Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Další lidé z Ostravy naletěli falešným bankéřům a přišli o statisíce korun

Ostrava-město |

Hospodářské kriminálce se stále množí případy různých podvedených lidí. Tentokrát dva mladí muži naletěli na telefonáty falešných bankéřů. Ti jim tvrdili, že někdo zneužil jejich účet a jediná obrana proti tomu je, udělat vše, co jim podvodníci řekli. 20letý mladík si půjčil v bance přes půl milionu a začal peníze vkládat do bitcoinmatu. 28letý muž sdělil údaje ke své kartě a přišel o 200 tisíc.

Podvodníci mají stále důmyslnější taktiky, jak snadno vyděsit a zmanipulovat důvěřivé lidí. V Ostravě takto byli teď podvedeni dva mladí muži. V prvním případě přijal teprve 20letý mladík telefon od údajného pracovníka banky, který mu tvrdil, že mladík zmeškal osobní schůzku v bance, která měla být navazující na schůzku předchozího dne.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Jakmile se 20letý muž ohradil, že v bance nemá ani vedený účet a že na žádné schůzce nebyl, reakce muže na druhé straně telefonu byla velice pohotová. Sdělil mu jméno, příjmení a dokonce i adresu, což opravdu vše souhlasilo a pokračoval tím, že došlo zřejmě ke zneužití jeho osoby a že věc předá policii. Dále se zeptal, kde má vedený účet a hovor ukončil."

Následoval další hovor, tentokrát už z údajné banky, kde má mladík vedený účet. Muž na telefonu mladíkovi tvrdil, že se stal obětí podvodníka a po celou dobu hovoru na něj naléhal, aby si vzal co nejvyšší možný úvěr, aby náhodou nedošlo k dalšímu zneužití. Mladík bohužel poslechl a šel do banky v ostravském nákupním centru, kde si sjednal úvěr ve výši 566 tisíc korun. Po celou dobu měl přitom na telefonu tajně údajného volajícího, který mu zřejmě tvrdil, že ho chtěl podvést někdo z banky a tak nesmí nikomu říct, proč si úvěr bere, aby údajného podvodníka neodhalil. Následně přišla další manipulativní historka.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Získané peníze z úvěru přišly na účet a následně mu bylo vysvětleno, jak splatit úvěr, aby byla u České národní banky nulová anulace pro poskytnutí úvěru a aby nedošlo k dalšímu zneužití osobních údajů poškozeného. Na to už poškozený reagoval nesouhlasně a „pracovníkovi banky“ sdělil, že s tímto postupem nesouhlasí a z nákupního centra odešel."

Tady mohl mladík ještě celou situaci zachránit, ale podvodníci si nechtěli nechat ujít přes půl milionu korun a vymysleli další lest. Nasadili na něj na telefonátu údajného policistu s vysokou hodností.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Ten mu mu měl vysvětlit, že pro ochránění svých financí je musí vložit do bitcoinmatu. Sdělil mu, kam má jet a upozornil ho na to, že jinde peníze vkládat nesmí, jinak o ně přijde. Na základě zaslaných několika QR kódu poškozený postupně do bitcoinmatu vložil 315.000,- Kč."

Při vkládání takového velkého objemu peněz začalo být mladíkovi zřejmě něco podezřelé a tak se zastavil a zbylé peníze z úvěru už do bitcoinmatu nevložil. Raději rovnou zamířil na policejní služebnu, kde ohlásil, co se mu stalo. Policisté mu potvrdili, že se stal obětí podvodu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "I přesto, že během několika minut poškozený telefonicky kontaktoval osobu, která je uvedena na bitcomatu, tak pracovník jen potvrdil, že nákupy již byly provedeny a bitcoiny jsou na anonymních účtech."

Druhý případ měl podobný modus operandi. Tentokrát podvodník kontaktoval 28letého muže, kterému tvrdil, že je zaměstnancem České národní banky a jeho účet byl napaden hackery a platební karta byla zavirovaná.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Následovaly rady, jak bezpečně zajistit účet, aby nedošlo k odčerpání finančních prostředků. Poté následoval postup, co má dělat. Rada zněla: „Ze svého bankovního účtu převeďte na „bezpečný“ účet své peníze a po odvirování budou vráceny zpět“. Poškozený souhlasil."

Bohužel si do telefonu během hovoru s podvodníkem nainstaloval aplikaci, která umožňuje sledovat telefon na dálku. Podvodník tak viděl, co přesně muž na telefonu dělá, jak se přihlašuje do internetového bankovnictví. 

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Poškozený následně přes aplikaci neznámému pachateli umožnil náhled na svou platební kartu, přičemž mu sdělil i číselný kód pro autorizaci on-line plateb (kód CCV). Pak už jen muži po telefonu sdělil několik potvrzujících peněžních transakcí, sám je v internetovém bankovnictví potvrdil, načež jeho účet byl během okamžiku „lehčí“ o téměř 200.000,- Kč."

Policie varuje

Kybernetická kriminalita už dávno necílí jen na seniory a osamělé lidi, ale pachatelé se zaměřují na širokou veřejnost bez ohledu na věk či vzdělání. Počet útoků na klienty bank se za poslední dva roky zvýšil čtyřnásobně a škody jdou do stovek milionů.

