Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Ostrava-Slezská Ostrava |  | Slezskoostravský expres

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Nablýskané brouky, škodovky, žigulíky, velorexy a mnoho dalších historických vozidel si mohli prohlédnout návštěvníci ve slezskoostravském podzámčí na Zahájení veteránské sezóny 2024. Na Hradním nádvoří jich ve středu 1. května zaparkovaly stovky.

Jakub Mohyla, prezident Veteran Car Clubu Ostrava: „Dneska hrubým odhadem, ještě to teda nemáme přesně spočítáno, ale mělo by tady být okolo 300 vozidel a 80 motocyklů. Podstatné stáří, nebo číslo, kterým se řídíme, je 30 let a starší. Takže vozidla do roku výroby 1994.“

Mezi automobily byly i takové skvosty, jako třeba stará Lagonda. Letité auto s nefalšovanou patinou vlastní Jan Žwak deset let a ví o něm úplně všechno.

Jan Žwak, majitel veterána: „Vyrůstalo v té době mezi Bentley a Rolls Roycem a je hlavně vzácné v tom, že je to v tom původním stavu a že je to model R, který měl možnost tvářit se jako otevřené auto i auto zavřené.“

Starat se o veterány není žádná legrace a jejich majitelé jim musí věnovat náležitou péči. Bylo na nich ale vidět, že je to baví.

Ondřej Tureček, majitel veterána: „Je to takový zvláštní koníček. Ty přijdeš naštvaný z práce a jdeš se ještě víc naštvat do garáže, ale stejně to minuješ. A nikdy neskončíš. Vždycky něco opravíš, už si řekneš „jsem hotov“, a pak se objeví další závada. No a pak jdeš k dalšímu stroji a opakuješ znovu ten stejný cyklus.“
Jiří Troják, majitel veterána: „Je to stařičké, tak se o to musím starat. Musím všechno pucovat, všechno spravovat, nebo dolaďovat. Je s tím dost práce, ale je to práce zajímavá, baví mě to.“

Automobily mají často i zajímavé příběhy a vozily se jimi zajímavé osobnosti. Vozidlo pana Jiřího Trojáka třeba původně patřilo Olomoucké arcidiecézi.

Jiří Troják, majitel veterána: „V tom autě jela katolická vrchnost – už zemřelý monsignor Lobkowicz – a Graubner, náš nejvyšší katolický funkcionář.“

Právě jedinečnost automobilů, které se dnes už jen tak nevidí, přilákala do Slezské Ostravy davy návštěvníků.

Jakub Mohyla, prezident Veteran Car Clubu Ostrava: „Odhadem jsou to tisícovky. Více nejsme schopni dopočítat, protože akce je pořádána bez vstupného, nevybíráme žádné vstupné.“
anketa, návštěvníci akce: „Přivedlo mě tady, že mám hodně ráda auta.“
anketa, návštěvníci akce: „Dcera mě přesvědčila. Auta, to je její miláček, koníček a já jsem nemohl odolat, nešlo to jinak. Ale bylo to správné, je to pěkné, krásná podívaná. Myslím si, že ten, kdo nepřišel, udělal chybu.“
anketa, návštěvníci akce: „Krásná věcička tady dneska, super zábava. Já si myslím, že těch autíček je tady dneska dost. Ale co bych vám chtěl říct: Když jsem tak s mladou procházel a díval se, první auto, druhé auto, třetí auto, v tom jsem jezdil, v tom jsem jezdil, tak u toho pátého jsem si řekl, že bych potřeboval tu zelenou značku, že už jsem taky retro.“

Akce byla určená všem majitelům i příznivcům historických vozidel. Pro členy pořádajícího Veteran Car Clubu Ostrava pak byla jako každoročně organizovaná také následná vyjížďka do Beskyd.

Nahlásit chybu


K tématu

Beskyd rallye vedla kolem zámků Novojičínska, v Kuníně veteráni protáhli zastávku na tři hodiny

27. července 2024 17:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Více než stovka autoveteránů zaparkovala v zahradách zámku Kunín na Novojičínsku. Přijeli tu v rámci 27. ročníku Beskyd rallye, jejíž druhá etapa, nazvaná zámecká, vedla po historických objektech Moravskoslezského kraje.

