Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

IFO:Malé a střední firmy jsou páteří ekonomiky, podpora ale chybí

Nekvalitní a nestabilní legislativa, nesmyslná a protichůdná opatření a regulace, nekvalitní politická rozhodnutí, nemotivující dotační politika či nerovná podmínky v podnikání ve vztahu například k velkým společnostem – to jsou hlavní bariéry, na které narážejí při svém rozvoji a růstu malé a střední firmy. Shodli se na tom jejich vlastníci a představitelé na konferenci Investment & Business Forum" 2015 (IFO), která se 22. října konala v areálu Dolu Hlubina a pořádalo ji Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

Konference IFO - Malé a střední podniky jsou páteří ekonomiky, přesto nemají podporu jako velké firmy

„Investiční fórum jsme letos zaměřili na cílovou skupinu malých a středních firem a pojali jej jako setkání podnikatelů tohoto segmentu, tedy skupiny, o jejímž významu a roli bylo ve struktuře české ekonomiky již hodně popsáno a slovně deklarováno, avšak už méně z pohledu žádoucí podpory skutečně uděláno,“ vysvětlil ředitel Sdružení Radúz Mácha.

Malé a střední firmy jsou významným tvůrcem pracovních míst a také se zásadně podílejí na tvorbě HDP. „Malé a střední firmy jsou páteří české ekonomiky, přesto jejich počet klesá, přitom zaměstnávají více než šedesát procent pracujících,“ uvedl člen představenstva Asociace malých a středních podniků Libor Musil. Na rozdíl od velkých zahraničních investorů, kteří do Česka přicházejí za investičními pobídkami, především za daňovými prázdninami a dotovanými pracovními místy, se malým a středním firmám o takové pomoci státu může jen zdát. „ Například jedno pracovní místo v továrně společností Nexen vyjde na miliony korun,“ doplnil Libor Musil. Malí a střední podnikatelé očekávají, že jim stát nebude alespoň podnikání komplikovat.„Přál bych si, aby v naší zemi zůstala alespoň část ze stovek miliard korun, které každoročně odtečou do zahraničí, a abychom je použili na posílení konkurenceschopnosti malých a středních firem. Ale pro začátek by stačilo, kdybychom dokázali snížit byrokracii. O tom se mluví už dlouho, ale nikdo nemá odvahu rozhodnout, že se počet úředníků sníží například o 20 %, naopak úředníků přibývá a vznikají další nesmyslné povinnosti pro podnikatele,“ uvedl Jiří Cienciala, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.„Potřebujeme jednoduché a přehledné zákony, které budou platit alespoň deset let, pomoc úřadů, nikoli jejich neustálé a mnohdy nesmyslné kontroly,“ řekl Gustav Kotajny, jednatel společnosti KOMA.

Další zásadní problémy, které mají malé a střední firmy a o kterých se na konferenci hovořilo, mapuje materiál, který rovněž navrhuje koncepční a systémové řešení a připravil ho prezident Sdružení Pavel Bartoš společně s vládním zmocněncem Jiřím Ciencialou a předsedou představenstva Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje Janem Březinou. „Pojmenovali jsme čtrnáct konkrétních okruhů hlavních problémů, jejichž vyřešení by významným způsobem zlepšilo obecnou konkurenceschopnost malých a středních firem,“ řekl Pavel Bartoš. Mezi zásadní témata například patří prevence firem proti úpadku s cílem zachovat cenná pracovní místa. „Dále je to problém plateb DPH, kdy při prodlužování lhůt splatnosti na 90, 120 i více dnů mnohdy malé a střední podniky „levně financují“ své velké odběratele, protože musí platit DPH státu do dvacátého dne následujícího měsíce, zatímco velký podnik si nárokuje prakticky okamžitý odpočet DPH, ale platbu provádí až k termínu splatnosti. Problémem je rovněž rozvazování pracovního poměru s lidmi odcházejícími do důchodu, kteří mají zákonný nárok na odstupné,“ uvedl prezident Sdružení. V praxi to znamená, že tito lidé zůstávají v pracovním procesu do doby, než se sami rozhodnou odejít do důchodu, to mnohdy blokuje zaměstnávání mladých. Stávající nastavení kurzarbeitu je pro malé a střední firmy prakticky nepoužitelné. Schází regionální poradenství v oblasti výzkumu a vývoje a v dotačních programech. Některé další problémy souvisí s hospodářsky problémovými regiony. „Přitom navrhovaná opatření, která by popsané problémy řešila, jsou zcela konkrétní, poměrně snadno realizovatelná a většinou nevyžadují financování ze státního rozpočtu, nebo jsou dopady na něj minimální,“ dodal Pavel Bartoš.

