Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Přehledně: Parlamentní volby 2017 v Moravskoslezském kraji

Celý MS kraj |

797 kandidátů z celkem 18 politických stran a 8 hnutí se v letošních parlamentních volbách ucházelo o přízeň moravskoslezských voličů. Dění ve všech okresech našeho regionu jsme pečlivě sledovali.

Skončily už sedmé volby do Poslanecké sněmovny v dějinách samostatné České Republiky. 
Volební účast v Moravskoslezském kraji byla 56 procent. Od sobotního večera známe výsledky. Velkým vítězem je hnutí ANO, které získalo v rámci celé republiky téměř 30 procent hlasů, v MS kraji ještě téměř 6 procent více. SPD Tomia Okamury byla v našem regionu hned na druhém místě a jako jediná další strana přesáhla 10 procent.

Moravskoslezský kraj tak bude mít ve sněmovně 22 poslanců. Rozdělení křesel v parlamentu sledoval redaktor Tomáš Kořistka. Reportáž najdete zde.

Stejně jako v celé zemi i obyvatelé MS kraje dali ve volbách nejvíce hlasů hnutí ANO a to dokonce o téměř 6 procent více, než získalo celkově. Překvapivý je i propad Sociálních demokratů, kteří zde pravidelně vítězili ve všech polistopadových volbách.  “Příklon k ANO se dal očekávat, protože se změnila sociální situace a hodnotový systém u řady lidí a u tradičních stran necítili žádný posun,” říká Jiří Siostrzonek, sociolog Slezské univerzity Opava.


REAKCE LÍDRŮ
Ivo Vondrák (ANO)
"V loňských krajských volbách jsme získali pouze 25,7 desetin procenta, proto si myslím, že je to jakýsi signál tomu, že ta politika, kterou se se svými koaličními partnery snažíme nastavit v kraji je skutečně akceptována pozitivně."

Lubomír Volný (SPD)
"Já si myslím, že úspěch v těchto volbách signalizuje, že se lidé probouzejí, volají po změně. Cítí, že parlamentní zastupitelská demokracie je totálně zkorumpovaný systém a hledají alternativu."

Lubomír Zaorálek (ČSSD)
"Jsem zklamaný. Čekal jsem více, takže mě to mrzí, protože jsme makali. Děkuji sociálním demokratům, kteří mi pomohli v celé řadě organizací po celé republice. Pracovali jsme a věřili jsme výsledek, který bude lepší."

Leo Luzar (KSČM)
"Je to prohra KSČM i prohra levice, bez diskuze. Otázka je, že tady nastal určitý fenomén, který tato republika nikdy nezažila, to je fenomén drtivého vítězství jedné politické strany. Teoreticky si tato strana jako absolutní vítěz bude moct vybrat partnera. Teoreticky bude moct tvořit i ústavní většinu. Sám budu zvědav, jak tuto svou roli dominantního vítěze zvládne."

Lukáš Černohorský (Piráti)
"Celorepublikově jsme si dali cíl 10 procent, což už máme, tak předpokládám, že v příštích volbách to bude 20. Čekali jsme, že ANO bude mít výrazný zisk, ale že ho bude pronásledovat ČSSD. Tím, že ČSSD hodně propadlo, tak ANO získalo strašnou spoustu mandátů a tudíž ta povolební vyjednávání evidentně ANO povede z pozice síly. Výsledky SPD jsou hodně děsivé pro tento národ.

Zbyněk Stanjura (ODS)
"My jsme říkali, že bychom chtěli mít více než 10 procent, máme více než 11 procent. Získali jsme  zhruba o 50 procent hlasů více než před 4 lety. To jasně ukazuje, že jsme na dobré cestě a že voliči ocenili naši poctivou práci v opozici."

Pavla Golasowská (KDU-ČSL)
"My jsme tady v Moravskoslezském kraji cílili na tři mandáty, což by byl vynikající výsledek. Pokud by byly dva, tak bychom obhájili mandáty z minulého období. Vzhledem k situaci, jaká je, kdy ANO získalo obrovský počet mandátů, tak jsme rádi i za ten jeden."


Naši redaktoři sledovali i detailní výsledky v jednotlivých městech. Například v Novém Jičíně proběhly volby hladce a bez komplikací. Také v tomto městě jasně vyhrálo hnutí ANO, které získalo něco málo přes 33 procent hlasů. Na druhém místě u zdejších občanů skončila s více než 15 procenty Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a třetí Česká pirátská strana, pro kterou hlasovalo přes 10 procent účastníků voleb. Těsný počet hlasů 8,73 a 8,72 procent získaly ODS a ČSSD. Přes pěti procentní hranici se dostali také KSČM a KDU-ČSL.

