Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

Celý MS kraj |

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

Podvodníci používají stále propracovanější metody, jak zmást své oběti. Často je přesvědčí o nemožném, vyvedou z rovnováhy a následně připraví mnohdy o celoživotní úspory. 

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Někteří z občanů se již s tímto jednáním setkali, i když mu třeba nevěnovali patřičnou pozornost. Stačí například zveřejnit nabídku na jednom z inzertních serverů na prodej zboží a následné kontaktování ze strany potencionálních pachatelů může proběhnout v řádu minut. Na níže uvedených případech lze spatřit tyto i další způsoby vylákání citlivých informací a jejich následné zneužití."

Policisté z obvodního oddělení v Hlučíně prověřují například případ podvedeného muže, kterého po nainstalování aplikace k investování s kryptoměnou Bitcoin do svého mobilního telefonu kontaktoval pachatel s cizím přízvukem, smyšleným jménem a představil se jako analytik a bankovní poradce.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Přemluvil jej k zainvestování 5 tisíc korun. Když chtěl muž své peníze z aplikace vybrat, neznámý se mu ozval znovu a přesvědčil jej k nainstalování aplikace pro vzdálený přístup do telefonu. V tom okamžiku začal na dálku ovládat a odčerpávat z bankovního účtu poškozeného dalších 16 tisíc korun. Následnému pokusu o založení půjčky již muž zabránil zablokováním svého účtu."¨

mail podvodníka; zdroj: Policie ČR

V Hlučíně také řeší případ podvedené ženy, kterou telefonicky kontaktoval údajný zaměstnanec České národní banky s tím, že byla napadena její bankovní identita. Z tohoto důvodu jí podvodník doporučil převést všechny peníze ze svých spořících a běžných účtů na jím zřízený, údajně bezpečný, účet.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Muž byl naléhavý a přesvědčivý. Dokonce ženu instruoval, aby si ověřila jeho jméno na stránkách ČNB, což udělala, avšak pouze skrze internetový vyhledávač. S důvěrou a obavou o úspory převedla veškeré peníze na cizí účet. V tom okamžiku pachatel hovor zavěsil a žena si uvědomila, že byla podvedena o skoro 430 tisíc korun."

Podobnou a stále více se rozšiřující kyberkriminalitu řeší také policisté z obvodního oddělení v Opavě. 

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Mezi skutky, které prověřují patří případ ženy, kterou pod falešnou záminkou osobního setkání, případné práce a následně i zaslání neznámého balíku obsahujícím údajné větší množství peněz podvedl muž vydávající se za zahraniční známou osobnost na sociální síti Instragram. Ta posléze ve 14 platbách zaslala do bitcoinové peněženky pachatele téměř 350 tisíc korun."

Dalším případem je podvodná SMS o údajném nároku na vrácení přeplatku z daní, která po kliknutí na přiložený odkaz přesměruje dotyčného na falešné stránky internetového bankovnictví.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Zde po zadání přihlašovacích údajů poškozenými dojde ke zneužití jejich pravých účtů a následné odčerpané částky stoupají i do statisíců. Podvedena tak byla i důchodkyně z Opavska, které bylo odcizeno přes 170 tisíc korun."

Dalším případem bylo zveřejnění inzerátu k prodeji dětské hračky. Inzerující ženu na sociální síti kontaktovala neznámá osoba, předstírající zájem o koupi.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Opět přiložený odkaz, tentokrát údajné Balíkovny, vedl na podvodné internetové bankovnictví a k následným pokusům o přihlášení. Poškozená naštěstí toto podvodné jednání odhalila v čas a okamžitě kontaktovala svou banku k zablokování všech účtů ještě před odčerpáním financí."

podvodný zájemce o koupi zboží; zdroj: Policie ČR

Policisté proto opakovaně apelují na všechny uživatele sociálních sítí a internetu, aby byli velmi obezřetní s kým, a za jakým účelem komunikují.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Při kontaktu skrze tel. hovor si nemůžete být jisti identitou volajícího, i když vás bude vybízet ke googlování své osoby. Do internetového bankovnictví se přihlašujte vždy jen z oficiálních stránek nebo aplikace vaší banky. Zároveň doporučujeme nastavit si oznámení o odchozích platbách třeba prostřednictvím sms zprávy. Pokud zaznamenáte na vašem bankovním účtu jakékoliv podezřelé pohyby, ihned kontaktujte oficiální infolinku vaší banky. Vyvarujte se otevírání neznámých odkazů zaslaných v rámci komunikace s cizími profily. Na nabídky o investování do různých kryptoměn nebo na nečekaně výhodné zhodnocení vašich úspor nereagujte, dokud si danou společnost neověříte například přes vašeho bankéře nebo finančního poradce. Do mobilního telefonu i počítače si vždy instalujte jen ověřené aplikace skrze oficiální obchody s nimi. U všech je uveden popis, co taková aplikace dokáže a pokud je zde uvedeno, že se jedná o možnost vzdáleného přístupu k zařízení, neinstalujte ji."

