Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Majitel Liberty Ostrava Sanjeev Gupta vyvedl emisní povolenky do Rumunska

Celý MS kraj |

Sanjeev Gupta podle odborářů porušil všechny dohody a sliby. Vyvedl totiž emisní povolenky v hodnotě jedné miliardy korun z ostravské huti Liberty do Rumunska. Ještě nedávno přitom Vládu ČR a zaměstnance ujišťovalo představenstvo firmy, že povolenky zůstanou v Ostravě. Společnost LIBERTY Ostrava ale tvrdí, že jde ze strany odborářů o dezinformační tvrzení, která zbytečně firmu poškodí. Plán vyvést povolenky za jednu miliardu byl údajně na stole už dlouho a huti stále zbývají povolenky v hodnotě 5,6 miliardy korun.

Majitel Liberty Ostrava obešel dozorčí radu a vyvedl emisní povolenky z České republiky. Odboráři se to dozvěděli v pátek před polednem.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Sanjeev Gupta dle dostupných informací, které máme z Ministerstva životního prostředí, nechal převést podstatnou část CO2 povolenek do Rumunska. My, členové dozorčí rady jsme se to dozvěděli až z veřejných zdrojů. Jsme velice znepokojení a připravujeme trestně právní kroky. Gupta ví, že pokud udělá transakci se spřízněnou firmou v takovém rozsahu, pak mu zákon ukládá povinnost toto projednat na dozorčí radě."

Gupta přitom už v minulosti tvrdil, že povolenky, které jsou majetkem Liberty Ostrava, nepoužije nikde jinde než právě v Ostravě.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Souhlasil s dohodou, kterou pak stvrdil v memorandu s našim státem, že CO2 povolenky, které naší firmě bezplatně alokoval náš stát, nepoužije jinde než v Ostravě."

Tvrdil to i na jednání o Evropské radě zaměstnanců. Situaci do Ostravy nedávno přijel řešit i premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Ty ujišťoval člen představenstva firmy, že k vyvedení povolenek nedojde.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Sanjeev Gupta a někteří členové představenstva dali jasně najevo, co si myslí o zákonech, dohodách a zvyklostech v naší zemi."

Podle odborářů to může ostravskou huť ohrozit, protože finance z přebývajících povolenek se měly použít na modernizaci firmy.

Vedení společnosti LIBERTY se brání

LIBERTY Ostrava, vyjádření společnosti: "Společnost se důrazně ohrazuje proti dezinformacím, které manipulují stanovisko odborů a ministryně Maláčové. Původní záměr společnosti zhodnotit v souladu se zákonem, a to velmi bezpečným a zajištěným způsobem, část přebytečných emisních povolenek, byl naprosto bezdůvodně blokován odbory a vládou."

Podle firmy byla transakce provedena za nových parametrů, které mají být pro LIBERTY Ostrava zcela bezpečné a velmi prospěšné.

LIBERTY Ostrava, vyjádření společnosti: "Jeden milion emisních povolenek byl přímo prodán sesterské rumunské společnosti LIBERTY Galati, a to za hotové peníze. Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude LIBERTY Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu. Okamžitý zisk pro LIBERTY Ostrava z této transakce je 260 milionů Kč"

Firma zároveň tvrdí, že peníze ze zisku budou použity zčásti na vyplacení mimořádného bonusu zaměstnancům při příležitosti 70. výročí společnosti. Zbylá část bude použita na budoucí investiční projekty LIBERTY Ostrava.

LIBERTY Ostrava, vyjádření společnosti: "Od převzetí huti v červenci 2019 podpořila skupina GFG společnost LIBERTY Ostrava částkou více než 4 miliardy korun. Díky této podpoře se ostravským hutím podařilo překlenout dobu, kdy trh procházel těžkým obdobím znásobeným navíc dopady pandemie koronaviru. Výsledky úsilí nového vedení LIBERTY Ostrava a jejích 6 000 zaměstnanců jsou po letech úpadku zcela konkrétní a viditelné. Produkce za I. čtvrtletí 2021 narostla o více než 20 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 a je o více než 70 % vyšší ve srovnání s druhým a třetím čtvrtletím minulého roku, které byly ovlivněny vládními opatřeními proti šíření koronaviru. Společnost LIBERTY Ostrava rovněž očekává, že její EBITDA za první čtvrtletí ve výši 60 milionů eur bude jejím nejlepším čtvrtletním výsledkem od doby převzetí huti."

