Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Odboráři ostravské huti Liberty organizují protestní mítinik před branami podniku, jsou nespokojeni s vývojem situace

Ostrava-město |

Situace v huti Liberty Ostrava graduje. Odboráři jsou nespokojeni s postupem firmy a jejího majitele. Na středu 5. května proto svolali protestní mítink zaměstnanců. Začne v 13.45 u hlavní brány hutě.

"Povolenky jsme bránili před Mittalem pro naši huť, ne pro Guptu!", "My jsme tady doma, před Mittalem i po Guptovi!", "Chceme moderní ekologickou firmu!". Taková jsou hesla, která vyjadřují hlavní postoje odborářů i zaměstnanců ostravské huti. Situace v podniku s několika tisíci zaměstnanci se v posledních dnech dramatizuje. 

Petr Slanina, předseda základní organizace odborového svazu KOVO Liberty Česká republika: „V minulém týdnu jsme se dozvěděli, že emisní povolenky CO2, které ostravská huť obdržela zdarma od státu na krytí svých potřeb, poslal Sanjeev Gupta své společnosti v rumunském městě Galati. Jeho tvrzení, že za povolenky v objemu jedné miliardy korun rumunská huť uhradí tržní cenu, a dokonce ještě něco navíc, se nám jeví jako velmi nepravděpodobné i proto, že takový postup postrádá logiku. Podnik v Galati by se mohl z povinnosti pokrýt své emise CO2 emisními povolenkami, které mu chybí, přímo vyplatit. Opakované porušení všech předchozích slibů, kterých se Sanjeev Gupta v posledních týdnech dopustil, nás opravňuje k nedůvěře vůči jeho prohlášením a obavám o další osud ostravské huti.“ 

Podle firmy byla transakce provedena za nových parametrů, které mají být pro LIBERTY Ostrava zcela bezpečné a velmi prospěšné. 

LIBERTY Ostrava, dřívější vyjádření společnosti: "Společnost se důrazně ohrazuje proti dezinformacím, které manipulují stanovisko odborů a ministryně Maláčové. Původní záměr společnosti zhodnotit v souladu se zákonem, a to velmi bezpečným a zajištěným způsobem, část přebytečných emisních povolenek, byl naprosto bezdůvodně blokován odbory a vládou. Jeden milion emisních povolenek byl přímo prodán sesterské rumunské společnosti LIBERTY Galati, a to za hotové peníze. Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude LIBERTY Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu. Okamžitý zisk pro LIBERTY Ostrava z této transakce je 260 milionů Kč"

Ostravská huť by ale podle odborářů mohla přijít i o zbytek svých povolenek ve výši 4 miliardy korun, případně o další zdroje. Mítinku, který odboráři svolávají poté, co nezabrala ani vyhlášená stávková pohotovost, by se měl zúčastnit předseda ČMKOS Josef Středula. Odboráři na něm chtějí vyzvat zaměstnance Liberty Ostrava ke společnému postupu na obranu huti. Na setkání budou dodržována protiepidemická opatření, rozestupy a použivání resporátorů, i přesto, že všichni zaměstnanci pravidelně absolvují testy na onemocnění Covid-19.

Emisní povolenky umožňují průmyslovým podnikům vypouštět do ovzduší určité množství skleníkových plynů, zejména CO2. Systém emisních povolenek funguje ve stávající podobě od roku 2005, kdy vstoupil v platnost tzv. Kjótský protokol. Tehdy mezi sebe členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí. Ve světě je jich čím dál méně a proto jejich cena výrazně roste. Jejich cílem je právě omezit vypouštění škodlivin do ovzduší. Podle informací serveru Novinky.cz dá stát podnět k zahájení finanční kontroly v Liberty Ostrava. Toto vyjádření poskytl premiér Andrej Babiš, podle kterého bude kontrola po firmě žádat, aby výnos z povolenek využila pro svůj rozvoj.

Nahlásit chybu


K tématu

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán

12. prosince 2023 13:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

Dodavatel energií pro Liberty Ostrava hrozí zastavením provozu

14. prosince 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Tameh, která vyrábí elektřinu, teplo a další energie pro huť Liberty Ostrava hlásí, že nemá peníze na nákup uhlí. Ve čtvrtek proto spustila odstávku prvních kotlů a neví, jak dlouho ještě vydrží. Pokud by definitivně zastavila provoz, mělo by to pro Liberty katastrofální následky. Tameh svým prohlášením vyděsil i obyvatele Vratimova, kteří od společnosti také odebírají teplo. K situaci už se vyjádřilo i vedení kraje. Odboráři ještě vyčkávají, protože současný provoz v huti zatím funguje.

