Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Radnici Ostravy-Jihu je 50 let. Oslavila je návratem do minulosti

Ostrava-Jih |

Budova radnice Ostravy-Jihu slaví 50 let. Právě v roce 1969 začala sloužit k samosprávným účelům. V té době tady začal působit obvodní národní výbor pro Ostravu IV Zábřeh.

Radnice Ostravy-Jihu se vrátila o 50 let zpátky. Před obřadní síni parkovala dobová auta, uvnitř vyhrávala dobová hudba a nechyběly ani dobroty z té doby.

“Takže jsme tady dnes udělali takovou malinkou vzpomínkovou akci. Máme zde dobové fotografie, bude zde prohlídka s komentářem k minulosti, je tady velice pěkný fotokoutek, kde se lidé mohou vyfotit na pozadí staré radnice. Samozřejmě stará auta, kteří staré ročníky pamatují, že významní členové komunistické strany používali tyto auta k přepravě, uvádí Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava.Jih

“Tak téměř na den přesně si připomínáme, kdy budova někdejších svobodáren  Vítkovických železáren Klementa Gottwalda začala sloužit k samosprávným účelům .Tehdejšímu městskému obvodu, nebo národnímu výboru Ostrava IV Zábřeh, který zahrnoval nejen tedy Zábřeh nad Odrou, ale také Hrabůvku, území paseky a potom také Hrabovou,” říká Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih

Radnice tady začala sídlit radnice od roku 1969 a je tady dodnes. Od té doby se ale několikrát rozšiřovala  To vše zmapovala i malá výstava

Ta vlastně dokumentuje, jak se vyvíjela ta samospráva od roku 1850 až dodneška, máme tady takový unikátní seznam všech starostů. Zábřehu, Hrabůvky, Výškovic od toho roku 1850 až dodneška, máme tam i jejich fotografie. Potom v roce 1971 vznikl nový obvod Ostrava III, který v roce 1976 byl rozšířen, pak opětovně v 80.letech, no vlastně 14.září 1990 vznikl obvod tak, jak ho známe dneska,” popisuje události z historie Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih

Výstava připomněla i to, jak se od roku 1993, kdy začal vycházet, vyvíjel zpravodaj Jižní listy

Takže uvidí, že tady třeba jako je výrazný posun  v grafice i objemu, pak jsou tady vystaveny různé relikvie z minulosti, ať už z těch obvodů před rokem 1989 nebo i ze současnosti,” dodává Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih

“Jsme rádi, že jsme mohli pro občany Jihu opět připravit jednu z akcí z historie našeho městského obvodu a dorazilo jich poměrně dost, více než jsem sám očekával . Můžeme se seznámit všichni s historií této budovy a samozřejmě taky obřadní síně, kterou jsme v minulých letech také opravili do současné, myslím, že velice krásné podoby,” chválí rekonstrukci Martin Bednář, starosta MOb ostrava-Jih

Návštěvníci se dozvěděli i to, o kolik se zvýšil počet obyvatel, kterých bylo z počátku v řádech několika tisíců

Ještě bych dodal možná takovou zajímavost. Před tím rokem 1969 ta původní radnice sídlila v panelovém domě  na Horní ulici, dneska je to číslo 10, je to takový duhový dům naproti radnice. Tam tak se nacházela radnice v roce 1960 až 1969,” uvádí Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih

Přímo v té budově jsem bydlel coby vyučenec, takže mám vzpomínky i určitou takovou vazbu tady na ten obvod. Měl jsem místnost ubytovací, protože tehdy to patřilo vítkovickým železárnám jako svobodárny, tak vždycky jsem tajemníkovi Stuchlému říkal? Víťo a pamatuj si, že to musíš udržovat  tady tu místnost, protože v té místnosti jsem bydlel.”

“Pamatuji si v 84.obřadní síň v těch letech a myslím si, že je to mnohem lepší a myslím si, že by se to mohlo většině lidí nebo  všem líbit.”

“Tak mění se to k lepšímu samozřejmě. Chodívám na ty výstavy, vernisáže a říkám, jé, to se musím jít podívat, co to bude, tak jsem ráda, že jsem přišla.”

Na místě si lidé mohli nakoupit i knihy o historii obvodu, které radnice vydala v poslední době a lidé si z akce odnesli i upomínkové předměty.

Nahlásit chybu


K tématu

Původně si kreslili jen tak v zámeckém parku, teď už vystavují

6. října 2023 13:10 | Studénka | Petra Dorazilová

V knihovně na sídlišti byla zahájena výstava mladých studéneckých výtvarníků. Jsou jimi žáci Základní školy Františka kardinála Tomáška. Jejich kresby zachycují historické objekty města.

V Galerii Maryčka v Havířově je k vidění výstava Krok za krokem za našimi předky

10. října 2023 15:47 | Havířov | Bára Kelnerová

Klub genealogie a heraldiky při Městském kulturním středisku v Havířově uspořádal v Galerii Maryčka výstavu Krok za krokem za našimi předky. Součástí jsou nejen rodokmeny, ale i návody, jak pátrat v minulosti.

