Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Expres Ostrava-Jih

Expres Ostrava-Jih

  • Zpravodajství z obvodu Ostrava-Jih od redaktorky Y.Fajtové a P. Rehánka
  • Reprezentační ples Jižního města v DK Akord
  • Soutěž O čokoládovou vařečku na SŠSS

Reprezentační ples Jižního města v DK Akord

Kulturní dům Akord patřil už 28.ročníku reprezentačního plesu městského obvodu Ostrava.Jih. Byl opravdu velkolepý a my vás na něj právě teď zavedeme.

Plesová sezóna vrcholí a na Jihu byl jejím šperkem reprezentační ples městského obvodu, který byl hvězdný a nesl se v duchu Stardance. Zájem o něj byl obrovský.

“Museli jsme rozšířit veškeré prostory, které byly k dispozici, abychom uspokojili veškerou poptávku po vstupenkách. Dnešním večerem nás provede Moondance Orchestra se sólistkou Dášou a předtančení bude provádět Matouš Ruml jakožto účastník poslední řady Stardance. Takže se všichni moc těšíme a věříme, že se všichni budou báječně bavit a užijí si dnešní pěkný večer,” říká Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava-Jih

“Je tady opět více lidí. Máme otevřené 3 sály, pozvali jsme si tady známou Moondance Orchestra a díky tomu, že je přestupný rok a zvolili jsme termín plesu 28., tak máme v tomto roce o jeden den navíc a je to ten zítřek, takže věřím, že se budeme bavit všichni až do nového rána. Pochopitelně jsme rádi, že naše plesy jsou oblíbené a účastní se stále více občanů Jihu, či jiných míst naší Ostravy,” má radost Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih

Hlavní hvězdou plesu byl populární herec Matouš Ruml, který před Stardance neměl plesy moc rád, protože společenské tance zkrátka neuměl.

“To byl jeden ze záměrů, proč jsem šel do Stardance, že můžu se svoji ženou pak jako obrážet plesy. Takže teď si je začínám užívat konečně. Na škole jsme měli jako scénický nebo moderní tanec, ale to se s tím standardním, s latinou nedá srovnat, nebo to, co se tančí na plesech. Já si užívám to, že pohyb mám celkově rád, takže mě to potkává i v divadelních rolích, nebo muzikálech a to mě baví, ta pestrost toho, že můžu jednou se hýbat , jednou si jít zatancovat a jednou jenom si hrát činohru poctivou a to mě na tom baví,” říká Matouš Ruml, herec

Návštěvníky reprezentačního plesu pobavil i kouzelník a komik Richard Nedvěd, který vystoupil nejen s novinkami, ale i staronovinkami. 

“Mám i staronovinky, že si můžu vzít třeba tužku a protáhnou normálně tohle. Chcete si vyzkoušet? No a nějaká novinka bude dneska, nebudu říkat dopředu samozřejmě. Já vám ukážu něco tady. Tomu se říká tančící balónek,” předvádí svá kouzla Richard Nedvěd, kouzelník a komik

“Báječné. Jsem tady poprvé.”

“Nejsme odsud a je to perfektní, je tady super hudba, ale málo prostoru na tancování. Ale jinak je to boží.”

“Jak říká manželka, víc prostoru na tancování by bodlo, ale kapela je úžasná.Bavíme se dobře.”

“Líbí se nám tu moc, jsem tady už asi popáté a příště přijdeme zase, jestli nás pan starosta pozve.”

“My jsme letos poprvé a skvělé.”

Je to vynikající, super atmosféra, perfektní.Chodíme pravidelně každý rok. A těšíme se. 

Ples si všichni dosytosti užili. Jeho součástí byla i spousta dobrého jídla a pití, nechyběla bohatá tombola, fotokoutek a skvělá atmosféra. 

---

Soutěž O čokoládovou vařečku na SŠSS

Na střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce si zasoutěžili mladí kuchaři. Uskutečnil se tady už 22. ročník oblíbené soutěže O čokoládovou vařečku, která je určena žákům 7. až 9.tříd základních škol, kteří mají zájem o gastronomii.

Střední školu společného stravování provonělo dobré jídlo. Právě o něm je soutěž O čokoládovou vařečku, ve které se o nejlepší pokrm utkali žáci z 16 základních škol nejen z Ostravy-Jihu. Tématem 22. ročníku bylo Teď vaří šéf aneb Kuře stokrát jinak. 