Hladký průběh měly uplynulé parlamentní volby v Bruntále i v celém bruntálském okrese. Celková účast se nijak výrazně nelišila od účasti v předchozích parlamentních volbách.


Voliči, kteří v den voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky leželi v nemocnicích, o své právo volit nepřišli. Členové volební komise za nimi totiž vyrazili s přenosnými urnami přímo na jednotlivá oddělení. Ve Frýdku-Místku s nimi byl redaktor Marek Remeta.

S kamerou jsme se zajeli podívat, jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny v nejvýchodnější obci naší republiky - Hrčavě. Každé volby jsou tam vždy příjemnou událostí, a tak i ty letošní probíhaly v poklidu a dobré náladě. Reportáž najdete zde


HISTORIE
V posledních volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013 byla v MS kraji volební účast přibližně 55 procent oprávněných voličů. Zvítězila tehdy ČSSD před hnutím ANO a KSČM. Lavice poslanecké sněmovny zaplnilo z našeho kraje 22 poslanců. 


PRŮBĚH VOLEB
Volby probíhají na naprosté většině míst v Moravskoslezském kraji bez problémů. I přesto musela volební komise nebo policie řešit několik incidentů.

V Žermanicích hrozila neplatnost voleb. Značně totiž pochybila volební komise. Jeden z občanů, který nejdříve normálně odvolil, si následně uvědomil, že by si chtěl udělat selfie. Volební komise mu proto vydala druhou prázdnou obálku. Jenomže ta muži spadla do urny. "Okrsková volební komise řešila situaci, kdy volič narušil pečeť hlasovací schránky, ze které vyňal jednu hlasovací obálku, kterou ihned vrátil zpátky. Komise mu zabránila v další manipulaci s hlasovací schránkou a opět ji zapečetila. Coby autonomní orgán rozhodla o pokračování hlasování," uvedla k případu mluvčí krajského úřadu MSK Miroslava Chlebounová.

Drobné potíže nastaly také v Opavě, kde v jedné z volebních místností nešel otevřít zámek. Následně po necelé hodině zkolabovala předsedkyně volební komise. Z důvodu dvojího přerušení hlasování ve volebního okrsku č.40 – volební místnost MŠ 17. listopadu se tak prodlužuje doba hlasování o jednu hodinu, tj. do 15.00 hodin.

Klidný průběh voleb narušil v Havířově na Základní škole 1. Máje opilý muž. Krátce před 15. hodinou začal ve vestibulu budovy demolovat automat na nápoje. Na místo ihned přijely čtyři policejní hlídky. Muži zákona 34letého výtržníka zajistili a odvezli na záchytnou stanici do Karviné. Samotné volby tento incident neovlivnil.


VOLBY V SOUVISLOSTECH
Sledovali jsme i volby v nemocnicích a porodnicích. Maminky, které měly termín porodu v těchto dnech a chtěly jít k volbám, si mohly vyřídit voličský průkaz do 18.října do 16. hodiny. Za těmi, které to stihly, přišli zástupci volební komise s přenosnými urnami. Redaktorka Yvona Fajtová navštívila volby v krnovské porodnici.

Vhodit volební lístek do zapečetěné urny mohou lidé i doma. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jiří Brzóska.

Trochu ztíženou situaci v souvislosti s volbami mají nevidomí a slabozrací lidé. Volební lístky nejsou tištěny v Braillově slepeckém písmu a oni se musí spoléhat na pomoc ostatních. "Pokud volič nemůže osobně hlasovat kvůli nějaké tělesné vadě, nemůže psát nebo číst, tak ho může za zástěnu do prostoru pro úpravu hlasovacího lístku doprovodit jiný volič, nesmí to však být člen okrskové volební komise," říká Renáta Šmídová, vedoucí oddělení vnitřních služeb odboru organizačního Magistrátu města Karviné. O téma se zajímala redaktorka Monika Danková.

Zorientovat se ve volebních programech jednotlivých stran a hnutí může být oříškem i pro zkušené voliče. Na jedné střední škole v Havířově jsme zjišťovali, jak se k volbám staví studenti - potencionální prvovoliči. “Ano půjdu k volbám a rozhodovala jsem se podle toho, se kterou stranou se nejvíce ztotožňuji v názorech," říká jedna ze studentek. Více v reportáži Barbory Kelnerové.

