Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Zoo Ostrava se podařilo odchovat další mláďata nejohroženějšího supa Evropy

Ostrava-město |

Nejohroženějším evropským supem je sup mrchožravý. Jedná se teprve o druhý úspěšný odchov v padesátileté historii chovu tohoto dravce v ostravské zoo. Poprvé se v Ostravě podařilo odchovat jedno mládě před dvěma lety.

Sup mrchožravý je nejmenším a zároveň nejohroženějším supem Evropy. Zoologická zahrada a botanický park Ostrava chová tyto ptáky už od roku 1972 a je zapojena i do Evropského ex situ programu (EEP). Historicky první mládě se v Ostravě podařilo odchovat v roce 2022. Rodičovský pár byl sestaven v roce 2012, ale poprvé zahnízdil až po devíti letech – v chovatelském zázemí. Chovatelé do prvního hnízdění nijak nezasahovali, celý průběh hnízdění pozorovali pouze přes průhled do ubikace. Inkubace snůšky tak probíhala po celou dobu přirozeně na hnízdě. Střídali se při ní oba partneři. I následnou péči o mládě zvládli supi skvěle. Radost chovatelů z úspěšného odchovu znásobil fakt, že mladý sup měl být vypuštěn do volné přírody v Bulharsku.

Tento druh je v Červeném seznamu IUCN globálně veden v kategorii „Endangered“ (ohrožený). Početnost globální divoké populace se odhaduje na max. 36 000 dospělých jedinců. Balkánská populace je na tom ale ještě o dost hůře. Její početnost se odhaduje na pouhých 60–80 párů. V roce 2016 byl zahájen mezinárodní repatriační projekt „Egyptian Vulture New LIFE“, jehož cílem je posílení hnízdní populace supa mrchožravého na Balkáně. Je do něj zapojena řada institucí. Nově se do něj mohla zapojit i Zoologická zahrada a botanický park Ostrava. Mladý sup ale krátce po převozu na místo vypuštění uhynul.

Lenka Pastyrniaková, chovatelka: "Podruhé zahnízdili supi v Ostravě v roce 2023. „Začátkem března jsme nabídli ptákům materiál na stavbu a výstelku hnízda – větve, mech a krátce nastříhanou ovčí vlnu – a zavedli v okolí hnízdiště klidový režim. V následujícím období jsme však nepozorovali výraznou hnízdní aktivitu, proto jsme klidový režim ukončili." 

Samice překvapivě snesla vejce až v létě, 5. července první a 11. pak druhé. Inkubace snůšky probíhala přirozenou cestou, při níž se střídali oba rodiče. Dravci zasedají hned na první snesené vejce, takže mláďata se líhnou postupně i v několikadenních intervalech. Na hnízdě jsou pak mláďata různého stáří a velikosti (podobně hnízdí například i sovy).

Tentokrát ale hnízdění nebylo tak bezproblémové jako to první. Chovatelé museli částečně asistovat. 

Lenka Pastyrniaková, chovatelka: "Už v průběhu inkubace vajec jsme zaznamenali mezi partnery napětí a občasné neshody. První mládě se ale v pořádku vyklubalo 13. srpna. Rodiče je vzorně krmili a zahřívali. Jako potravu jsme jim podávali 2x denně především potkany, králíky, myši a morčata, podle preferencí rodičovského páru. V místnosti, kde supi hnízdili, jsme jen krátce poklidili, abychom prostor co nejdříve opustili. Vše jsme sledovali průzory, aby nebyli ptáci rušeni." 

Druhé mládě se začalo líhnout 22. srpna. Z naklubaného vejce chovatelé mláděti pomohli, dál pak nechali péči na rodičích. Při kontrole hnízda o dva dny později bylo mladší mládě na hnízdě stranou, mělo plné volátko, ale bylo studené. 

Lenka Pastyrniaková, chovatelka: "Proto jsme ho odebrali do inkubátoru, aby neprochladlo. Zůstalo v něm několik dní, aby zesílilo. Krmili jsme ho několikrát denně natrávenými myšími holátky a o několik dní později vrátili na hnízdo. Vypadalo to, že rodiče mladšího potomka přijali zpět a začali jej krmit. Další den bylo také nakrmené, ale na kraji hnízda a studené. Následoval opět přesun do inkubátoru. Starší mládě přitom prospívalo dobře a obešlo se bez asistence chovatelů."

