Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jsou vaše znaménka riziková, nebo ne? Zeptejte se odborníků.

Podzim je období vhodné pro vyšetření mateřských znamének neboli pigmentových névů, jejichž biologická povaha je různá.

MUDr. Yvetta Vantuchová, Ph.D., primářka Kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava: „Pokud si člověk není jistý, jaký typ znamének má, zda nerizikový, či rizikový, měl by vyhledat odborné dermatologické vyšetření. V naší ambulanci se zabýváme diagnostikou pigmentových ložisek, sledováním rizikových pigmentových névů a také nabízíme jejich preventivní vyšetření."

Součástí kožního oddělení je, kromě jiných specializovaných ambulancí, také ambulance pro kožní nádory a pigmentové névy s melanomovou poradnou. Poradnou, která je otevřena každý čtvrtek od 7.30 do 15.00 hodin, prochází ročně více než půldruhého tisíce pacientů.

„Část pacientů si pro vlastní pocit bezpečí a jistoty nechává preventivně zkontrolovat znaménka, chtějí vědět, zda je vše v pořádku," pokračuje MUDr. Vantuchová. „Druhou skupinu pacientů, kteří mají riziková znaménka, k nám posílají dermatologové, praktičtí lékaři a jiní specialisté."

Rozhodně však není třeba propadat panice a nechávat si zbytečně odstraňovat neriziková znaménka.

„Rizikové znaménko nemá pravidelnou strukturu, má nepravidelný okraj, střídají se v něm tmavší hnědá místa se světle hnědými, má nepravidelné okrsky pigmentu. Hodnotíme symetričnost, okraje, barvu, velikost a vývoj daného pigmentového projevu, to znamená, že sledujeme, jak se znaménko mění během doby. Jedním z rizikových projevů je změna barvy, kdy se objevují okrsky sytě hnědé a hnědočerné, které tam dříve nebyly. Nebo se původně téměř pravidelný tvar léze začíná měnit, na okraji se například objeví pigmentace paprskovitě se šířící mimo původní strukturu. Případně dochází k růstu původně ploché pigmentové léze, která se buď celá, nebo jen její část začíná vyvyšovat nad okolí. V takovém případě by se lidé měli nechat rozhodně vyšetřit odborníkem, který má zkušenosti i kvalitní přístrojové vybavení," upozorňuje MUDr. Vantuchová.

Onkodermatolog má mimo jiné k dispozici digitální dermatoskop, který snímá pigmentový projev kůže a hodnotí rizikovost pigmentace. Kromě toho se kvalitním zvětšením névu na obrazovce počítače zlepšuje možnost diagnostiky, lékař provádí fotodokumentaci znamének využívanou k vyhodnocování případných změn při následných kontrolách. Toto speciální vyšetření digitálním dermatoskopem je prováděno u rizikových névů a v tomto případě je hrazeno pojišťovnou. U pacientů s nerizikovými névy nabízí ambulance vyšetření digitální dermatoskopií jako placenou službu, na kterou je možné se telefonicky objednat.

Někteří pacienti mají tzv. syndrom atypických névů, to znamená, že rizikových nepravidelných znamének mají několik desítek nebo i stovek.

MUDr. Yvetta Vantuchová, Ph.D., primářka Kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava: „Je zřejmé, že v těchto případech nemůžeme odstranit všechna znaménka. Proto jsou tito pacienti pravidelně sledováni v naší specializované ambulanci, abychom předešli vývoji névu v melanom."

Stává se, že do ambulance přicházejí pacienti, kteří si stěžují, že si před časem poranili znaménko a to pak začalo intenzivně hnědnout, případně mokvá, svědí nebo dokonce krvácí. Bohužel, právě krvácení pigmentové léze patří k pozdním projevům většinou již pokročilého zhoubného nádoru.

Ročně je v ambulanci pro kožní nádory a pigmentové névy s melanomovou poradnou diagnostikováno 170 nově vzniklých zhoubných kožních nádorů, melanomů. Nebezpečné jsou především tím, že metastazují velmi časně a pacienti mnohdy přicházejí pozdě, to znamená v době, kdy již kromě nádoru na kůži jsou nádorové buňky přítomny i v jiných orgánech a tkáních.

„Melanom se šíří nejprve horizontálně. Pokud pacient přijde v této počáteční fázi růstu nádoru a podstoupí operaci, je v podstatě vyléčen, protože nádorové buňky ještě nepronikly do krevních a lymfatických cév. Není-li však léčen, začíná po určité době melanom růst vertikálně a dochází k jeho metastatickému šíření. Přicházejí k nám pacienti, kteří s odborným vyšetřením dlouho otáleli a melanom stihl dorůst do hloubky mnoha milimetrů. Pravděpodobnost, že nádorové buňky se již rozšířily a vytvářejí metastázy, je v tom okamžiku velmi vysoká. Proto klademe důraz na včasnou diagnostiku a adekvátní rozsah chirurgické léčby," zdůrazňuje paní primářka.

Mezi laickou populací stále ještě přetrvává představa, že melanomy vznikají pouze z mateřských znamének.

„Z rizikových znamének vzniká přibližně čtyřicet procent melanomů, šedesát procent vzniká na kůži, kde nikdy žádné znaménko nebylo, a od počátku se jednalo o melanom," konstatuje MUDr. Vantuchová.

Jedním z rizikových faktorů pro vznik melanomu v dospělosti může být také to, že se člověk v dětství spálí na slunci. Proto lékaři doporučují ochranu před sluncem v podobě opalovacích krémů s ochrannými faktory a výběr vhodného oblečení, které chrání tělo před slunečními paprsky.

„Prvním krokem po stanovení diagnózy melanomu je určení léčebného plánu a radikální chirurgické odstranění kožního nádoru s dostatečným ochranným lemem. S tím vším samozřejmě souvisí detekce, exstirpace a ultramikrostagingové mikroskopické vyšetření sentinelové uzliny, tedy uzliny, která je nejblíže nádoru. Tento krok probíhá na Klinice nukleární medicíny FNO, kde speciálním vyšetřením určí lokalizaci první spádové lymfatické uzliny. Operatér, který odstraňuje melanom, během této operace zároveň pomocí speciální radionavigační sondy vyhledá tuto uzlinu a odstraní ji. Navazuje práce patologa, který nám poskytne veškeré potřebné údaje o vlastnostech nádoru a zhodnotí případnou přítomnost nádorových buněk i v uzlině. Tyto informace mohou například vést k tomu, že následně jsou v dané spádové lymfatické oblasti odstraněny všechny uzliny. V každém případě jde o příklad mezioborové spolupráce v rámci FNO, kdy se na léčbě pacienta kromě onkodermatologa podílejí specialisté chirurgických oborů, plastičtí chirurgové, patologové, kliničtí a radiační onkologové a lékaři kliniky nukleární medicíny," dodává MUDr. Vantuchová.

Pacienti s rizikovými melanomy nebo ti, u nichž jsou prokázány nádorové buňky v lymfatické uzlině, podstupují následně biologickou léčbu, která podporuje imunitní systém. Tato léčba trvá rok, případně dva, poté je pacient celoživotně sledován. V současné době je v onkodermatologické ambulanci sledováno zhruba 1500 pacientů s diagnózou melanomu.



Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.