Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský energetický klastr - Projekt energetické úspory

Kampaň „Energetické úspory" je zaměřená na vysvětlení základních energetických termínů a pojmů z oblasti teplárenství, usnadňujících zákazníkům orientaci ve vyjmenovaných oblastech. "Růst ceny energie, to je vlastně přírodní zákon," říká Prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc. Výzkumné energetické centrum VŠB-TU Ostrava.

Prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc. Výzkumné energetické centrum VŠB-TU Ostrava:

"Odborná terminologie rozlišuje mezi teplárnou a výtopnou. Zatímco výtopna vyrábí pouze teplo, teplárna vedle teplo a také elektřinu. Ze samotného principu výroby vychází, že výtopna může dosahovat vyšší účinnosti při přeměně energie paliva na teplo (ve srovnání s teplárnou), jenže účinnost není všechno. Výtopna bude mít sezónní provoz, nebo nanejvýš sezónně velmi proměnlivý a to zásadně ovlivní její ekonomiku. Naznačené nedostatky částečně řeší právě teplárenský provoz. Potřeba trvale vyrábět byť minimální množství tepla v letním období (teplá užitková voda) je zajištěna provozem parního kotle, teplo páry je podle potřeby použito k ohřevu vody a všechno co zbude k výrobě elektřiny na parní turbíně. Provoz teplárny tak lze přizpůsobovat požadavkům odběru libovolně a v průběhu celého roku.

V České republice jsou systémy centrálního zásobování teplem na evropské poměry neobyčejně rozšířeny. Je to dáno historickým vývojem, neboť v minulosti byla jejich výstavba podporována s ohledem na možnost využívání domácích paliv, tj. uhlí, kterého stále máme dost na několik století. Jejich rozsah mnohonásobně převyšuje rozsah podobných systému v západních zemích.

Systémy stárnou, vyžadují údržbu a modernizaci, cena uhlí roste a výsledkem je růst provozních nákladů a ceny tepla pro odběratele.
Růst ceny energie, to je vlastně přírodní zákon. Zásoby se spotřebovávají, ty nejdostupnější a tedy nejlevnější jsou již vyčerpány a roste počet obyvatel Země i jejich energetické potřeby.

Nehrozí vyčerpání zásob, existuje však jistota cenového růstu. (Podle nedávné zprávy OECD jsou globální zásoby uhlí se značnou přesností odhadovány na více než jedno tisíciletí pro černé i hnědé uhlí.)

Zřejmě nejpodstatnější jsou úvahy, vycházející z možnosti a potřeby racionálního, efektivního, či úsporného hospodaření s energií. Nepochybně má nejlepší podmínky pro takové chování ten, kdo si zajišťuje teplo individuálně, tj. má svůj vlastní kotel. Ten se taky nepře a nemá si moc na koho stěžovat. Samozřejmě je trvale nespokojen s rostoucí cenou paliva.

Kolektivní centrální zásobování takovou možnost příliš nenabízí a když, tak velmi omezeně, protože jeho provoz musí vždy v maximální míře udržovat rovnováhu mezi výrobou a spotřebou, což je složité a drahé.

Jako příklad uvedu situaci, kdy provozovatel centrálního systému (pro podporu vítaného trendu snižování energetické náročnosti budov na vytápění) na vlastní náklady provede zateplení vybraných bytových domů. Výsledkem je snížená spotřeba tepla a nižší produkce teplárny, které přibudou starosti, což se v konečném důsledku projeví zvýšením ceny tepla.

Jednoduchou možnost hospodařit s teplem podle vlastního uvážení nabízí vytápění zemním plynem. To je dostatečně známé a hojně používané. Ve vhodně vybraných realizacích je ekonomický přínos přinejmenším zajímavý a pokud jde o náhradu původního vytápění z centrálního zdroje, pak ten přijde o odběratele, ale systém musí zachovat a tak vzroste cena tepla. To se v různých městech děje s různou intenzitou. Hlavním argumentem pro centrální systémy je domácí palivo, které znamená jistotu a spolehlivost dodávky. Jenže uhlí je v současné době na pranýři. Neprávem. Za znečisťování nemůže palivo, ale zařízení na jeho spalování. Kvalitní je však podstatně dražší. S tím se lépe vyrovná velký zdroj teplárny, než malý kotlík ve vlastním sklepě.

Samostatnou kapitolou je vytápění biomasou. Budují se systémy spalující biomasu s poměrně slušnými ekonomickými efekty. Jejich rozšiřování je stále možné, začíná však již být omezován nedostatkem paliv. Přes veškerou podporu je biomasa v kultivované formě vyvážena do zahraničí (kde je podporována ještě víc) a ve velkém je spalována v elektrárenských kotlech spolu s uhlím, protože dotace zelené elektřiny je velmi motivující.

Na vytápění tak biomasy příliš nezbude, i když právě při jejím spalování pro výrobu tepla je možné energii paliva využít zdaleka nejlépe.

Energetika se v důsledku aktuálních reálných i fiktivních trendů, koncepcí politik a cílů mění. Měla by se přitom zvyšovat její efektivita (měřeno v Joulech i v Korunách). Veškeré změny, technické, organizační, ekonomické a další, sebou také přinesou nedorozumění a spory mezi producenty a odběrateli. Takové kvalifikované spory jsou potřebnou podstatou cenového vyjednávání a aby měli odběratelé silnou pozici, musí také být patřičně energeticky vzdělaní. To není vůbec snadné zajistit, zvláště v době, kdy je v oblibě pouhé vyvolávání kritických hesel."

Tento projekt je spolufinancován z OPPI program spolupráce I. klastry.



Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.