Po týdnu začali chovatelé mladší mládě podkládat zpět na hnízdo. Ale jen přes den, na noc bylo v inkubátoru, aby na hnízdě nedošlo k jeho podchlazení. Od 16. září už zůstalo na hnízdě i přes noc. Chovatelé ale stále prováděli 2x denně kontrolu – mláďata vážili a mladší ráno i dokrmovali. Od 20. září probíhalo vážení jen ráno a krmení bylo předkládáno před mládě na hnízdo. 

Petr Vrána, zoolog: "Začátkem října byla provedena veterinární kontrola, mláďata dostala mikro-čip pro nezaměnitelnou identifikaci a byla jim odebrána krev za účelem rozpoznání pohlaví. Z analýzy DNA bylo zjištěno, že obě mláďata jsou samice."

Mravenčí práce chovatelů byla završena úspěchem – podařilo se odchovat obě mláďata, přestože se vylíhla s osmidenním odstupem. Výjimečný je i fakt, že mladší mládě bylo přijato rodiči a sourozencem zpět i po opakované několikadenní nepřítomnosti na hnízdě. Zatím není jisté, zda mladé samičky budou vypuštěny do přírody nebo zůstanou v chovatelské základně.

Nahlásit chybu


K tématu

Matce se v ostravské zoo ztratilo dítě, ohlásila to jako únos

11. října 2023 19:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ostravské zoologické zahradě se ztratil tříletý chlapeček. Vyděšená matka okamžitě zburcovala polici s podezřením na únos. Přivolaná hlídka pak našla chlapce u pokladen, kam ho přivedla starší návštěvnice a odešla. Pro policii je nyní důležitá její výpověď.

Ostravská zoo přijímá dýně a další tykve od zahrádkářů

12. října 2023 18:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.

V ostravské zoo našla domov vzácná potápka malá

14. října 2023 11:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Potápka malá nehnízdí v areálu Zoo Ostrava každým rokem. Základní podmínkou hnízdění této potápivé kachny je průzračná stojatá voda. Jedině v takové vodě může při potápění snadno zpozorovat a ulovit svoji kořist, kterou tvoří drobné rybky a bezobratlí živočichové. A taková situace nastala v zoologické zahradě právě letos.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Dnes 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Dobrovolníci hromadně pomáhali uklízet Novou Ves

Desítky dobrovolníků se v pátek nahrnuli do ostravského obvodu Nová Ves, aby pomohli s úklidem po povodních v rámci tradiční podzimní celorepublikové akce Ukliďme Česko. Nová Ves patří k nejzasazenějším oblastem Ostravy a stále se zde ještě odčerpávala voda

Miroslava Obrová dostala poděkování za reprezentaci ČR na paralympiádě

Oštěpařka Miroslava Obrová si na letošní paralympiádě v Paříži vybojovala krásné 11. místo. Za reprezentaci České republiky na prestižní soutěži ji přijel na vítkovický stadion, kam jezdí trénovat, poděkovat i místostarosta Radim Ivan.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Návštěvníci Dolu Michal zde naleznou novou uměleckou výstavu Boudníkoviny

Boudníkoviny. To je název výstavy ostravské umělecké školy AVE ART, která bude k vidění do konce října v Dole Michal. Inspirací žákům byl Vladimír Boudník, který tvořil z odpadových materiálů.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

V Zoo Ostrava se podařilo odchovat další mláďata nejohroženějšího supa Evropy
Vydáno 3. února 2024 10:00, Ostrava-město, Libor Běčák
Nejohroženějším evropským supem je sup mrchožravý. Jedná se teprve o druhý úspěšný odchov v padesátileté historii chovu tohoto dravce v ostravské zoo. Poprvé se v Ostravě podařilo odchovat jedno mládě před dvěma lety.

Mláďata supa mrchožravého. Zdroj: ZOO Ostrava/Sylva Firlová

Sup mrchožravý je nejmenším a zároveň nejohroženějším supem Evropy. Zoologická zahrada a botanický park Ostrava chová tyto ptáky už od roku 1972 a je zapojena i do Evropského ex situ programu (EEP). Historicky první mládě se v Ostravě podařilo odchovat v roce 2022. Rodičovský pár byl sestaven v roce 2012, ale poprvé zahnízdil až po devíti letech – v chovatelském zázemí. Chovatelé do prvního hnízdění nijak nezasahovali, celý průběh hnízdění pozorovali pouze přes průhled do ubikace. Inkubace snůšky tak probíhala po celou dobu přirozeně na hnízdě. Střídali se při ní oba partneři. I následnou péči o mládě zvládli supi skvěle. Radost chovatelů z úspěšného odchovu znásobil fakt, že mladý sup měl být vypuštěn do volné přírody v Bulharsku.

