Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kuchařky ze školních jídelen Ostravy-Jihu bodovaly v soutěži Fajny školní oběd

Ostrava-Jih |

Kuchaři a kuchařky jídelen základních škol v Ostravě se utkali v soutěži Fajny školní oběd. Uspořádal ji ostravský magistrát, který se dlouhodobě snaží o to, aby měly děti ve školách kvalitní stravu.

Na Střední škole společného stravování Krakovská proběhlo městské finále soutěže „Fajny školní oběd". V rámci projektu „Fajne školní bistro" se pětice kuchařek a kuchařů utkala o cenu za nejlepší obědové menu pro děti ve věku 11 až 14 let.

Petr Přeček, vedoucí odborného výcviku, obor kuchař: “Vaří čistě zeleninové pokrmy, popřípadě používají jiné ingredience. Nesmí tam být zapojeno maso. Předtím bylo korespondenční kolo, ze kterého jsme vybrali 5 postupujících do finále. Zaujalo nás takové nějaké netradiční jídlo. Zajímalo nás především složení toho pokrmu a výběr surovin.”
Sylva Sládečková, vedoucí odboru školství a vzdělávání, MMO: “Snažíme se dlouhodobě o to, aby opravdu školní strava byla kvalitní, aby byla zdravá, aby vlastně sledovala všechny současné trendy. Myslím si, že mnoho rodičů, pokud by dnes zavítalo do školství s dítětem, tak by se divili jak hodně se ta strava posunula od doby, kdy oni sami školy navštěvovali. Proto i pořádáme projekt Fajne školní bistro, který je dlouhodobý, zapojuje de facto všechny naše základní i mateřské školy v rámci města Ostravy. Spolupracujeme s odborníky a právě i s partnery a odborníky jsme vymysleli tuto soutěž.”

Kuchařky a kuchaři museli v časovém limitu zvládnout uvařit polévku, hlavní chod a dezert. A to vše za 41 korun.

Pavlína Hudková, ZŠ Kosmonautů 15: “Dělám cuketové lasagne, polévku z červené čočky s cherry rajčátky a jáhlový dezert s ovocem.”
Radka Čechová, ZŠ Volgogradská: “Já jsem dnešní menu postavila na dýni. Měli jsme to jako halloweenské menu, je to polévka hrachová s dýní, dýňové karbanátky s tofu, bramborová kaše, polníčkový salát a pekla jsem taštičky s jablky a dýni. Sestavené to bylo tak, abych tady nebláznila a nestresovala.”
Marcela Orlitová, ZŠ Gen. Janka: “Bavilo mě to úplně super. Holky úplně fantastické, jsem v naprostém stresu, protože je to poprvé. Dělala jsem čočkový karbanátek s bramborovou kaší, bramborovou zeleninovou polévku krém a nějaký dezert tvarohový se šlehačkou.”
Karel Kavan, ZŠ U kříže: “Zeleninový boršč a noky se špenátem a smaženou hlívou. Restovanou hlívou. A takovou muffinu nějakou. Takový jednoduchý moučník.”
Dana Nosaczynská, ZŠ I. Sekaniny: “Vařila jsem čočkovou polévku // potom plněný lilek s tvarohem, mozzarellou, bylinkami a s muškátovým oříškem. K tomu byl kuskus a drcená rajčata jako podklad. Potom byl dezert, to byly pepitky z čočky, kokosovým mlékem, smetanou a brusinky tam byly, meruňky. To zní složitě. Zvládla jste to všechno v časovém limitu? V naší kuchyni určitě v pohodě. Tady člověk nevěděl kde co je. Zmatek. Málo těch´věciček tady, ale jinak jo, dalo se to. A bavilo vás to tady vařit? Ano, perfektní kolektiv, měla jsem z toho strašný strach, byla jsem poprvé na takové soutěži a musím říct, že je to úžasné, že se tady všichni vzájemně podporovali, takže super.”
Michaela Remešová, KHS: “Rozhodování bylo hodně těžké. Všechna jídla byla výborná. Někdy nějaké drobnosti jsme museli zhodnotit, abychom nedali všechna jídla jako výborná.”

Nejfajnější školní oběd uvařila kuchařka ze ZŠ Volgogradská, která porotě servírovala Dýňovo-hrachovou polévku, Dýňový karbanátek s tofu a bramborovou kaší, salát s medovo-hořčičnou zálivkou a jako dezert listovou kapsičku s jablky a dýní.

Nahlásit chybu


Ostravští letečtí záchranáři spěchali k pacientce nezvykle po svých

Včera 23:27 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Úplně jiný způsob dopravy zvolili ve středu záchranáři, kteří jinak běžně k zásahům létají vrtulníkem. Tentokrát vzali své vybavení na záda a k pacientce ze své základny vyrazili pěšky. Případ byl totiž ohlášen v sousedním obchodním centru.

Nezákonně ozbrojený pytlák lovil na Karvinsku chráněné dravé ptáky

Včera 13:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ostravští celníci ze sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili osoby, které neoprávněně nakládaly s chráněnými živočichy. Realizace trestního spisu proběhla v březnu na Karvinsku. Celníci při domovních prohlídkách ve spolupráci s inspektory České inspekce životního prostředí zajistili celkem 18 živých neoprávněně držených exemplářů.