Pachatelé se při těchto útocích snaží překonávat zejména lidský faktor a pod nejrůznějšími legendami využívají nátlaku, strachu a časové tísně pro záchranu peněz nebo pro realizaci finanční transakce. Mezi nejčastější podvodné legendy patří:

Podvodné navolávání: pachatelé se vydávají například za bankéře, policisty, pracovníky technické podpory a snaží se z lidí pod vlivem strachu vylákat peníze, nebo vzdálený přístup do zařízení oběti, který následně zneužije.

Nabídka výhodných investic: přesvědčivá lákavá reklama a manipulativní jednání. Cílem pachatele je vylákat z oběti co možná nejvíce finančních prostředků a využívá k tomu přirozenou ziskuchtivost každého z nás.

Základní rady, jak nenaletět

Nikdy neumožňuj vzdálený přístup do svého zařízení nikomu, koho neznáš a zcela mu nedůvěřuješ.

Pamatuj si, že pachatelé dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo, či e-mailovou adresu.

Jedním ze základních pravidel je nikdy nikomu nesdělovat hesla k internetovému bankovnictví.

Na podezřelé SMS zprávy nikdy nereagujte. Vaše banka by po vás přístupové údaje či hesla skrze SMS zprávu nikdy nepožadovala.

Naletěli jste podvodníkovi, klikli jste na falešný e-mail nebo jste někomu sdělili své údaje? Ihned zavolejte kontaktnímu centru své banky a požádejte o zablokování on-line bankovnictví a o změnu přihlašovacích údajů. Vše ihned ohlaste na policii.

Policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pro Vás připlavili nové edukační video zaměřené na podvody v a trestné činy spojených se zneužitím důvěry osob, které měly zájem investovat do kryptoměn. Jedná se o video z preventivního projektu s názvem „PORADCE policejní rádce pro bezpečný život“.

Nahlásit chybu


K tématu

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

15. dubna 2024 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

Podvodníci s kryptoměnou připravili muže z Havířova o milion korun

3. listopadu 2023 10:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

59letý muž z Havířova chtěl vydělat na investici do kryptoměny. Nechal se ale napálit vysokým zhodnocením na neznámých internetových stránkách. Kontaktovali ho podvodníci a doslova si ho omotali kolem prstu. Naslibovali mu vysoké zhodnocení peněz a muž jim začal posílat peníze. Nakonec přišel o milion korun. Peníze už zřejmě nikdy neuvidí. Podobných podvodů bohužel neustále přibývá.

Policisté varují před podezřelými nabídkami falešných vstupenek na akce

Léto je v plném proudu a s ním také různé kulturní akce a festivaly. Toho bohužel opět využívají podvodníci, kteří se snaží ze zájemců vylákat peníze za nákup falešných či neexistujících vstupenek.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Další lidé z Ostravy naletěli falešným bankéřům a přišli o statisíce korun
Vydáno 7. února 2023 7:33, Ostrava-město, Jiří Cileček
Hospodářské kriminálce se stále množí případy různých podvedených lidí. Tentokrát dva mladí muži naletěli na telefonáty falešných bankéřů. Ti jim tvrdili, že někdo zneužil jejich účet a jediná obrana proti tomu je, udělat vše, co jim podvodníci řekli. 20letý mladík si půjčil v bance přes půl milionu a začal peníze vkládat do bitcoinmatu. 28letý muž sdělil údaje ke své kartě a přišel o 200 tisíc.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Podvodníci mají stále důmyslnější taktiky, jak snadno vyděsit a zmanipulovat důvěřivé lidí. V Ostravě takto byli teď podvedeni dva mladí muži. V prvním případě přijal teprve 20letý mladík telefon od údajného pracovníka banky, který mu tvrdil, že mladík zmeškal osobní schůzku v bance, která měla být navazující na schůzku předchozího dne.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Jakmile se 20letý muž ohradil, že v bance nemá ani vedený účet a že na žádné schůzce nebyl, reakce muže na druhé straně telefonu byla velice pohotová. Sdělil mu jméno, příjmení a dokonce i adresu, což opravdu vše souhlasilo a pokračoval tím, že došlo zřejmě ke zneužití jeho osoby a že věc předá policii. Dále se zeptal, kde má vedený účet a hovor ukončil."

Následoval další hovor, tentokrát už z údajné banky, kde má mladík vedený účet. Muž na telefonu mladíkovi tvrdil, že se stal obětí podvodníka a po celou dobu hovoru na něj naléhal, aby si vzal co nejvyšší možný úvěr, aby náhodou nedošlo k dalšímu zneužití. Mladík bohužel poslechl a šel do banky v ostravském nákupním centru, kde si sjednal úvěr ve výši 566 tisíc korun. Po celou dobu měl přitom na telefonu tajně údajného volajícího, který mu zřejmě tvrdil, že ho chtěl podvést někdo z banky a tak nesmí nikomu říct, proč si úvěr bere, aby údajného podvodníka neodhalil. Následně přišla další manipulativní historka.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Získané peníze z úvěru přišly na účet a následně mu bylo vysvětleno, jak splatit úvěr, aby byla u České národní banky nulová anulace pro poskytnutí úvěru a aby nedošlo k dalšímu zneužití osobních údajů poškozeného. Na to už poškozený reagoval nesouhlasně a „pracovníkovi banky“ sdělil, že s tímto postupem nesouhlasí a z nákupního centra odešel."

