Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kuchařky ze školních jídelen Ostravy-Jihu bodovaly v soutěži Fajny školní oběd

Ostrava-Jih |

Kuchaři a kuchařky jídelen základních škol v Ostravě se utkali v soutěži Fajny školní oběd. Uspořádal ji ostravský magistrát, který se dlouhodobě snaží o to, aby měly děti ve školách kvalitní stravu.

Na Střední škole společného stravování Krakovská proběhlo městské finále soutěže „Fajny školní oběd". V rámci projektu „Fajne školní bistro" se pětice kuchařek a kuchařů utkala o cenu za nejlepší obědové menu pro děti ve věku 11 až 14 let.

Petr Přeček, vedoucí odborného výcviku, obor kuchař: “Vaří čistě zeleninové pokrmy, popřípadě používají jiné ingredience. Nesmí tam být zapojeno maso. Předtím bylo korespondenční kolo, ze kterého jsme vybrali 5 postupujících do finále. Zaujalo nás takové nějaké netradiční jídlo. Zajímalo nás především složení toho pokrmu a výběr surovin.”
Sylva Sládečková, vedoucí odboru školství a vzdělávání, MMO: “Snažíme se dlouhodobě o to, aby opravdu školní strava byla kvalitní, aby byla zdravá, aby vlastně sledovala všechny současné trendy. Myslím si, že mnoho rodičů, pokud by dnes zavítalo do školství s dítětem, tak by se divili jak hodně se ta strava posunula od doby, kdy oni sami školy navštěvovali. Proto i pořádáme projekt Fajne školní bistro, který je dlouhodobý, zapojuje de facto všechny naše základní i mateřské školy v rámci města Ostravy. Spolupracujeme s odborníky a právě i s partnery a odborníky jsme vymysleli tuto soutěž.”

Kuchařky a kuchaři museli v časovém limitu zvládnout uvařit polévku, hlavní chod a dezert. A to vše za 41 korun.

Pavlína Hudková, ZŠ Kosmonautů 15: “Dělám cuketové lasagne, polévku z červené čočky s cherry rajčátky a jáhlový dezert s ovocem.”
Radka Čechová, ZŠ Volgogradská: “Já jsem dnešní menu postavila na dýni. Měli jsme to jako halloweenské menu, je to polévka hrachová s dýní, dýňové karbanátky s tofu, bramborová kaše, polníčkový salát a pekla jsem taštičky s jablky a dýni. Sestavené to bylo tak, abych tady nebláznila a nestresovala.”
Marcela Orlitová, ZŠ Gen. Janka: “Bavilo mě to úplně super. Holky úplně fantastické, jsem v naprostém stresu, protože je to poprvé. Dělala jsem čočkový karbanátek s bramborovou kaší, bramborovou zeleninovou polévku krém a nějaký dezert tvarohový se šlehačkou.”
Karel Kavan, ZŠ U kříže: “Zeleninový boršč a noky se špenátem a smaženou hlívou. Restovanou hlívou. A takovou muffinu nějakou. Takový jednoduchý moučník.”
Dana Nosaczynská, ZŠ I. Sekaniny: “Vařila jsem čočkovou polévku // potom plněný lilek s tvarohem, mozzarellou, bylinkami a s muškátovým oříškem. K tomu byl kuskus a drcená rajčata jako podklad. Potom byl dezert, to byly pepitky z čočky, kokosovým mlékem, smetanou a brusinky tam byly, meruňky. To zní složitě. Zvládla jste to všechno v časovém limitu? V naší kuchyni určitě v pohodě. Tady člověk nevěděl kde co je. Zmatek. Málo těch´věciček tady, ale jinak jo, dalo se to. A bavilo vás to tady vařit? Ano, perfektní kolektiv, měla jsem z toho strašný strach, byla jsem poprvé na takové soutěži a musím říct, že je to úžasné, že se tady všichni vzájemně podporovali, takže super.”
Michaela Remešová, KHS: “Rozhodování bylo hodně těžké. Všechna jídla byla výborná. Někdy nějaké drobnosti jsme museli zhodnotit, abychom nedali všechna jídla jako výborná.”

Nejfajnější školní oběd uvařila kuchařka ze ZŠ Volgogradská, která porotě servírovala Dýňovo-hrachovou polévku, Dýňový karbanátek s tofu a bramborovou kaší, salát s medovo-hořčičnou zálivkou a jako dezert listovou kapsičku s jablky a dýní.