Emisní povolenky umožňují průmyslovým podnikům vypouštět do ovzduší určité množství skleníkových plynů, zejména CO2. Systém emisních povolenek funguje ve stávající podobě od roku 2005, kdy vstoupil v platnost tzv. Kjótský protokol. Tehdy mezi sebe členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí. Ve světě je jich čím dál méně a proto jejich cena výrazně roste. Jejich cílem je právě omezit vypouštění škodlivin do ovzduší.

LIBERTY Ostrava, vyjádření společnosti: "LIBERTY Ostrava v tuto chvíli disponuje emisními povolenkami v hodnotě přibližně 5,6 miliardy Kč, výrazně vyšším množstvím, než nyní potřebuje. Tržní cena těchto povolenek krátkodobě dosahuje svého historického maxima, přesto však nejsou zhodnocovány a společnost ani zaměstnanci z nich nijak neprofitují. Jde o vnitropodnikovou záležitost soukromé společnosti, u níž je jakákoli intervence ze strany vlády zcela nevhodná a způsobilá poškodit reputaci České republiky v očích zahraničních investorů."
Nahlásit chybu


K tématu

Nový hejtman se sešel s odboráři a zástupci Liberty. Zaměstnanci už berou jen 70 procent mzdy

Setkání nového hejtmana Josefa Bělici s odboráři a zástupci hutě Liberty nepřineslo nic nového. Situace je stále najatá a každý týden pouze přichází informace, že se nástup pracovníků o týden odkládá. Jasněji by mohlo být po schůzce členů vlády s majitelem huti v Praze.

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán

12. prosince 2023 13:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

Tripartita projednávala situaci v Liberty a dalších ocelárnách. Průmysl je prý na pokraji katastrofy

13. listopadu 2023 12:04 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Hejtman MS kraje Jan Krkoška svolal mimořádné jednání tripartity. Důvodem je nejistá situace kolem odstávky vysoké pece v Liberty i problémy s energiemi v dalších podnicích. Podle odborářů je průmysl na pokraji katastrofy.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Majitel Liberty Ostrava Sanjeev Gupta vyvedl emisní povolenky do Rumunska
Vydáno 30. dubna 2021 11:31, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Sanjeev Gupta podle odborářů porušil všechny dohody a sliby. Vyvedl totiž emisní povolenky v hodnotě jedné miliardy korun z ostravské huti Liberty do Rumunska. Ještě nedávno přitom Vládu ČR a zaměstnance ujišťovalo představenstvo firmy, že povolenky zůstanou v Ostravě. Společnost LIBERTY Ostrava ale tvrdí, že jde ze strany odborářů o dezinformační tvrzení, která zbytečně firmu poškodí. Plán vyvést povolenky za jednu miliardu byl údajně na stole už dlouho a huti stále zbývají povolenky v hodnotě 5,6 miliardy korun.

ilustrační snímek; FOTO: LIBERTY Ostrava

Majitel Liberty Ostrava obešel dozorčí radu a vyvedl emisní povolenky z České republiky. Odboráři se to dozvěděli v pátek před polednem.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Sanjeev Gupta dle dostupných informací, které máme z Ministerstva životního prostředí, nechal převést podstatnou část CO2 povolenek do Rumunska. My, členové dozorčí rady jsme se to dozvěděli až z veřejných zdrojů. Jsme velice znepokojení a připravujeme trestně právní kroky. Gupta ví, že pokud udělá transakci se spřízněnou firmou v takovém rozsahu, pak mu zákon ukládá povinnost toto projednat na dozorčí radě."