“O tuto soutěž mezi mladými žáky ZŠ je velký zájem. Máme problém vybrat ty správné recepty. Vybrali jsme letos do soutěže 34 účastníků, kteří si připravili super nápady, krásné recepty v podobě české kuchyně, ale prolíná se tam i zahraniční kuchyně Jejich soutěžním úkolem je připravit 4 porce teplého pokrmu. Základní surovinou je vykoštěná kuřecí prsa a dostali k ruce spotřební koš, což znamená, že si mohli vybrat ze spotřebního koše svoji přílohu, koření, bylinky, mouku atd.,” říká k soutěži Hana Schwarzová, učitelka

Soutěž se skládala ze čtyř 25 minutových částí. Tou poslední byla pódiové vystoupení před zraky veřejnosti a odborné poroty, která hodnotila nejen chuť jídla, ale i zručnost kuchařů a dodržování základních hygienických podmínek. A nebyl to pro ni jednoduchý úkol.

“Děti si připravili zajímavé pokrmy, některé jsou chutnější, některé méně chutné, ale když vidíte tu snahu, tak je těžké potom zhodnotit a ocenit koho nechat vyhrát a koho nepostoupit, Mým favoritem jsou prozatím dva recepty. Jedno bylo kuřecí prso na italský způsob s mozzarellou a sušenými rajčaty a druhý byl dietnější pokrm s bulgurem, ochuceným jogurtem a k tomu byla nějaká plněná kuřecí prsa. Bylo to moc dobré,” uvádí Michaela Remešová, Krajská hygienická stanice

Recepty školáci čerpali nejen na internetu, ale nechali se inspirovat i rodinou nebo kamarády. 

“Jsou tady zajímavé jídla. Nejen známý plněný Ondráš řízek, ale i překvapení slečny Kateřiny, tak uvidíme, co se pod tím skrývá. nebo můžeme vidět plněnou cibuli kuřecí směsí, takže jsou tady i sebevědomí kuchaři, kteří přišli na soutěž s tím teď jsem tady šéf já a vyhrávám,” dodává Hana Schwarzová, učitelka

“My to vaříme doma ten recept, hodně ho vaříme doma. Tento recept vařím s dědou hodně. našli jsme ho na internetu. Je to kuřecí maso s ...omáčkou a přílohu mám hranolky. “

“Kuřecí galantinu s cibulovou zeleninou. Kámoš to vymyslel a my jsme si mysleli, že budeme vařit všichni tři, tak on to vyhledal jako kdyby od jeho taťky. Jeho taťka má v Porubě restauraci.”

“Mělo by to být kuřecí prsíčko plněné sušenými rajčaty a bazalkou podávané s bramborovou kaší a hráškovým pyré.  Recept jsme vymysleli se strejdou, on je šéfkuchař, tak by to mělo být dobré.”

A právě tento recept zvítězil na plné čáře. Štěpán Líbenek, který s ním do soutěže přišel, je navíc budoucím studentem střední školy společného stravování. 

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Expres Ostrava-Jih
03. března 2020, 16:40

Reprezentační ples Jižního města v DK Akord

Kulturní dům Akord patřil už 28.ročníku reprezentačního plesu městského obvodu Ostrava.Jih. Byl opravdu velkolepý a my vás na něj právě teď zavedeme.

Plesová sezóna vrcholí a na Jihu byl jejím šperkem reprezentační ples městského obvodu, který byl hvězdný a nesl se v duchu Stardance. Zájem o něj byl obrovský.

“Museli jsme rozšířit veškeré prostory, které byly k dispozici, abychom uspokojili veškerou poptávku po vstupenkách. Dnešním večerem nás provede Moondance Orchestra se sólistkou Dášou a předtančení bude provádět Matouš Ruml jakožto účastník poslední řady Stardance. Takže se všichni moc těšíme a věříme, že se všichni budou báječně bavit a užijí si dnešní pěkný večer,” říká Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava-Jih

“Je tady opět více lidí. Máme otevřené 3 sály, pozvali jsme si tady známou Moondance Orchestra a díky tomu, že je přestupný rok a zvolili jsme termín plesu 28., tak máme v tomto roce o jeden den navíc a je to ten zítřek, takže věřím, že se budeme bavit všichni až do nového rána. Pochopitelně jsme rádi, že naše plesy jsou oblíbené a účastní se stále více občanů Jihu, či jiných míst naší Ostravy,” má radost Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih

Hlavní hvězdou plesu byl populární herec Matouš Ruml, který před Stardance neměl plesy moc rád, protože společenské tance zkrátka neuměl.

“To byl jeden ze záměrů, proč jsem šel do Stardance, že můžu se svoji ženou pak jako obrážet plesy. Takže teď si je začínám užívat konečně. Na škole jsme měli jako scénický nebo moderní tanec, ale to se s tím standardním, s latinou nedá srovnat, nebo to, co se tančí na plesech. Já si užívám to, že pohyb mám celkově rád, takže mě to potkává i v divadelních rolích, nebo muzikálech a to mě baví, ta pestrost toho, že můžu jednou se hýbat , jednou si jít zatancovat a jednou jenom si hrát činohru poctivou a to mě na tom baví,” říká Matouš Ruml, herec

Návštěvníky reprezentačního plesu pobavil i kouzelník a komik Richard Nedvěd, který vystoupil nejen s novinkami, ale i staronovinkami. 

