Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Prostor u Galerie Dukla patřil Limitům hudby. Nabídly nejen hudbu, ale i pokojíček s čajovnou

Ostrava-Poruba |  | Expres Ostrava-Poruba

Porubská Galerie Dukla už potřetí patřila hudební sérii Limity hudby. Tentokrát pod taktovkou skupiny producentů, promotérů a zvukových nadšenců AVA kolektiv. Limity hudby poskytují široké veřejnosti náhled do alternativní kultury.

Prostor u Galerie Dukla se na jeden den proměnil v pokojíček s koberci, čajovnou a alternativní hudbou. Každý, kdo šel kolem, se tak mohl na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, jak ho hudba ovlivňuje a co mu přináší.

Patrik Slezák, hudební dramaturga a produkční: “Co tady dneska máme, je brněnský AVA kolektiv, který se zaměřuje na poslechové akce. V Porubě moc takových prostorů není a Dukla je prakticky jedinou organizací, která poskytuje jinou kulturu než je ta masová.”

AVA kolektiv se postaral i o výzdobu prostoru.

Patrik Slezák, hudební dramaturg a produkční: “Oni se ve své tvorbě zaměřují hodně na přírodní motivy a primitivní látky, bych řekl a zase, jde nám o to vytvořit kus nějakého pokojíčku, zázemí a pracovat s tím veřejným prostorem trošku v jiném obraze. Návštěvnost je vždy velmi fluidní. Tím, že cílíme na širokou veřejnost, tak velmi záleží na počasí, jestli je nějaká kontra akce a je to spíš o tom, že lidé procházejí, zastaví se a stráví tady nějaký čas.”

Na chvíli se zastavit a zavzpomínat mohli lidé i přímo v Galerii Dukla, která patří výstavě Včera neboli-ídnes.

Dominika Gorolska, jedna z autorek výstavy :“Hlavní motiv celé výstavy je paměť a její prchavost a nereálnost zápisu a používali jsme na to určité situace, které nás spojovaly a které jsme zažily. My jsme všechna díla připravovaly na tuto výstavu, takže každá vitrína byla vytvářena přímo na tu výstavu. Téma bylo často koncipováno tak, aby všechno sedělo do těch situací a vzpomínek, které jsme chtěly transformovat divákovi.”
Lívie Škutová, jedna z autorek výstavy: “Tady tato věc nebo dílo, na kterém jsme pracovaly všechny tři, je plot s kopřivami. Má evokovat vzpomínku, kdy jsme byli třeba malí a lezli jsme přes díry nebo přes plot a většinou jsme se vždycky popálili o kopřivy a vlastně každá tu vzpomínku nějakým způsobem pojednává po svém, já pracuju s textilem, Lenka Škutová s keramikou a Dominika Goralska s kresbou.”
Lenka Škutová, jedna z autorek výstavy: “Tady v této vitríně jsme volně navázaly na naši úplně první společnou výstavu, která byla v galerii Jáma a protože ta výstava je o paměti, tak vlastně bylo to z naší společné vzpomínky a k ní patří i ta společná výstava v Jámě a proto jsme to tady chtěly mít. Může tam vidět díla od všech tří najednou, keramické talíře jsem dělala já, Dominika má kresby na ubrusu a Lívie udělala celou tu kompozici, ten textil.”

Limity hudby se v prostoru Galerie Dukla uskutečnily už potřetí. První a druhé byly zaměřeny na Indy folk a Indy pop a poslední letos proběhne 15. září a nabídne jazzovou hudbu s prvky alternativní kultury.

Nahlásit chybu


K tématu

Prostor u porubské Galerie Dukla se díky Limitům hudby proměnil v pokojíček s čajovnou

Porubská Galerie Dukla už potřetí patřila hudební sérii Limity hudby. Tentokrát pod taktovkou skupiny producentů, promotérů a zvukových nadšenců AVA kolektiv. Limity hudby poskytují široké veřejnosti náhled do alternativní kultury.

Galerie Dukla patří výstavě portrétních fotografií s názvem As we are. Prohlédla si ji kulturní atašé z USA

20. října 2023 16:51 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Jak už od nás víte, v Galerii Dukla vystavuje své fotografie Marie Tomanová, která je známá především v New Yorku, kde žije už několik let a v USA fotí pro nejprestižnější časopisy a módní značky. Výstavu nazvanou As We Are si dokonce přijela prohlédnout kulturní atašé americké ambasády.

