Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Klastry jsou v centru pozornosti evropských strategií, v České republice však má využívání potenciálu klastrů rezervy

Jednou z cest, kterými lze vyvést Evropu ze současné hospodářské stagnace, jsou propracované inovační strategie, jejichž nositeli jsou ve většině evropských regionů klastry. Vyplynulo to z jednání zástupců států Dunajského regionu na mezinárodní konferenci s názvem Posilování inovačních politik pomocí klastrů podél Dunaje, která proběhla ve dnech 27. a 28. června v hornorakouském Linci. Přítomní zdůraznili, že nositeli inovačních strategií jsou velmi často klastry, které jsou také jedním z klíčových témat Strategie EU pro Dunajský region (EUSDR) a Výzkumné a inovační strategie pro inteligentní specializaci (RIS3).

Program konference byl mimo jiné zaměřen na optimalizaci klastrové politiky a na mezinárodní klastrovou kooperaci v dunajské oblasti a Evropském regionu Dunaj-Vltava. Věnovala se také prioritám a podmínkám financování v EU v období 2014-2020 a regionální inovační politice založené na inteligentní specializaci.

„Právě tento tematický záběr má své důležité opodstatnění," vysvětluje Pavla Břusková, prezidentka Národní klastrové asociace (NCA), která se konference zúčastnila. „Propojuje totiž silné oborové stránky regionů reprezentované územními seskupeními firem a institucí, tedy klastry, s novou strategií EU pro nadcházející programové období 2014 - 2020. Například vychází z faktu, že spolupráce firem a univerzit v klastru je prověřeným nástrojem ekonomického rozvoje v celém světě."

Z výsledků konference Dunajského regionu, jehož součástí je i Česká republika, vyplynula nutnost odpovědnosti veřejného sektoru za klastrovou politiku a také potřeba vytvářet větší mezinárodní hospodářský prostor pro kooperaci firem v klastrech i klastrů navzájem.

„Konference sice zdůraznila potřebu internacionalizačních strategií a nadnárodní spolupráce klastrů, na druhou stranu však konstatovala, že tento krok je problematičtěji realizovatelný už kvůli tomu, že v mnoha členských zemích Dunajského regionu chybí základní užší sepjetí klastrů a krajských vlád," informuje Pavla Břusková a zdůrazňuje, že klastrová politika musí začít u angažovanosti veřejného sektoru, který je schopen pro práci klastrů vytvořit patřičné podmínky. Jako pozitivní signál zájmu české veřejné správy o klastrovou problematiku prezidentka NCA vnímá účast představitelů Kraje Vysočina na zmíněné konferenci, jíž se však neúčastnil nikdo ze zástupců české vlády.

„Přitom v České republice je podpora klastrů zakotvena v operačních programech ministerstva průmyslu a obchodu již od roku 2004 a představuje stovky milionů korun investovaných prostřednictvím klastrových organizací do vývoje technologií, inovační infrastruktury, výzkumné spolupráce firem a univerzit a rozvoje lidských zdrojů," pokračuje Pavla Břusková s tím, že v České republice je přes 80 subjektů, které se ve svých stanovách identifikují jako klastrové organizace. „To, že se konference konala právě v Horním Rakousku, nebyla náhoda. Jde totiž o jeden z prvních regionů v Evropě, který založil svůj hospodářský rozvoj právě na podpoře klastrů, tedy spolupráce firem, vzdělávacích institucí a výzkumu za součinnosti veřejného sektoru. Díky propracované klastrové politice realizované již od konce 90. let 20. století získala tato oblast prvenství mezi rakouskými spolkovými zeměmi v technologiích, inovacích a exportu. Myslím, že jde o příklad hodný následování i na území našeho státu."

Národní klastrová asociace (NCA) je sdružením klastrových organizací, subjektů inovační infrastruktury, univerzit, regionálních institucí a konzultačních firem, které se chtějí podílet na zlepšování podmínek pro vznik, rozvoj a vzájemnou spolupráci klastrových organizací v ČR i v mezinárodním měřítku. Je partnerem projektu CluStrat (OP CENTRAL), který se zaměřuje na vytvoření nových klastrových koncepcí pro otevírání se inovacím v tzv. vynořujících se oborech a průřezových tématech, jako je gender v inovacích, vč. aspektů diverzity, transfer technologií a internacionalizace pro řešení demografických a klimatických výzev společnosti (www.clustrat.eu).

Strategie EU pro Dunajský region (EUSDR) - www.danube-region.eu - spojuje 9 členských a 5 nečlenských zemí Evropy podél Dunaje a jeho povodí. Její tematický základ tvoří 4 pilíře a 11 priorit. Prioritní oblastí č. 8 je konkurenceschopnost zahrnující podporu a spolupráci klastrů v Dunajském regionu. Jedním z významných hráčů na poli EUSDR je i Evropský region Dunaj - Vltava (ERDV), jehož partnery za ČR jsou Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a kraj Vysočina. Kooperace firem a vytváření klastrů je jednou z 8 „oblastí budoucnosti" také tohoto uskupení.



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

8. října 2024 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

8. října 2024 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

8. října 2024 13:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

8. října 2024 9:45 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

8. října 2024 17:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

8. října 2024 9:49 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.