Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Jihu si připomněli Mezinárodní den památek a sídel

Ostrava-Jih |

Jižní město se také letos zapojilo do celostátní akce Mezinárodní den památek a sídel. Ten byl vyhlášen organizací UNESCO v roce 1983 a lidé se díky němu mohli zcela zdarma vydat na 8 komentovaných prohlídek.

Velký zájem vzbudily komentované prohlídky, které si obvod Ostravy Jih připravil v rámci Mezinárodního dne památek a sídel. Celkem jich bylo 8, z toho 3 nové. Zájemci se tak zcela zdarma dozvěděli historii Starých Výškovic, Staré Hrabůvky, Starého Zábřehu podle kroniky Josefa Bilčíka, Zábřehu-Družstva, Sídliště Stalingrad, Haldy v Hrabůvce, Jubilejní kolonie a Bělského lesa. My jsme s kamerou zavítali na prohlídku Zábřehu-Družstva, které se i přes nepříznivé počasí, zůčastnilo přes 7 desítek lidí. 

“Tak dneska si projdeme takovou družstevní osadu z prvorepublikových vil a rodinných domků, budeme procházet různými uličkami, půjdeme na ústřední náměstí, které původně neslo název náměstí Svornosti podle toho, že lidé tady byli jaksi svorní a pomáhali si Řekneme si, jak si tenhle prvorepublikový plán těch , toho urbanismu rozbil pomocí teda jednak polanecké spojky a jednak ulice Rudné v 60.letech 20.století,”

V rámci prohlídky se návštěvníci dozvěděli i informace o významných obyvatelech tohoto družstva . Bydlel tady třeba Jan Vašek, tvůrce známého ostravského orloje, který je v současné době umístěn v ostravském muzeu, nebo generální ředitel vítkovických železáren Peška. 

“No a závěr prohlídky potom tam se zastavíme u bývalého hotelu Atom a připomeneme si zároveň historii městského stadionu ve Vítkovicích,” popisuje trasu prohlídky Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-JIh

“Bydlím tady a jsem právě zvědavá, co se dozvím Já jsem se tady přistěhovala, nejsem domorodec od narození tady, tak uvidíme.” 

“Nebydlím, ale kdysi jsem tady bydlela a hlavně jsem tu chodila do školy. Tady to vždycky bylo takové trošku jako rodinné, protože jsou tu samé rodinné domky , takže tady se asi dobře bydlelo. Já jsem bydlela o kousek dál na okraji, víceméně na okraji Jubilejní kolonie a do školy jsme tady chodili. Teď po cestě jsem si říkala, jsem tu žila od roku 56 do roku 72.”

“Bydlím v centru Ostravy, ale protože mě to zajímá, tak jsem ráda a ráda se zúčastňuje těchto komentovaných procházek”

“Já jsem z Ostravy-Zábřehu, bydlím tady a zajímá mě, kde bydlím, protože v 8 letech jsme se tady přistěhovali a vůbec nic o tom nevím. Jsem moc ráda, že v podstatě se člověk dozví věci, které ví a najednou se zkvalitní bydlení. Člověk si začíná více a více vážit toho, kde bydlí.” 

“Řekla bych, že celkově se zlepšilo i to životní prostředí. Mohu to posoudit, protože když jsem měla 8 roků, tak jsme měli černé límečky a dneska už je tady dobrej vzduch a je tady krásně.” 

Připravuje se také kniha o historii Zábřehu-Družstva od počátku jeho výstavby až po současnost. 

Pokud by třeba někdo měl i nějaké materiály k tomuto  družstvu, nebo tady bydlel, má nějaké fotky, vzpomínky, tak budu rád, pokud se ozve na mé telefonní číslo nebo na můj pracovní email,” žádá obyvatele Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-JIh

Den památek na Jihu byl mimořádně úspěšný. Všechny prohlídky byly zcela naplněny a některé z nich překračovaly kapacitu 50 lidí. A to především prohlídky nových okruhů.

Nahlásit chybu


K tématu

Pavel Noga ukončil výstavu v Galerii města Karviné komentovanou prohlídkou svých plakátů

23. ledna 2024 19:55 | Karviná | Monika Danková

V Galerii města Karviné měli návštěvníci možnost zhlédnout výstavu plakátů grafického designéra Pavla Nogy. Na dernisáži se také uskutečnila komentovaná prohlídka, při které sám autor osobně popisoval, jak jeho tvorba vznikala.

Zoo Ostrava zve zamilované v sobotu na speciální prohlídku i zlevněné vstupné

15. února 2024 18:11 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Hledáte pro svou drahou polovičku netradiční dárek u příležitosti oslav svátku zamilovaných? Můžete ji pozvat v sobotu do ostravské zoologické zahrady. Zamilované páry mohou využít zvýhodněné vstupné do zoo a zúčastnit se speciální komentované prohlídky zaměřené na partnerské soužití zvířat.