Armáda zaujala studenty interaktivním workshopem

Včera 19:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přiblížit žákům hlavní témata "Přípravy občanů k obraně státu" (POKOS), představit současnou armádní techniku a také možnost si většinu činností vojáků prakticky vyzkoušet, tak vypadaly projektové dny s Armádou České republiky na Střední škole techniky a služeb v Karviné a na Mendlově gymnáziu v Opavě.

Žáci ZŠ Žákovská v Havířově se zapsali do České knihy rekordů za nepřetržitou resuscitaci

Žáci a studenti se na ZŠ Žákovská v Havířově zasadili o zápis do České knihy rekordů, a to za nepřetržitou resuscitaci. Akci, která měla celkově edukační podtext, pro ně připravila nezisková organizace Sportovní-klub.cz.

Policisté zadrželi recidivistu, který se vloupával do různých objektů v Ostravě

Včera 9:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Spolupráce mezi kriminalisty z Ostravy-Poruby, Vítkovic a Hrabůvky vedla k úspěšnému zadržení podezřelého muže, který se dopustil série vloupání. V průběhu tří měsíců policie obdržela několik oznámení o vloupání do různých objektů, od sklepních prostor až po velkosklady a kanceláře.

Hasiči v Havířově nacvičovali hašení střešních konstrukcí

Včera 18:59 | Havířov | Libor Běčák

Neobydlené bytové domy určené k demolici poskytly hasičům v Havířově ideální podmínky pro výcvik v terénu. Hasiči zde cvičili možnosti postupů při zdolávání požáru ve střešních konstrukcích.

Bubnovačka upozornila na ochranu dětí, které čelí násilí

Lekce muzikoterapie pořádá Mateřská škola Čeladenská Beruška šestkrát až osmkrát ročně, a to ve spolupráci se speciální pedagožkou Lenkou Břenkovou. Ta se Veselému muzicírování věnuje více než deset let.

Nový Jičín vybral architekta pro vizi kulturního domu, jeho majitelem se stane v prosinci

Rada města vybrala architekty, kteří zpracují studii využití budoucího kulturního domu Nové Slunce. V prosinci se také město stane majitelem tohoto objektu.

Listopadové Vánoce prožily děti v Dětském domově ve Vrbně pod Pradědem díky originálnímu projektu

26. listopadu 2024 21:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V dětském domově ve Vrbně pod Pradědem dostaly děti předčasnou vánoční nadílku. Listopadových Vánoc si užily díky originálnímu nápadu a projektu skupiny fotbalových a hokejových karet. Autor projektu získal potřebné finance z aukcí sportovních karet, které poslali lidé.

Hasiči bijí na poplach. Špatné parkování může být i za zmařeným životem

26. listopadu 2024 9:49 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Neukáznění řidiči na sídlištích v Ostravě způsobují závažné problémy hasičům, kteří často bojují s nemožností projet úzkými ulicemi blokovanými vozidly. Zpoždění, která tak mohou vznikat, ohrožují lidské životy a mohou znamenat i větší materiální škody.

Fakturanti

Zbyslavice Nástup: od 2. ledna 2025 od 25 000 Kč/měsíc

V základní škole v Radvanicích mají unikátní venkovní učebnu. Je určena k enviromentální výuce

Základní škola v Radvanicích otevřela první venkovní učebnu Archimedes v Moravskoslezské kraji. Tento projekt podporuje interaktivní výuku s důrazem na udržitelnost a enviromentální témata. Při hodinách mohou být žáci v kontaktu s dětmi v podobných učebnách v zahraničí.

Starosta Ostravy-Jihu ocenil úspěchy mladých gymnastek na Mistrovství Evropy

26. listopadu 2024 12:39 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Skupinu úspěšných mladých sportovkyň ocenil na radnici starosta Martin Bednář. Dívky z gymnastického klubu Vítkovice nedávno reprezentovaly Českou republiku na Mistrovství Evropy v ázerbájdžánském Baku, kde dosáhly vynikajícího úspěchu.

Ostrava rekordně investuje do vodohospodářské infrastruktury. Ztráty vody jsou nejnižší v zemi

26. listopadu 2024 11:25 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava pokračuje ve velkých investicích do obnovy a modernizace své vodohospodářské infrastruktury. Jen letos vynaložilo město na tyto projekty přes 800 milionů korun. I díky tomu má v potrubí nejnižší ztráty vody z celé země.

Slezskoostravský domov Kamenec se stal už počtvrté nejlepším domovem pro seniory v Česku

Domov pro seniory Kamenec se znovu stal nejlepším zařízením svého druhu v České republice. V rámci Značky kvality v sociálních službách opět získal pět hvězd a nejvyšší hodnocení si odnáší už počtvrté.

V Ostravě se uskutečnil festival designu. Lidé nakupovali, poslouchali přednášky a mohli i tvořit

25. listopadu 2024 10:29 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Unikátní prostředí zrekonstruované Ostravice hostilo oblíbený a už i tradiční prodejní festival designu Meat Design 2024. Kromě prezentace designérů si návštěvníci mohli užít bohatý doprovodný program a třeba si i sami něco vyrobit.