PRO ODLEHČENÍ
Zajímalo nás také, jaké šance mají ve volbách do Poslanecké sněmovny strany a hnutí podle vylosovaných volebních čísel. Jestli jim přinesou štěstí, na to jsme se zeptali numeroložky a léčitelky Evy. Redaktorka Yvona Fajtová s ní nahlédla i do karet.

PŘÍPRAVY VOLEB
Naši redaktoři se věnovali i přípravám voleb, ve městech a obcích začíná zhruba 3 týdny před termínem konání. Posledním krokem je chystání volebních místností.  V Novém Jičíně na to měl přípravný tým čtyři dny. V souvislosti s aktuálními volbami se museli na změnu připravit všichni voliči v novojičínské místní části Loučka. Poprvé přicházejí odevzdat svůj hlas na jiné místo. Volební místnost se z původního prostoru ve sportovní hale na stolní tenis přesunula do Základní školy Dlouhá. “Ten kousek dojdeme, to je o půl kilometru dále,” pousmál se jeden z voličů. “Sice s tou hůlkou, ale protože je pěkné počasí, tak jsem to zvládla,” přidala se starší žena. “Je to dále, ale nám to nevadí,” podotkl muž, který právě odvolil. Téma sledovala redaktorka Petra Dorazilová.

K řádnému odvolení postačí každému pouze platný doklad totožnosti. “Pokud člověk přijde k volbám, musí si vzít svůj občanský průkaz a pokud má, tak hlasovací lístky. Pokud by náhodou lístky nedostal, nevadí. Může o ně požádat ve volební místnosti,” říká Jan Čumpelík, předseda volební komise. Start voleb v Ostravě-Mariánských Horách sledoval redaktor Tomáš Kořistka.

Nahlásit chybu


K tématu

Kraj nabízí zdarma poradenství firmám, které jsou v potížích kvůli Liberty Ostrava

17. února 2024 13:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezský pakt zaměstnanosti rozjel cyklus seminářů pro firmy, které jsou postiženy složitou situací v hutní společnosti Liberty Ostrava. Odborníci jim tu zdarma poskytují důležité informace z oblastí daní, financí a práva.

Den na lyžích s MS krajem přilákal do Jeseníků stovky návštěvníků, dětí i dospělých

22. ledna 2024 16:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Malé Morávce v areálu Kopřivná se konal Den na lyžích, již tradiční každoroční akce, kterou pro veřejnost pořádá MS kraj. Za slunečného počasí zavítaly do areálu stovky návštěvníků a užily si celodenní zimní zábavu jak pro děti, tak pro dospělé.

MS kraj dá na kulturní akce 54 milionů korun. Podpořeno bude 84 projektů

18. března 2024 12:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

I letos přispěje Moravskoslezský kraj na nejrůznější akce, které obohatí kulturní dění v celém regionu. Na 84 vybraných projektů půjde z krajského rozpočtu 54 milionů korun. Kraj také podpoří obnovu kulturních památek.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Přehledně: Parlamentní volby 2017 v Moravskoslezském kraji
Vydáno 21. října 2017 18:35, Celý MS kraj, Redakce
797 kandidátů z celkem 18 politických stran a 8 hnutí se v letošních parlamentních volbách ucházelo o přízeň moravskoslezských voličů. Dění ve všech okresech našeho regionu jsme pečlivě sledovali.

Skončily už sedmé volby do Poslanecké sněmovny v dějinách samostatné České Republiky. 
Volební účast v Moravskoslezském kraji byla 56 procent. Od sobotního večera známe výsledky. Velkým vítězem je hnutí ANO, které získalo v rámci celé republiky téměř 30 procent hlasů, v MS kraji ještě téměř 6 procent více. SPD Tomia Okamury byla v našem regionu hned na druhém místě a jako jediná další strana přesáhla 10 procent.

Moravskoslezský kraj tak bude mít ve sněmovně 22 poslanců. Rozdělení křesel v parlamentu sledoval redaktor Tomáš Kořistka. Reportáž najdete zde.

Stejně jako v celé zemi i obyvatelé MS kraje dali ve volbách nejvíce hlasů hnutí ANO a to dokonce o téměř 6 procent více, než získalo celkově. Překvapivý je i propad Sociálních demokratů, kteří zde pravidelně vítězili ve všech polistopadových volbách.  “Příklon k ANO se dal očekávat, protože se změnila sociální situace a hodnotový systém u řady lidí a u tradičních stran necítili žádný posun,” říká Jiří Siostrzonek, sociolog Slezské univerzity Opava.