Grafický designér Pavel Noga ukončil svou výstavu v Karviné komentovanou prohlídkou

24. ledna 2024 18:55 | Celý MS kraj | Monika Danková

V Galerii města Karviné měli návštěvníci možnost zhlédnout výstavu plakátů grafického designéra Pavla Nogy. Na dernisáži se také uskutečnila komentovaná prohlídka, při které sám autor osobně popisoval, jak jeho tvorba vznikala.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

3. října 2024 19:07 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

3. října 2024 18:56 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Na Jihu si připomněli Mezinárodní den památek a sídel
Vydáno 17. dubna 2019 11:38, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Jižní město se také letos zapojilo do celostátní akce Mezinárodní den památek a sídel. Ten byl vyhlášen organizací UNESCO v roce 1983 a lidé se díky němu mohli zcela zdarma vydat na 8 komentovaných prohlídek.

Velký zájem vzbudily komentované prohlídky, které si obvod Ostravy Jih připravil v rámci Mezinárodního dne památek a sídel. Celkem jich bylo 8, z toho 3 nové. Zájemci se tak zcela zdarma dozvěděli historii Starých Výškovic, Staré Hrabůvky, Starého Zábřehu podle kroniky Josefa Bilčíka, Zábřehu-Družstva, Sídliště Stalingrad, Haldy v Hrabůvce, Jubilejní kolonie a Bělského lesa. My jsme s kamerou zavítali na prohlídku Zábřehu-Družstva, které se i přes nepříznivé počasí, zůčastnilo přes 7 desítek lidí. 

“Tak dneska si projdeme takovou družstevní osadu z prvorepublikových vil a rodinných domků, budeme procházet různými uličkami, půjdeme na ústřední náměstí, které původně neslo název náměstí Svornosti podle toho, že lidé tady byli jaksi svorní a pomáhali si Řekneme si, jak si tenhle prvorepublikový plán těch , toho urbanismu rozbil pomocí teda jednak polanecké spojky a jednak ulice Rudné v 60.letech 20.století,”

V rámci prohlídky se návštěvníci dozvěděli i informace o významných obyvatelech tohoto družstva . Bydlel tady třeba Jan Vašek, tvůrce známého ostravského orloje, který je v současné době umístěn v ostravském muzeu, nebo generální ředitel vítkovických železáren Peška. 

“No a závěr prohlídky potom tam se zastavíme u bývalého hotelu Atom a připomeneme si zároveň historii městského stadionu ve Vítkovicích,” popisuje trasu prohlídky Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-JIh

“Bydlím tady a jsem právě zvědavá, co se dozvím Já jsem se tady přistěhovala, nejsem domorodec od narození tady, tak uvidíme.” 

“Nebydlím, ale kdysi jsem tady bydlela a hlavně jsem tu chodila do školy. Tady to vždycky bylo takové trošku jako rodinné, protože jsou tu samé rodinné domky , takže tady se asi dobře bydlelo. Já jsem bydlela o kousek dál na okraji, víceméně na okraji Jubilejní kolonie a do školy jsme tady chodili. Teď po cestě jsem si říkala, jsem tu žila od roku 56 do roku 72.”

“Bydlím v centru Ostravy, ale protože mě to zajímá, tak jsem ráda a ráda se zúčastňuje těchto komentovaných procházek”

“Já jsem z Ostravy-Zábřehu, bydlím tady a zajímá mě, kde bydlím, protože v 8 letech jsme se tady přistěhovali a vůbec nic o tom nevím. Jsem moc ráda, že v podstatě se člověk dozví věci, které ví a najednou se zkvalitní bydlení. Člověk si začíná více a více vážit toho, kde bydlí.” 

“Řekla bych, že celkově se zlepšilo i to životní prostředí. Mohu to posoudit, protože když jsem měla 8 roků, tak jsme měli černé límečky a dneska už je tady dobrej vzduch a je tady krásně.” 

Připravuje se také kniha o historii Zábřehu-Družstva od počátku jeho výstavby až po současnost. 

Pokud by třeba někdo měl i nějaké materiály k tomuto  družstvu, nebo tady bydlel, má nějaké fotky, vzpomínky, tak budu rád, pokud se ozve na mé telefonní číslo nebo na můj pracovní email,” žádá obyvatele Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-JIh

Den památek na Jihu byl mimořádně úspěšný. Všechny prohlídky byly zcela naplněny a některé z nich překračovaly kapacitu 50 lidí. A to především prohlídky nových okruhů.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000017110/na-jihu-si-pripomneli-mezinarodni-den-pamatek-a-sidel