Zámek ve Frýdku-Místku připravil výstavu Živé houby, inspirovanou právě současnou houbařskou sezónou

5. října 2023 19:37 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Milovníci houbaření mohou být letos spokojeni. Houbařská sezóna, která stále ještě probíhá, nabízí mnoho druhů nejen v lese, ale i na loukách a pastvinách. Velké množství druhů nabízí také Frýdecký zámek, který uspořádal výstavu Živé houby.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

3. října 2024 19:07 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

3. října 2024 18:56 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Radnici Ostravy-Jihu je 50 let. Oslavila je návratem do minulosti
Vydáno 21. srpna 2019 21:49, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Budova radnice Ostravy-Jihu slaví 50 let. Právě v roce 1969 začala sloužit k samosprávným účelům. V té době tady začal působit obvodní národní výbor pro Ostravu IV Zábřeh.

Radnice Ostravy-Jihu se vrátila o 50 let zpátky. Před obřadní síni parkovala dobová auta, uvnitř vyhrávala dobová hudba a nechyběly ani dobroty z té doby.

“Takže jsme tady dnes udělali takovou malinkou vzpomínkovou akci. Máme zde dobové fotografie, bude zde prohlídka s komentářem k minulosti, je tady velice pěkný fotokoutek, kde se lidé mohou vyfotit na pozadí staré radnice. Samozřejmě stará auta, kteří staré ročníky pamatují, že významní členové komunistické strany používali tyto auta k přepravě, uvádí Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava.Jih

“Tak téměř na den přesně si připomínáme, kdy budova někdejších svobodáren  Vítkovických železáren Klementa Gottwalda začala sloužit k samosprávným účelům .Tehdejšímu městskému obvodu, nebo národnímu výboru Ostrava IV Zábřeh, který zahrnoval nejen tedy Zábřeh nad Odrou, ale také Hrabůvku, území paseky a potom také Hrabovou,” říká Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih

Radnice tady začala sídlit radnice od roku 1969 a je tady dodnes. Od té doby se ale několikrát rozšiřovala  To vše zmapovala i malá výstava

Ta vlastně dokumentuje, jak se vyvíjela ta samospráva od roku 1850 až dodneška, máme tady takový unikátní seznam všech starostů. Zábřehu, Hrabůvky, Výškovic od toho roku 1850 až dodneška, máme tam i jejich fotografie. Potom v roce 1971 vznikl nový obvod Ostrava III, který v roce 1976 byl rozšířen, pak opětovně v 80.letech, no vlastně 14.září 1990 vznikl obvod tak, jak ho známe dneska,” popisuje události z historie Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih

Výstava připomněla i to, jak se od roku 1993, kdy začal vycházet, vyvíjel zpravodaj Jižní listy

Takže uvidí, že tady třeba jako je výrazný posun  v grafice i objemu, pak jsou tady vystaveny různé relikvie z minulosti, ať už z těch obvodů před rokem 1989 nebo i ze současnosti,” dodává Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih

“Jsme rádi, že jsme mohli pro občany Jihu opět připravit jednu z akcí z historie našeho městského obvodu a dorazilo jich poměrně dost, více než jsem sám očekával . Můžeme se seznámit všichni s historií této budovy a samozřejmě taky obřadní síně, kterou jsme v minulých letech také opravili do současné, myslím, že velice krásné podoby,” chválí rekonstrukci Martin Bednář, starosta MOb ostrava-Jih

Návštěvníci se dozvěděli i to, o kolik se zvýšil počet obyvatel, kterých bylo z počátku v řádech několika tisíců

Ještě bych dodal možná takovou zajímavost. Před tím rokem 1969 ta původní radnice sídlila v panelovém domě  na Horní ulici, dneska je to číslo 10, je to takový duhový dům naproti radnice. Tam tak se nacházela radnice v roce 1960 až 1969,” uvádí Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih

Přímo v té budově jsem bydlel coby vyučenec, takže mám vzpomínky i určitou takovou vazbu tady na ten obvod. Měl jsem místnost ubytovací, protože tehdy to patřilo vítkovickým železárnám jako svobodárny, tak vždycky jsem tajemníkovi Stuchlému říkal? Víťo a pamatuj si, že to musíš udržovat  tady tu místnost, protože v té místnosti jsem bydlel.”

“Pamatuji si v 84.obřadní síň v těch letech a myslím si, že je to mnohem lepší a myslím si, že by se to mohlo většině lidí nebo  všem líbit.”

“Tak mění se to k lepšímu samozřejmě. Chodívám na ty výstavy, vernisáže a říkám, jé, to se musím jít podívat, co to bude, tak jsem ráda, že jsem přišla.”

Na místě si lidé mohli nakoupit i knihy o historii obvodu, které radnice vydala v poslední době a lidé si z akce odnesli i upomínkové předměty.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000017163/radnici-ostravyjihu-je-50-let-oslavila-je-navratem-do-minulosti