REAKCE LÍDRŮ
Ivo Vondrák (ANO)
"V loňských krajských volbách jsme získali pouze 25,7 desetin procenta, proto si myslím, že je to jakýsi signál tomu, že ta politika, kterou se se svými koaličními partnery snažíme nastavit v kraji je skutečně akceptována pozitivně."

Lubomír Volný (SPD)
"Já si myslím, že úspěch v těchto volbách signalizuje, že se lidé probouzejí, volají po změně. Cítí, že parlamentní zastupitelská demokracie je totálně zkorumpovaný systém a hledají alternativu."

Lubomír Zaorálek (ČSSD)
"Jsem zklamaný. Čekal jsem více, takže mě to mrzí, protože jsme makali. Děkuji sociálním demokratům, kteří mi pomohli v celé řadě organizací po celé republice. Pracovali jsme a věřili jsme výsledek, který bude lepší."

Leo Luzar (KSČM)
"Je to prohra KSČM i prohra levice, bez diskuze. Otázka je, že tady nastal určitý fenomén, který tato republika nikdy nezažila, to je fenomén drtivého vítězství jedné politické strany. Teoreticky si tato strana jako absolutní vítěz bude moct vybrat partnera. Teoreticky bude moct tvořit i ústavní většinu. Sám budu zvědav, jak tuto svou roli dominantního vítěze zvládne."

Lukáš Černohorský (Piráti)
"Celorepublikově jsme si dali cíl 10 procent, což už máme, tak předpokládám, že v příštích volbách to bude 20. Čekali jsme, že ANO bude mít výrazný zisk, ale že ho bude pronásledovat ČSSD. Tím, že ČSSD hodně propadlo, tak ANO získalo strašnou spoustu mandátů a tudíž ta povolební vyjednávání evidentně ANO povede z pozice síly. Výsledky SPD jsou hodně děsivé pro tento národ.

Zbyněk Stanjura (ODS)
"My jsme říkali, že bychom chtěli mít více než 10 procent, máme více než 11 procent. Získali jsme  zhruba o 50 procent hlasů více než před 4 lety. To jasně ukazuje, že jsme na dobré cestě a že voliči ocenili naši poctivou práci v opozici."

Pavla Golasowská (KDU-ČSL)
"My jsme tady v Moravskoslezském kraji cílili na tři mandáty, což by byl vynikající výsledek. Pokud by byly dva, tak bychom obhájili mandáty z minulého období. Vzhledem k situaci, jaká je, kdy ANO získalo obrovský počet mandátů, tak jsme rádi i za ten jeden."


Naši redaktoři sledovali i detailní výsledky v jednotlivých městech. Například v Novém Jičíně proběhly volby hladce a bez komplikací. Také v tomto městě jasně vyhrálo hnutí ANO, které získalo něco málo přes 33 procent hlasů. Na druhém místě u zdejších občanů skončila s více než 15 procenty Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a třetí Česká pirátská strana, pro kterou hlasovalo přes 10 procent účastníků voleb. Těsný počet hlasů 8,73 a 8,72 procent získaly ODS a ČSSD. Přes pěti procentní hranici se dostali také KSČM a KDU-ČSL.

Hladký průběh měly uplynulé parlamentní volby v Bruntále i v celém bruntálském okrese. Celková účast se nijak výrazně nelišila od účasti v předchozích parlamentních volbách.


Voliči, kteří v den voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky leželi v nemocnicích, o své právo volit nepřišli. Členové volební komise za nimi totiž vyrazili s přenosnými urnami přímo na jednotlivá oddělení. Ve Frýdku-Místku s nimi byl redaktor Marek Remeta.

S kamerou jsme se zajeli podívat, jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny v nejvýchodnější obci naší republiky - Hrčavě. Každé volby jsou tam vždy příjemnou událostí, a tak i ty letošní probíhaly v poklidu a dobré náladě. Reportáž najdete zde


HISTORIE
V posledních volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013 byla v MS kraji volební účast přibližně 55 procent oprávněných voličů. Zvítězila tehdy ČSSD před hnutím ANO a KSČM. Lavice poslanecké sněmovny zaplnilo z našeho kraje 22 poslanců. 


PRŮBĚH VOLEB
Volby probíhají na naprosté většině míst v Moravskoslezském kraji bez problémů. I přesto musela volební komise nebo policie řešit několik incidentů.

V Žermanicích hrozila neplatnost voleb. Značně totiž pochybila volební komise. Jeden z občanů, který nejdříve normálně odvolil, si následně uvědomil, že by si chtěl udělat selfie. Volební komise mu proto vydala druhou prázdnou obálku. Jenomže ta muži spadla do urny. "Okrsková volební komise řešila situaci, kdy volič narušil pečeť hlasovací schránky, ze které vyňal jednu hlasovací obálku, kterou ihned vrátil zpátky. Komise mu zabránila v další manipulaci s hlasovací schránkou a opět ji zapečetila. Coby autonomní orgán rozhodla o pokračování hlasování," uvedla k případu mluvčí krajského úřadu MSK Miroslava Chlebounová.

