Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

Bruntál |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

12. července 2024 10:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

15. září 2024 14:27 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.


Výkon ČOV Opava po zářijových povodních stále není stoprocentní. V areálu byly až 3 metry vody

Včera 12:29 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě po nedávných povodních stále není stoprocentně funkční. V části areálu byly až tři metry vody, která napáchala značné škody.

Nošovice zainvestují do bydlení i technického zázemí, v části obce vyroste 100 nových bytových jednotek

Počet obyvatel v Nošovicích stále roste a obec proto přišla s myšlenkou výstavby nových bytových domů v části Malých Nošovic. Momentálně se jedná o největší investici, která si vyžádá na tři sta padesát milionů korun.

Karvinské děti mají nové hřiště, další herní prvky město chystá na jaro

Karvinské děti mají k dispozici zbrusu nové dětské hřiště. Nachází se v lesoparku Bažantnice v Karviné-Ráji. Na jaře se dočkají dalších nových herních prvků, více už prozradíme v následující reportáži.

Statici stále kontrolují domy zasažené povodní. O případných dalších demolicích rozhodne zima

Včera 11:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Statici ve spolupráci se stavebními odborníky stále kontrolují domy, které zasáhly zářijové povodně. V celém Moravskoslezském kraji už rozhodli o demolici desítek budov. O osudu dalších rozhodne zima.

V Opavě slavnostně pokřtili knihu Knížata z Lichtenštejna, páni země opavské a krnovské

Včera 11:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě spatřila světlo světa nová kniha Knížata z Lichtenštejna, páni země opavské a krnovské. Slavnostně byla pokřtěna v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea.

Frýdlantští zahájili advent vánočním jarmarkem a rozsvícením stromu

Adventní období zahájili ve Frýdlantě nad Ostravicí tradičním vánočním jarmarkem u Kulturního centra. Venku i uvnitř vystupovaly místní děti, které si mohly vyrobit vánoční přání a také poslat dopis Ježíškovi. Ve finále lidé společně odpočítali rozsvícení vánočního stromu.

Na D1 u Studénky řidič dodávky nezvládl řízení, srazila se čtyři auta, pět lidí zraněno

Včera 12:34, vydáno 29. listopadu 2024 20:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na dálnici D1 ve směru na Polsko se na 336. kilometru za sjezdem na Studénku srazila čtyři vozidla, zranilo se pět lidí. Úsek je uzavřen, objízdná trasa vede přes Bílovec. K nehodě došlo v místě před zúžením vozovky.

Muzeum trojmezí v Jablunkově zve na výstavu o zvířatech ve vojenské službě

29. listopadu 2024 12:04 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

Muzeum trojmezí v centru Jablunkova připravilo pro své návštěvníky zajímavou výstavu se zvířecí tématikou. Vedle stálé interaktivní expozice nyní muzeum zve na výstavu o zvířatech, která se uplatnila ve vojenské službě.

Novojičínská kultura chce lépe komunikovat, ukázala novou identitu

Novojičínské městské kulturní středisko vstoupilo do nové éry své vizuální identity. Představilo jednotný grafický styl moderní komunikace. Změna zahrnuje knihovnu, kino, výstavní síň i Klub Galerka.

Centrum pro rodinu a sociální péči připravilo benefici na podporu handicapovaných

29. listopadu 2024 10:14 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček | Miniexpres centra Ostravy

Centrum pro rodinu a sociální péči v Ostravě připravilo další ročník benefiční akce Světlo mladým s handicapem. Lidé mohou zakoupením minisvítilen podpořit sociálně aktivizační službu Brána, která pomáhá právě handicapovaným.

Bruntálské náměstí již zdobí letošní vánoční strom

24. listopadu 2024 19:38 | Bruntál | Karel Soukop

Každoroční událostí v Bruntále, které každý rozumí a každý ji hodnotí, je pořízení a instalace bruntálského vánočního stromu. Letos padl výběr na Jedli bělokorou.

Na bruntálském gymnáziu proběhl tradiční Den vědy

24. listopadu 2024 12:05 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Ve velkou pokusnou vědeckou laboratoř se na jeden den proměnilo bruntálské gymnázium. Probíhal zde už po jedenácté tradiční Den vědy.

Diamantová svatba znamená 60 let společného života

21. listopadu 2024 11:07 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Psal se říjen roku 1964. Do společného svazku manželského tehdy vstoupili v Táboře dva snoubenci Bohuslav a Helena. V tomto svazku přečkali mnohá dobrá i složitá období a dnes jejich krásné manželství trvá přesné 60 let. Ve stupnici našich svateb se tato svatba nazývá svatbou diamantovou.

Možnosti studia i zaměstnání pro vycházející žáky na veletrhu Artifex

21. listopadu 2024 10:52 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Sametový festival na bruntálském gymnáziu byl studentskou akcí motivovanou 35. výročím sametové revoluce

17. listopadu 2024 13:08 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

První ročník tak zvaného Sametového festivalu proběhl na bruntálském gymnáziu. Organizovali jej pro své spolužáky samotní studenti.

Přehlídka řemesel a oborů na bruntálské SOŠ byla cennou informací pro žáky i jejich rodiče

11. listopadu 2024 8:10 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Nedostatek řemesel na našem pracovním trhu pocítil snad každý, kdo sháněl instalatéra, topenáře, zedníka nebo jiné odborníky. Střední odborná škola v Bruntále se rozhodla pomoci s řešením této situace a pořádá pravidelně ve všech svých prostorách Dny řemesel.

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 8. července 2024 19:44, Bruntál, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000043921/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-u-svetle-hory-obhajil-titul-regionalni-potravina-ms-kraje