Podnikatelé si na konferenci mohli v dopoledním bloku vyslechnout odborné přednášky, které byly věnovány aktuálním formám podpory investic malých a středních firem, dostupnosti financí a možnostem čerpání fondů EU či spolupráci malých a středních podniků s vysokými a středními školami, a hovořil k nim například Marián Piecha z ministerstva průmyslu a obchodu či Lada Kratochvílová, ředitelka regionální kanceláře CzechInvestu.

V krátkých prezentacích také zazněly inspirativní podnikatelské příběhy z regionu, jako například firem BALMETO CZ, BORCAD cz, MARLENKA international či Pivovar koníček. V odpoledním bloku potom proběhly čtyři diskusní panely, které vycházely z tematických okruhů dopoledního bloku. Setkání podnikatelů ukončila vzájemná dvojstranná jednání jednotlivých účastníků.



Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Dnes 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Dnes 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

Složité problémy v obcích po povodních – opravy, obnovy, humanitární pomoc

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Nebe nad frýdlantským letištěm patřilo drakům

Areál letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí patřil po roce opět dětem a jejich rodičům. Společně zdolávali nejrůznější soutěže a ve finále pouštěli draky. Přestože vanul jen velmi slabý vítr, dobře připravení draci zaplnili oblohu.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

Obranářský speciál plní svůj úkol už 30 let. I letos precizně prověřil služební psy

V kynologickém areálu ve Studénce se konal Obranářský speciál. Jedná se o prestižní soutěž psovodů policie a dalších ozbrojených složek, která prověřuje vycvičenost služebních psů už 30 let.

IT pracovník neoprávněně dobíjel herní účty a prosázel 4,5 milionu, peníze šly jeho matce

Dnes 8:04 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté obvinili 33letého IT pracovníka a jeho 55letou matku z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovým systémům. Muž měl zneužít svou pracovní pozici k dobíjení herních účtů navzdory tomu, že byl veden v rejstříku vyloučených osob. Celkově prosázel přibližně 4,5 milionu korun.

Jesle Frýdek-Místek za provozu rekonstruovaly hospodářskou budovu

Jesle Frýdek-Místek dokončují další velkou rekonstrukci. Po budovách, kde jsou dětské skupiny, nyní přišla na řadu hospodářská budova. Tady byla nejdůležitější nová elektroinstalace a namontování vzduchotechniky. Práce probíhaly za plného provozu.

Zámek Kunín je známý jako barokní perla severní Moravy

Barokní perla severní Moravy. Právě tak je často označován kunínský zámek, který byl přestavěn do současné podoby letního barokního sídla na počátku 18.stoleti.

Těšínské divadlo má za sebou první přeshraniční premiéru

Kvůli právě probíhající rekonstrukci budovy Těšínského divadla se přesouvají představení na jiné adresy. Jednou z nich je Divadlo Adama Mickiewicze na polské straně. Pro herce z Těšínského divadla je to výjimečná událost, která se v kulturní historii Těšínska ještě neudála.

Tisíce lidí lákaly v Rýmařově Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Festival Ostravských knihoven byl plný soutěží, přednášek i kreativity

V Ostravské vědecké knihovně proběhl již 8. ročník Festivalu ostravských knihoven. Letos se již podruhé konal formou setkání knihoven na jednom místě se společným programem. Festivalu se účastnilo celkem 7 různých typů knihoven z celé Ostravy.

Dálniční tunel v Klimkovicích prošel povinnou kouřovou zkouškou

Povinnou kouřovou zkouškou prošel v neděli dálniční tunel v Klimkovicích. Ten byl uzavřen od konce září kvůli plánované modernizaci technologií.

Ani chladné a deštivé počasí nezkazilo Večerní běh Bruntálem

Včera 14:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.