Neznámým lidem a na podivné stránky nikdy nedávejte čísla ze své platební karty. Při prodeji zboží na internetu vám peníze nebude nikdy předávat žádný kurýr, ani se peníze nenahrávají na platební kartu. To je také obvyklý trik podvodníků. Zneužití účtu je možné pouze pokud podvodníci získají právě údaje z platební karty. Navíc díky řadě bezpečnostních opatření dnes musí převod potvrdit přes telefonní aplikaci právě sám majitel účtu. Banka v takových případech nikdy nenutí klienta k vytváření nového účtu a převodu peněz na něj. Pouze zablokuje podezřelé transakce nebo zakáže odesílání peněz na konkrétní účty. 

Nahlásit chybu


K tématu

Podvodník nakoupil elektroniku za 80 tisíc na cizí účet

12. prosince 2023 12:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policie hledá muže, který vyzvedl v pražském obchodě elektroniku za 80 tisíc korun. Tyto peníze přitom pocházely z účtu ženy z Ostravy, kterou napálil podvodník. Dostal od ní vzdálený přístup do jejího internetového bankovnictví a následně nakoupil zboží.

Muž z Ostravy přišel o 2,2 milionu. Naletěl na falešnou reklamu s Jakubem Prachařem

27. března 2024 16:00 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Falešné reklamy se slavnými osobnosti v poslední době zaplavily internet a sociální sítě. Na jedno z videí se chytil i muž středního věku z Ostravy. Reklama nabízela velké a rychlé zhodnocení peněz. Podvodník na telefonu pak muže přesvědčil k investici do kryptoměny a postupně ho připravil o více než 2,2 milionu korun.

Muž z Karvinska přišel o téměř půl milionu korun. Podvodníkovi dal přístup k účtu

21. února 2024 13:41 | Karviná | Jiří Cileček

Reklama na internetu lákala na vysoké zhodnocení peněz. Stačilo se jen zaregistrovat a investovat do kryptoměny. Tím ale padl muž z Karvinska do velmi propracovaného systému podvodu. Neznámý muž na telefonu přesvědčil poškozeného, že mu se vším pomůže a získal od něj osobní přístupy k bankovnímu účtu, ze kterého mu vysál téměř půl milionu korun.


ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Dnes 23:22, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

MSK poskytne finanční dar osmnácti postiženým obcím, peníze by měly mít na účtech do pátku

Moravskoslezský kraj daruje nejvíce povodněmi postiženým obcím jako bezprostřední pomoc devět milionů korun. Hejtman kraje Josef Bělica to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci.

Evakuovaní psi z karvinského útulku jsou zpátky

Karvinský magistrát ještě v době před záplavami zajistil preventivní odvoz psů z útulku v Darkově. Nebylo jasné, zda se voda dostane až do areálu a ohrozí jejich životy. Nyni jsou už psi zpátky v kotcích.

Krnovská nemocnice byla povodní zcela ochromena, musela řešit dodávky vody i elektřiny

S velkými následky povodně se potýká také krnovská nemocnice. Velká voda zatopila sklepní prostory s technologiemi a ambulance ve sníženém přízemí. Nemocnice byla zcela ochromena bez elektřiny a vody. Materiální škody škody i nánosy bahna jsou obrovské.

MHD ve Frýdku-Místku má nově 12 nejmodernějších elektrobusů

Poskytovatel městské hromadné dopravy ve městě pořídil do výbavy 12 nejmodernějších elektrobusů. Zcela bezemisní vozy nahradí původní autobusy s pohonem na naftu a CNG. Pořízení vyšlo na 155 milionů korun. Velkou část ale zaplatila evropská dotace.

V Palkovicích po povodních řeší sesuvy svahů, které ohrožují domy

Hned několik sesuvů podmáčených svahů řeší v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. Tuny ujíždějící zeminy tam ohrožují rodinné domy a hledá se řešení, jak sesuvy zastavit.