Galerie Dukla patří výstavě portrétních fotografií s názvem As we are. její součástí budou i doprovodné akce

13. října 2023 18:46 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Galerie Dukla patří výstavě as we are. Své fotografie na ni prezentuje Marie Tomanová, rodačka z Mikulova, která už 12 let žije v New Yorku, kde si úspěšně plní své sny.


ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Dnes 18:34, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

MSK poskytne finanční dar osmnácti postiženým obcím, peníze by měly mít na účtech do pátku

Moravskoslezský kraj daruje nejvíce povodněmi postiženým obcím jako bezprostřední pomoc devět milionů korun. Hejtman kraje Josef Bělica to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci.

Evakuovaní psi z karvinského útulku jsou zpátky

Karvinský magistrát ještě v době před záplavami zajistil preventivní odvoz psů z útulku v Darkově. Nebylo jasné, zda se voda dostane až do areálu a ohrozí jejich životy. Nyni jsou už psi zpátky v kotcích.

Krnovská nemocnice byla povodní zcela ochromena, musela řešit dodávky vody i elektřiny

S velkými následky povodně se potýká také krnovská nemocnice. Velká voda zatopila sklepní prostory s technologiemi a ambulance ve sníženém přízemí. Nemocnice byla zcela ochromena bez elektřiny a vody. Materiální škody škody i nánosy bahna jsou obrovské.

MHD ve Frýdku-Místku má nově 12 nejmodernějších elektrobusů

Poskytovatel městské hromadné dopravy ve městě pořídil do výbavy 12 nejmodernějších elektrobusů. Zcela bezemisní vozy nahradí původní autobusy s pohonem na naftu a CNG. Pořízení vyšlo na 155 milionů korun. Velkou část ale zaplatila evropská dotace.

V Palkovicích po povodních řeší sesuvy svahů, které ohrožují domy

Hned několik sesuvů podmáčených svahů řeší v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. Tuny ujíždějící zeminy tam ohrožují rodinné domy a hledá se řešení, jak sesuvy zastavit.

Začala oprava protržené hráze na soutoku Odry a Opavy. Zatím půjde jen o dočasné řešení

Hned po opadnutí vody u soutoku Opavy a Odry začaly práce na opravě hráze, kterou voda protrhla. Zatím jde pouze o provizorní a hlavně rychlé řešení, které by mělo ochránit obyvatele v případě dalšího výrazného stoupnutí hladiny řeky.

Lidé z Charity jezdí pomáhat na Krnovsko a Bohumínsko, potřeba jsou elektrocentrály

Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

Nemocnice v Havířově otevřela Kavárnu života Jany Feberové, která byla dlouholetou dobrovolnicí

Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka, která nemocným pomáhala, by z toho měla radost.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

Děti z vodou poškozené MŠ Předškolní v Ostravě-Výškovicích tráví čas ve vedlejší ZŠ

Kvůli povodním plně nefungují ani některé ostravské školy. Ve čtvrtek neotevřely 4 a 4 fungují v omezeném provozu. Jednou takovou je MŠ Předškolní ve Výškovicích. Děti se musely přemístit do vedlejší základky.

Zoo Ostrava zůstává po deštích uzavřena veřejnosti, otevře nejdřív v pátek

Ostravská zoologická zahrada zůstává zatím po vydatných deštích pro veřejnost uzavřená. Problémy nezpůsobily jen záplavy, škody přinesl také vítr a samotné srážky.

Do Nové Vsi přestala přitékat voda. Nasazena tak mohla být nejvýkonnější čerpadla

Dobrá zpráva přišla z Ostravy-Nové Vsi. Hladina řeky Opavy klesla natolik, že do této lokality přestala protrženou hrází přitékat voda. Konečně tak mohla být nasazena vysokokapacitní čerpadla, která nyní musejí vodu ze zatopeného území odčerpat.

V obřadní síni MOb Ostrava-Jih funguje nové sběrné místo pro lidi zasažené povodněmi

Mimořádné sběrné místo otevřelo v obřadní síni vedení městského obvodu Ostravy-Jihu. Dárci zde mohou do konce týdne nosit zejména desinfekce, hygienické potřeby a čistící prostředky pro lidi postižené povodněmi. Darovat mohou i potraviny.

