Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Fotograf Jindřich Štreit oslavil své životní jubileum souhrnnou výstavou na bruntálském zámku

Celý MS kraj |

Jindřich Štreit, jeden z nejznámějších a nejvýznamnějších českých fotografů, oslaví letos sedmdesáté páté narozeniny. Bruntálské muzeum připravilo k tomuto jeho životnímu jubileu ve velké výstavní síni bruntálského zámku souhrnnou výstavu nazvanou příznačně Jindřich Štreit jubilující.

Jindřich Štreit má za sebou doslova monumentální dílo. Dosud uspořádal po celém světě na patnáct set samostatných výstav, jako spoluautor se zúčastnil mnoha dalších výstav a vydal na pět set knižních publikací.

Jitka Koščáková, ředitelka, Muzeum v Bruntále: „Touto výstavou jsme se snažili ukázat šíři a záběr jeho práce. Jeho velké spousty projektů, které vytvořil, kolik je za tím fotografií. V této úvodní části máme plakáty a, jak říká Jindřich: „Na plakát se dává vždycky ta nejkrásnější fotografie. Takže zde máte místnost těch nejkrásnějších fotografií jeho.“
Jindřich Štreit, fotograf a pedagog: „Já jsem moc rád, že mohu vystavovat tady v Bruntále, v galerii, ve které jsem mnohokrát dělal výstavy jiným umělcům a vždy jsem měl velkou radost z toho, že tato galerie funguje a že má takovýto program.“

Pořádání výstavy podpořil Moravskoslezský kraj, osobní záštitu nad ní převzal náměstek hejtmana Lukáš Curylo, který se zahájení výstavy, společně s mnoha dalšími významnými hosty, přímo zúčastnil.

Lukáš Curylo (KDU - ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „Jsem taky rád, že kraj tyto akce podporuje a že tahle výstava je pod mou záštitou, protože Jindřich Štreit je mým mnohaletým přítelem a kamarádem a myslím, že je inspirací i pro mladé fotografy nejen v našem regionu, ale i v celé České republice.“

Jindřich Štreit není jenom fotografem, současně je také vysokoškolským pedagogem. Své zkušenosti už třicet let předává začínajícím fotografům na Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě.

Vladimír Birgus, vedoucí, Institut tvůrčí fotograrfie v Opavě: „U nás na Institutu tvůrčí fotografie už třicet let vede studenty k tomu, aby měli zájem o dokumentární fotografii, ale také je učí co je a co není důležité v životě. Obrovské má nasazení, pracuje se studenty celé dny, jezdí k němu na Sovinec, pořádá workshopy, ale především je zapaluje právě v tom zájmu o fotografii.“

Výstava svým významem překračuje hranice regionu. Mohla by být velkým lákadlem, doslova magnetem, pro turisty v nadcházející turistické sezóně.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana Ms kraje: „Když se podíváme na tenhleten zámek v Bruntále, který prochází zásadní renovací, rekonstrukcí jako takovou a k tomu se přidá tahleta skvělá výstava pana profesora Štreita, tak to musí každý turista, když přijede k nám na prázdniny, navštívit.“

Bruntálské muzeum připravilo světoznámému fotografovi k jeho životnímu jubileu ještě jednu výstavu. Ta nese název Jindřich Štreit ohlédnutí a bude zahájena v sobotu 12. června na hradě Sovinci.

Nahlásit chybu


K tématu

Rýmařovská galerie Octopus zahájila sezónu společnou výstavou Jindřicha Štreita a Adrieny Šimotové

14. března 2024 18:25 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Galerie Octopus v Rýmařově zahájila svou letošní výstavní sezónu ojedinělou výstavou s názvem Společná setkávání. Jde o spojení tvorby fotografa Jindřicha Štreita s významnou českou výtvarnicí Adrienou Šimotovou. Oba pojilo dlouholeté přátelství a výstava reflektuje jejich společně strávené chvíle a události.

Boxerská legenda Rosťa Osička vystavuje v Ostravě své obrazy

27. října 2023 10:48 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Legendární boxer Rostislav Osička opět zavítal do Ostravy. Na boxerský šampionát a také zde v galerii v budově radnice Moravské Ostravy a Přívozu vystavuje sbírku svých obrazů. Vernisáž výstavy, zahájil osobně i herec Marek Vašut, kterého s boxerskou legendou pojí dlouholeté přátelství.