Začala oprava protržené hráze na soutoku Odry a Opavy. Zatím půjde jen o dočasné řešení

Hned po opadnutí vody u soutoku Opavy a Odry začaly práce na opravě hráze, kterou voda protrhla. Zatím jde pouze o provizorní a hlavně rychlé řešení, které by mělo ochránit obyvatele v případě dalšího výrazného stoupnutí hladiny řeky.

Lidé z Charity jezdí pomáhat na Krnovsko a Bohumínsko, potřeba jsou elektrocentrály

Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

Nemocnice v Havířově otevřela Kavárnu života Jany Feberové, která byla dlouholetou dobrovolnicí

Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka, která nemocným pomáhala, by z toho měla radost.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

Český Těšín nenechává nikoho po záplavách na holičkách

Úředníci, sociální pracovníci i neziskové organizace v Českém Těšíně spojili síly se složkami Integrovaného záchranného systému a zapojili se aktivně do pomoci lidem zasaženým povodněmi. Koordinační schůzky pomáhají v komunikaci a rozdělování jednotlivých úkolů.

V Moravskoslezském kraji se uchází o senátorské křeslo 20 kandidátů

V Moravskoslezském kraji se o senátorské křeslo v letošních volbách uchází ve třech obvodech celkem dvacet kandidátů. Hlasovací lístky už by měli mít všichni voliči ve svých schránkách. Pozor, to však nebude platit pro druhé kolo.

Expert: Klimatické změny nepřijdou, už jsou tady

MS kraj považuje za důležité, aby už žáci základních a středních škol vnímali klimatické změny, které se u nás v posledních letech dějí. Slouží k tomu například projekt Life Coala nebo třeba školení školních environmentálních koordinátorů.

Jádro vyžaduje odborníky, ČEZ zaměstná 4000 lidí

Energetická společnost ČEZ plánuje během deseti let nabrat 4000 odborníků nejen s technickým vzděláním, hlavně kvůli investicím do jaderné energetiky. Souvisí to s výstavbou nových bloků v dukovanské jaderné elektrárně, rozvojem malých modulárních reaktorů i modernizací stávajících elektráren.

Briketační linka výrazně sníží emise v Třineckých železárnách

Slavnostním poklepáním na základní kámen oficiálně začala stavba Železnorudné briketační linky v Třineckých železárnách. Jde o první projekt transformace huti, která zásadním způsobem sníží emise oxidu uhličitého, jak požaduje evropská legislativa.

Hasiči dále pokračují v odčerpávání vody ze zaplavených území a nasazují další čerpadla

Včera 22:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na nejrůznějších místech, která byla v Moravskoslezském kraji postižena záplavami, pokračují hasiči v odčerpávání vody. Většinou používají klasická čerpadla, někde nasazují velkokapacitní.

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun
Vydáno 15. dubna 2024 14:56, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Podvodníci používají stále propracovanější metody, jak zmást své oběti. Často je přesvědčí o nemožném, vyvedou z rovnováhy a následně připraví mnohdy o celoživotní úspory. 

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Někteří z občanů se již s tímto jednáním setkali, i když mu třeba nevěnovali patřičnou pozornost. Stačí například zveřejnit nabídku na jednom z inzertních serverů na prodej zboží a následné kontaktování ze strany potencionálních pachatelů může proběhnout v řádu minut. Na níže uvedených případech lze spatřit tyto i další způsoby vylákání citlivých informací a jejich následné zneužití."

Policisté z obvodního oddělení v Hlučíně prověřují například případ podvedeného muže, kterého po nainstalování aplikace k investování s kryptoměnou Bitcoin do svého mobilního telefonu kontaktoval pachatel s cizím přízvukem, smyšleným jménem a představil se jako analytik a bankovní poradce.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Přemluvil jej k zainvestování 5 tisíc korun. Když chtěl muž své peníze z aplikace vybrat, neznámý se mu ozval znovu a přesvědčil jej k nainstalování aplikace pro vzdálený přístup do telefonu. V tom okamžiku začal na dálku ovládat a odčerpávat z bankovního účtu poškozeného dalších 16 tisíc korun. Následnému pokusu o založení půjčky již muž zabránil zablokováním svého účtu."¨