Tento druh je v Červeném seznamu IUCN globálně veden v kategorii „Endangered“ (ohrožený). Početnost globální divoké populace se odhaduje na max. 36 000 dospělých jedinců. Balkánská populace je na tom ale ještě o dost hůře. Její početnost se odhaduje na pouhých 60–80 párů. V roce 2016 byl zahájen mezinárodní repatriační projekt „Egyptian Vulture New LIFE“, jehož cílem je posílení hnízdní populace supa mrchožravého na Balkáně. Je do něj zapojena řada institucí. Nově se do něj mohla zapojit i Zoologická zahrada a botanický park Ostrava. Mladý sup ale krátce po převozu na místo vypuštění uhynul.

Lenka Pastyrniaková, chovatelka: "Podruhé zahnízdili supi v Ostravě v roce 2023. „Začátkem března jsme nabídli ptákům materiál na stavbu a výstelku hnízda – větve, mech a krátce nastříhanou ovčí vlnu – a zavedli v okolí hnízdiště klidový režim. V následujícím období jsme však nepozorovali výraznou hnízdní aktivitu, proto jsme klidový režim ukončili." 

Samice překvapivě snesla vejce až v létě, 5. července první a 11. pak druhé. Inkubace snůšky probíhala přirozenou cestou, při níž se střídali oba rodiče. Dravci zasedají hned na první snesené vejce, takže mláďata se líhnou postupně i v několikadenních intervalech. Na hnízdě jsou pak mláďata různého stáří a velikosti (podobně hnízdí například i sovy).

Tentokrát ale hnízdění nebylo tak bezproblémové jako to první. Chovatelé museli částečně asistovat. 

Lenka Pastyrniaková, chovatelka: "Už v průběhu inkubace vajec jsme zaznamenali mezi partnery napětí a občasné neshody. První mládě se ale v pořádku vyklubalo 13. srpna. Rodiče je vzorně krmili a zahřívali. Jako potravu jsme jim podávali 2x denně především potkany, králíky, myši a morčata, podle preferencí rodičovského páru. V místnosti, kde supi hnízdili, jsme jen krátce poklidili, abychom prostor co nejdříve opustili. Vše jsme sledovali průzory, aby nebyli ptáci rušeni." 

Druhé mládě se začalo líhnout 22. srpna. Z naklubaného vejce chovatelé mláděti pomohli, dál pak nechali péči na rodičích. Při kontrole hnízda o dva dny později bylo mladší mládě na hnízdě stranou, mělo plné volátko, ale bylo studené. 

Lenka Pastyrniaková, chovatelka: "Proto jsme ho odebrali do inkubátoru, aby neprochladlo. Zůstalo v něm několik dní, aby zesílilo. Krmili jsme ho několikrát denně natrávenými myšími holátky a o několik dní později vrátili na hnízdo. Vypadalo to, že rodiče mladšího potomka přijali zpět a začali jej krmit. Další den bylo také nakrmené, ale na kraji hnízda a studené. Následoval opět přesun do inkubátoru. Starší mládě přitom prospívalo dobře a obešlo se bez asistence chovatelů."

Po týdnu začali chovatelé mladší mládě podkládat zpět na hnízdo. Ale jen přes den, na noc bylo v inkubátoru, aby na hnízdě nedošlo k jeho podchlazení. Od 16. září už zůstalo na hnízdě i přes noc. Chovatelé ale stále prováděli 2x denně kontrolu – mláďata vážili a mladší ráno i dokrmovali. Od 20. září probíhalo vážení jen ráno a krmení bylo předkládáno před mládě na hnízdo. 

Petr Vrána, zoolog: "Začátkem října byla provedena veterinární kontrola, mláďata dostala mikro-čip pro nezaměnitelnou identifikaci a byla jim odebrána krev za účelem rozpoznání pohlaví. Z analýzy DNA bylo zjištěno, že obě mláďata jsou samice."

Mravenčí práce chovatelů byla završena úspěchem – podařilo se odchovat obě mláďata, přestože se vylíhla s osmidenním odstupem. Výjimečný je i fakt, že mladší mládě bylo přijato rodiči a sourozencem zpět i po opakované několikadenní nepřítomnosti na hnízdě. Zatím není jisté, zda mladé samičky budou vypuštěny do přírody nebo zůstanou v chovatelské základně.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000041357/v-zoo-ostrava-se-podarilo-odchovat-dalsi-mladata-nejohrozenejsiho-supa-evropy