Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Muž s dětmi sjížděl na raftu rozvodněnou Morávku. Po převrácení bojovali o život, 8letá dívenka zemřela v nemocnici

Celý MS kraj |

Obrovská tragédie otřásla v neděli odpoledne Frýdkem-Místkem. Otec se dvěma dcerami sjížděl na raftu z Dobré rozbouřenou řeku Morávku. Člun se pod nimi převrátil a trojici začal boj o život, který bohužel nezvládla osmiletá holčička. Vylovili ji až v Ostravici, i přes obrovské nasazení záchranářů v nemocnici zemřela.

Řeka je po vydatných deštích rozvodněná a sjíždění se obecně nedoporučuje. Raft se s posádkou převrátil ještě na řece Morávce před soutokem s Ostravicí.

Soňa Štětínská, mluvčí policie ČR: "Na uvedenou řeku měl vyjet z oblasti katastru obce Dobrá na nafukovacím člunu muž se 2 dětmi (ve věku mladším 18 let). Člun se zřejmě převrátil. Jedno dítě bylo nalezeno na břehu řeky Morávky, muž a druhé dítě dále po proudu ve Frýdku-Místku, v podstatě již v řece Ostravici."

Na místě zasahovali hasiči, policisté a zdravotníci záchranné služby, včetně letecké posádky s vrtulníkem. Nejmladší holčičku vytáhli až za mostem u Frýdy. Proud ji nesl více než dva kilometry a podle svědků ji bohužel pod vodou delší dobu držel jez poblíž baseballového hřiště.

Svědkyně: "Voda pod splavem mlela vodácké vybavení. Pádla, přilbu, doufala jsem, že to jen někomu uplavalo. Ale pak voda vypustila zřejmě tělíčko. Nebylo to vůbec vidět, na hladině byla jen záchranná vesta. Lidé z protějšího břehu se dali do šíleného běhu, za chvíli přijela rychle policie a nad řekou se objevil vrtulník."
Svědek: "Plavala obrácená tváří ve vodě, sem nevěřil vlastním očím. Si říkám, to je člověk, nade mnou vrtulník, se slanili, pak borci skočili, plavali, na těch vrátkách, ať je můžou vytáhnout, bo to by neuplavali, tak těsně potom za tím dalším mostem, jak je Sokolík, tak tam už se podařilo to tělíčko vytáhnout, otřesný zážitek to byl.

Podle informací TV Polar měli posádku člunu tvořit otec a dvě jeho děti. Jedno z dětí, které záchranáři resuscitovali, bylo po záchraně v kritickém stavu. Do ostravské nemocnice bylo přepraveno na palubě vrtulníku. Přes veškerou poskytnutou péči 8letá dívenka bohužel v nemocnici zemřela. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Hlášení o události na řece Morávce přijali operátoři před tři čtvrtě na čtyři. Spolu s dalšími složkami IZS vyrazily na pomoc tři frýdecko-místecké posádky ZZS a vzlétl vrtulník LZS z Ostravy. Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, sjížděl muž se dvěma dětmi rozvodněnou řeku na člunu, který se s nimi převrátil mezi obcí Dobrá a Frýdkem-Místkem. Šestačtyřicetiletého muže a patnáctiletou dívku nalezli záchranáři na břehu při vědomí a bez zjevných poranění. Po prvotním vyšetření je pozemní posádka ZZS transportovala do frýdecko-místecké nemocnice, a to na centrální příjem nemocných a dětskou ambulanci. Osmiletá dívka byla hasiči vylovena z řeky ve Frýdku-Místku bez známek života. Tým záchranářů započal ihned s rozšířenou resuscitací. Dítě bylo zaintubováno, o jeho dýchání se staral ventilátor a posádka prováděla nepřímou srdeční masáž. Za podpory léků a přístrojové techniky se po více než tři čtvrtě hodině podařilo obnovit činnost dívčina srdce. Vrtulník pacientku následně transportoval na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. V době předání byl krevní oběh dítěte nestabilní a jeho stav velmi kritický."

V pondělí ráno policie informovala, že v případu byly zahájeny úkony trestního řízení.