mail podvodníka; zdroj: Policie ČR

V Hlučíně také řeší případ podvedené ženy, kterou telefonicky kontaktoval údajný zaměstnanec České národní banky s tím, že byla napadena její bankovní identita. Z tohoto důvodu jí podvodník doporučil převést všechny peníze ze svých spořících a běžných účtů na jím zřízený, údajně bezpečný, účet.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Muž byl naléhavý a přesvědčivý. Dokonce ženu instruoval, aby si ověřila jeho jméno na stránkách ČNB, což udělala, avšak pouze skrze internetový vyhledávač. S důvěrou a obavou o úspory převedla veškeré peníze na cizí účet. V tom okamžiku pachatel hovor zavěsil a žena si uvědomila, že byla podvedena o skoro 430 tisíc korun."

Podobnou a stále více se rozšiřující kyberkriminalitu řeší také policisté z obvodního oddělení v Opavě. 

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Mezi skutky, které prověřují patří případ ženy, kterou pod falešnou záminkou osobního setkání, případné práce a následně i zaslání neznámého balíku obsahujícím údajné větší množství peněz podvedl muž vydávající se za zahraniční známou osobnost na sociální síti Instragram. Ta posléze ve 14 platbách zaslala do bitcoinové peněženky pachatele téměř 350 tisíc korun."

Dalším případem je podvodná SMS o údajném nároku na vrácení přeplatku z daní, která po kliknutí na přiložený odkaz přesměruje dotyčného na falešné stránky internetového bankovnictví.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Zde po zadání přihlašovacích údajů poškozenými dojde ke zneužití jejich pravých účtů a následné odčerpané částky stoupají i do statisíců. Podvedena tak byla i důchodkyně z Opavska, které bylo odcizeno přes 170 tisíc korun."

Dalším případem bylo zveřejnění inzerátu k prodeji dětské hračky. Inzerující ženu na sociální síti kontaktovala neznámá osoba, předstírající zájem o koupi.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Opět přiložený odkaz, tentokrát údajné Balíkovny, vedl na podvodné internetové bankovnictví a k následným pokusům o přihlášení. Poškozená naštěstí toto podvodné jednání odhalila v čas a okamžitě kontaktovala svou banku k zablokování všech účtů ještě před odčerpáním financí."

podvodný zájemce o koupi zboží; zdroj: Policie ČR

Policisté proto opakovaně apelují na všechny uživatele sociálních sítí a internetu, aby byli velmi obezřetní s kým, a za jakým účelem komunikují.

Jan Segsulka, inspektor PČR MSK: "Při kontaktu skrze tel. hovor si nemůžete být jisti identitou volajícího, i když vás bude vybízet ke googlování své osoby. Do internetového bankovnictví se přihlašujte vždy jen z oficiálních stránek nebo aplikace vaší banky. Zároveň doporučujeme nastavit si oznámení o odchozích platbách třeba prostřednictvím sms zprávy. Pokud zaznamenáte na vašem bankovním účtu jakékoliv podezřelé pohyby, ihned kontaktujte oficiální infolinku vaší banky. Vyvarujte se otevírání neznámých odkazů zaslaných v rámci komunikace s cizími profily. Na nabídky o investování do různých kryptoměn nebo na nečekaně výhodné zhodnocení vašich úspor nereagujte, dokud si danou společnost neověříte například přes vašeho bankéře nebo finančního poradce. Do mobilního telefonu i počítače si vždy instalujte jen ověřené aplikace skrze oficiální obchody s nimi. U všech je uveden popis, co taková aplikace dokáže a pokud je zde uvedeno, že se jedná o možnost vzdáleného přístupu k zařízení, neinstalujte ji."

Neznámým lidem a na podivné stránky nikdy nedávejte čísla ze své platební karty. Při prodeji zboží na internetu vám peníze nebude nikdy předávat žádný kurýr, ani se peníze nenahrávají na platební kartu. To je také obvyklý trik podvodníků. Zneužití účtu je možné pouze pokud podvodníci získají právě údaje z platební karty. Navíc díky řadě bezpečnostních opatření dnes musí převod potvrdit přes telefonní aplikaci právě sám majitel účtu. Banka v takových případech nikdy nenutí klienta k vytváření nového účtu a převodu peněz na něj. Pouze zablokuje podezřelé transakce nebo zakáže odesílání peněz na konkrétní účty. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042580/podvodnici-pripravili-nekolik-lidi-na-opavsku-o-temer-milion-korun