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu Czech zůstanou doma další týden

2. ledna 2024 18:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Tameh skončil v úpadku a svou insolvenci zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu dvě miliardy korun.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

3. října 2024 19:07 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

3. října 2024 18:56 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Odboráři ostravské huti Liberty organizují protestní mítinik před branami podniku, jsou nespokojeni s vývojem situace
Vydáno 3. května 2021 12:21, Ostrava-město, Lukáš Zavadil
Situace v huti Liberty Ostrava graduje. Odboráři jsou nespokojeni s postupem firmy a jejího majitele. Na středu 5. května proto svolali protestní mítink zaměstnanců. Začne v 13.45 u hlavní brány hutě.

foto: Liberty Ostrava, použito se svolením

"Povolenky jsme bránili před Mittalem pro naši huť, ne pro Guptu!", "My jsme tady doma, před Mittalem i po Guptovi!", "Chceme moderní ekologickou firmu!". Taková jsou hesla, která vyjadřují hlavní postoje odborářů i zaměstnanců ostravské huti. Situace v podniku s několika tisíci zaměstnanci se v posledních dnech dramatizuje. 

Petr Slanina, předseda základní organizace odborového svazu KOVO Liberty Česká republika: „V minulém týdnu jsme se dozvěděli, že emisní povolenky CO2, které ostravská huť obdržela zdarma od státu na krytí svých potřeb, poslal Sanjeev Gupta své společnosti v rumunském městě Galati. Jeho tvrzení, že za povolenky v objemu jedné miliardy korun rumunská huť uhradí tržní cenu, a dokonce ještě něco navíc, se nám jeví jako velmi nepravděpodobné i proto, že takový postup postrádá logiku. Podnik v Galati by se mohl z povinnosti pokrýt své emise CO2 emisními povolenkami, které mu chybí, přímo vyplatit. Opakované porušení všech předchozích slibů, kterých se Sanjeev Gupta v posledních týdnech dopustil, nás opravňuje k nedůvěře vůči jeho prohlášením a obavám o další osud ostravské huti.“ 

Podle firmy byla transakce provedena za nových parametrů, které mají být pro LIBERTY Ostrava zcela bezpečné a velmi prospěšné. 

LIBERTY Ostrava, dřívější vyjádření společnosti: "Společnost se důrazně ohrazuje proti dezinformacím, které manipulují stanovisko odborů a ministryně Maláčové. Původní záměr společnosti zhodnotit v souladu se zákonem, a to velmi bezpečným a zajištěným způsobem, část přebytečných emisních povolenek, byl naprosto bezdůvodně blokován odbory a vládou. Jeden milion emisních povolenek byl přímo prodán sesterské rumunské společnosti LIBERTY Galati, a to za hotové peníze. Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude LIBERTY Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu. Okamžitý zisk pro LIBERTY Ostrava z této transakce je 260 milionů Kč"

Ostravská huť by ale podle odborářů mohla přijít i o zbytek svých povolenek ve výši 4 miliardy korun, případně o další zdroje. Mítinku, který odboráři svolávají poté, co nezabrala ani vyhlášená stávková pohotovost, by se měl zúčastnit předseda ČMKOS Josef Středula. Odboráři na něm chtějí vyzvat zaměstnance Liberty Ostrava ke společnému postupu na obranu huti. Na setkání budou dodržována protiepidemická opatření, rozestupy a použivání resporátorů, i přesto, že všichni zaměstnanci pravidelně absolvují testy na onemocnění Covid-19.

Emisní povolenky umožňují průmyslovým podnikům vypouštět do ovzduší určité množství skleníkových plynů, zejména CO2. Systém emisních povolenek funguje ve stávající podobě od roku 2005, kdy vstoupil v platnost tzv. Kjótský protokol. Tehdy mezi sebe členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí. Ve světě je jich čím dál méně a proto jejich cena výrazně roste. Jejich cílem je právě omezit vypouštění škodlivin do ovzduší. Podle informací serveru Novinky.cz dá stát podnět k zahájení finanční kontroly v Liberty Ostrava. Toto vyjádření poskytl premiér Andrej Babiš, podle kterého bude kontrola po firmě žádat, aby výnos z povolenek využila pro svůj rozvoj.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000025305/odborari-ostravske-huti-liberty-organizuji-protestni-mitinik-pred-branami-podniku-jsou-nespokojeni-s-vyvojem-situace