Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival Slunovrat se stěhuje z Hradce nad Moravicí do Opavy

Opava |

Festival Hradecký slunovrat, který od roku 2014 hostil zámek v Hradci nad Moravicí, se stěhuje do Opavy. Na konci června začne třídenní maraton koncertů, přednášek nebo i degustací tentokrát v kulisách slezské metropole. Jeho ředitel, Václav Müller, prozradí, co zajímavého se chystá.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: V úvodu už to zaznělo: Hradecký slunovrat se přejmenoval na Slunovrat a přesunul se po osmi letech do Opavy. Proč ta změna?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „ Je to kvůli tomu, že na hradeckém zámku, probíhá rekonstrukce. Takže by tam pro nás už nebylo místo. Navíc, změna byla přirozená, protože zámek už byl pro nás malý.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jednotlivé akce se rozprostřou po městě, kde přesně se budou konat?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „Festival se bude odehrávat v centru Opavy, ale zároveň v klidných lokalitách. Jako je třeba Minoritský klášter . Pak to jsou místa spojená se Slezskou univerzitou; na Hauerově třídě bude třeba La Putyka, na kterou se moc těším. A pak je to třeba církevní konzervatoř a také opavské parky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Pozvěte nás, na co se můžeme těšit? A jaký duch bude na festivalu vládnout?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „Ten program je tradičně docela hodně rozkročený. Od folkloru až k elektronice. A důležité jsou i intelektuální pořady, jako diskuse, přednášky apod. Přijede třeba Simon Mawer, autor světových bestsellerů, který je spojený s 200. výročím narození J. G. Mendela.  Ale těžištěm festivalu je hudba. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo dostat do Opavy Erika Truffaze, světovou jazzovou hvězdu. Návštěvníci se mohou těšit také na Davida Kollera, na Radůzu. Nebo na lahůdku, kterou by chtěl vidět kde kdo, a nám se ji podařilo dostat: jde o výtvarníka Františka Skálu se svou dechovkou Provodovjané. To je velmi zajímavá záležitost. A pro mne deska minulého roku.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na jedné ze scén dostanou příležitost začínající interpreti. Koho jste vybrali pro tentokrát?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „Na tzv. Welcome scénu, která je neplacenou zónou festivalu si budou moci zahrát začínající umělci. A já myslím, že jde o klíčovou scénu. Účinkující vybíráme v konkurzu a řekl bych, že je to kvalitou stejně srovnatelná scéna s placenými velkými scénami."

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Další neplacenou zónou pro volný vstup bude gastro zóna, co nabídne?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „Ta bude rozložená kolem tzv. Ptačího vrchu v parku. Bude tam asi 50 stánků, ve kterých bude jídlo, skvělé víno, na tom my si dlouhodobě zakládáme. A bude tam také probíhat i kávový festival.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vstupenky jsou v prodeji od podzimu. Máte přehled, kolik lidí si je už zakoupilo? Kolik návštěvníků očekáváte?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „My nejsme masová akce, ale ani ne malá. Vstupenky jsou ještě v prodeji. Uvidíme, zda bude vyprodáno. Možná ano, možná ne. Každopádně se na vás moc těšíme!"


Nahlásit chybu


K tématu

Děti se zdravotním postižením si užily letní tábor v Hradci nad Moravicí. Zatančily si i s Markétou Konvičkovou

17. července 2024 13:41 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Rotary club Opava opět po roce uspořádal týdenní tábor pro hendikepované děti i dospělé. Tentokrát na téma čáry a kouzla. Probíhal v hotelu Belaria Resort v Hradci nad Moravicí a nabídl pestrý program.

Festival dětských pěveckých sborů ve Frýdku-Místku naladil na vánoční atmosféru

11. prosince 2023 14:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Festival dětských pěveckých sborů opět rozezněl Lidový dům ve Frýdku-Místku. Letos na něm mezi sebou poměřilo hlasivky 8 sborů. Většina ladila hlavně vánoční písně, ale nebyla to podmínka. Organizátoři se díky této akci snaží dál udržet v dětech zájem o zpívání ve sboru.