Minimem Baníku Ostrava je v lize 4. místo, v poháru základní skupina

17. července 2024 9:10 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Baník Ostrava je nažhavený na začátek nové ligové sezóny a i když přípravné zápasy příliš nevyšly, v klubu tradičně panuje optimismus a chce v domácí soutěži vybojovat minimálně 4. místo. Dalším cílem je postup do základní skupiny evropské konferenční ligy.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Dobrovolníci hromadně pomáhali uklízet Novou Ves

1. října 2024 16:25 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Desítky dobrovolníků se v pátek nahrnuli do ostravského obvodu Nová Ves, aby pomohli s úklidem po povodních v rámci tradiční podzimní celorepublikové akce Ukliďme Česko. Nová Ves patří k nejzasazenějším oblastem Ostravy a stále se zde ještě odčerpávala voda

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

1. října 2024 16:19 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Miroslava Obrová dostala poděkování za reprezentaci ČR na paralympiádě

1. října 2024 15:53 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Oštěpařka Miroslava Obrová si na letošní paralympiádě v Paříži vybojovala krásné 11. místo. Za reprezentaci České republiky na prestižní soutěži ji přijel na vítkovický stadion, kam jezdí trénovat, poděkovat i místostarosta Radim Ivan.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

1. října 2024 11:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu
Vydáno 9. května 2024 21:15, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Nablýskané brouky, škodovky, žigulíky, velorexy a mnoho dalších historických vozidel si mohli prohlédnout návštěvníci ve slezskoostravském podzámčí na Zahájení veteránské sezóny 2024. Na Hradním nádvoří jich ve středu 1. května zaparkovaly stovky.

Jakub Mohyla, prezident Veteran Car Clubu Ostrava: „Dneska hrubým odhadem, ještě to teda nemáme přesně spočítáno, ale mělo by tady být okolo 300 vozidel a 80 motocyklů. Podstatné stáří, nebo číslo, kterým se řídíme, je 30 let a starší. Takže vozidla do roku výroby 1994.“

Mezi automobily byly i takové skvosty, jako třeba stará Lagonda. Letité auto s nefalšovanou patinou vlastní Jan Žwak deset let a ví o něm úplně všechno.

Jan Žwak, majitel veterána: „Vyrůstalo v té době mezi Bentley a Rolls Roycem a je hlavně vzácné v tom, že je to v tom původním stavu a že je to model R, který měl možnost tvářit se jako otevřené auto i auto zavřené.“

Starat se o veterány není žádná legrace a jejich majitelé jim musí věnovat náležitou péči. Bylo na nich ale vidět, že je to baví.

Ondřej Tureček, majitel veterána: „Je to takový zvláštní koníček. Ty přijdeš naštvaný z práce a jdeš se ještě víc naštvat do garáže, ale stejně to minuješ. A nikdy neskončíš. Vždycky něco opravíš, už si řekneš „jsem hotov“, a pak se objeví další závada. No a pak jdeš k dalšímu stroji a opakuješ znovu ten stejný cyklus.“
Jiří Troják, majitel veterána: „Je to stařičké, tak se o to musím starat. Musím všechno pucovat, všechno spravovat, nebo dolaďovat. Je s tím dost práce, ale je to práce zajímavá, baví mě to.“

Automobily mají často i zajímavé příběhy a vozily se jimi zajímavé osobnosti. Vozidlo pana Jiřího Trojáka třeba původně patřilo Olomoucké arcidiecézi.

Jiří Troják, majitel veterána: „V tom autě jela katolická vrchnost – už zemřelý monsignor Lobkowicz – a Graubner, náš nejvyšší katolický funkcionář.“

Právě jedinečnost automobilů, které se dnes už jen tak nevidí, přilákala do Slezské Ostravy davy návštěvníků.

Jakub Mohyla, prezident Veteran Car Clubu Ostrava: „Odhadem jsou to tisícovky. Více nejsme schopni dopočítat, protože akce je pořádána bez vstupného, nevybíráme žádné vstupné.“
anketa, návštěvníci akce: „Přivedlo mě tady, že mám hodně ráda auta.“
anketa, návštěvníci akce: „Dcera mě přesvědčila. Auta, to je její miláček, koníček a já jsem nemohl odolat, nešlo to jinak. Ale bylo to správné, je to pěkné, krásná podívaná. Myslím si, že ten, kdo nepřišel, udělal chybu.“
anketa, návštěvníci akce: „Krásná věcička tady dneska, super zábava. Já si myslím, že těch autíček je tady dneska dost. Ale co bych vám chtěl říct: Když jsem tak s mladou procházel a díval se, první auto, druhé auto, třetí auto, v tom jsem jezdil, v tom jsem jezdil, tak u toho pátého jsem si řekl, že bych potřeboval tu zelenou značku, že už jsem taky retro.“

Akce byla určená všem majitelům i příznivcům historických vozidel. Pro členy pořádajícího Veteran Car Clubu Ostrava pak byla jako každoročně organizovaná také následná vyjížďka do Beskyd.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042971/stovky-vozidel-a-tisice-navstevniku-zahajily-pod-slezskoostravskym-hradem-veteranskou-sezonu