“Mám i staronovinky, že si můžu vzít třeba tužku a protáhnou normálně tohle. Chcete si vyzkoušet? No a nějaká novinka bude dneska, nebudu říkat dopředu samozřejmě. Já vám ukážu něco tady. Tomu se říká tančící balónek,” předvádí svá kouzla Richard Nedvěd, kouzelník a komik

“Báječné. Jsem tady poprvé.”

“Nejsme odsud a je to perfektní, je tady super hudba, ale málo prostoru na tancování. Ale jinak je to boží.”

“Jak říká manželka, víc prostoru na tancování by bodlo, ale kapela je úžasná.Bavíme se dobře.”

“Líbí se nám tu moc, jsem tady už asi popáté a příště přijdeme zase, jestli nás pan starosta pozve.”

“My jsme letos poprvé a skvělé.”

Je to vynikající, super atmosféra, perfektní.Chodíme pravidelně každý rok. A těšíme se. 

Ples si všichni dosytosti užili. Jeho součástí byla i spousta dobrého jídla a pití, nechyběla bohatá tombola, fotokoutek a skvělá atmosféra. 

---

Soutěž O čokoládovou vařečku na SŠSS

Na střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce si zasoutěžili mladí kuchaři. Uskutečnil se tady už 22. ročník oblíbené soutěže O čokoládovou vařečku, která je určena žákům 7. až 9.tříd základních škol, kteří mají zájem o gastronomii.

Střední školu společného stravování provonělo dobré jídlo. Právě o něm je soutěž O čokoládovou vařečku, ve které se o nejlepší pokrm utkali žáci z 16 základních škol nejen z Ostravy-Jihu. Tématem 22. ročníku bylo Teď vaří šéf aneb Kuře stokrát jinak. 

“O tuto soutěž mezi mladými žáky ZŠ je velký zájem. Máme problém vybrat ty správné recepty. Vybrali jsme letos do soutěže 34 účastníků, kteří si připravili super nápady, krásné recepty v podobě české kuchyně, ale prolíná se tam i zahraniční kuchyně Jejich soutěžním úkolem je připravit 4 porce teplého pokrmu. Základní surovinou je vykoštěná kuřecí prsa a dostali k ruce spotřební koš, což znamená, že si mohli vybrat ze spotřebního koše svoji přílohu, koření, bylinky, mouku atd.,” říká k soutěži Hana Schwarzová, učitelka

Soutěž se skládala ze čtyř 25 minutových částí. Tou poslední byla pódiové vystoupení před zraky veřejnosti a odborné poroty, která hodnotila nejen chuť jídla, ale i zručnost kuchařů a dodržování základních hygienických podmínek. A nebyl to pro ni jednoduchý úkol.

“Děti si připravili zajímavé pokrmy, některé jsou chutnější, některé méně chutné, ale když vidíte tu snahu, tak je těžké potom zhodnotit a ocenit koho nechat vyhrát a koho nepostoupit, Mým favoritem jsou prozatím dva recepty. Jedno bylo kuřecí prso na italský způsob s mozzarellou a sušenými rajčaty a druhý byl dietnější pokrm s bulgurem, ochuceným jogurtem a k tomu byla nějaká plněná kuřecí prsa. Bylo to moc dobré,” uvádí Michaela Remešová, Krajská hygienická stanice

Recepty školáci čerpali nejen na internetu, ale nechali se inspirovat i rodinou nebo kamarády. 

“Jsou tady zajímavé jídla. Nejen známý plněný Ondráš řízek, ale i překvapení slečny Kateřiny, tak uvidíme, co se pod tím skrývá. nebo můžeme vidět plněnou cibuli kuřecí směsí, takže jsou tady i sebevědomí kuchaři, kteří přišli na soutěž s tím teď jsem tady šéf já a vyhrávám,” dodává Hana Schwarzová, učitelka

“My to vaříme doma ten recept, hodně ho vaříme doma. Tento recept vařím s dědou hodně. našli jsme ho na internetu. Je to kuřecí maso s ...omáčkou a přílohu mám hranolky. “

“Kuřecí galantinu s cibulovou zeleninou. Kámoš to vymyslel a my jsme si mysleli, že budeme vařit všichni tři, tak on to vyhledal jako kdyby od jeho taťky. Jeho taťka má v Porubě restauraci.”

“Mělo by to být kuřecí prsíčko plněné sušenými rajčaty a bazalkou podávané s bramborovou kaší a hráškovým pyré.  Recept jsme vymysleli se strejdou, on je šéfkuchař, tak by to mělo být dobré.”

A právě tento recept zvítězil na plné čáře. Štěpán Líbenek, který s ním do soutěže přišel, je navíc budoucím studentem střední školy společného stravování. 

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/expres-ostrava-jih/expres-ostrava-jih-03-03-2020-16-44