Nahlásit chybu


Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Kuchařky ze školních jídelen Ostravy-Jihu bodovaly v soutěži Fajny školní oběd
Vydáno 13. prosince 2022 16:58, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Kuchaři a kuchařky jídelen základních škol v Ostravě se utkali v soutěži Fajny školní oběd. Uspořádal ji ostravský magistrát, který se dlouhodobě snaží o to, aby měly děti ve školách kvalitní stravu.

Na Střední škole společného stravování Krakovská proběhlo městské finále soutěže „Fajny školní oběd". V rámci projektu „Fajne školní bistro" se pětice kuchařek a kuchařů utkala o cenu za nejlepší obědové menu pro děti ve věku 11 až 14 let.

Petr Přeček, vedoucí odborného výcviku, obor kuchař: “Vaří čistě zeleninové pokrmy, popřípadě používají jiné ingredience. Nesmí tam být zapojeno maso. Předtím bylo korespondenční kolo, ze kterého jsme vybrali 5 postupujících do finále. Zaujalo nás takové nějaké netradiční jídlo. Zajímalo nás především složení toho pokrmu a výběr surovin.”
Sylva Sládečková, vedoucí odboru školství a vzdělávání, MMO: “Snažíme se dlouhodobě o to, aby opravdu školní strava byla kvalitní, aby byla zdravá, aby vlastně sledovala všechny současné trendy. Myslím si, že mnoho rodičů, pokud by dnes zavítalo do školství s dítětem, tak by se divili jak hodně se ta strava posunula od doby, kdy oni sami školy navštěvovali. Proto i pořádáme projekt Fajne školní bistro, který je dlouhodobý, zapojuje de facto všechny naše základní i mateřské školy v rámci města Ostravy. Spolupracujeme s odborníky a právě i s partnery a odborníky jsme vymysleli tuto soutěž.”

Kuchařky a kuchaři museli v časovém limitu zvládnout uvařit polévku, hlavní chod a dezert. A to vše za 41 korun.

Pavlína Hudková, ZŠ Kosmonautů 15: “Dělám cuketové lasagne, polévku z červené čočky s cherry rajčátky a jáhlový dezert s ovocem.”
Radka Čechová, ZŠ Volgogradská: “Já jsem dnešní menu postavila na dýni. Měli jsme to jako halloweenské menu, je to polévka hrachová s dýní, dýňové karbanátky s tofu, bramborová kaše, polníčkový salát a pekla jsem taštičky s jablky a dýni. Sestavené to bylo tak, abych tady nebláznila a nestresovala.”
Marcela Orlitová, ZŠ Gen. Janka: “Bavilo mě to úplně super. Holky úplně fantastické, jsem v naprostém stresu, protože je to poprvé. Dělala jsem čočkový karbanátek s bramborovou kaší, bramborovou zeleninovou polévku krém a nějaký dezert tvarohový se šlehačkou.”
Karel Kavan, ZŠ U kříže: “Zeleninový boršč a noky se špenátem a smaženou hlívou. Restovanou hlívou. A takovou muffinu nějakou. Takový jednoduchý moučník.”
Dana Nosaczynská, ZŠ I. Sekaniny: “Vařila jsem čočkovou polévku // potom plněný lilek s tvarohem, mozzarellou, bylinkami a s muškátovým oříškem. K tomu byl kuskus a drcená rajčata jako podklad. Potom byl dezert, to byly pepitky z čočky, kokosovým mlékem, smetanou a brusinky tam byly, meruňky. To zní složitě. Zvládla jste to všechno v časovém limitu? V naší kuchyni určitě v pohodě. Tady člověk nevěděl kde co je. Zmatek. Málo těch´věciček tady, ale jinak jo, dalo se to. A bavilo vás to tady vařit? Ano, perfektní kolektiv, měla jsem z toho strašný strach, byla jsem poprvé na takové soutěži a musím říct, že je to úžasné, že se tady všichni vzájemně podporovali, takže super.”
Michaela Remešová, KHS: “Rozhodování bylo hodně těžké. Všechna jídla byla výborná. Někdy nějaké drobnosti jsme museli zhodnotit, abychom nedali všechna jídla jako výborná.”

Nejfajnější školní oběd uvařila kuchařka ze ZŠ Volgogradská, která porotě servírovala Dýňovo-hrachovou polévku, Dýňový karbanátek s tofu a bramborovou kaší, salát s medovo-hořčičnou zálivkou a jako dezert listovou kapsičku s jablky a dýní.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000034810/kucharky-ze-skolnich-jidelen-ostravyjihu-bodovaly-v-soutezi-fajny-skolni-obed