První vánoční strom v Ostravě svítí na náměstí SNP

25. listopadu 2024 8:45 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

V Ostravě se rozzářil první vánoční strom, a to na zábřežském náměstí SNP před kulturním domem Akord. Nechyběl zde ani primátor Jan Dohnal či zástupci vedení obvodu Ostrava-Jih. Akce se ale neobešla bez drobných technických potíží.

Kuchařky ze školních jídelen Ostravy-Jihu bodovaly v soutěži Fajny školní oběd
Vydáno 13. prosince 2022 16:58, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Kuchaři a kuchařky jídelen základních škol v Ostravě se utkali v soutěži Fajny školní oběd. Uspořádal ji ostravský magistrát, který se dlouhodobě snaží o to, aby měly děti ve školách kvalitní stravu.

Na Střední škole společného stravování Krakovská proběhlo městské finále soutěže „Fajny školní oběd". V rámci projektu „Fajne školní bistro" se pětice kuchařek a kuchařů utkala o cenu za nejlepší obědové menu pro děti ve věku 11 až 14 let.

Petr Přeček, vedoucí odborného výcviku, obor kuchař: “Vaří čistě zeleninové pokrmy, popřípadě používají jiné ingredience. Nesmí tam být zapojeno maso. Předtím bylo korespondenční kolo, ze kterého jsme vybrali 5 postupujících do finále. Zaujalo nás takové nějaké netradiční jídlo. Zajímalo nás především složení toho pokrmu a výběr surovin.”
Sylva Sládečková, vedoucí odboru školství a vzdělávání, MMO: “Snažíme se dlouhodobě o to, aby opravdu školní strava byla kvalitní, aby byla zdravá, aby vlastně sledovala všechny současné trendy. Myslím si, že mnoho rodičů, pokud by dnes zavítalo do školství s dítětem, tak by se divili jak hodně se ta strava posunula od doby, kdy oni sami školy navštěvovali. Proto i pořádáme projekt Fajne školní bistro, který je dlouhodobý, zapojuje de facto všechny naše základní i mateřské školy v rámci města Ostravy. Spolupracujeme s odborníky a právě i s partnery a odborníky jsme vymysleli tuto soutěž.”

Kuchařky a kuchaři museli v časovém limitu zvládnout uvařit polévku, hlavní chod a dezert. A to vše za 41 korun.

Pavlína Hudková, ZŠ Kosmonautů 15: “Dělám cuketové lasagne, polévku z červené čočky s cherry rajčátky a jáhlový dezert s ovocem.”
Radka Čechová, ZŠ Volgogradská: “Já jsem dnešní menu postavila na dýni. Měli jsme to jako halloweenské menu, je to polévka hrachová s dýní, dýňové karbanátky s tofu, bramborová kaše, polníčkový salát a pekla jsem taštičky s jablky a dýni. Sestavené to bylo tak, abych tady nebláznila a nestresovala.”
Marcela Orlitová, ZŠ Gen. Janka: “Bavilo mě to úplně super. Holky úplně fantastické, jsem v naprostém stresu, protože je to poprvé. Dělala jsem čočkový karbanátek s bramborovou kaší, bramborovou zeleninovou polévku krém a nějaký dezert tvarohový se šlehačkou.”
Karel Kavan, ZŠ U kříže: “Zeleninový boršč a noky se špenátem a smaženou hlívou. Restovanou hlívou. A takovou muffinu nějakou. Takový jednoduchý moučník.”
Dana Nosaczynská, ZŠ I. Sekaniny: “Vařila jsem čočkovou polévku // potom plněný lilek s tvarohem, mozzarellou, bylinkami a s muškátovým oříškem. K tomu byl kuskus a drcená rajčata jako podklad. Potom byl dezert, to byly pepitky z čočky, kokosovým mlékem, smetanou a brusinky tam byly, meruňky. To zní složitě. Zvládla jste to všechno v časovém limitu? V naší kuchyni určitě v pohodě. Tady člověk nevěděl kde co je. Zmatek. Málo těch´věciček tady, ale jinak jo, dalo se to. A bavilo vás to tady vařit? Ano, perfektní kolektiv, měla jsem z toho strašný strach, byla jsem poprvé na takové soutěži a musím říct, že je to úžasné, že se tady všichni vzájemně podporovali, takže super.”
Michaela Remešová, KHS: “Rozhodování bylo hodně těžké. Všechna jídla byla výborná. Někdy nějaké drobnosti jsme museli zhodnotit, abychom nedali všechna jídla jako výborná.”

Nejfajnější školní oběd uvařila kuchařka ze ZŠ Volgogradská, která porotě servírovala Dýňovo-hrachovou polévku, Dýňový karbanátek s tofu a bramborovou kaší, salát s medovo-hořčičnou zálivkou a jako dezert listovou kapsičku s jablky a dýní.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000034810/kucharky-ze-skolnich-jidelen-ostravyjihu-bodovaly-v-soutezi-fajny-skolni-obed