Cestovatelé budou vyprávět o svých výpravách na cyklofestivalu

4. ledna 2024 20:36 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

Nejen cyklisté, ale všichni lidé, kteří mají rádi cestování a dobrodružné výpravy, mohou navštívit festival Cyklocestování, který se bude konat ve Frýdku-Místku.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Festival Slunovrat se stěhuje z Hradce nad Moravicí do Opavy
Vydáno 19. května 2022 12:33, Opava, Katka Geryková
Festival Hradecký slunovrat, který od roku 2014 hostil zámek v Hradci nad Moravicí, se stěhuje do Opavy. Na konci června začne třídenní maraton koncertů, přednášek nebo i degustací tentokrát v kulisách slezské metropole. Jeho ředitel, Václav Müller, prozradí, co zajímavého se chystá.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: V úvodu už to zaznělo: Hradecký slunovrat se přejmenoval na Slunovrat a přesunul se po osmi letech do Opavy. Proč ta změna?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „ Je to kvůli tomu, že na hradeckém zámku, probíhá rekonstrukce. Takže by tam pro nás už nebylo místo. Navíc, změna byla přirozená, protože zámek už byl pro nás malý.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jednotlivé akce se rozprostřou po městě, kde přesně se budou konat?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „Festival se bude odehrávat v centru Opavy, ale zároveň v klidných lokalitách. Jako je třeba Minoritský klášter . Pak to jsou místa spojená se Slezskou univerzitou; na Hauerově třídě bude třeba La Putyka, na kterou se moc těším. A pak je to třeba církevní konzervatoř a také opavské parky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Pozvěte nás, na co se můžeme těšit? A jaký duch bude na festivalu vládnout?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „Ten program je tradičně docela hodně rozkročený. Od folkloru až k elektronice. A důležité jsou i intelektuální pořady, jako diskuse, přednášky apod. Přijede třeba Simon Mawer, autor světových bestsellerů, který je spojený s 200. výročím narození J. G. Mendela.  Ale těžištěm festivalu je hudba. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo dostat do Opavy Erika Truffaze, světovou jazzovou hvězdu. Návštěvníci se mohou těšit také na Davida Kollera, na Radůzu. Nebo na lahůdku, kterou by chtěl vidět kde kdo, a nám se ji podařilo dostat: jde o výtvarníka Františka Skálu se svou dechovkou Provodovjané. To je velmi zajímavá záležitost. A pro mne deska minulého roku.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na jedné ze scén dostanou příležitost začínající interpreti. Koho jste vybrali pro tentokrát?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „Na tzv. Welcome scénu, která je neplacenou zónou festivalu si budou moci zahrát začínající umělci. A já myslím, že jde o klíčovou scénu. Účinkující vybíráme v konkurzu a řekl bych, že je to kvalitou stejně srovnatelná scéna s placenými velkými scénami."

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Další neplacenou zónou pro volný vstup bude gastro zóna, co nabídne?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „Ta bude rozložená kolem tzv. Ptačího vrchu v parku. Bude tam asi 50 stánků, ve kterých bude jídlo, skvělé víno, na tom my si dlouhodobě zakládáme. A bude tam také probíhat i kávový festival.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vstupenky jsou v prodeji od podzimu. Máte přehled, kolik lidí si je už zakoupilo? Kolik návštěvníků očekáváte?

Václav, Müller, ředitel festivalu Slunovrat: „My nejsme masová akce, ale ani ne malá. Vstupenky jsou ještě v prodeji. Uvidíme, zda bude vyprodáno. Možná ano, možná ne. Každopádně se na vás moc těšíme!"


Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000031439/festival-slunovrat-se-stehuje-z-hradce-nad-moravici-do-opavy