Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na dopravu v MS kraji půjde příští rok 3,7 miliardy korun

Na stavby a modernizace silnic a železnic v Moravskoslezském kraji je v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pro příští rok připraveno více než 3,7 miliardy korun, v letech 2017 a 2018 bude tato částka v jednotlivých letech až dvojnásobná. Vyplývá to z informací, které zveřejnil SFDI na konferenci TRANSPORT 2015. Tu pořádá v hotelu Clarion Congress Hotel Ostrava 4. listopadu 2015 za účasti řady odborníků na dopravu a logistiku z Česka, Slovenska a Polska Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

 „Na základě návrhů nejvýznamnějších státních investorů, tedy Ředitelství silnic a dálnic a Správy železniční dopravy cesty, byly do navrženého rozpočtu na rok 2016 zařazeny v Moravskoslezském kraji akce v celkovém objemu více než 3,7 mld. korun a pro rok 2017 akce za 8,9 mld. korun, respektive pro rok 2018 akce dosahující 7,7 mld. korun. Tedy jinými slovy řečeno, jedná se o velmi významný objem zdrojů směřujících do tohoto regionu, pokud bereme v úvahu celkové objemy rozpočtu SFDI na tyto roky,“ upřesnil Zbyněk Hořelica, ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury, s tím, že dále jsou v rozpočtu SFDI v dostatečné výši alokovány prostředky na opravy a údržbu již vybudované dopravní infrastruktury a přípravu akcí. 

Mezi stěžejní a nejnákladnější akce z oblasti silniční infrastruktury v příštím roce budou patřit například stavby na silnici I/11 jako Nebory - Oldřichovice, na kterou v roce 2016 z národních zdrojů i evropských fondů půjde zhruba 678 milionů korun, a Oldřichovice – Bystřice, kde se počítá s částkou asi 845 milionů korun, potom také úsek Ostrava prodloužená Rudná – hranice okresu Opava, na který je vyčleněno zhruba 656 milionů korun. Dále je to silnice I/68 na části Třanovice - Nebory, na kterou půjde 138 milionů korun, nebo R48 Frýdek - Místek obchvat. „Z oblasti železniční infrastruktury bych chtěl zmínit zejména optimalizace trati Ostrava Kunčice – Frýdek - Místek – Český Těšín a optimalizace železniční stanice Český Těšín,“ uvedl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury. 

V regionu budou v příštím roce také pokračovat opravy a modernizace silnic II. a III. třídy, které spravuje kraj. „Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje vymezilo prioritní síť silnic II. a III. třídy,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík. Tyto komunikace zajišťují v kraji napojení na dálnici, rychlostní silnice a silnice I. třídy.

Na prioritní síti silnic II. a III. tříd se v současné době připravují projekty v hodnotě více než 2,5 mld. korun. „Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje již schválilo zahájení realizace projektů „Rekonstrukce silnice II/475 Horní Suchá - průtah“, „Rekonstrukce silnice II/477 Frýdek-Místek - Lískovec“ a „Rekonstrukce mimoúrovňového křížení komunikací Bazaly - I. etapa“ v předpokládané hodnotě 218 mil. korun a zahájení přípravy vybraných staveb projektu „Rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. tříd - IROP 2015“ předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 - 2020 s předpokládanými náklady 1,364 mld. korun. V rámci tohoto projektu by mělo být rekonstruováno celkem 61,87 km komunikací včetně mostních objektů, a v případě akce „Přeložka silnice II/461 Opava jihovýchodní obchvat“ také 0,6 km nové komunikace,“ upřesnil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. 

Dopravní infrastruktura v Moravskoslezském kraji se postupně buduje a zlepšuje, ale stále ještě není dostatečná. „Spokojeni určitě nemůžeme být. Zejména západovýchodní silniční trasa tzv. Slezského kříže, to je komunikace I/11-I/57, není zdaleka v potřebném stavu. Výstavba jeho západní části směrem na Opavu, Krnov a Polsko probíhá rovněž s obtížemi a navíc je tento úsek potřebné zařadit do Zpracovala: Mgr. Karin Pelikánová, mediální zástupce Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje gsm: +420 606 127 049, e-mail: karinpelikanova@seznam.cz T I S K O V Á Z P R Á V A transevropské dopravní sítě TEN-T,“ uvedl vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala. 

