Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Brně dnes skončila celostátní Fyzikální olympiáda, mezi trojicí nejlepších je student Gymnázia Mírová z Karviné

Brno bylo od úterý 26. 2. do pátku 1. 3. dějištěm nejvyššího kola Fyzikální olympiády. Z celé republiky se sem sjelo padesát talentovaných studentů, aby ukázali, jak si dokáží poradit s náročnými teoretickými i praktickými úlohami.

Vítězem se stal Lubomír Grund z Gymnázia Zborovská v Praze, na druhém místě skončil Martin Raszyk z Gymnázia Mírová v Karviné a třetí příčka patří Jiřímu Guthovi z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích. Úspěch zaznamenali také studenti z Olomouce a Uherského Hradiště. Nejúspěšnější řešitelé, kteří budou moci reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní fyzikální olympiádě a od partnera soutěže Skupiny ČEZ získali na další vzdělávání 30 000 Kč.

Účastníci 54. ročníku Fyzikální olympiády museli vyřešit obtížné fyzikální úlohy, které nenajdete v běžných středoškolských učebnicích. Nad správnými výsledky čtyř teoretických a jednoho experimentálního příkladu si tento týden lámalo hlavu padesát nejlepších středoškoláků z celé ČR. „Letos slavíme výročí 100 let od objevu Bohrova modelu atomu. Tato událost inspirovala kolegy i při vymýšlení jednoho ze soutěžních úkolů," prozrazuje Pavel Řehák, zástupce organizátorů olympiády.

Hostitelem soutěže talentovaných mladých fyziků bylo ve dnech 26. 2. až 1. 3. Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše v Brně spolu s Fakultou strojního inženýrství VUT Brno. „Olympiáda se v Brně konala naposledy před 13 lety, a proto jsme se snažili připravit co nejatraktivnější program," doplňuje Řehák. Účastníci olympiády tak například diskutovali s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, nahlédli do tajemství vesmíru v brněnské hvězdárně a navštívili zajímavé exkurze.

Z prvního místa se radoval Lubomír Grund (18 let), student Gymnázia Zborovská v Praze. „Mám velkou radost z vítězství, hodily se mi zkušenosti z jiných soutěží i z loňské olympiády, kde jsem skončil jako čtvrtý," hodnotí svůj výsledek Grund a dodává: „Nejnáročnější byl pro mě praktický příklad z kalorimetrie, tedy z měření různých teplot. Měl jsem na přípravu málo času a musel jsem si postup dobře dopředu rozmyslet a neudělat žádnou chybu." Olympiády se účastní pravidelně, protože díky jim získává nové zkušenosti a poznává zajímavé lidi. Na druhém místě skončil Martin Raszyk z Gymnázia Mírová v Karviné a jako třetí se umístil Jiří Guth z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích. Nejlepší řešitelé budou moci reprezentovat ČR letos v červenci na Mezinárodní olympiádě v Dánsku. Z loňské soutěže v Estonsku si čeští zástupci přivezli celkem 5 medailí.

Tři nejúspěšnější účastníci získali symbolický šek v hodnotě 10 000 Kč. Finanční odměnu, která jim pomůže zakoupit si potřebné pomůcky pro studium na jedné z technických vysokých škol, věnovala Skupina ČEZ, která je partnerem fyzikální a matematické olympiády již čtvrtým rokem.

„Technické obory bohužel mezi mladou generací stále nepatří mezi příliš oblíbené a nedostatek absolventů pak citelně postihuje náš průmysl. Společně s organizátory této jedinečné soutěže se proto snažíme ukázat studentům i veřejnosti, že fyzika a další přírodní vědy jsou velice zajímavými a perspektivními obory," vysvětluje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Pro školy, které připravují své žáky na olympiády, Nadace ČEZ navíc připravila soutěž o Oranžovou učebnu. Jedna z nich tak může získat finanční příspěvek ve výši 200 tisíc korun na nákup nebo modernizaci vybavení v učebnách fyziky, chemie a technických předmětů, popř. v laboratořích.

Skupina ČEZ dlouhodobě podporuje technické vzdělávání již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele, jak zajímavě a poutavě učit fyziku. ČEZ také aktivně spolupracuje se středními a vysokými technickými školami při zvyšování kvality studia na těchto školách a navazuje spolupráci s budoucími techniky ještě v době studia. Síť spřátelených technických škol dnes zahrnuje 48 středních škol a 13 vysokoškolských fakult.

Více informací na www.kdejinde.cz nebo na www.cezregionum.cz.



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Ministr zemědělství jednal v Krnově a dalších povodní postižených obcích o současné situaci a protipovodňových opatřeních

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil na Bruntálsku obce Nové Heřminovy, Brantice, Zátor a Krnov. Obsahem všech jednání byla protipovodňová opatření, příčiny současné situace i harmonogram dalších kroků k zahájení staveb v povodňové oblasti.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.