V letošním roce bude v našem kraji opět udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Značku mohou na čtyři roky získat výrobci regionálních potravin a o jejím udělení rozhodne hodnotící komise.
Cílem soutěže, kterou zastřešuje Ministerstvo zemědělství, je představit široké laické i odborné veřejnosti kvalitní potravinářské výrobky a přispět tak k lepší orientaci zákazníků na trhu. „Kvalitní potraviny jsou zdravé, spotřebitel ví, co kupuje a podporuje tím rozvoj místních podnikatelů, firem, průmyslu", uvedl Ing. Robert Kučera z Regionální agrární komory Ostravsko, která je organizátorem soutěže v Moravskoslezském kraji.
Do soutěže se opět mohou přihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejich výrobek je zcela vyroben na území Moravskoslezského kraje a podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70%.
„Stejně jako v loňském roce se bude soutěžit v devíti soutěžních kategoriích", doplnil Ing. František Mariánek, CSc., předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko. Výrobci potravin tak mohou své produkty přihlašovat k soutěži do 31. května 2013 v kategoriích masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, ostatní výrobky.
Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje také další podporu, účast na přehlídce regionálních potravin Jak šmakuje Moravskoslezsko, ochutnávky na různých akcích v kraji apod. Marketingové aktivity podporující značku Regionální potravina odstartují v červnu. Informační a inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi a rozhlase, doplní ji speciální mediální projekty. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským a intervenčním fondem budou značku prezentovat na farmářských trzích a v místních sítích maloobchodních prodejen.
Pravidla pro udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje jsou zveřejněna na http://www.regionalnipotravina.cz.
Poznámka:
• Přihlášky do soutěže zasílají přihlašovatelé do 31. května 2013 v zalepené obálce s označením „REGIONÁLNÍ POTRAVINA" na adresu: Regionální agrární komora Ostravsko, Horní náměstí 2, 746 01 Opava.
• Přihlásit se je možno také elektronicky, a to zasláním vyplněných formulářů na e-mailovou adresu oakop@opava.cz.
• Vzorky výrobků dodají přihlašovatelé k hodnocení do cukrárny a kavárny LABUŽNÍK, Hlavní třída 1016/63, 708 00 Ostrava-Poruba, a to ve dnech 4. - 5. června 2013, vždy v době od 8:00 do 20:00 hodin. Výrobky s krátkou dobou trvanlivosti je pak možno dodat 6. června 2013 od 6:00 do 8:00 hodin.
• Zasedání hodnotitelské komise a hodnocení výrobků proběhne dne 6. června 2013.