Rovněž stavba prodloužené Rudné, která má vyřešit dopravu v Ostravě – Porubě, nejen z pohledu extrémního dopravního zatížení kolem fakultní nemocnice a Vysoké školy báňské – TU Ostrava, ale zejména z pohledu zlepšení kvality ovzduší v tomto prostoru, neprobíhá tak, jak by měla. „Přestože se jedná o známý a vleklý problém, realita je taková, že tato stavba bude dokončena možná v létech 2018 až 2019, tedy po dobu tří až čtyř let se situace v daném prostoru nezlepší, spíše jen zhorší. Znovu musím vyzvat všechny zainteresované, aby zásadním způsobem přehodnotili způsob přípravy staveb tak, aby k obdobným situacím v budoucnu nedocházelo,“ zdůraznil Pavel Bartoš, prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. Také železnice potřebuje dále modernizovat. „V případě II. tranzitního železničního koridoru je nutné zahájit dosud chybějící modernizaci ostravského železničního uzlu, který kapacitně a rychlostně limituje provoz na této mimořádně vytížené mezinárodní železniční trase,“ řekl Jiří Cienciala s tím, že stav dopravní infrastruktury byl také předmětem výjezdního zasedání vlády v Ostravě letos v červenci a hlavní doporučení vzešlá z diskusí v regionu byla zařazena do materiálu Koncepce hospodářské restrukturalizace Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje a začne je rozpracovávat vládní meziresortní tým. 

Výstavba dopravní infrastruktury v kraji je ovlivněna rovněž realizací a modernizací návazných dopravních projektů s republikovým nebo regionálním významem na území České republiky, především se jedná o střední Moravu, kde již dávno měla být dokončena rychlostní komunikace z Olomouce do Hradce Králové, ale také sousedního Slovenska a Polska. „Dokončení stávající dopravní infrastruktury a její modernizace na celém území TRITIE, zejména s důrazem na železniční spojení včetně rychlostní železnice, splavnění Odry minimálně po Ostravu a Váhu po Žilinu, vytvoří předpoklady pro budování mezinárodního logistického a průmyslového centra na česko-polské hranici s aktivním zapojením Slovenska,“ dodal Pavel Bartoš. 

Konference TRANSPORT se koná letos již po devatenácté. Finančně ji podpoří ze svých rozpočtů Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj a statutární město Ostrava. Na konferenci byla rovněž podepsána Deklarace o vzájemné podpoře a koordinaci při prosazování rozvoje dopravní infrastruktury a při pořádání akcí s dopravní tématikou. Deklaraci podepsala Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě.



Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Dnes 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Dnes 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

Složité problémy v obcích po povodních – opravy, obnovy, humanitární pomoc

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Nebe nad frýdlantským letištěm patřilo drakům

Areál letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí patřil po roce opět dětem a jejich rodičům. Společně zdolávali nejrůznější soutěže a ve finále pouštěli draky. Přestože vanul jen velmi slabý vítr, dobře připravení draci zaplnili oblohu.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

Obranářský speciál plní svůj úkol už 30 let. I letos precizně prověřil služební psy

V kynologickém areálu ve Studénce se konal Obranářský speciál. Jedná se o prestižní soutěž psovodů policie a dalších ozbrojených složek, která prověřuje vycvičenost služebních psů už 30 let.

IT pracovník neoprávněně dobíjel herní účty a prosázel 4,5 milionu, peníze šly jeho matce

Dnes 8:04 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté obvinili 33letého IT pracovníka a jeho 55letou matku z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovým systémům. Muž měl zneužít svou pracovní pozici k dobíjení herních účtů navzdory tomu, že byl veden v rejstříku vyloučených osob. Celkově prosázel přibližně 4,5 milionu korun.

Jesle Frýdek-Místek za provozu rekonstruovaly hospodářskou budovu

Jesle Frýdek-Místek dokončují další velkou rekonstrukci. Po budovách, kde jsou dětské skupiny, nyní přišla na řadu hospodářská budova. Tady byla nejdůležitější nová elektroinstalace a namontování vzduchotechniky. Práce probíhaly za plného provozu.

Zámek Kunín je známý jako barokní perla severní Moravy

Barokní perla severní Moravy. Právě tak je často označován kunínský zámek, který byl přestavěn do současné podoby letního barokního sídla na počátku 18.stoleti.

Těšínské divadlo má za sebou první přeshraniční premiéru

Kvůli právě probíhající rekonstrukci budovy Těšínského divadla se přesouvají představení na jiné adresy. Jednou z nich je Divadlo Adama Mickiewicze na polské straně. Pro herce z Těšínského divadla je to výjimečná událost, která se v kulturní historii Těšínska ještě neudála.

Tisíce lidí lákaly v Rýmařově Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Festival Ostravských knihoven byl plný soutěží, přednášek i kreativity

V Ostravské vědecké knihovně proběhl již 8. ročník Festivalu ostravských knihoven. Letos se již podruhé konal formou setkání knihoven na jednom místě se společným programem. Festivalu se účastnilo celkem 7 různých typů knihoven z celé Ostravy.

Dálniční tunel v Klimkovicích prošel povinnou kouřovou zkouškou

Povinnou kouřovou zkouškou prošel v neděli dálniční tunel v Klimkovicích. Ten byl uzavřen od konce září kvůli plánované modernizaci technologií.

Ani chladné a deštivé počasí nezkazilo Večerní běh Bruntálem

Včera 14:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.