Po letní přestávce se na radnici vrátila hudba, posluchači si užili i árie z českých oper

Milovníci hudby zaplnili po letní přestávce opět obřadní síň Slezskoostravské radnice, aby si vychutnali další vystoupení z letošního Cyklu komorních koncertů. V kombinaci zpěvu a klavíru si tentokrát poslechli hlavně slavné skladby Antonína Dvořáka, čekal je ale i Smetana nebo Janáček.

Ve Slezské zasáhly povodně hlavně Antošovice a Koblov, obvod reaguje sbírkou a dobrovolnictvím

Povodně v důsledku vydatných dešťů se nevyhnuly ani Slezské Ostravě. Nejvíce postiženými částmi byly Antošovice a Koblov, které zaplavila sousedící řeka Odra. Městský obvod se ale potýkal i s dalšími problémy, souvisejícími s intenzivními srážkami.

Prostor u Galerie Dukla patřil Limitům hudby. Nabídly nejen hudbu, ale i pokojíček s čajovnou
Vydáno 15. srpna 2024 18:44, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Porubská Galerie Dukla už potřetí patřila hudební sérii Limity hudby. Tentokrát pod taktovkou skupiny producentů, promotérů a zvukových nadšenců AVA kolektiv. Limity hudby poskytují široké veřejnosti náhled do alternativní kultury.

Prostor u Galerie Dukla se na jeden den proměnil v pokojíček s koberci, čajovnou a alternativní hudbou. Každý, kdo šel kolem, se tak mohl na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, jak ho hudba ovlivňuje a co mu přináší.

Patrik Slezák, hudební dramaturga a produkční: “Co tady dneska máme, je brněnský AVA kolektiv, který se zaměřuje na poslechové akce. V Porubě moc takových prostorů není a Dukla je prakticky jedinou organizací, která poskytuje jinou kulturu než je ta masová.”

AVA kolektiv se postaral i o výzdobu prostoru.

Patrik Slezák, hudební dramaturg a produkční: “Oni se ve své tvorbě zaměřují hodně na přírodní motivy a primitivní látky, bych řekl a zase, jde nám o to vytvořit kus nějakého pokojíčku, zázemí a pracovat s tím veřejným prostorem trošku v jiném obraze. Návštěvnost je vždy velmi fluidní. Tím, že cílíme na širokou veřejnost, tak velmi záleží na počasí, jestli je nějaká kontra akce a je to spíš o tom, že lidé procházejí, zastaví se a stráví tady nějaký čas.”

Na chvíli se zastavit a zavzpomínat mohli lidé i přímo v Galerii Dukla, která patří výstavě Včera neboli-ídnes.

Dominika Gorolska, jedna z autorek výstavy :“Hlavní motiv celé výstavy je paměť a její prchavost a nereálnost zápisu a používali jsme na to určité situace, které nás spojovaly a které jsme zažily. My jsme všechna díla připravovaly na tuto výstavu, takže každá vitrína byla vytvářena přímo na tu výstavu. Téma bylo často koncipováno tak, aby všechno sedělo do těch situací a vzpomínek, které jsme chtěly transformovat divákovi.”
Lívie Škutová, jedna z autorek výstavy: “Tady tato věc nebo dílo, na kterém jsme pracovaly všechny tři, je plot s kopřivami. Má evokovat vzpomínku, kdy jsme byli třeba malí a lezli jsme přes díry nebo přes plot a většinou jsme se vždycky popálili o kopřivy a vlastně každá tu vzpomínku nějakým způsobem pojednává po svém, já pracuju s textilem, Lenka Škutová s keramikou a Dominika Goralska s kresbou.”
Lenka Škutová, jedna z autorek výstavy: “Tady v této vitríně jsme volně navázaly na naši úplně první společnou výstavu, která byla v galerii Jáma a protože ta výstava je o paměti, tak vlastně bylo to z naší společné vzpomínky a k ní patří i ta společná výstava v Jámě a proto jsme to tady chtěly mít. Může tam vidět díla od všech tří najednou, keramické talíře jsem dělala já, Dominika má kresby na ubrusu a Lívie udělala celou tu kompozici, ten textil.”

Limity hudby se v prostoru Galerie Dukla uskutečnily už potřetí. První a druhé byly zaměřeny na Indy folk a Indy pop a poslední letos proběhne 15. září a nabídne jazzovou hudbu s prvky alternativní kultury.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000044416/prostor-u-galerie-dukla-patril-limitum-hudby-nabidly-nejen-hudbu-ale-i-pokojicek-s-cajovnou