Karolína Bělunková, mluvčí Policie ČR: "Kriminalisté nyní zjišťují veškeré okolnosti této tragické události, v tuto chvíli probíhají procesní úkony. Dle dostupných informací bylo zjištěno, že osádka člunu (v příbuzenském poměru) byla vybavena bezpečnostními prvky, jako jsou záchranné vesty. Utonulá dívka měla navíc helmu. Kriminalisté již zahájili úkony trestního řízení dle Hlavy I v souvislosti s trestnými činy proti životu a zdraví, konkrétní trestný čin vyplyne ze závěrů prověřování. S ohledem k citlivosti případu a věku poškozené nebudeme sdělovat podrobnosti."

Vylitá Ostravice uzavřela průjezd přes Havlíčkovo nábřeží. Stále se pátrá po ženě, kterou strhla voda. Hasiči už evidují na 400 výjezdů

Na Krnovsku v Osoblaze se jeden člověk utopil, další je pohřešovaný. Možná ho voda vzala do Polska

MS kraj zasáhly bouřky a přívalové deště. Voda z polí a některé menší toky zatopily domy

VIDEO: Zaplavené cesty, zahrady, sklepy. Hasiči čerpají vodu a staví hráze s pískem. Hrozí extrémní srážky

Nahlásit chybu


K tématu

Záchranáři resuscitovali topícího se muže, jeho tělo zahlédli svědci u soutoku Ostravice a Morávky

28. prosince 2023 11:15 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Poblíž soutoku Ostravice a Morávky ve Frýdku-Místku se ve středu 27. prosince topil muž středního věku. Svědci nahlásili ve čtrnáct hodin, že proudem řeky je unášeno jeho tělo. Na místo okamžitě vyrazily složky IZS, včetně vrtulníku LZS Ostrava.

Kamion v Ostravici zatarasil cestu, dvě osobní auta do návěsu čelně narazila

27. listopadu 2023 7:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V pondělí časně ráno se dvěma řidičům osobních aut přijíždějících od Starých Hamrů do Ostravice postavil do cesty návěs kamionu. Na manévr řidiče kolosu už nestačili zareagovat a obě auta do návěsu čelně narazila.

Ve sto letech jezdí na výlety a tančí. Aktivní klientka domova oslavila životní jubileum

29. listopadu 2023 19:30 | Celý MS kraj | Michal Slonina

V domově se zvláštním režimem Medela v Ostravici se slavilo významné životní jubileum. Klientka domova Božena Bombová se dožila sta let. I v tomto věku je stále aktivní a veselá.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Lodní modeláři soutěžili na přehradě v závodě Těrlická plachta

Modeláři z Česka, Polska a Slovenska se sešli na břehu Těrlické přehrady, aby tam po dva dny závodili se svými modely plachetnic. Společně tak ukončili letošní závodní sezonu.

Mladí zahradníci soutěžili v projektu Lipová ratolest

Včera 12:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Po třídenním klání skončil v městském obvodě Ostrava-Třebovice patnáctý ročník soutěže mladých zahradníků Lipová ratolest pro studenty a učně středních odborných škol. Do Ostravy se soutěž vrátila po deseti letech a jako každoročně se jí zúčastnilo čtyřicet soutěžících z deseti škol z celé ČR.

Studenti z Jižní Koreje se učili základy české kuchyně

Včera 11:59 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Šest školských organizací zřizovaných krajem se podílelo na zajištění a realizaci odborných gastro workshopů ve školách a doprovodného programu mimo školu pro korejskou delegaci z partnerského regionu provincie Ulsan v Jižní Koreji.

Muž s dětmi sjížděl na raftu rozvodněnou Morávku. Po převrácení bojovali o život, 8letá dívenka zemřela v nemocnici
Vydáno 21. června 2020 17:26, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Obrovská tragédie otřásla v neděli odpoledne Frýdkem-Místkem. Otec se dvěma dcerami sjížděl na raftu z Dobré rozbouřenou řeku Morávku. Člun se pod nimi převrátil a trojici začal boj o život, který bohužel nezvládla osmiletá holčička. Vylovili ji až v Ostravici, i přes obrovské nasazení záchranářů v nemocnici zemřela.

Řeka je po vydatných deštích rozvodněná a sjíždění se obecně nedoporučuje. Raft se s posádkou převrátil ještě na řece Morávce před soutokem s Ostravicí.

Soňa Štětínská, mluvčí policie ČR: "Na uvedenou řeku měl vyjet z oblasti katastru obce Dobrá na nafukovacím člunu muž se 2 dětmi (ve věku mladším 18 let). Člun se zřejmě převrátil. Jedno dítě bylo nalezeno na břehu řeky Morávky, muž a druhé dítě dále po proudu ve Frýdku-Místku, v podstatě již v řece Ostravici."