Tady mohl mladík ještě celou situaci zachránit, ale podvodníci si nechtěli nechat ujít přes půl milionu korun a vymysleli další lest. Nasadili na něj na telefonátu údajného policistu s vysokou hodností.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Ten mu mu měl vysvětlit, že pro ochránění svých financí je musí vložit do bitcoinmatu. Sdělil mu, kam má jet a upozornil ho na to, že jinde peníze vkládat nesmí, jinak o ně přijde. Na základě zaslaných několika QR kódu poškozený postupně do bitcoinmatu vložil 315.000,- Kč."

Při vkládání takového velkého objemu peněz začalo být mladíkovi zřejmě něco podezřelé a tak se zastavil a zbylé peníze z úvěru už do bitcoinmatu nevložil. Raději rovnou zamířil na policejní služebnu, kde ohlásil, co se mu stalo. Policisté mu potvrdili, že se stal obětí podvodu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "I přesto, že během několika minut poškozený telefonicky kontaktoval osobu, která je uvedena na bitcomatu, tak pracovník jen potvrdil, že nákupy již byly provedeny a bitcoiny jsou na anonymních účtech."

Druhý případ měl podobný modus operandi. Tentokrát podvodník kontaktoval 28letého muže, kterému tvrdil, že je zaměstnancem České národní banky a jeho účet byl napaden hackery a platební karta byla zavirovaná.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Následovaly rady, jak bezpečně zajistit účet, aby nedošlo k odčerpání finančních prostředků. Poté následoval postup, co má dělat. Rada zněla: „Ze svého bankovního účtu převeďte na „bezpečný“ účet své peníze a po odvirování budou vráceny zpět“. Poškozený souhlasil."

Bohužel si do telefonu během hovoru s podvodníkem nainstaloval aplikaci, která umožňuje sledovat telefon na dálku. Podvodník tak viděl, co přesně muž na telefonu dělá, jak se přihlašuje do internetového bankovnictví. 

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Poškozený následně přes aplikaci neznámému pachateli umožnil náhled na svou platební kartu, přičemž mu sdělil i číselný kód pro autorizaci on-line plateb (kód CCV). Pak už jen muži po telefonu sdělil několik potvrzujících peněžních transakcí, sám je v internetovém bankovnictví potvrdil, načež jeho účet byl během okamžiku „lehčí“ o téměř 200.000,- Kč."

Policie varuje

Kybernetická kriminalita už dávno necílí jen na seniory a osamělé lidi, ale pachatelé se zaměřují na širokou veřejnost bez ohledu na věk či vzdělání. Počet útoků na klienty bank se za poslední dva roky zvýšil čtyřnásobně a škody jdou do stovek milionů.

Pachatelé se při těchto útocích snaží překonávat zejména lidský faktor a pod nejrůznějšími legendami využívají nátlaku, strachu a časové tísně pro záchranu peněz nebo pro realizaci finanční transakce. Mezi nejčastější podvodné legendy patří:

Podvodné navolávání: pachatelé se vydávají například za bankéře, policisty, pracovníky technické podpory a snaží se z lidí pod vlivem strachu vylákat peníze, nebo vzdálený přístup do zařízení oběti, který následně zneužije.

Nabídka výhodných investic: přesvědčivá lákavá reklama a manipulativní jednání. Cílem pachatele je vylákat z oběti co možná nejvíce finančních prostředků a využívá k tomu přirozenou ziskuchtivost každého z nás.

Základní rady, jak nenaletět

Nikdy neumožňuj vzdálený přístup do svého zařízení nikomu, koho neznáš a zcela mu nedůvěřuješ.

Pamatuj si, že pachatelé dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo, či e-mailovou adresu.

Jedním ze základních pravidel je nikdy nikomu nesdělovat hesla k internetovému bankovnictví.

Na podezřelé SMS zprávy nikdy nereagujte. Vaše banka by po vás přístupové údaje či hesla skrze SMS zprávu nikdy nepožadovala.

Naletěli jste podvodníkovi, klikli jste na falešný e-mail nebo jste někomu sdělili své údaje? Ihned zavolejte kontaktnímu centru své banky a požádejte o zablokování on-line bankovnictví a o změnu přihlašovacích údajů. Vše ihned ohlaste na policii.

Policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pro Vás připlavili nové edukační video zaměřené na podvody v a trestné činy spojených se zneužitím důvěry osob, které měly zájem investovat do kryptoměn. Jedná se o video z preventivního projektu s názvem „PORADCE policejní rádce pro bezpečný život“.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000035595/dalsi-lide-z-ostravy-naleteli-falesnym-bankerum-a-prisli-o-statisice-korun