Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

VIDEO: Zaplavené cesty, zahrady, sklepy. Hasiči čerpají vodu a staví hráze s pískem. Hrozí extrémní srážky

Celý MS kraj |

Už přes 150 výjezdů mají do pátečního rána na kontě Moravskoslezští hasiči. Problémy jsou hlavně na Ostravsku a Novojičínsku. Potoky Jičínka a Polančice dosáhly třetího povodňového stupně. Sedlnice se dokonce místy částečně vylila z břehů a zaplavila silnici, která musela být uzavřena.

Sedlnice; video: Jan Sendler
11:00 Stará Ves nad Ondřejnicí
13:30; Odra, Ostrava - Nová Ves
Zásah ve Staré Vsi nad Ondřejnicí; VIDEO: HZS MSK

Hasiči vyjíždějí od čtvrtečního večera především čerpat vodu a pročišťovat kanály a jiné propustky. Na mnoha místech se vytvořily vodní laguny, voda zaplavila sklepy, suterény, garáže, balkony i výtahy. Události se zatím naštěstí obešly bez zranění. Téměř stovka zásahů byla v Ostravě a další zhruba tři desítky v okrese Nový Jičín.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "V okrese Ostrava-město je dosud nejvíce výjezdů v Šenově – blíží se k 30, ke 20 se blíží počet výjezdů v Porubě, Nové Bělé a Staré Bělé. V pátek ráno již pustkovečtí hasiči čerpali vodu ze zatopené mateřské školy v Ostravě-Porubě."

Hasiči také odstraňovali několik popadaných stromů a monitorují chování hladin několika řek a potoků.

Vozí se pytle s pískem

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Hasiči dovezli během noci na pátek pytle s pískem na čtyři místa v kraji a postavili zde ochranné hráze – dvakrát v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Svinově a Šenově (u Ostravy). Použili k tomu v součtu více než tři stovky pytlů."

Do novojičínské části Žilina vezli hasiči další pytle s pískem i v pátek ráno. Potok Jičínka dosáhl třetího povodňového stupně. Lidé kolem jsou nervózní a vzpomínají na katastrofální povodně z roku 1997. Potok Sedlnice se už vylil z břehů, policie dokonce uzavřela cestu ze Závišic na Sedlnice.

Hrozí extrémní srážky

Meteorologové vydali dnes ráno zpřísňující výstrahu před extrémními srážkami. Během dnešního dne může za šest hodin spadnout až 50 mm za 6 hodin. Během 24 hodin by mohl celkový úhrn dosáhnout až 80 mm srážek. Výstraha platí pro kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a Královehradecký.

Meteorologové zároveň upozorňují na zvýšený odtok vody z krajiny, průtoky vody přes komunikace, zanesení komunikací unášeným materiálem. Hrozí snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Zhoršený odvod srážkové vody kanalizací. Riziko podmáčení a následných sesuvů, snížení stability stromů v podmáčené půdě. Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací.

Hladiny řek regulují přehrady

Na předpověď počasí a také na okamžitou situaci reagují vodohospodáři z Povodí Odry. 

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Naše přehradní nádrže plní svou funkci. Jsou naplněné do zásobního prostoru a využíváme retenčních prostor pro zachytávání zvýšených přítoků. Podle prognózy by mělo pršet až do pondělí s tím, že některé toky by při vydatnějších srážkách mohly dosahovat 1. a 2. povodňového stupně, lokálně až 3. stupně."

Právě přehradní nádrže v Moravskoslezském kraji plní velmi významnou úlohu při ochraně území před povodněmi. Vodohospodáři dokáží v době nejvydatnějších srážek vodu zachycovat a pod hráze ji pak odpouštějí až ve chvíli, kdy již nemůže napáchat škody. Pomocí přehradních nádrží dokáží regulovat výšku hladiny na Odře, Ostravici a dalších tocích. 

Například v pátek dopoledne začaly více vody oproti normálu odpouštět Žermanická a Těrlická přehrada, čímž se zvýšily hladiny na Lučině a Stonávce. 



Nahlásit chybu


K tématu

Bouřky s vydatným deštěm omezily dopravu, kroupy zasypaly zahrady

5. července 2023 17:49 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Středeční bouřky přinesly už odpoledne v některých lokalitách vydatný déšť a kroupy. Větší škody zatím hlášeny nejsou.