Drobné potíže nastaly také v Opavě, kde v jedné z volebních místností nešel otevřít zámek. Následně po necelé hodině zkolabovala předsedkyně volební komise. Z důvodu dvojího přerušení hlasování ve volebního okrsku č.40 – volební místnost MŠ 17. listopadu se tak prodlužuje doba hlasování o jednu hodinu, tj. do 15.00 hodin.

Klidný průběh voleb narušil v Havířově na Základní škole 1. Máje opilý muž. Krátce před 15. hodinou začal ve vestibulu budovy demolovat automat na nápoje. Na místo ihned přijely čtyři policejní hlídky. Muži zákona 34letého výtržníka zajistili a odvezli na záchytnou stanici do Karviné. Samotné volby tento incident neovlivnil.


VOLBY V SOUVISLOSTECH
Sledovali jsme i volby v nemocnicích a porodnicích. Maminky, které měly termín porodu v těchto dnech a chtěly jít k volbám, si mohly vyřídit voličský průkaz do 18.října do 16. hodiny. Za těmi, které to stihly, přišli zástupci volební komise s přenosnými urnami. Redaktorka Yvona Fajtová navštívila volby v krnovské porodnici.

Vhodit volební lístek do zapečetěné urny mohou lidé i doma. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jiří Brzóska.

Trochu ztíženou situaci v souvislosti s volbami mají nevidomí a slabozrací lidé. Volební lístky nejsou tištěny v Braillově slepeckém písmu a oni se musí spoléhat na pomoc ostatních. "Pokud volič nemůže osobně hlasovat kvůli nějaké tělesné vadě, nemůže psát nebo číst, tak ho může za zástěnu do prostoru pro úpravu hlasovacího lístku doprovodit jiný volič, nesmí to však být člen okrskové volební komise," říká Renáta Šmídová, vedoucí oddělení vnitřních služeb odboru organizačního Magistrátu města Karviné. O téma se zajímala redaktorka Monika Danková.

Zorientovat se ve volebních programech jednotlivých stran a hnutí může být oříškem i pro zkušené voliče. Na jedné střední škole v Havířově jsme zjišťovali, jak se k volbám staví studenti - potencionální prvovoliči. “Ano půjdu k volbám a rozhodovala jsem se podle toho, se kterou stranou se nejvíce ztotožňuji v názorech," říká jedna ze studentek. Více v reportáži Barbory Kelnerové.

PRO ODLEHČENÍ
Zajímalo nás také, jaké šance mají ve volbách do Poslanecké sněmovny strany a hnutí podle vylosovaných volebních čísel. Jestli jim přinesou štěstí, na to jsme se zeptali numeroložky a léčitelky Evy. Redaktorka Yvona Fajtová s ní nahlédla i do karet.

PŘÍPRAVY VOLEB
Naši redaktoři se věnovali i přípravám voleb, ve městech a obcích začíná zhruba 3 týdny před termínem konání. Posledním krokem je chystání volebních místností.  V Novém Jičíně na to měl přípravný tým čtyři dny. V souvislosti s aktuálními volbami se museli na změnu připravit všichni voliči v novojičínské místní části Loučka. Poprvé přicházejí odevzdat svůj hlas na jiné místo. Volební místnost se z původního prostoru ve sportovní hale na stolní tenis přesunula do Základní školy Dlouhá. “Ten kousek dojdeme, to je o půl kilometru dále,” pousmál se jeden z voličů. “Sice s tou hůlkou, ale protože je pěkné počasí, tak jsem to zvládla,” přidala se starší žena. “Je to dále, ale nám to nevadí,” podotkl muž, který právě odvolil. Téma sledovala redaktorka Petra Dorazilová.

K řádnému odvolení postačí každému pouze platný doklad totožnosti. “Pokud člověk přijde k volbám, musí si vzít svůj občanský průkaz a pokud má, tak hlasovací lístky. Pokud by náhodou lístky nedostal, nevadí. Může o ně požádat ve volební místnosti,” říká Jan Čumpelík, předseda volební komise. Start voleb v Ostravě-Mariánských Horách sledoval redaktor Tomáš Kořistka.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000010328/prehledne-parlamentni-volby-2017-v-moravskoslezskem-kraji