Kuchaři vystavují ve Frýdku-Místku historické knihy s recepty i jídelní lístky

19. října 2023 11:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Kuchařské knihy z dob minulých po současnost. A retro jídelní lístky. To je název unikátní výstavy, kterou připravili v Lidovém domě ve Frýdku-Místku ve spolupráci se členy Asociace kuchařů a cukrářů.


Vážná nehoda v Dolní Moravici, řidič nedal přednost, spolujezdkyně se zranila a byla v ohrožení života

Dnes 11:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Bruntálští kriminalisté vyšetřují vážnou dopravní nehodu, která se stala v úterý 15. října v obci Dolní Moravice. Řidič osobního vozidla Mazda podle policie nezastavil na křižovatce a nedal přednost automobilu Volkswagen jedoucímu po hlavní silnici. Při střetu byla vážně zraněna spolujezdkyně, která zůstala zaklíněna ve vozidle.

Studénka se dočká klíčové stavby, začne na jaře příštího roku

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Úprava čistírny odpadních vod za dvacet milionů umožní napojit další domy

Čistírna odpadních vod v Čeladné byla uvedena do provozu v roce 1992. Modernizace, která byla letos v září zahájena, je její třetí úpravou. Rekonstrukci si vyžádala nutnost rozšířit její kapacitu.

Sídliště v Ostravě Dubině protnul více než 100 metrů dlouhý stůl v rámci sousedské akce

V centru sídliště Dubina se v sobotu rozprostřel dlouhý stůl ozdobený květinami. Zván byl k němu každý bez vstupného či nutnosti registrace. Unikátní sousedskou událost pořádala radnice se spolkem Piána na ulici, kteří v roce 2020 uspořádali hostinu na Karlově mostě.

Společným večerním během lidé v Jablunkově podpořili Světlušku

V Městském lese v Jablunkově se konal 2. ročník Běhu pro Světlušku. Účastníci tím podpořili lidi s nejrůznějším zrakovým hendikepem.

Zástupci města Karviné poděkovali pěstounům na přechodnou dobu

V literárním salonku regionální knihovny se sešli zástupci města s pěstouny na přechodnou dobu, čili těch, kteří dočasně přijímají do své péče děti, které z různých důvodů nemohou žít ve své vlastní rodině. Poděkovali jim za obětavou práci při vytváření rodinného prostředí pro děti.

Školy prošly o prázdninách opravami za miliony

Frýdlant nad Ostravicí má za sebou prázdniny plné stavebních prací v mateřských a základních školách.

Tragédie ve Frýdku-Místku: 27letý muž měl ubodat mladší partnerku a spáchat sebevraždu

Včera 10:20 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Krajští kriminalisté prověřují násilný trestný čin, ke kterému došlo v neděli 13. října 2024 ve Frýdku-Místku. Policie na místě našla dvě mrtvé osoby, 22letou ženu a 27letého muže. Podle prvotních závěrů měl muž napadnout ženu a poté spáchat sebevraždu. Motivem tragédie byl pravděpodobně rozchod.

Mobilní hospic Ondrášek v Ostravě-Zábřehu se o klienty stará už 20 let

Domácí paliativní péče. Nevyléčitelně nemocným umožňuje důstojné dožití doma, ve známém prostředí a mezi blízkými. Právě tuto formu péče už 20 let poskytuje také mobilní hospic Ondrášek.

Úřední deska se přizpůsobí vozíčkářům a odolá mrazu

Město pořídilo novou elektronickou úřední desku. Ta nahradila starší, už poruchový model. Nový dotykový panel je odolnější proti dešti i vandalismu a přizpůsobí se i vozíčkářům.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Black Volley Academy podpoří rozvoj volejbalu v kraji

V Ostravě vzniká ojedinělý projekt volejbalové akademie, který má podpořit zájem mládeže o tento sport v regionu a vychovat volejbalové reprezentanty. Akademii podpořil MS kraj i město Ostrava.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

14. října 2024 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

14. října 2024 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

Zámek Kunín je známý jako barokní perla severní Moravy

14. října 2024 11:15 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Barokní perla severní Moravy. Právě tak je často označován kunínský zámek, který byl přestavěn do současné podoby letního barokního sídla na počátku 18.stoleti.