Na Slezské Hartě se v bouři porouchal přívoz, policisté z něj zachránili 5 lidí

28. srpna 2023 11:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Prudké ochlazení, vítr, silný déšť a krupobití. Náhlá změna počasí přišla v době, kdy se na Slezské Hartě plavil přívoz, který měl na palubě pět lidí, včetně dívenky. Plavidlo se navíc porouchalo a zůstalo stát v bouři na přehradě. Naštěstí pomohli zkušení policisté na služební lodi, kteří posádku zachránili.


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

VIDEO: Zaplavené cesty, zahrady, sklepy. Hasiči čerpají vodu a staví hráze s pískem. Hrozí extrémní srážky
Vydáno 19. června 2020 7:53, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Už přes 150 výjezdů mají do pátečního rána na kontě Moravskoslezští hasiči. Problémy jsou hlavně na Ostravsku a Novojičínsku. Potoky Jičínka a Polančice dosáhly třetího povodňového stupně. Sedlnice se dokonce místy částečně vylila z břehů a zaplavila silnici, která musela být uzavřena.

Sedlnice; video: Jan Sendler

Hasiči vyjíždějí od čtvrtečního večera především čerpat vodu a pročišťovat kanály a jiné propustky. Na mnoha místech se vytvořily vodní laguny, voda zaplavila sklepy, suterény, garáže, balkony i výtahy. Události se zatím naštěstí obešly bez zranění. Téměř stovka zásahů byla v Ostravě a další zhruba tři desítky v okrese Nový Jičín.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "V okrese Ostrava-město je dosud nejvíce výjezdů v Šenově – blíží se k 30, ke 20 se blíží počet výjezdů v Porubě, Nové Bělé a Staré Bělé. V pátek ráno již pustkovečtí hasiči čerpali vodu ze zatopené mateřské školy v Ostravě-Porubě."

Hasiči také odstraňovali několik popadaných stromů a monitorují chování hladin několika řek a potoků.

Vozí se pytle s pískem

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Hasiči dovezli během noci na pátek pytle s pískem na čtyři místa v kraji a postavili zde ochranné hráze – dvakrát v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Svinově a Šenově (u Ostravy). Použili k tomu v součtu více než tři stovky pytlů."

Do novojičínské části Žilina vezli hasiči další pytle s pískem i v pátek ráno. Potok Jičínka dosáhl třetího povodňového stupně. Lidé kolem jsou nervózní a vzpomínají na katastrofální povodně z roku 1997. Potok Sedlnice se už vylil z břehů, policie dokonce uzavřela cestu ze Závišic na Sedlnice.

Hrozí extrémní srážky

Meteorologové vydali dnes ráno zpřísňující výstrahu před extrémními srážkami. Během dnešního dne může za šest hodin spadnout až 50 mm za 6 hodin. Během 24 hodin by mohl celkový úhrn dosáhnout až 80 mm srážek. Výstraha platí pro kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a Královehradecký.

Meteorologové zároveň upozorňují na zvýšený odtok vody z krajiny, průtoky vody přes komunikace, zanesení komunikací unášeným materiálem. Hrozí snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Zhoršený odvod srážkové vody kanalizací. Riziko podmáčení a následných sesuvů, snížení stability stromů v podmáčené půdě. Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací.

Hladiny řek regulují přehrady

Na předpověď počasí a také na okamžitou situaci reagují vodohospodáři z Povodí Odry. 

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Naše přehradní nádrže plní svou funkci. Jsou naplněné do zásobního prostoru a využíváme retenčních prostor pro zachytávání zvýšených přítoků. Podle prognózy by mělo pršet až do pondělí s tím, že některé toky by při vydatnějších srážkách mohly dosahovat 1. a 2. povodňového stupně, lokálně až 3. stupně."

Právě přehradní nádrže v Moravskoslezském kraji plní velmi významnou úlohu při ochraně území před povodněmi. Vodohospodáři dokáží v době nejvydatnějších srážek vodu zachycovat a pod hráze ji pak odpouštějí až ve chvíli, kdy již nemůže napáchat škody. Pomocí přehradních nádrží dokáží regulovat výšku hladiny na Odře, Ostravici a dalších tocích. 

Například v pátek dopoledne začaly více vody oproti normálu odpouštět Žermanická a Těrlická přehrada, čímž se zvýšily hladiny na Lučině a Stonávce. 



Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000020813/video-zaplavene-cesty-zahrady-sklepy-hasici-cerpaji-vodu-a-stavi-hraze-s-piskem-hrozi-extremni-srazky