Na místě zasahovali hasiči, policisté a zdravotníci záchranné služby, včetně letecké posádky s vrtulníkem. Nejmladší holčičku vytáhli až za mostem u Frýdy. Proud ji nesl více než dva kilometry a podle svědků ji bohužel pod vodou delší dobu držel jez poblíž baseballového hřiště.

Svědkyně: "Voda pod splavem mlela vodácké vybavení. Pádla, přilbu, doufala jsem, že to jen někomu uplavalo. Ale pak voda vypustila zřejmě tělíčko. Nebylo to vůbec vidět, na hladině byla jen záchranná vesta. Lidé z protějšího břehu se dali do šíleného běhu, za chvíli přijela rychle policie a nad řekou se objevil vrtulník."
Svědek: "Plavala obrácená tváří ve vodě, sem nevěřil vlastním očím. Si říkám, to je člověk, nade mnou vrtulník, se slanili, pak borci skočili, plavali, na těch vrátkách, ať je můžou vytáhnout, bo to by neuplavali, tak těsně potom za tím dalším mostem, jak je Sokolík, tak tam už se podařilo to tělíčko vytáhnout, otřesný zážitek to byl.

Podle informací TV Polar měli posádku člunu tvořit otec a dvě jeho děti. Jedno z dětí, které záchranáři resuscitovali, bylo po záchraně v kritickém stavu. Do ostravské nemocnice bylo přepraveno na palubě vrtulníku. Přes veškerou poskytnutou péči 8letá dívenka bohužel v nemocnici zemřela. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Hlášení o události na řece Morávce přijali operátoři před tři čtvrtě na čtyři. Spolu s dalšími složkami IZS vyrazily na pomoc tři frýdecko-místecké posádky ZZS a vzlétl vrtulník LZS z Ostravy. Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, sjížděl muž se dvěma dětmi rozvodněnou řeku na člunu, který se s nimi převrátil mezi obcí Dobrá a Frýdkem-Místkem. Šestačtyřicetiletého muže a patnáctiletou dívku nalezli záchranáři na břehu při vědomí a bez zjevných poranění. Po prvotním vyšetření je pozemní posádka ZZS transportovala do frýdecko-místecké nemocnice, a to na centrální příjem nemocných a dětskou ambulanci. Osmiletá dívka byla hasiči vylovena z řeky ve Frýdku-Místku bez známek života. Tým záchranářů započal ihned s rozšířenou resuscitací. Dítě bylo zaintubováno, o jeho dýchání se staral ventilátor a posádka prováděla nepřímou srdeční masáž. Za podpory léků a přístrojové techniky se po více než tři čtvrtě hodině podařilo obnovit činnost dívčina srdce. Vrtulník pacientku následně transportoval na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. V době předání byl krevní oběh dítěte nestabilní a jeho stav velmi kritický."

V pondělí ráno policie informovala, že v případu byly zahájeny úkony trestního řízení.

Karolína Bělunková, mluvčí Policie ČR: "Kriminalisté nyní zjišťují veškeré okolnosti této tragické události, v tuto chvíli probíhají procesní úkony. Dle dostupných informací bylo zjištěno, že osádka člunu (v příbuzenském poměru) byla vybavena bezpečnostními prvky, jako jsou záchranné vesty. Utonulá dívka měla navíc helmu. Kriminalisté již zahájili úkony trestního řízení dle Hlavy I v souvislosti s trestnými činy proti životu a zdraví, konkrétní trestný čin vyplyne ze závěrů prověřování. S ohledem k citlivosti případu a věku poškozené nebudeme sdělovat podrobnosti."

Vylitá Ostravice uzavřela průjezd přes Havlíčkovo nábřeží. Stále se pátrá po ženě, kterou strhla voda. Hasiči už evidují na 400 výjezdů

Na Krnovsku v Osoblaze se jeden člověk utopil, další je pohřešovaný. Možná ho voda vzala do Polska

MS kraj zasáhly bouřky a přívalové deště. Voda z polí a některé menší toky zatopily domy

VIDEO: Zaplavené cesty, zahrady, sklepy. Hasiči čerpají vodu a staví hráze s pískem. Hrozí extrémní srážky

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000020833/muz-s-detmi-sjizdel-na-raftu-rozvodnenou-moravku-po-prevraceni-bojovali-o-zivot-8leta-divenka-zemrela-v-nemocnici