Těšínské divadlo má za sebou první přeshraniční premiéru

14. října 2024 10:50 | Celý MS kraj | Monika Danková | Kulturní okénko

Kvůli právě probíhající rekonstrukci budovy Těšínského divadla se přesouvají představení na jiné adresy. Jednou z nich je Divadlo Adama Mickiewicze na polské straně. Pro herce z Těšínského divadla je to výjimečná událost, která se v kulturní historii Těšínska ještě neudála.

Fotograf Jindřich Štreit oslavil své životní jubileum souhrnnou výstavou na bruntálském zámku
Vydáno 7. června 2021 14:21, Celý MS kraj, Karel Soukop
Jindřich Štreit, jeden z nejznámějších a nejvýznamnějších českých fotografů, oslaví letos sedmdesáté páté narozeniny. Bruntálské muzeum připravilo k tomuto jeho životnímu jubileu ve velké výstavní síni bruntálského zámku souhrnnou výstavu nazvanou příznačně Jindřich Štreit jubilující.

Jindřich Štreit má za sebou doslova monumentální dílo. Dosud uspořádal po celém světě na patnáct set samostatných výstav, jako spoluautor se zúčastnil mnoha dalších výstav a vydal na pět set knižních publikací.

Jitka Koščáková, ředitelka, Muzeum v Bruntále: „Touto výstavou jsme se snažili ukázat šíři a záběr jeho práce. Jeho velké spousty projektů, které vytvořil, kolik je za tím fotografií. V této úvodní části máme plakáty a, jak říká Jindřich: „Na plakát se dává vždycky ta nejkrásnější fotografie. Takže zde máte místnost těch nejkrásnějších fotografií jeho.“
Jindřich Štreit, fotograf a pedagog: „Já jsem moc rád, že mohu vystavovat tady v Bruntále, v galerii, ve které jsem mnohokrát dělal výstavy jiným umělcům a vždy jsem měl velkou radost z toho, že tato galerie funguje a že má takovýto program.“

Pořádání výstavy podpořil Moravskoslezský kraj, osobní záštitu nad ní převzal náměstek hejtmana Lukáš Curylo, který se zahájení výstavy, společně s mnoha dalšími významnými hosty, přímo zúčastnil.

Lukáš Curylo (KDU - ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „Jsem taky rád, že kraj tyto akce podporuje a že tahle výstava je pod mou záštitou, protože Jindřich Štreit je mým mnohaletým přítelem a kamarádem a myslím, že je inspirací i pro mladé fotografy nejen v našem regionu, ale i v celé České republice.“

Jindřich Štreit není jenom fotografem, současně je také vysokoškolským pedagogem. Své zkušenosti už třicet let předává začínajícím fotografům na Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě.

Vladimír Birgus, vedoucí, Institut tvůrčí fotograrfie v Opavě: „U nás na Institutu tvůrčí fotografie už třicet let vede studenty k tomu, aby měli zájem o dokumentární fotografii, ale také je učí co je a co není důležité v životě. Obrovské má nasazení, pracuje se studenty celé dny, jezdí k němu na Sovinec, pořádá workshopy, ale především je zapaluje právě v tom zájmu o fotografii.“

Výstava svým významem překračuje hranice regionu. Mohla by být velkým lákadlem, doslova magnetem, pro turisty v nadcházející turistické sezóně.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana Ms kraje: „Když se podíváme na tenhleten zámek v Bruntále, který prochází zásadní renovací, rekonstrukcí jako takovou a k tomu se přidá tahleta skvělá výstava pana profesora Štreita, tak to musí každý turista, když přijede k nám na prázdniny, navštívit.“

Bruntálské muzeum připravilo světoznámému fotografovi k jeho životnímu jubileu ještě jednu výstavu. Ta nese název Jindřich Štreit ohlédnutí a bude zahájena v sobotu 12. června na hradě Sovinci.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000025906/fotograf-jindrich-streit-oslavil-sve-zivotni-jubileum-souhrnnou-vystavou-na-bruntalskem-zamku