Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Bruntálský miniexpres

Bruntálský miniexpres

Slavnosti vína na zámku v Bruntále

Slavnosti vína na zámku v Bruntále

Přelom léta a podzimu odjakživa patří vínu a burčáku, včetně tradičních ochutnávek a vinobraní. V nově opravené zámecké zahradě a Salla tereně v Bruntále se konal premiérový ročník Slavností vína. Za krásného počasí přilákal spoustu zájemců.

Na bruntálské Slavnosti vína se představila malá i velká vinařství a byl k ochutnání také první letošní burčák.

Pavel Konečný, vinař: „Máme kvalitní burčák z Moravy, při sběru 22 stupňů.“

Petr Krůza, vinař: „Víno z Podpálavy, z Mikulovska. Máme Pálavu, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Tramín červený, Sauvignon, Müller Thurgau, Muškát Ottonel, Svatovavřinecké, Frankovka rosé.“

Jan Pavlica, vinař ze Zaječí: „Máme tady moravská vína z malého rodinného vinařství, naše rozloha je 5 hektarů, dělám něco kolem 30 tisíc lahví."

Kolik lidí, tolik chutí. Návštěvníci si mohli vybrat a ochutnat celou škálu vín.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tak nejradši mám bílé víno, ale suché, poněvadž z toho nebolí hlava.“

Ladislav Václavec (ANO), senátor: „Moje nejoblíbenější odrůda je Rýnský ryzlink, suchý.“

Anketa, návštěvníci: „Pro mě suché, aromatické, silný květový buquet.“

„Mám ráda z červených Dorfender,z bílých Sylvánské zelené.“

„Buďto mi chutná nebo nechutná.“

„Já mám ráda nejvíc bílé víno, suché víno, odrůda, tak mám nejraději Rulandu šedou.“

„Já mám nejradši suchá a bílá.“

„Před chvilkou jsem si dala Pálavu, ta byla výborná, a teď mám Muškátek, taky je výborný.“

Zpestřením akce byly také stánky s dobrotami, které s k vínu hodí.

Alena Fischerová, prodejce: „Jsou to výhonky mikrozeleniny, které vlastně jsou vhodné do kuchyně, prodáváme to do restaurací, školních jídelen, do restaurací, zpestří to každé jídlo a hlavně je to moc zdravé."

Markéta Komínková, prodejce: „Nabízíme kozí a kravské sýry, na grilu i čerstvé."

Jaroslav Urbášek, prodejce: „Je to divočák, jelen, srnčí, daňčí.“

V Sala terreně probíhala také řízená degustace, kde zájemci mohli vína také hodnotit.

Milan Dalajka, degustátor: „Hosté u toho vína hodnotí prvně vjem, takže vůni, následně chuť, celkový vzhled a vlastně takovou dochuť, takže celkový dojem toho vína.“

Anketa, návštěvníci: „My máme rádi suchá vína, zcela jednoznačně.“

„Suchá a bílá vína.“

Všichni návštěvníci už se velmi těší na první letošní vína a jejich ochutnávku na svátek sv. Martina 11. listopadu.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Bruntálský miniexpres
Slavnosti vína na zámku v Bruntále
29. srpna 2022, 16:50

Slavnosti vína na zámku v Bruntále

Přelom léta a podzimu odjakživa patří vínu a burčáku, včetně tradičních ochutnávek a vinobraní. V nově opravené zámecké zahradě a Salla tereně v Bruntále se konal premiérový ročník Slavností vína. Za krásného počasí přilákal spoustu zájemců.

Na bruntálské Slavnosti vína se představila malá i velká vinařství a byl k ochutnání také první letošní burčák.

Pavel Konečný, vinař: „Máme kvalitní burčák z Moravy, při sběru 22 stupňů.“

Petr Krůza, vinař: „Víno z Podpálavy, z Mikulovska. Máme Pálavu, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Tramín červený, Sauvignon, Müller Thurgau, Muškát Ottonel, Svatovavřinecké, Frankovka rosé.“

Jan Pavlica, vinař ze Zaječí: „Máme tady moravská vína z malého rodinného vinařství, naše rozloha je 5 hektarů, dělám něco kolem 30 tisíc lahví."

Kolik lidí, tolik chutí. Návštěvníci si mohli vybrat a ochutnat celou škálu vín.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tak nejradši mám bílé víno, ale suché, poněvadž z toho nebolí hlava.“

Ladislav Václavec (ANO), senátor: „Moje nejoblíbenější odrůda je Rýnský ryzlink, suchý.“

Anketa, návštěvníci: „Pro mě suché, aromatické, silný květový buquet.“

„Mám ráda z červených Dorfender,z bílých Sylvánské zelené.“

„Buďto mi chutná nebo nechutná.“

„Já mám ráda nejvíc bílé víno, suché víno, odrůda, tak mám nejraději Rulandu šedou.“

„Já mám nejradši suchá a bílá.“

„Před chvilkou jsem si dala Pálavu, ta byla výborná, a teď mám Muškátek, taky je výborný.“

Zpestřením akce byly také stánky s dobrotami, které s k vínu hodí.

Alena Fischerová, prodejce: „Jsou to výhonky mikrozeleniny, které vlastně jsou vhodné do kuchyně, prodáváme to do restaurací, školních jídelen, do restaurací, zpestří to každé jídlo a hlavně je to moc zdravé."

Markéta Komínková, prodejce: „Nabízíme kozí a kravské sýry, na grilu i čerstvé."

Jaroslav Urbášek, prodejce: „Je to divočák, jelen, srnčí, daňčí.“

V Sala terreně probíhala také řízená degustace, kde zájemci mohli vína také hodnotit.

Milan Dalajka, degustátor: „Hosté u toho vína hodnotí prvně vjem, takže vůni, následně chuť, celkový vzhled a vlastně takovou dochuť, takže celkový dojem toho vína.“

Anketa, návštěvníci: „My máme rádi suchá vína, zcela jednoznačně.“

„Suchá a bílá vína.“

Všichni návštěvníci už se velmi těší na první letošní vína a jejich ochutnávku na svátek sv. Martina 11. listopadu.

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/bruntalsky-miniexpres/bruntalsky-miniexpres-29-08-2022-16-53