Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Za péči o nejdražšího klienta dala ČPZP loni přes 25 milionů

Více než 25 milionů korun vynaložila v uplynulém roce 2015 Česká průmyslová zdravotní pojišťovna za péči o svého nejdražšího klienta. Tím byl jedenáctiletý chlapec z Královéhradeckého kraje s těžkou formou hemofilie.

Na pomyslném druhém místě se ocitla dívka z Olomouckého kraje, u níž si léčba lymfoidní leukemie vyžádala přes 14 milionů korun. Celkově ČPZP za dvacet svých nejnákladnějších pojištěnců uhradila téměř 179 milionů korun. 

„Náklady na léčbu nejnákladnějších pojištěnců mají rostoucí tendenci. V roce 2014 za prvních dvacet činily 156,7 milionu korun, takže se meziročně zvýšily o 14 procent. K nejdražším diagnózám patřily nemoci oběhové soustavy. Na jejich léčbu se v ČPZP v obou přechozích letech vynaložilo shodně 2,4 miliardy korun,“ uvádí tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová. 

Léčba nejdražších nemocí v roce 2015 se týkala 13 mužů či chlapců a sedmi dívek či žen. Nejmladším v této dvacítce prvních pacientů byl chlapeček, u nějž se šest týdnů po narození objevilo respirační selhání a tato diagnóza u něj přetrvávala zhruba do 11 měsíců. Naopak nejstarší zde byla 63letá žena s poruchou metabolizmu uhlovodanů. Oba pocházejí z Moravskoslezského kraje a cena za jejich léčbu se blížila částce šesti milionů korun. Přehled dvaceti nejnákladnějších pacientů uzavírá 16letý mladík z Olomouckého kraje s diagnózou respirační selhání, kde si léčení vyžádalo přes 5,3 milionů korun.

Zajímavé je srovnání nákladů na nejdražšího a průměrného pojištěnce ČPZP. Zatímco léčba nejdražšího pacienta s kartičkou ČPZP, který byl zároveň nejdražším v celé ČR, přesáhla v roce 2015 částku 25 milionů korun, léčba jednoho pojištěnce ČPZP stála v průměru 20 773 korun. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna je druhou největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou s více než 1,2 milionu pojištěnců a 110 pobočkami po celé České republice.



Tragédie ve Frýdku-Místku: 27letý muž měl ubodat mladší partnerku a spáchat sebevraždu

Dnes 10:20 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Krajští kriminalisté prověřují násilný trestný čin, ke kterému došlo v neděli 13. října 2024 ve Frýdku-Místku. Policie na místě našla dvě mrtvé osoby, 22letou ženu a 27letého muže. Podle prvotních závěrů měl muž napadnout ženu a poté spáchat sebevraždu. Motivem tragédie byl pravděpodobně rozchod.

Sídliště v Ostravě Dubině protnul více než 100 metrů dlouhý stůl v rámci sousedské akce

V centru sídliště Dubina se v sobotu rozprostřel dlouhý stůl ozdobený květinami. Zván byl k němu každý bez vstupného či nutnosti registrace. Unikátní sousedskou událost pořádala radnice se spolkem Piána na ulici, kteří v roce 2020 uspořádali hostinu na Karlově mostě.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Ostravští policisté pátrají po svědcích nehody cyklisty a motocyklisty na ulici Francouzská

Dnes 14:45 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští dopravní policisté vyšetřují nehodu z 12. srpna 2024, při které došlo ke kolizi mezi cyklistou a motocyklistou na ulici Francouzská. Policie žádá svědky, kteří by mohli přispět k objasnění události, aby se přihlásili na tísňové lince 158.

Univerzita III. věku v Educe vzdělává zájemce více než dvacet let

V Novém Jičíně začal další semestr Univerzity III. věku. Tento vzdělávací projekt funguje více než dvacet let pod křídly Střední odborné školy Educa.

Tragická nehoda při opravě koryta řeky v Ostravě, muž zemřel po pádu nakladače ze srázu

Dnes 10:12 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Tragický pracovní úraz se odehrál včera odpoledne v ostravské části Mariánské Hory, kde řidič nakladače sjel po srázu při opravě koryta řeky Odry. Muž, který nebyl připoután, vypadl z kabiny a zůstal zaklíněn pod převráceným vozidlem. I přes snahu zdravotníků svým zraněním na místě podlehl.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Včera 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

V Karviné poděkovali pěstounům na přechodnou dobu, hledají další zájemce o pěstounství

V literárním salonku karvinské regionální knihovny se sešli zástupci města s pěstouny na přechodnou dobu, čili těch, kteří dočasně přijímají do své péče děti, které z různých důvodů nemohou žít ve své vlastní rodině. Poděkovali jim za obětavou práci při vytváření rodinného prostředí pro děti.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Včera 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

Black Volley Academy podpoří rozvoj volejbalu v kraji

V Ostravě vzniká ojedinělý projekt volejbalové akademie, který má podpořit zájem mládeže o tento sport v regionu a vychovat volejbalové reprezentanty. Akademii podpořil MS kraj i město Ostrava.

Zámek Kunín je známý jako barokní perla severní Moravy

Barokní perla severní Moravy. Právě tak je často označován kunínský zámek, který byl přestavěn do současné podoby letního barokního sídla na počátku 18.stoleti.

Těšínské divadlo má za sebou první přeshraniční premiéru

Kvůli právě probíhající rekonstrukci budovy Těšínského divadla se přesouvají představení na jiné adresy. Jednou z nich je Divadlo Adama Mickiewicze na polské straně. Pro herce z Těšínského divadla je to výjimečná událost, která se v kulturní historii Těšínska ještě neudála.

Tisíce lidí lákaly v Rýmařově Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Složité problémy v obcích po povodních – opravy, obnovy, humanitární pomoc

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Festival Ostravských knihoven byl plný soutěží, přednášek i kreativity

V Ostravské vědecké knihovně proběhl již 8. ročník Festivalu ostravských knihoven. Letos se již podruhé konal formou setkání knihoven na jednom místě se společným programem. Festivalu se účastnilo celkem 7 různých typů knihoven z celé Ostravy.