Tomáš Tikal, TV Polar: V Moravskoslezském kraji najdete restaurační zařízení tradiční, moderní, ale také zcela výjimečné. Do poslední kategorie rozhodně patří Pasta & Café Romana. Stylová a velmi příjemná restaurace na okraji Havířova, která si zakládá mimo jiné na čerstvých vlastních surovinách.
Romana Bartschová, spolumajitelka, restaurace Pasta & Café Romana: Restaurace Pasta & Café Romana vznikla roku 2017. Byl to takový náš splněný i můj sen, kde jsme původně chtěli restauraci postavit pro naše zaměstnance a vzniklo malé bistro, z kterého vznikly dnešní prostory Pasta & Café Romana.
Tomáš Tikal, TV Polar: Čím jste vyplnili tu mezeru na trhu?
Romana Bartschová, spolumajitelka, restaurace Pasta & Café Romana: My jsme hlavně vyplnili mezeru na trhu, konceptem naší přírodou. Naše restaurace je spojena s naším hospodářstvím, kde dodáváme do naší restaurace čerstvá vajíčka. Z nich vyrábíme čerstvé suroviny, čerstvé nudle či čerstvé těstoviny. A na našich zahradách pěstujeme také bylinky a nově květy k jídlu, které dělají radost na talíři pro naše zákazníky. A vlastně jsou i zdraví prospěšné a mají zdraví prospěšné látky. Likvidují oxidační stres, povznášejí duchovně.
Tomáš Tikal, TV Polar: V poslední době vše zdražuje, lidi hodně hledí na to, kolik co stojí. Tak ve vašem případě je láká ta čerstvost?
Romana Bartschová, spolumajitelka, restaurace Pasta & Café Romana: Určitě. Museli jsme také zdražit, nicméně se snažíme hodně produkovat z naší výroby a právě i z ovoce a bylin vyrábíme například sirupy, o které mají zájem i jiné restaurace a které i dodáváme v České a Slovenské republice dál. Z těch sirupů zákazníkům připravujeme různé nápoje.
Tomáš Tikal, TV Polar: Hlavním cílem dnes už vyhlášené havířovské restaurace je spokojenost zákazníka. Nejde jen o to, aby se dobře a zdravě najedl a napil, ale aby také odcházel v psychické pohodě.
Kateřina Schleser, provozní restaurace Pasta & Café Romana: To je naším hlavním úkolem, aby se zákazníci k nám rádi vraceli, a proto se s nimi snažíme mluvit o tom, co mají na talíři. Co dostanou ve džbánku s vodou, o tom, co dostanou v limonádě nebo v čaji. Popisujeme jim naše jídlo a pití a jsme rádi za každého zákazníka, který se k nám vrátí. Musím říct, že se nám to daří. Za to jsme vděční.
Tomáš Tikal, TV Polar: Jedna věc je běžný provoz, druhá věc jsou akce, bankety a podobné věci. Tak co všechno jste schopni tady zorganizovat?
Kateřina Schleser, provozní restaurace Pasta & Café Romana: Naší výhodou je, že naše prostory jsou velmi členité. To znamená, že máme tři banketky a i část restaurace se dá uzavřít. Takže se u nás dají pořádat akce od čtyř lidí, dejme tomu do 100 zákazníků. A je jedno, jestli je to oslava narozenin, jestli jsou to firemní akce, jestli jsou to bankety různých firem, vánoční večírky. A jsme šťastní za to, že se i tyto firmy nebo rodiny k nám vrací. A máme i rodiny, které nás pojmenovali jako jejich rodinná restaurace, takže každou oslavu narozenin dělají v naší restauraci.
Tomáš Tikal, TV Polar: Jaké jsou další plány? Za ty roky jste se velmi rozšířili, tak jak to bude pokračovat dál?
Romana Bartschová, spolumajitelka, restaurace Pasta & Café Romana: My bychom se chtěli pořád zlepšovat. Je vždycky co se zlepšovat a chtěli by jsme i mít více těch květů k jídlu na talíři. Tímto směrem se i vzděláváme. Máme povolení na sběr bylin ve volné přírodě a pěstujeme a sbíráme tyto bylinky. A určitě i profesionálně bychom se chtěli stále dále zlepšovat.
Tomáš Tikal, TV Polar: Důraz na přirozenou gastronomii vynesl už teď restauraci Pasta & Café Romana mezi nejoblíbenější podniky na Havířovsku. Ale cestu do této oázy klidu už si nacházejí i řady turistů z jiných míst České republiky i ze zahraničí.
Redakčně upraveno / zkráceno.