Gupta přitom už v minulosti tvrdil, že povolenky, které jsou majetkem Liberty Ostrava, nepoužije nikde jinde než právě v Ostravě.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Souhlasil s dohodou, kterou pak stvrdil v memorandu s našim státem, že CO2 povolenky, které naší firmě bezplatně alokoval náš stát, nepoužije jinde než v Ostravě."

Tvrdil to i na jednání o Evropské radě zaměstnanců. Situaci do Ostravy nedávno přijel řešit i premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Ty ujišťoval člen představenstva firmy, že k vyvedení povolenek nedojde.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Sanjeev Gupta a někteří členové představenstva dali jasně najevo, co si myslí o zákonech, dohodách a zvyklostech v naší zemi."

Podle odborářů to může ostravskou huť ohrozit, protože finance z přebývajících povolenek se měly použít na modernizaci firmy.

Vedení společnosti LIBERTY se brání

LIBERTY Ostrava, vyjádření společnosti: "Společnost se důrazně ohrazuje proti dezinformacím, které manipulují stanovisko odborů a ministryně Maláčové. Původní záměr společnosti zhodnotit v souladu se zákonem, a to velmi bezpečným a zajištěným způsobem, část přebytečných emisních povolenek, byl naprosto bezdůvodně blokován odbory a vládou."

Podle firmy byla transakce provedena za nových parametrů, které mají být pro LIBERTY Ostrava zcela bezpečné a velmi prospěšné.

LIBERTY Ostrava, vyjádření společnosti: "Jeden milion emisních povolenek byl přímo prodán sesterské rumunské společnosti LIBERTY Galati, a to za hotové peníze. Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude LIBERTY Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu. Okamžitý zisk pro LIBERTY Ostrava z této transakce je 260 milionů Kč"

Firma zároveň tvrdí, že peníze ze zisku budou použity zčásti na vyplacení mimořádného bonusu zaměstnancům při příležitosti 70. výročí společnosti. Zbylá část bude použita na budoucí investiční projekty LIBERTY Ostrava.

LIBERTY Ostrava, vyjádření společnosti: "Od převzetí huti v červenci 2019 podpořila skupina GFG společnost LIBERTY Ostrava částkou více než 4 miliardy korun. Díky této podpoře se ostravským hutím podařilo překlenout dobu, kdy trh procházel těžkým obdobím znásobeným navíc dopady pandemie koronaviru. Výsledky úsilí nového vedení LIBERTY Ostrava a jejích 6 000 zaměstnanců jsou po letech úpadku zcela konkrétní a viditelné. Produkce za I. čtvrtletí 2021 narostla o více než 20 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 a je o více než 70 % vyšší ve srovnání s druhým a třetím čtvrtletím minulého roku, které byly ovlivněny vládními opatřeními proti šíření koronaviru. Společnost LIBERTY Ostrava rovněž očekává, že její EBITDA za první čtvrtletí ve výši 60 milionů eur bude jejím nejlepším čtvrtletním výsledkem od doby převzetí huti."

Emisní povolenky umožňují průmyslovým podnikům vypouštět do ovzduší určité množství skleníkových plynů, zejména CO2. Systém emisních povolenek funguje ve stávající podobě od roku 2005, kdy vstoupil v platnost tzv. Kjótský protokol. Tehdy mezi sebe členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí. Ve světě je jich čím dál méně a proto jejich cena výrazně roste. Jejich cílem je právě omezit vypouštění škodlivin do ovzduší.

LIBERTY Ostrava, vyjádření společnosti: "LIBERTY Ostrava v tuto chvíli disponuje emisními povolenkami v hodnotě přibližně 5,6 miliardy Kč, výrazně vyšším množstvím, než nyní potřebuje. Tržní cena těchto povolenek krátkodobě dosahuje svého historického maxima, přesto však nejsou zhodnocovány a společnost ani zaměstnanci z nich nijak neprofitují. Jde o vnitropodnikovou záležitost soukromé společnosti, u níž je jakákoli intervence ze strany vlády zcela nevhodná a způsobilá poškodit reputaci České republiky v očích zahraničních investorů."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000025258/majitel-liberty-ostrava-sanjeev-gupta-vyvedl-emisni-povolenky-do-rumunska