Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti soutěžili v čepování piva

Opava |

Načepovat dobře pivo je opravdová věda: musí mít nejen správnou míru a přiměřenou pěnu, ale výčepní jej musí také pěkně s úsměvem naservírovat. To jsou jen některá kritéria důležitá pro účastníky soutěže v čepování piva, kterou už tradičně pořádá opavská hotelová škola.

Vypadá to jako hračka – načepovat správně pivo, ale ve skutečnosti je to složitější. Zvlášť když si vás přísným okem měří porota a časomíra ukrajuje po vteřinách vymezený čas. K pípě se ale účastníci Zlatovar cupu propracovali přes znalosti o historii či výrobě piva. A museli znát také současné trendy v pivovarnictvi. Soutěžící mohli načepovat piva dvě. To, které se jim více povedlo pak servírovali porotě.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže

„Musí ukázat, že to pivo je nejen pěkné od pohledu, ale i na míru. Že pěna je kompaktní. Také musí předvést ten servis se vším všudy.“

Utěrka na orosené sklenice s pivním mokem, přehozená přes ruku, tady byla samozřejmostí, stejně jako podtácky, které k žejdlíku piva patří.

Jakub Dobrovolný, člen poroty a sládek

„Hlavně ten servis a celkový dojem je důležitý. Servis dělá asi 70% v gastronomii.

Soutěžícím pomáhala k co nejlepšímu výkonu hudba a pak také kolegiální povzbuzování soupeřů, kteří své konkurenty bedlivě sledovali z publika.

Výhodu domácího prostředí měli tříčlenný tým opavské hotelové školy, který v 11. ročníku krajské soutěže skončil druhý za Střední školou společného stravování z Ostravy – Hrabůvky. Třetí pak byl tým Střední školy Zdeňka Matějčka z Ostravy – Poruby. Nejlepším výčepním se pak stal domácí Jan Kozel.

Nahlásit chybu


Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Včera 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Včera 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Včera 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii v Opavě ukončil lampionový průvod s pohádkovými postavami

20. listopadu 2024 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Zapojilo se do nich jak vedení města, tak studenti Slezské univerzity a Slezského gymnázia a také herci Slezského divadla.

Slezská nemocnice slavnostně otevřela nové nadzemní koridory. Zvýšily komfort pacientům i zaměstnancům

20. listopadu 2024 9:52 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Studenti soutěžili v čepování piva
Vydáno 8. března 2016 10:21, Opava, Katka Geryková
Načepovat dobře pivo je opravdová věda: musí mít nejen správnou míru a přiměřenou pěnu, ale výčepní jej musí také pěkně s úsměvem naservírovat. To jsou jen některá kritéria důležitá pro účastníky soutěže v čepování piva, kterou už tradičně pořádá opavská hotelová škola.

Vypadá to jako hračka – načepovat správně pivo, ale ve skutečnosti je to složitější. Zvlášť když si vás přísným okem měří porota a časomíra ukrajuje po vteřinách vymezený čas. K pípě se ale účastníci Zlatovar cupu propracovali přes znalosti o historii či výrobě piva. A museli znát také současné trendy v pivovarnictvi. Soutěžící mohli načepovat piva dvě. To, které se jim více povedlo pak servírovali porotě.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže

„Musí ukázat, že to pivo je nejen pěkné od pohledu, ale i na míru. Že pěna je kompaktní. Také musí předvést ten servis se vším všudy.“

Utěrka na orosené sklenice s pivním mokem, přehozená přes ruku, tady byla samozřejmostí, stejně jako podtácky, které k žejdlíku piva patří.

Jakub Dobrovolný, člen poroty a sládek

„Hlavně ten servis a celkový dojem je důležitý. Servis dělá asi 70% v gastronomii.

Soutěžícím pomáhala k co nejlepšímu výkonu hudba a pak také kolegiální povzbuzování soupeřů, kteří své konkurenty bedlivě sledovali z publika.

Výhodu domácího prostředí měli tříčlenný tým opavské hotelové školy, který v 11. ročníku krajské soutěže skončil druhý za Střední školou společného stravování z Ostravy – Hrabůvky. Třetí pak byl tým Střední školy Zdeňka Matějčka z Ostravy – Poruby. Nejlepším výčepním se pak stal domácí Jan Kozel.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/40069/studenti-soutezili-v-cepovani-piva