělocvična.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se rozhodli, že zkusíme zvážit i variantu zastřešení toho venkovního sportoviště, které by mělo být hotovo tak, aby vlastně od jara tam děti mohly sportovat. Uvidíme, jestli ta varianta bude realizovatelná, pokud jenom trochu ano, tak se o ni pokusíme, aby skutečně děti mohly využívat to sportoviště po celý rok.”

Antonín Dohnal, ředitel ZŠ Josefa Valčíka: “Bude to multifunkční hřiště, takže budou zastoupeny všechny sporty. Basketbal, házená, tenis, volejbal, prostě se tady všechno vejde, za což jsme rádi. Navíc tady budeme mít i doskočiště na skok do dálky, takže můžeme zčásti dělat i atletiku.”

Dalším projektem, který se v současné době realizuje, je chodník u zastávky Bedřicha Nikodéma, po kterém lidé volali roky. Přejít frekventovanou cestu, na které není ani přechod pro chodce, bylo hodně nebezpečné.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Takže my chceme, aby ten chodník fungoval především pro tu zastávku, aby navazoval pěkně na přechod, aby navazoval taky na další pěší komunikace, které tam jsou.”

Další projekty má radnice v přípravě. Tím největším za poslední roky je rekonstrukce bytového domu Oblouk, který by se měl opět stát důstojnou bránou do Poruby. Rekonstrukce by měla začít už příští rok na jaře a potrvá zhruba rok.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Máme platné stavební povolení a vyhlášenou veřejnou zakázku na zhotovitele stavby. My se moc těšíme až budeme moci te objekt ukazovat jako skutečně hotový, zrekonstruovaný, protože to si myslím, že bude obrovská věc pro celou Porubu.”

Roman Gajdušek, vedoucí odboru investic: “Celková rekonstrukce objektu řeší hydroizolaci podzemního podlaží včetně kompletní sanace zdiva, dále opravu fasády, novou střešní krytinu, kdy se bude měnit plechová krytina za pálenou keramickou, dále zateplení posledního podlaží. Dále ještě rekonstrukce naváže na výměnu výplní otvorů hlavně v přízemních podlažích a instalaci kamerových systémů do přízemí jednotlivých podlaží.”

Rekonstrukcí projde nejen vnější část budovy a společné prostory uvnitř, ale také předprostor a prostor za Obloukem. V přípravě je také revitalizace lokality u Floridy, na kterou má radnice zpracovanou studii a se kterou už seznámila i veřejnost.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: :To veřejné projednávání dopadlo velmi dobře, byť se nám sešlo několik připomínek, které jsme se tam samozřejmě snažili zapracovat. No a v tuto chvíli, teď aktuálně jsme ve fázi rozpracované projektové dokumentace. Jedná se o to, že ta lokalita by měla být proměněna pro volnočasové aktivity, pro trávení volného času. Dneska to spíš slouží jako tranzitní místo.”

Dalším plánem radnice je vybudování podzemního objektu na ulici Budovatelská, ve kterém by mělo vzniknout na 150 parkovacích stání a na střeše tohoto objektu pak hřiště pro Gymnázium Pavla Tigrida.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Je pravda, že to je projekt, který přesahuje finanční možnosti obvodu, takže už dneska přemýšlíme, z jakých zdrojů budeme tento projekt financovat, ale já věřím, že se nám to podaří poskládat z několika možných zdrojů jako je například kraj, nebo město.”

Proměnou projde i náměstí Družby. V první etapě, která začne už příští rok, projde revitalizací tamní park, v rámci druhé etapy bude řešeno parkování a třetí etapa zahrnuje revitalizaci centrálního náměstí.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Dalším projektem, který doufám, že se bude v následujících letech realizovat, je projekt rekonstrukce, realizace náměstí a částečně parkování u Koruny na 5. obvodě, kde bychom chtěli auta, která dnes parkují ve vnitrobloku, nebo spíš na náměstíčku, vlastně vymístit na roh křižovatky velké, frekventované.”

Vzniknout by tam měly desítky parkovacích míst.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000022983/ostravaporuba-realizuje-hned-nekolik-projektu-resi-verejny-prostor-i-parkovani